Skocz do zawartości
IGNORED

Poszukiwany - wzmacniacz do 8kzł

kris_k

Rekomendowane odpowiedzi

Też pisałbym się na zakup gdyby ktoś się tym zajął. Kosztuje tyle co nic, może być z tego fajna zabawka:) Zorganizowałbym zakup grupowy, tylko na razie time... Próbował ktoś napędzać z tego słuchawki??

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

A jak komuś mocy brakuje i chce mieć koniecznie tampa to może to sobie kupić:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dla każdego coś miłego

:)))) :)))

post-13337-100002448 1170305768_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trochę sensu poproszę.

Piopio, 30 Lis 2006, 10:08

" A jaki fajny biznes na allegro by był gdyby się ktoś tym zajął ... "

Tylko wtedy juz nie bedzie kosztowal 200 zl :-)

graaf, 29 Lis 2006, 21:20

>>>Oraz bonusowo - ton 50Hz -20dBfs żeby można było przekonać się z jaką mocą maksymalną słuchamy

>(prezent dla Graaf'a) - puszczamy tą ścieżkę przy ustawieniu gały głośności jak do słuchania i

>zwykłym miernikiem napięcia zmiennego mierzymy napięcie na zaciskach kolumny (-20dBfs żeby nie

>zniszczyć kolumny). Wartość napięcia (miernik podaje wartość RMS) mnożymy przez 10, podnosimy do

>kwadratu i dzielimy przez impedancję kolumny (można zmierzyć omomierzem). W ten sposób dostajemy

>prawdziwą moc której nie przekraczamy przy słuchaniu

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

• Redaktorzy

Kris - lubiąc muzykalnośc i nasyconą średnicę powinieneś posłuchać Pathosa Classic One - powinieneś zmieścić się w budżecie a i na odsłuch masz "po drodze" - Klinika dźwięku - Promenada IIp. - czynni są 7 dni w tyg. i pracują do późna.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Gość jamówię

(Konto usunięte)

>>>graaf,

garatuluję!zobacz ilu ;ludzi przekonałeś do swojego pomysłu.Naprawde gratuluję to juz chyba 5 zamówień by było.Ciekawe jakie miny mają oponenci.

Pozdrawiam

Łałr Bałałr

Dołóż do tego drugie dwie za t-ampa i pora na flohmarkt:)):

Trochę sensu poproszę.

tzn. dwie za kolumny a 2 za t-ampa:)

Ale my tu gadu-gadu, raz mądrzej raz głupiej, ale t-ampa trzebaby posłuchać bo wydaje się być bardzo fajne to maleństwo.

Trochę sensu poproszę.

>>> Fr@ntz

Skoro są czynni w niedzielę, to jest szansa że posłucham. Można się z gośćmi dogadać?

kris_k

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

• Redaktorzy

kris_k - można, oczywiście najpierw zadzwoń i się umów, ale cen nie trzymają sztywno i jeśli widzą możliwość zarobku to całkiem przyjemnie się z Nimi negocjuje ;)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Re: Less 30 Lis 2006, 09:34

>117 dB w tamtej sytuacji nie zmierzylby nawet najlepszy sprzęt pomiarowy, bo u Ludwiga takie piki nie

>występują, są obcinane, bo jego wzmacniacz nie dysponuje prawie 700 W, które bylyby konieczne, żeby

>odtworzyć muzykę bez żadnych przesterów.

pozwól, że zacytuję jeszcze raz:

>>This indicates that either my amps can put out peaks much higher than their rated power (possible, but I'm not sure), or they are clipping>There are demo files In the sound demo section which simulate clipping by tube and solid-state amplifiersBez specjalnej wiary w to co czynię, zacytuje Ciebie, Mistrzu, z innego wątku (z pamięci): Just open your

>mind!

a pewnie, trzeba mieć otwarty umysł :-)

ale to nie wystarczy – nie zapominaj Less, że są rzeczy na niebie i ziemi, które się "fizjologom nie śniły" :-))

"just" zrób pomiar Less :-)

to zajmuje 2-3 minuty, a może masz problem z obsługą multimetru? chętnie pomogę :-)

