Skocz do zawartości
IGNORED

Poszukiwany - wzmacniacz do 8kzł

kris_k

Rekomendowane odpowiedzi

Re: Misfit, 29 Lis 2006, 10:57

>Czyli idąc tym tropem dla normalnych, ba, nawet mało efektywnych głośników 88dB powinno wystarczyć

>8W mocy. Ciekawe, ciekawe...

zamiast spekulować i się dziwować ;-) po prostu zmierz ile faktycznie używasz mocy w swoim systemie - razem z Misiomorem zaproponowaliśmy prosty pomiar multitmetrem, który każdy może zrobić

poszukaj w zakładce DIY

chyba się nieźle zdziwisz ;-)

T-ampa mam w domu

u mnie niestety skrzydeł nie rozwinął, bo ze względów lokalowych wstrzymane mam inwestycje kolumnowe zaś to co mam - 84 dB/8 omów - pozwala tylko na bardzo wstępną ocenę potencjału i "background listening", więc T-amp leży sobie w szafce

graaf, 29 Lis 2006, 11:02

Mierniczkiem to możecie sobie zmierzyć moc ciąglą, średnią lub zbliżoną do ciąglej. Nie zmierzycie mocy szczytowej występującej tylko przez ulamki sekund - do tego trzeba trochę bardziej zaawansowanego sprzętu pomiarowego. A moc ta jest jak najbardziej potrzebna i wielokrotnie wyższa od mocy średniej. Jej brak to nie tylko "obcięte" najglośniejsze miejsca sygnalu muzycznego ale również przesterowania wzmacniacza, których negatywne skutki trwają stosunkowo "dlugo" jeszcze po zakończeniu sygnalu przesterowującego. Wzmacniacz, szczególnie tranzystorowy, potrzebuje sporo czasu, żeby po "szoku" spowodowanym przesterowaniem dojść do siebie (recovery time).

Wzmacniacz kilkuwatowy pracujący w prawie pelnym paśmie akustycznym permanentnie jest przesterowywany i produkuje znieksztalcenia ponad 10%, często wiele razy na sekundę, jeżeli akurat nie pracuje z tubą >100 dB.

Z watami to tak jak z KM - nigdy nie za wiele.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Dla rozjasnienia sytuacji w sprawie THD, proszę wykresik Tripath TA2020.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Re: Less, 29 Lis 2006, 11:24

>graaf, 29 Lis 2006, 11:02

>

>Mierniczkiem to możecie sobie zmierzyć moc ciąglą, średnią lub zbliżoną do ciąglej.

mylisz się Less,

jak najbardziej można ustalić szczytową moc, sprawdź sobie tę procedurę

Misiomor to bardzo techniczna osoba, która docenia problemy mocy znacznie bardziej niż ja

pozdrawiam!

graaf

Re: buble_corp, 29 Lis 2006, 11:25

>Dla rozjasnienia sytuacji w sprawie THD, proszę wykresik Tripath TA2020.

>

dzięki za ten wykres

widać wyraźnie bardzo małe %THD+N do 6W/8 omów lub 10W/4 omy

6W to jest wszystko czego trzeba z kolumnami takimi jak propnowany przeze mnie Krisowi Zoller - 94 dB/8 omów

szczytowo, nie ciągle czy średnio!

>zamiast spekulować i się dziwować ;-) po prostu zmierz ile faktycznie używasz mocy w swoim systemie

>- razem z Misiomorem zaproponowaliśmy prosty pomiar multitmetrem, który każdy może zrobić

>poszukaj w zakładce DIY chyba się nieźle zdziwisz ;-)

Nie no, zgodze sie ze podczas cichego sluchania muzyki ŚREDNIA moc wynosi pewnie < 10W, ale brzmienie live polega na dynamice. Czyli np nagle ktoś przywali w kocioł to to ma brzmieć jak kocioł i w impulsach na pewno jest sporo >10W. No chyba że słuchasz muzyki która już podczas miksowania jest wycięta z dynamiki żeby właśnie dobrze brzmiała na parowatowych radyjkach :)

Na multimetrze raczej tego nie zobaczysz bo on uśrednia pomiar, potrzebny by był oscyloskop.

