Skocz do zawartości
IGNORED

Naprawmy razem Akajca ;)

bojaco

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Chcąc porównać sobie różne kabelki IC ujawniłem w swoim cedeku usterkę polegającą na tym, iż jeden z kanałów na wyjściu variable nie działa. Kable sprawdziłem są OK. Przyczyna musi tkwić w odtwarzaczu bowiem jest również problem z wyjściem phono. Otóż po wpięciu słuchawek słychać tylko jeden kanał, po wyciągnięciu wtyku do połowy dział drugi ale milknie ten poprzedni. Słuchawki też są sprawne. Jaka diagnoza? Do zrobienia samemu czy oddać w ręce fachowca? I tak chciałem go otwierać by przeczyścić laser i przesmarować.

https://www.audiostereo.pl/topic/29916-naprawmy-razem-akajca/

Musisz poszukac zimnego lutu, pękniętej scieżki lub jakiejś przerwy w układzie wzmacniacza słuchawkowego tego CD. Sygnał idzie tam od wyjść ze stałym poziomem na potencjometr, wzmacniacz (który tez moze być uszkodzony), do wyjścia słuchawkowego i wyjścia variable. inna możliwość to zwarcie sygnału w jednym kanale do masy, uszkodzony potencjometr. Podłączając słuchawki jako "szukacz sygnału" w układzie (z jednej strony do masy oczywiście) możesz po tej drodze zlokalizować przyczynę usterki i sam naprawić to co się zepsuło.

Czołem Rafale! przeczyściłem tylko laser izopropanolem i nasmarowałem prowadnice smarem silikonowo-teflonowym. Reszty nie ruszam, to nie na moje siły. W wolnym czasie oddam w ręce fachowca, choć najpierw muszę się ustawić w kolejce bo w moim mieście jest tylko jeden magik któremu ufam. Póki co to mi nie przeszkadza, i tak żródło mam wpięte w stałe wyjście.

Fajne to CD, podoba mi się. Bojaco, napraw go i raczej nie sprzedawaj, chyba że na rzecz Pioneera PD75, Sony 559ES albo jakiegoś wysokiego Denona.

W Akajcu Discomaniaca był po prostu zimny lut tuż przy gniazdach RCA. Płytke wyjmuje się bardzo łatwo.

Póki co nie chcę sprzedawać, to taki rodzynek :) Gdyby nie zabawa w testowanie kabelków to bym dalej tej wady nie zauważył, w codziennym użytkowaniu mi to nie przeszkadza. Sprzęt jest zadbany, laser śmiga aż miło, nawet jak padnie to kosztuje grosze. Cedek gra jasno ale to koryguję kablami jak potrzeba a dla przeciwwagi jest jeszcze PD 9700 i jeszcze coś ale o tym póki co cicho sza! Poza tym myślę o zmianie kolumn. Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.