Re: Misfit 30 Lis 2006, 11:47

>Brzmi sensownie, chociaz chyba słabym punktem jest ten pomiar impedancji omomierzem... wiadomo że

>impedancja głośnika spada zwykle wraz ze spadkiem częstotliwości. Często z nominalnych 8-miu omów do np

>2. Czyli wynik moze nam wzrosnac nawet 4 razy...

spadek z ośmiu na dwa to już chore i chyba kwalifikuje się jako nielegalne wprowadzanie w błąd klienta co do cech towaru :-))

ale oczywiście można podzielić zadeklarowaną przez producenta impedancję nominalną a nawet minimalną (niektórzy podają) przez 2 dla pewności

>Poza tym skoro miernik podaje wartosc skuteczna to zeby dostac moc maksymalna, calosc trzeba by

>pomnozyc przez 2...

niczego nie trzeba mnożyć dodatkowo - pomiar ten pozwala na ustalenie mocy przy maksymalnym poziomie sygnału jaki można zapisać na płycie CD tj. digital full scale 0 dBfs - żadne piki dwa razy wyższe itp. nie mają prawa się pojawić, chyba, że nagranie jest wybitnie nieaudiofilskie i zawiera w szczytach przestery cyfrowe

anyway – u nikogo nigdy nie wyjdzie wynik 700W przy takim ustawieniu wzmocnienia przy jakim normalnie słucha muzyki

no może z wybitnie trudnymi kolumnami w rodzaju MBL 101 (skuteczność deklarowana 79 dB/W) i jeśli ktoś słucha wybitnie głośno (piki >100 dB)

Re: kris_k

naprawdę mnie zadziwiłeś

powiedz proszę - dlaczego nie chcesz spróbować?

dla mnie to jest bardzo intrygujące

możesz mieć LEPSZY dźwięk ryzykując tylko marne 200 zł, pryszcz w porównaniu z zadeklarowanym budżetem 8 kzł

i nie chcesz spróbować

to dla mnie coś zupełnie niezrozumiałego

a może ktoś inny mi wytłumaczy?

1 Gru 2006, 08:45

Graaf

jaki ty się robisz męczący, gdy nie mając racji koniecznie chcesz postawić na swoim!

Zestawiasz dwa cytaty ni z gruszki ni z pietruszki. Art nie sluchal demo files spreparowanych tak aby symulowaly przester wyraźnie słyszalny nawet dla przygłuchych, on miał do czynienie z przesterami „prawdziwymi”, jakich słuchamy na co dzień najczęściej nie uświadamiając sobie tego – tym częściej, im niższe moce mają nasze wzmacniacze i im niższa jest efektywność naszych kolumn. Gdy przester jest wyraźnie słyszalny, to jest to już fatalny przester.

> "just" zrób pomiar Less :-)

> to zajmuje 2-3 minuty, a może masz problem z obsługą multimetru? chętnie pomogę :-)

A po jakie licho? Mam jeszcze raz zmierzyć to, co zmierzyłem wielokrotnie?

Ile mocy mi potrzeba, zmierzyłem niechcący przy użyciu wskaźników mocy na poczciwym radmorze, potem na Macu. I nawet gdyby dokładność ich wskazań wynosiła tylko 50% (chyba bezpieczne założenie?), to i tak po uwzględnieniu ewentualnego błędu wyraźnie wskazują, że minimum 100 W jest mi do szczęścia koniecznie potrzebne.

Nie mówiąc już o wrażeniach czysto subiektywnych. Bo tak naprawdę, I don’t care what the numbers say. Graaf, czy ty wiesz, co to jest potęga i majestat brzmienia? Czy słuchałeś kiedyś sprzętu, where hig-fidelity meets pro power?

Ale o co ja pytam? Na człowieku, który twierdzi, że najlepsza sekcja basowa, to brak sekcji basowej, nawet i najlepszy sprzęt wysokiej mocy mógłby nie zrobić wrażenia.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

>>> graaf

Nie wierzę że ten dźwiek będzie lepszy ani w to że będzie to kosztować 200zł.

