Skocz do zawartości
IGNORED

Vifa M18WH i D25AG w 15 litrach?

lete

Rekomendowane odpowiedzi

>kubedes

Bo Marantz CD-63 to faktycznie 'badziewie' - zwlaszcza, jezeli chodzi o 'gorke' i zroznicowanie charakterystyki vocali :) Ale poza tym, to calkiem dobry odtwarzacz (niezla dynamika, 'zadzior' w postaci dobrego 'drive' na niskich czestotliwosciach oraz... fajnie brzmi z niego fortepian :)). Jednak jest to odtwarzacz klasy budzetowej... Marzy mi sie oczywiscie cos innego, ale to juz zupelnie inna polka cenowa :(

Pozdrawiam,

Lete

• 2 miesiące później...

W mnie zwrotka pracuje wysmienicie - efekt jest wrecz klasowy (sluchajac tych podlogowcow zapominam, ze jest to wytwor DIY, a nie markowe i drogie zestawy!). Konstrukcja wyglada nastepujaco (dzieki pomocy Misiomora):

D25AG: Kondensator 4.2uF (u mnie siedzi Bosch MP 4.0 + 0,2 Jantzen Audio 400V, ale tu rowniez moge polecic "zestawic" dwa Mundorfy M-Cap - to najlepsze moim zdaniem polipropyleny w swojej klasie cenowej), nastepnie idzie cewka z drutu 0,7mm^2 (0.52mH) do zera, no i tlumik to 3.3ohm Mills (szeregowo) + 6.8ohm rezystor metalizowany 5W i 4.2uF.

M18WH: klasycznie z Ostinato 2000, czyli cewka 1.5mH na drucie 1.5mm^2, potem kondensator Mundorf M-Cap 4.7uF, rezystor metalizowany 6.8ohm 10W.

Te polaczenie jest bardzo ciekawe. Kopulka jest niesamowicie rozdzielcza, ma ladna barwe. Midwoofer ma miekki, punktowy basik. Zestrojenie bardzo interesujace - nie jest to dzwiek jasny (raczej zrownowazony), dobrze kontrolowany, rowniutkie 8ohm... Uwielbiam ogladac filmy z dvd i sluchac dzwieku z tych kolumn - bajecznie odtwarzaja wysokie tony, a charakter swietnie sie wpisuje w klimat filmow.

Pozdrawiam,

Lete

lete

czy miałeś wrażenie metaliczmośći wysokich tonów i nadmiaru sybilantów? Jaśli tak, to jak się tego pozbyłeś?

Ja mam w torze wysokotonowego kondensator 4,4 uF, cewkę 0,42 mH i L-pad. Jest dużo metaliczności i sybilantów :-(

>Tomek Skura

Na czym "grasz"? Jaki to jest wzmacniacz, jakie masz cd i jakie kable - zacznijmy od tego.

Dodatkowo napisz, jakie masz wszystkie elementy w zwrotnicy (marka i wartosci).

Ja walczylem z tym ukladem (D25AG i M18WH) przez kilka miesiecy, az wreszcie dostalem to, czego potrzebowalem - jest bardzo, bardzo dobrze. Nie ma mowy o natarczywosci wysokich tonow, sybilantow nie slyszalem praktycznie nigdy na tej kolulce. Jest rewelacyjnie.

Pozdrawiam,

Lete

Sprawa nie dotyczy sprzętu towarzyszącego, posprawdzane w wielu konfiguracjach.

W zwrotnicy są:

Kondensatory Miflex KMP 2x2,2 uF

Cewka powietrzna 0,42 mH, drutowa fi 0,7 mm

Rezystory metalizowane. W L-padzie 1,6 + 15 omów. Dodatkowo szeregowo przed samym zaciskiem 2,2 oma.

Sekcja niskotonowa bez zarzutu. To jest układ 2,5 drożny.