PS: Kiedyś słuchaliśmy w krakowie przerobionej końcówki technicsa która akurat miała skalę mocy. Owszem słuchaliśmy głośno, ale wierz mi że wskazówka często W IMPULSACH wykraczała znacznie poza 100W. Uszy mam całe :)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Re: Misfit, 29 Lis 2006, 11:35

>Na multimetrze raczej tego nie zobaczysz bo on uśrednia pomiar

procedura zaproponowana przez Misiomora to uwzględnia, Misiomor to bardzo techniczna osoba

napisał: >>Zakładam tutaj że miernik mierzy wartość międzyszczytową i skaluje do RMS dla sinusa - tak działają tanie mierniki uniwersalne według tego co o nich wiemPS: Kiedyś słuchaliśmy w krakowie przerobionej końcówki technicsa która akurat miała skalę mocy.

>Owszem słuchaliśmy głośno, ale wierz mi że wskazówka często W IMPULSACH wykraczała znacznie poza

>100W. Uszy mam całe :)

to możliwe - między 10W a 100W jest tylko 10 dB różnicy

jeśli słuchaliście naprawdę głośno to jak najbardziej jest to możliwe

ALE czy słuchaliście z głośnikami 94 dB/8 omów?

no i chyba nie zakładasz, że wskaźniki w Technicsie są bardziej wiarygodne od multimetru? ;-)

buble_corp, 29 Lis 2006, 11:29

>Powiedz mi, jak jest odbierane THD przez ludzki słuch? Na przykład te 10% THD przy chwilowych 10W?

Nie wiem, nie prowadzilem badań. Wiem jednak, że spokój w brzmieniu, autorytet brzmienia znacznie latwiej uzyskać jest wzmacniaczom dużej mocy - być może dlatego, że nie są stresowane przesterowaniami.

Less is more

Jesli mógłbym zaproponować taką short listę:

1. Roksan Caspian;

2. Naim 5;

3. MF 3.5;

4. Sythesis Ensemble - cudowna włoska lampa, IMHO lepsza od jolki 502 - patrz moja opinia w opiniach.

Pozdrawiam!

The odd get even.

Re: theli28, 29 Lis 2006, 11:39

>Ludziska - jak zwykle fantastyczna dyskusja! Tylko co ona ma wspólnego z tematem wątku!?!?!?!?!

>Rety.......!!!

ma wszystko wspólnego

zasugerowałem T-ampa zgodnie z tematem wątku a koledzy ten sugestię raczyli zdezawuować

wynikła dyskusja jest jak najbardziej na temat :-)

Jak Graafowi technics nie wystarcza (chociaż wskaźnik mocy to być może najlepsza jego część :)), to może niech odezwą się wlaściciele Maców i Acców. Ja mialem okazję uczestniczyć w odsluchu z tym pierwszym. Kolumny byly średnio efektywne, przesadnie glośno nie bylo, ale wskazówce mocy zdarzylo się kilka razy wyjechać na ponad 400 W.

Less is more

-> Less

Nie zgodzę się, mam dwa wzmacniacza GC - 30W i Charilze 10W. Drugi jest zdecydowanie przejrzystszy, nie jest nerwowy, a zarazem bardzo dynamiczny. Jedyna wada wzmacniaczy cyfrowych IMHO to częściowe wypranie z barw, które wynika chyba z przejrzystości tych wzmacniaczy.

Przepraszam, to ostatnie OT, już się nie będę odzywał w tym wątku.

Re: Less, 29 Lis 2006, 11:48

>Jak Graafowi technics nie wystarcza (chociaż wskaźnik mocy to być może najlepsza jego część :)),

>to może niech odezwą się wlaściciele Maców i Acców.

a może zamiast wołać właścicieli Maców i Aców na pomoc po prostu zrobisz prosty pomiar :-)

co Cię powstrzymuje?

