Skocz do zawartości
IGNORED

Jak długo wygrzewają się opampy?

Andy777

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

wymieniłem wczoraj NJM5534 i NJM5532 na wyjściu DAC'a na OPA2604 i AD797. Na poczatku był dramat, płasko, ścięta góra i muł. Po kilkunastu godzinach jakby ciut lepiej, ale nadal gorzej niż z 5534/32, nie jest dobrze...

Jak długo jeszcze?

pzdro.

Op-ampy wygrzewają się dokładnie tyle, ile Twój centralny organ... potrzebuje, żeby to usłyszeć. Pozdr.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Nie zawsze musi być dużo lepiej, jeśli masz dobre kostki NE5532/4, np. TI albo Signetics to czasem nie watrto ich wymieniać. Czy nie masz przypadkiem jakiś ceramików w filtrze dolnoprzepustowym lub na zasilaniu tych układów?

5534 to super scalak i malo jest aktualnie lepszych choc ma on juz chyba ze 30 lat? ad797 wymaga innej kompensacji zrobiles to? no i chyba nie powinien chodzic dla wzm ponizej 3? 5? wstaw tam bufor na e88cc

muszę być czasami sprawiedliwy - senicz masz w tym przypadku "czuja"

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

ps. dodam tylko, że zawsze używam tylko NE5532/34 z Sygnetics

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

wspolczesne dosc szybkie scalaki nie lubia obciazen pojemnosciowych. Wiec dla tych nowych wstaw w szereg z wyjsciem rezyst. nawet 600om co zetnie minimalnie gore na f okolo 100khz ale da scalakom odetchnac od zwarcia pojemnoscia kabla i ukladu. Poprawa bedzie wyrazna.

wow! dzięki Wszystkim!

moje NJM'y są produkcji New Japan Radio Co., Ltd.

w parametrach - pasmo, slew rate - kilkakrotnie gorsze niż 2604 i 797, stąd mój pomysł na podmiankę, ale skoro to jakieś oldtimery trzydziestoletnie rarytasy, to zawsze mogę zrobic "zmianę powrotną" (wstawiłem przezornie podstawki).

poniżej schemat całego anala dla jednego kanału. wychodze sygnałem z opora R402/406 bez kondzia (tam jest 0V) prosto na pasywkę, bufor wyjściowy olewam - muli i wprowadza charakterystyczne krzemowe "napięcie".

gdybym jednak chciał spróbowac wycisnąc maksa z nowych opampów, gdzie grzebnąc?

acha, w międzyczasie dźwięk wypełnił się na dole.

pozdro.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jesli chcesz coś kombinować, to myślę, że bezpiecznie będzie wstawić w podstawki i przetestować opa2134 ale to wszystko jest bardzo indywidualne i dobrze zobaczyć oscyloskopem co się dzieje po podmiance (czy nie ma podwzbudzeń; można puścić płytę testową z różnymi sygnałami "pomiarowymi").

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.