Próbowałem też filtra 1. rzędu dla wyskotonowego ( na dole jest 1. rząd), Tylko kondensator 10uF SCR MKP i L-Pad. Grało nawet fajnie (więcej powietrza i dużo większa scena) ale charakter głośnika pozostał bez zmiany.

10uF dla D25 w szeregu 1way ?? Nie przeżyje tego to raz, a dwa nie ma prawa grać dobrze. JA mam podział 3 rzędem na 3,8kHz i czasami się D25 gubi. Bajki wać pan opowiadasz alboś nie osłuchany

>ARGOS, 5 Kwi 2007, 20:29

>Przeżyć przeżyje, bo to nie Audax ani Tonsil, ale z takim fltrem grać dobrze nie ma prawa...

U mnie Audax z filtrem 3-rzędowym (18 db na oktawę) przy 3,6 kHz gra kilkanaście lat bez kłopotów. Podobno niektórzy zastępują membrany Audaxów Tonsilami, żeby im lepiej grało?

>Tomek Skura

Probowales zwrotke wg mojej propozycji? I jeszcze jedno. W opisie wkradl sie maly blad - oczywiscie, po L-padzie nie ma u mnie pojemnosci 4.2uF (poza tym, reszta jak napisalem).

Czasem warto skorzystac z gotowej recepty. Zwlaszcza, jezeli ktos z tym tematem juz walczyl - cale tygodnie :)

Pozdrawiam,

Lete

Jak juz wszystko ladnie podlaczysz i nadal bedziesz slyszal sybilanty, mozesz tez powalczyc z zastosowaniem w szeregu rezystora Mills - nieco zlagodzi "gore". Tym niemniej, jezeli jakosc wysokich bedzie ewidentnie fatalna, problemu trzeba poszukac w innym miejscu.

Pozdrawiam,

Lete

Tomku... ta Vifa nienawidzi niskiego podziału. te 4kHz to jest tak w sam raz 2 rzędem. Daj 4,7uF i cewke o.1 albo o.2 i będzie lepiej. a Vifa D25 sorry, ale nie ma prawa zapiaszczyć, to jest pod tym względem głośnik idealny, zero syków, zero piasku, ale minusem jest to że właśnie nisko nie zejdzie, nie ma bata.

>U mnie Audax z filtrem 3-rzędowym (18 db na oktawę) przy 3,6 kHz gra kilkanaście lat bez kłopotów.

>Podobno niektórzy zastępują membrany Audaxów Tonsilami, żeby im lepiej grało?

Tak toptwenty, już wszyscy wiemy, że po tak mocnej filtracji Audax przeżył u ciebie kilkanaście lat, ale i tak nie zmienia to faktu że rozlatuje się bardzo dużo tanich Audaxów odcinanch miedzy 2,5 a 3 kHz. Jeśli konieczny jest filtr 3 rzędu przy podziale 3,6 kHz żeby głosnik się nie rozleciał, to NIE NADAJE się on do

90% aplikacji dwudrożnych z 18sto cerntymetrowym midwooferem (w tym ze wszystkimi midwooferami Audaxa z twardą membraną) co w przypadku 25 milimetrowej kopułki jest poważnym upośledzeniem. Tak więc całą teorię o rzekomej złej filtracji kopułek Audaxa i związanymi z tym awariami mozesz sobie schować... Widzę w tobie fanatyka do którego nie trafia to że tweetery Audaxa bardzo często się psują i że firma jest już trupem od 3 lat i kupowanie takich głosników jest conajmniej nierozsądne. Poza tym juz tłumaczyłem że Tonsilowskie membrany załżyłem do Audaxów dlatego ze takowe były DOSTĘPNE W KRAJU (spóbuj sobie sprowadzic taką membrankę z USA mądralo), ze były posklejane o wiele bardziej solidnie i nawinięte na aluminiowy karkas a nie na plastikowy, i dlatego że było po prostu taniej, a jakość w przypadku czegoś takiego to miała całkowicie drugorzędne znaczenie. Zresztą i tak wcale nie ucierpiała, a jesli nawet to nieznacznie - daruj więc sobie te domysły jak to mogło zagrać skoro nie masz prawa tego wiedzieć.

