Skocz do zawartości
IGNORED

Poszukiwany wzmh do 8kzł - odsłuchy 1

kris_k

Rekomendowane odpowiedzi

Fr@ntz, 9 Gru 2006, 21:31

>i pomysl o jakimś porzadnym stoliku na sprzet

I o jakiejś maskownicy na tę cepelię... ;-P

A tak na serio - gratuluję podjęcia decyzji i zakończenia poszukiwań! :-)))

>>>Fr@ntz

Stolik jest w trakcie wyboru, też mi wstyd, ale były pilniejsze zakupy ;)

>>>Kaszanka

Różnice w kolumnach nie są powalające, ale są. Te nowsze mają bardziej wyrównany dźwięk, głębiej schodzą z basem i lepiej go kontrolują. Góra i średnica bez zmian - czyli bardzo dobrze.

Pozdrawiam,

kris_k

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

No to faktura i gwarancja już wypisane, muszę tylko odebrać ;)

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

• Redaktorzy

to od razu napisz co z Tethysami - zostają stare, czy przesiadasz się na nowszą wersję?

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Przede wszystkim gratuluję wzmaka i bardzo dobrego i potrzebnego wątku.

I mam pytanie o te Thetysy, bo to dla mnie zagdka jest. Czy Ty masz krsi-k dwie wersje Thetys II czy masz Thetys i Thetys II? Pytam dlatego, że rok temu słuchałem na AS kolumny Thetys II grające z Kustagonami i dla mnie grały znakomicie! A w tym roku jesienią słuchałem dwa razy na różnych systemach też Thetysy II i grał tak sobie. A doszły mnie słuchy, że Audio Academy dokonało przez ten rok zmian - ale to tylko pogłoski. I dlatego pytam.

Pozdrawiam Stempur

• Redaktorzy

stempur - dobrze słyszałeś. Kris posiada "na stałe" wersję starszą a obecnie porównuje ją z nowszą wersją Tethysów. Ja wiem jedynie o zwiększeniu objętości komory "czynnej", co do innych modyfikacji to niech lepiej samo AA się wypowie.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

No własnie. Kris ma obie wersje; jedną która była na AS rok temu i jedną, którą testowało Audio Video.

Ta z Audio Video jest inna, bo inne są wymiary obudowy. Dało to poprawę w przetwarzaniu całego pasma; jest ono równiejsze i poprawiła sie kontrola basu.

Kolumny są bardzo czułe na elektronikę, kable i na akustykę pokoju. Trzeba trochę sie pomęczyć, żeby z nich wszystko wyciągnąć. Jak zauważył Stempur w Audioforte bas był jakby ucięty, natomiast na tegorocznym Audio Show w pomieszczeniu hotelowym Tethysy schodziły niżej niz Hyperiony. Tam jest potężny bas w sensie muzycznym i barwowym, tylko trzeba go wydobyć. Grają także dużo wyrażniej i z lepszą prezencją niz Hyperiony, ale tego też nie było, kiedy odsłuchiwał je Stempur. Dopiero Kris znalazł do nich odpowiedni wzmak Sonetera.

Te kolumny potrzebują szybkich, przejrzystych, wydajnych prądowo wzmaków. Na kable tez nie ma co oszczędzać. Mój klient co ma Tethysy zaczął od Tary za 90zł/m a skończył na komplecie Albedo Monolith za ok. 4500zł, bo róznice były masakryczne.

>>>stempur

Żeby rozwiać wątpliwości - obie wersje nazywają się Tethys II.

Chwilowo mam na odsłuchu obie wersje (nazwijmy je roboczo TethysIIa i TethysIIb). Mogę potwierdzić słowa konstruktora - w Audioforte słuchałem Tethysów z dwoma wzmakami Sonneteerem Alabastrem (7.5 kzł) i było... źle; oraz Sonneteerem Bronte (klasa T, 5.5 kzł) i było... fantastycznie. Te kolumny muszą mieć dobrego wzmaka do napędu.

Ja wybrałem po swoich poszukiwaniach AVMa A2 (jak wiadomo ;)) - ale to też szybki, mocny, przejrzysty tranzystor.

A nowa wersja od starej lepiej schodzi w basie w dół i ma lepszą jego kontrolę. Góra i środek - tu różnice na granicy percepcji podsypiającego krisa o 2 nad ranem ;)

Pozdrawiam,

kris_k

Kris

• Redaktorzy

no a już niedługo zobaczymy jak skrzynki Krisa zagrają u mnie. Na razie to przymiarki, ale od czegoś trzeba zacząć ;)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Krzychu jeszcze jedno pytanko. Czy test wzmakow przed podjeciem decyzji robiles na swoich ,,starych'' AA czy juz na tych nowych?

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

W zasadzie na obu wersjach. Najpierw słuchałem na starych (tych "moich") bo je znam najlepiej. Potem przy jednym wzmaku poprzełączałem kilka razy same kolumny, a jak poznałem różnice to już słuchałem na "nowych".

Kris

• Redaktorzy

no i "stare" Tethysy Krisa_K grają od godziny u mnie. Wcześniej posłuchaliśmy u Niego "poprawionych" Tethysów z AVMem i w porównaniu z tym co było wcześniej z Primarem to nie był krok w górę o jeden sopień, tylko co najmniej o dwa. Za to z moim DM-10 średnica i góra jest po prostu taka jaka powinna być - sama słodycz. Bas jest za to słyszalnie zaokrąglony i lekko wycofany (w porównaniu z AVM), ale akurat na basie mi specjalnie zależy. W każdym bądź razie jest o wiele lepiej niż z Hipkami, juz nie mogę się doczekać swoich Tethysów w najnowszej wersji.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

No to 1:1 ;)

Ty mi naraiłeś AVMa a ja tobie Tethysy ;)

Grunt że obaj jesteśmy zadowoleni.

kris_k

Kris

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.