Dobra Panowie...

Zaintrygował mnie ten T-amp ... za 200 zł (pewnie żeby był kompletny wzmacniacz trzeba więcej) można spróbowac ...

Nie jestem elektronikiem więc potrzebuję gotowca - czyli pudełko z potencjometrme wejściami i wyjściami na kolumny i zasilaniem. Czy można takie cuś gotowego zakupić ? Jak tak to za ile i gdzie ...

pzdr

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Pamietajcie, że jesli przytaczacie parametry szczytowe (pik) dla sygnały to nalezy również porównywać je do mocy szczytowej wzmacniacza, która jest dwukrotnie wieksza od tej rms, podawanej jako moc wzmacniacza. Czyli 10 W rms to juz zagra 20W w pikach bez obcięcia,

Less, 29 Lis 2006, 11:48

Less, no nie przesadzaj. Wskaźniki na ampach są jedynie po to by zapewnić look ;-) Nie dajta sie zwariować - zaczynacie tworzyc Zupełnie Świeże Mity Audiofilskie :-)

Re: Less

ps.

tu masz procedurę jeśli nie możesz znaleźć:

Ukryta Zawartość

chętnie odpowiem na pytania

Ukryta Zawartość

Re: Piopio, 29 Lis 2006, 11:54

>wyjściami na kolumny i zasilaniem. Czy można takie cuś gotowego zakupić ? Jak tak to za ile i gdzie

na ebay.pl - wyżej dałem linki

pozdr.

Graaf

Totalnie mi się nie chcę, jestem leniwy, a swoje wiem - 100 W to dla mnie (i wzmacniaczy tranzystorowych :)) takie samo minimum jak 100 KM - mimo że jestem stosunkowo spokojnym kierowcą.

Jar

Gratuluje wzoru na moc szczytową, to coś nowego.

Less is more

>to możliwe - między 10W a 100W jest tylko 10 dB różnicy

>jeśli słuchaliście naprawdę głośno to jak najbardziej jest to możliwe

>ALE czy słuchaliście z głośnikami 94 dB/8 omów?

>no i chyba nie zakładasz, że wskaźniki w Technicsie są bardziej wiarygodne od multimetru? ;-)

Sprawdziłem - producent tych głośników podaje 94dB / 91dB. Nawet przyjmując to 91 to myślę że można oszacować to w ten sposób że jeśli moc dobijała dajmy na to do 150W to przy efektywności 94dB głośników proponowanych przez Ciebię dobijałaby do 75.

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Re: Less, 29 Lis 2006, 12:03

>Graaf

>Totalnie mi się nie chcę, jestem leniwy, a swoje wiem - 100 W to dla mnie (i wzmacniaczy

>tranzystorowych :)) takie samo minimum jak 100 KM - mimo że jestem stosunkowo spokojnym kierowcą.

czyżbyś zapomniał, że "less is more" ;-)

nie wykręcaj się Less :-))

nie bój się prawdy - prawda Cię wyzwoli! :-)

Re: Misfit, 29 Lis 2006, 12:03

>Sprawdziłem - producent tych głośników podaje 94dB / 91dB. Nawet przyjmując to 91 to myślę że można

>oszacować to w ten sposób że jeśli moc dobijała dajmy na to do 150W to przy efektywności 94dB

>głośników proponowanych przez Ciebię dobijałaby do 75.

:-)

ale to są nadal tylko wskaźniki w Technicsie!

po co się tak wykręcasz - zrób pomiar!

czyżby lenistwo Cię dopadło, tak jak Lessa ;-)

No i przecież mialem kiedyś Radmora z diodowym wskaźnikiem mocy, który często gęsto wskazywal maksimum bodajze 50 W. I to byl naprawdę kres możliwości tego wzmacniacza - przy takim poborze mocy cale jego "oświetlenie" przygasalo! Faktem jest, że statystycznie pobór mocy najdluże pozostawal poniżej 1 W - reszta do piki.

Less is more

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.