Przy okazji chciałbym złożyć anty-gratulacje jeśli chodzi o twoje wspaniałe inaczej kolumny - jak będę wyrzucał meblosciankę to dam znać, zrobisz sobie nowe, ładniejsze. Głosniki też pierwsza klasa, nie ma co, Revelatory się chowają. Masz za to dobre samopoczucie - z takim poziomem praktyki w budowaniu kolumn to ja bym siedział cicho żeby nie wyjść na ignoranta.

PiMi - patrz wpisy Wovo - dobrze gada. Co do pierwszego rzędu mogę dodać jeszcze że na pewno będą problemy fazowe, stąd własnie moze się okazać że na kondensatorze 10 uF robi się większa przestrzenność - być moze taki filtr lepiej się zgrywa fazowo z tym co jest na dole, trzeba jednak poszukać podziału wyżej, bo z kondkiem 10 uF to każdy głosnik, nawet 27-28 mm będzie wyplkuwał z siebie sporo "śmieci"

"

Nożyce sie odezwały.

Nie dlatego stosuje się filtr 3-rzędowy, żeby Audax sie nie rozpadł, tylko dlatego, żeby lepiej grał.

Onegdaj kupiłem sobie membranki do Audaxów w Madisoundzie, po 10 dol/sztuka. Przecież wiesz, już pisałem.

Głośniki w moich kolumnach TL w swoim czasie były w czołowce na rynku DiY. Średniotone 10 cm Peerlessy zostały specjalnie tuningowane do tego projektu. Kolumny są duże i ciężkie, to prawda, ale graja tak, jak chcę i lubię, od ponad 30 lat. Zbudowałem je wtedy, kiedy ty szczałeś w nocnik.

Nigdzie nie twierdziłem, że Audaxy sa najlepsze na świecie. Po prostu nie lubię chamskich odzywek, z których słyniesz i którymi się chełpisz.

Wyłazi z ciebie skin-headowy fachman-bloker, zalewany falami żółci, biegający z siekierą, kierowny frustracją i moherowym intelektem.

Bez odbioru.

>Tomek Skura

Lete napisał ,że ma w L-padzie :

"3.3ohm Mills (szeregowo) + 6.8ohm rezystor metalizowany 5W i 4.2uF"

To jest takie optimum , czy raczej minimum tłumienia D25 , żeby dobrze grała.

Ja mam tłumik 3,9 + 5,4 oma i gra idealnie z M18WH bynajmniej nie tracąc detaliczności , czy szczegółów.

O sykach , czy piaskach nie ma mowy.

Może przy Twoim L-p , jak piszesz : "1,6 + 15 omów. Dodatkowo szeregowo przed samym zaciskiem 2,2 oma" , to ona po prostu za bardzo drze japę ? ( a to potrafi , przyznaję ;)

Skołuj L-pad chciaż taki jak podał Lete , a ten szeregowy 2,2 oma przy kopułce sobie daruj.

Sprawdź jak Ci to zagra.

Pozdrawiam

P4

toptwenty, 6 Kwi 2007, 12:47

>Nożyce sie odezwały.

Nożyce to się odezwały jak ja wspomniałem w tym wątku o Audaxie - w odwracaniu kota ogonem to jesteś dobry.

>

>Nie dlatego stosuje się filtr 3-rzędowy, żeby Audax sie nie rozpadł, tylko dlatego, żeby lepiej

>grał.

Wcześniej twierdziłeś co innego

>

>Onegdaj kupiłem sobie membranki do Audaxów w Madisoundzie, po 10 dol/sztuka. Przecież wiesz, już

>pisałem.