Do DIY mam w zasadzie dwie lewe ręce - co najwyżej mogę poprzykręcać śrubki we wtyczce sieciowej lub polutować wtyczki do gotowego IC. A jak zrozumiałem z twoich wywodów ta cena jest za moduł T-ampa a nie za gotowe pudełko z wejściami, wyjściami i obudową. Jeżeli dodać te koszty, a także wynagrodzenie dla kogoś kto by to dla mnie zrobił to już będzie ok. 1 kzł.

A taka kwota zmniejszyła by już mój budżet na docelowy wzmak o 1/8.

Poza tym, gdyby żeczywiście za takie pieniądze można bylo mieć lepszy dźwięk niż za kilka paczek to większość firm pakowałaby T-ampy w swoje obudowy i robiła na tym niezły kokos. Swoją drogą we wpisach Ptysia, który ma ten opiewany przez ciebie produkt widać że trochę się musiał napocić żeby osiągnąć jakotakie brzmienie.

Dlatego na razie nie będę takich eksperymentów czynił. Być może robię błąd, ale nie będzie to ani mój pierwszy w życiu, ani ostatni.

kris_k

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Re: kris_k, 1 Gru 2006, 09:39

>>>> graaf

>Nie wierzę że ten dźwiek będzie lepszy ani w to że będzie to kosztować 200zł.

to przecież nie jest kwestia wiary tylko doświadczenia

i BĘDZIE kosztować ok. 200 zł z wysyłką

>jak zrozumiałem z twoich wywodów ta cena jest za moduł T-ampa a

>nie za gotowe pudełko z wejściami, wyjściami i obudową.

skąd taki pomysł? przecież podałem linki do konkretnych aukcji

cena Poza tym, gdyby żeczywiście za takie pieniądze można bylo mieć lepszy dźwięk niż za kilka paczek to

>większość firm pakowałaby T-ampy w swoje obudowy i robiła na tym niezły kokos.

nie tak się robi kokosy :-))

kokosy robi się na oferowaniu ludziom tego co daje im "consumer satisfaction" i jest zgodne z ich oczekiwaniami i przyzwyczajeniami

a audiofile z reguły nie lubią kolumn aktywnych ani rzeczy zanadto "innych"

to nie odpowiada ich modelowi "consumer satisfaction" ;-)

>Swoją drogą we

>wpisach Ptysia, który ma ten opiewany przez ciebie produkt widać że trochę się musiał napocić żeby

>osiągnąć jakotakie brzmienie.

nie tylko ja opiewam T-ampa

a Ty jak widzę - bardzo wierzysz w Ptysia :-)

>Dlatego na razie nie będę takich eksperymentów czynił. Być może robię błąd, ale nie będzie to ani

>mój pierwszy w życiu, ani ostatni.

yup

i niestety to typowa "droga audiofila" :-/

Re: Less, 1 Gru 2006, 09:22

>jaki ty się robisz męczący, gdy nie mając racji koniecznie chcesz postawić na swoim!

ale w czym nie mam racji?

w zaproponowanym sposobie pomiaru?

ja niczego nie twierdzę tylko mówię żeby sobie każdy sprawdził multimetrem ile tej mocy trzeba

>A po jakie licho? Mam jeszcze raz zmierzyć to, co zmierzyłem wielokrotnie?

>Ile mocy mi potrzeba, zmierzyłem niechcący przy użyciu wskaźników mocy na poczciwym radmorze, potem

>na Macu.

pomiary za pomocą wskaźnika diodowego czy wychyłowego we wzmaku, wspaniale Less

gratulacje - przechodzisz do klasyki forum :-)

>Nie mówiąc już o wrażeniach czysto subiektywnych. Bo tak naprawdę, I don't care what the

>numbers say.

tak, tak, "fakty to bzdury" jak mawiał śp. Ronald Reagan (co unieśmiertelnił śp. Frank Zappa)

ja wiem, fakty nie mają racji, fakty są z natury totalitarne, wysoce politycznie niepoprawne ;-))

