Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o pomoc w wyborze lamp

Olo78

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

zdecydowałem się na wymianę lamp w moim wzmacniaczu AudioNote P1 PushPull. Ponieważ brak mi doświadczenia w kwestii szklanych baniek, a wielogodzinne przeglądanie wątków na ten temat wprawiło mnie w jeszcze większe skonfudowanie, proszę Was o pomoc.

Wzmacniacz zbudowany jest na lampach ECC83 (4 sztuki) i EL84 (4 sztuki). U mnie zainstalowane są Ei ECC83 oraz rosyjskie (albo i jeszcze radzieckie) 6P14P nieznanego mi producenta (gdyby była taka konieczność, wstawie zdjęcie z logo). Zależy mi, aby po zamianie uzyskać stereotypowo lampowe brzmienie, czyli raczej ocieplone niż superprecyzyjne. No i przede wszystkim nie chcę i nie mogę wydać na to majątku, propozycję typu 500$ za parę z góry odpadają.

Mam jeszcze następującą wątpliwość - czy po zmianie lamp wzmacniacz będzie wymagał jakichś regulacji? Mam dwie lewe ręce jeśli chodzi o elektronikę i jeśli okaże się że tak, to praktycznie uniemożliwia mi przeprowadzenie tej operacji samodzielnie. Może wtedy ktoś z okolic Stolicy pomoże?

Pozdrawiam,

Olo

https://www.audiostereo.pl/topic/29946-pro%C5%9Bba-o-pomoc-w-wyborze-lamp/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zagadaj do nich. Na pewno podpowiedzą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Olo stereotypowe lampowe brzmienie chcesz, czyli kluski panny .... to zamiast A.N trzeba było kupic np. Amplifona miałbyś wszystko o czym piszesz= czyli zamulenie.

Prawdziwa dobra konstrukcja i lampa jest daleka od ocieplenia. Chyba że... subtelność, gładkość i delikatne brzmienie w ten sposób określasz.

Zydelek

Nie uważam się za masochistę, a kluski toleruję wyłącznie na talerzu ;) Nie chodzi mi o zamulenie, tylko o dźwięk bardziej pełny i barwny niż szybki i precyzyjny. Oczywiście w ramach różnic pomiędzy poszczególnymi modelami lamp.

-->Olo78

Ecc83 Mullard'a to może być to, ale zanim wydasz fortunę na cały komlet spróbuj jeszcze Tungsram'a, też bardzo dobra, a do tego niedoceniana lampka (czyt. tania). W sposobie prezentacji wpisuje się gdzieś w okolicach Mullarda, Brimara.

Po wstępnym zorientowaniu się w sytuacji (i dostępności na lokalnym rynku lamp), chciałbym Was prosić o informację jak brzmią w porównaniu do siebie lampy Svetlana, Sovtek, Electro-Harmonix i JJ? Zarówno jeśli chodzi o ECC83 jak EL84. Która z nich jest najszybsza i najbardziej detaliczna, która najbardziej "pełna i muląca"?

Pozdrawiam,

Olo

mam u siebie w sekcji pre 6922 Electro-Harmonixa, co prawda jest to odpowiednik ecc88,ale moze da Ci jakis poglad. Lampka ta gra bardzo przejzyscie z podkresleniem skrajow pasma. Jesli chcesz wiec wiecej miecha i wypelnic srednice, to raczej w kierunku JJ'a...

Dzisiaj wstawilem spowrotem 6N1P i jest bardziej kulturalnie i melodyjnie, acz nie ma juz tego detalu EH...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.