...I wiesz co ci odpisałem na to więc po co dalej piszesz wkoło macieju to samo? Liczysz że zapomniałem? Więc napiszę jeszcze raz - 10 dolarów to jest zawsze du─żo więcej niż 10 złotych, poza tym następne kilkanaście dolców zapłacisz za przelewy i przesyłki, a jeszcze jak się tym celnicy zainteresują to jeszcze więcej wyjdzie, nie wspominając o tym że poczekasz sobie miesiąc albo i dłuzej.

>

>Głośniki w moich kolumnach TL w swoim czasie były w czołowce na rynku DiY.

To ze głosniki były w czołówce nie oznacza że cały projekt nie jest przezabawny...

Średniotone 10 cm

>Peerlessy zostały specjalnie tuningowane do tego projektu.

LOL!!! a w jakiż to sposób były tuningowane?

Kolumny są duże i ciężkie, to prawda, ale

>graja tak, jak chcę i lubię, od ponad 30 lat. Zbudowałem je wtedy, kiedy ty szczałeś w nocnik.

Buahahahhaaaa... co za słownictwo delikatesie... wcześniej oburzałeś się na shit i ścierwo a teraz proszę... Wracajac do merituum - 30 lat temu nie szczałem w nocnik, 30 lat temu to mnie w ogóle nie było. I na tym polega problem, przez 30 lat zrobiłeś jedne kolumny które wyglądają jak ruski czołg spod Lenino i uważasz że wiesz wszystko i jesteś mądrzejszy od kogoś kto przez 10 lat miał w ręku więcej głośników niż ty widziałeś.

>

>Nigdzie nie twierdziłem, że Audaxy sa najlepsze na świecie. Po prostu nie lubię chamskich odzywek, z

>których słyniesz i którymi się chełpisz.

Tak tak, ja już wiem że według ciebie "ścierwo" i "shit" to chamska odzywka i dla ciebie zbrodnia, szczególnie jesli temat dotyczy twojego ukochanego Audaxa. Cóż, zwykłem nazywać sprawy po imieniu, a jeśli burzy to twoje poczucie estetyki (choć w sumie nie bardzo wiem jak można zburzyć coś czego nie ma - ja nie jestem wielkim estetą ale jak by takie kolumny jak twoje miały mi "dekorować" chatę przez 30 lat to bym się pochlastał) to NIE CZYTAJ!

Mala poprawka, juz to wczesniej sprostowalem, ale chyba niezbyt precyzyjnie:

Skreslamy tresc: "3.3ohm Mills (szeregowo) + 6.8ohm rezystor metalizowany 5W i 4.2uF"

i zastepujemy ja:

"3.3ohm Mills (szeregowo) + 6.8ohm rezystor metalizowany 5W"

(oczywiscie nie ma tego konda 4.2uF na koncu - to byla pomylka);

D25AG wyglada zatem tak: kondensator/y o pojemnosci 4.2uF (polecam zlozyc dwa Mundorfy lub ostatecznie jednego o pojemnosci 3.9uF), cewka 0,52mH do zera, l-pad z ostinato 2000: 3.3ohm (Mills) szeregowo i 6.8ohm rownolegle.

Taki L-pad jest idealny w systemach neutralnych lub lekko "przyciemnionych" - gory jest wtedy dokladnie tyle, ile potrzeba.

Pozdrawiam,

Lete

Heh

>Lete ...

wiesz , że ja dopiero teraz zauważyłem te 4,2uF ???

Zamotany trochę dziś jestem :)

Chciałem przedstawić tylko wartości rezystorów l-pada , i dlatego wkleiłem ten fragment , a na więcej nie patrzyłem.

Pozdrawiam

>lete

Co do L-padów nawet się zgodzę.

Taki jak Ty masz pasuje mi , ale przy lampie.

Natomiast nie wyobrażam sobie słuchania z nim przy Rotelu.

Za ostro jak dla mnie :)

Ja jak tak dalej pójdzie bedę musiał zrobić dwa przełączane tłumienia : większe dla krzemu i mniejsze dla lampki.

Bo te wkręty w kolumnach długo nie wytrzymają ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.