>Graaf, czy ty wiesz, co to jest potęga i majestat brzmienia?

tak, wiem bardzo dobrze - z filharmonii

a w domu jest to 10-20W w przypadku typowych kolumn i typowych audiofilów

>Ale o co ja pytam? Na człowieku, który twierdzi, że najlepsza sekcja basowa, to brak sekcji basowej,

>nawet i najlepszy sprzęt wysokiej mocy mógłby nie zrobić wrażenia.

dokładnie, mnie w ogóle nie interesuje sprzęt do "robienia wrażenia" tylko do komunikowana muzyki :-)

Panowie graaf i Less

Przy całym do Was szacunku, załóżcie sobie osobny wątek i w nim udowadniajcie sobie swoje racje. Kris_k niejednokrotnie dał Wam do zrozumienia że nie interesuje go Wasze zdanie na temat T-Ampa ani pomiarów, a Wy z uporem maniaków zabagniacie jego wątek swoją dyskusją.

Kris_k

Wiem, że jesteś sceptycznie nastawiony do lamp, ale zaprawdę powiadam Ci, nie ma się czego obawiać. W codziennym użytkowaniu nie ma praktycznie żadnej różnicy, a jeśli chodzi o bezpieczeństwo, bez problemu kupisz wzmacniacz z obudowanymi lampami. Ja polecałbym coś w PushPullu, jeśli zależy Ci na konstrukcji bardziej uniwersalnej - może DeltaStudio KT88? Myślę że wyrwiesz ją za mniej więcej takie pieniądze.

Pozdrawiam,

Olo

Ja widze ze czasami ciezko jest zakladac temat i liczyc na odpowiedz. Krzysiek pyta o wzmacniacz TRANZYSTOROWY FIRMOWY NOWY, a temat wyglada ze proponuje mu sie wzmak LAMPOWY Z DRUGIEJ REKI I WLASNEJ ROBOTY. Panowie toc przeta zniechecacie ludzi do zadawania pytan. Teraz jeszcze moda na MYDELNICZKI za 200 zl - oj az sie nie chce czytac - graaf daj sobie spokoj.

pozdrawiam kaszanka7

ps. Jedziemyz krzychem posluchac NOWEGO TRANZYSTOROWEGO FIRMOWEGO wzmaka ;)

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

@ Kris K

Ja mam trochę sterylnego wzmaka - osławionego Denona PMA 1500 AE, ale cedek - DCD 700 AE jest cieplejszy w stosunku do modeli z SACD Denona - DCD 1500 i 2000. Dlatego brzmienie jest takie jak lubię: ciepłe, z nasyconą średnicą i zaokrągonym basiorkiem. Miodzik. A więc może pokombinować z innymi elementami toru, a za wzmaka zaangażować Denona 1500, lub jak komuś cena podnosi jakość dźwięku (ja różnicy nie słyszę) - 2000.

>>>JarlBjorn

Sonneteer Alabaster i jak się uda Consonance Calaf (tu lekkie skrzywienie w kierunku lamp bo to hybryda).

>>>rolandsinger

Słuszałem Denona 2000AE (u Kaszanki) i jak dla mnie trochę za bardzo przesunięty w kierunku sterylności. Nie słyszałem go, ale sądzę że 1500AE ma podobny charakter brzmienia. Poza tym, nie sądzę żeby był znacząco lepszy niż mój Primare (inne cechy brzmienia, ale ta sama klasa, a ja chcę zrobić krok w górę, a poziom 8 kzł to absolutne maksimum tego co mogę zorganizować w przewidywalnym czasie).

Prawdę mówiąc po tych peanach na cześć scalaka w mydelniczce zacząłem myśleć o posłuchaniu jakiegoś cyfrowego ampa np. TacTa (tego tańszego) czy Sonneteera Bronte. Kurde, zwoje mózgowe zaczynają mi się prostować - wybór jest po prostu za duży jak dla mnie.

Jutro jadę więc po raz kolejny słuchać.

Pozdrawiam wszystkich,

kris_k

Kris

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.