Skocz do zawartości
IGNORED

Jeśli nie Technics, to co? ;) Długie

Marcin_1980

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich użytkowników forum audiostereo.pl!

Jako, że jestem nowy, wypadałoby powiedzieć coś o sobie. Sprzętem audio interesuję się już od jakiegoś czasu, jednak ostatnie kilka miesięcy utwierdziło mnie w przekonaniu, że było to zainteresowanie raczej "po omacku".

Taka bardziej sensowna przygoda z troszkę lepszym sprzętem audio zaczęła się w momencie, gdy kolega z pracy poradził mi kupno kolumn - Tannoy M5 na Allegro. Kupiłem, podłączyłem do starego amplitunera Yamahy (R-5) i... oniemiałem. A to dopiero początek.... :)

Doszedłem do wniosku, że sensownie będzie skompletować sobie powoli wieżę z prawdziwego zdarzenia. Dawno temu, kiedy moje zainteresowanie sprzętem audio ograniczało się do oglądania klocków na półkach sklepowych (brak kasy - czasy szkoły średniej) byłem zafascynowany Technicsem. Może dlatego, że koleżanka miała jakiś sprzęt grający tej firmy i wydawało mi się to wówczas sprzętem bardzo dobrze grającym... Później zaczęły się pojawiać takie piękne wzmacniacze dzielone, z podświetlanymi wskaźnikami mocy....

Zostało mi to gdzieś w podświadomości, nic więc dziwnego, że w momencie podjęcia decyzji o zakupie wzmacniacza moja uwaga skupiła się właśnie na tych modelach. Po przeglądzie Allegro okazało się, że są w moim zasięgu cenowym, więc po niedługim okresie czasu stałem się posiadaczem tego "cuda" :) Jakiż byłem szczęśliwy, zadowolony z brzmienia i... nieświadomy.

Do momentu, gdy zupełnie przypadkiem kupiłem też na Allegro stary, tani (i także piękny) amplituner Pioneera (model SX-550 z końca lat 70). Potrzebowałem czegoś do napędzenia starych głośników Unitry w innym pokoju. Podpiąłem go pod te stare głośniki, włączyłem, ustawiłem pierwszą lepszą stację radiową i... usiadłem z wrażenia. PO prostu mnie zatkało. Dźwięk ożył! Nabrał głębi, ciepła i takiego straszliwie przyjemnego brzmienia... Ok, pomyślałem, spokojnie. Podepnę ten wynalazek pod Tannoye, porównam z Technicsem. Jaki był efekt tego porównania, nie trudno zgadnąć. Nagle odkryłem, że Technics gra sucho, płasko, bez przestrzeni.

Pewnie pomyślicie: "trzeba było czytać forum i nie kupować Technicsa". Czytałem, a jakże. Ale jak przejrzałem kilka tematów z opisem sprzętu hi-fi w cenach które jeszcze bardzo długo będą poza moim zasięgiem (o ile wogóle kiedykolwiek będą), kilka dyskusji nt. specjalistycznego okablowania itd., pomyślałem: "audiofile... Niemożliwe, żeby sprzęt za ok 1000 zł, w końcu z nienajniższej półki, grał beznadziejnie."

Doświadczenie pokazało, jak bardzo się myliłem :( Wracam więc pokornie na forum, kajam się przed szanownymi audiofilami i zwracam się z prośbą o pomoc w wyborze wzmacniacza (później będzie jeszcze cedek i cała reszta, ale to później). Dzięki odrobinie nabranenego doświadczenia przynajmniej wiem o co pytać i czego (mniej więcej) oczekuję. Czegoś więcej, niż "żeby fajnie grało".

Szukam wzmacniacza w cenie ok 1000 PLN, który ma napędzać wspomniane Tannoye M5. Pokój ok 25m2. Słucham w większości spokojnej muzyki, bardzo lubię klimaty Norah Jones, Katie Melua itp. Od dźwięku oczekuję przestrzenności, żeby nie był taki płaski i suchy jak w Technicsie. Żeby był ciepły, żeby można było wyodrębnić nawet pojedyncze grające instrumenty. Zeby miał dobrą scenę - chyba właśnie o to mi chodzi. Lubię fajny bas, ale taki wyrazisty, nie "mulący".

Źródło: szukam sprzętu używanego, czyli raczej Allegro. Jakby się znalazło coś nowszego, niż z lat 70'tych, podobnie grało jak wspomniany Pioneer i miało pilota, to już zupełnie byłaby bajka.

Od dłuższego czasu przeglądam Allegro i mam kilka typów. Byłbym bardzo wdzięczny, jeśli nakierowalibyście mnie na sprzęt, który może być zbliżony do moich preferencji.

Yamaha AX 592:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Yamaha AX 1070:

Ukryta Zawartość

Onkyo 8850:

Ukryta Zawartość

Kilka Pioneerów - polubiłem tą firmę ;)

A 676:

Ukryta Zawartość

SA 8500:

Ukryta Zawartość

A 702:

Ukryta Zawartość

A 858:

Ukryta Zawartość

Harman/Kardon HK-6800:

Ukryta Zawartość

Widzę, że w tej cenie jest na Allegro zatrzęsienie sprzętu i na pewno znajdzie się coś, co mi będzie odpowiadać... Właśnie, tylko co?

Wiem, że takich tematów było już sporo, przeczytałem je, jednak każdy jest trochę inny, każdy ma troszkę inne preferencje.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc w wyborze :)

Pozdrawiam wszystkich serdecznie

Marcin

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To może ja podpowiem Ci coś od siebie. Słuchałem muzyki na dosyć wysokim modelu technicsa gdy trafiłem na forum. Postanowiłem sprawdzić ile jest prawdy w tym co wszyscy pisali nt. technicsów. Postanowiłem kupić jakiś starszy wzmacniacz stereo właściwie tylko z ciekawości, a co za tym idzie tanio. Zastanawiałem się nad którymś ze starszych NADów, ale przypadkowo trafiłem na allegro na amplituner Proton 930

Gdy dotarł w końcu do mnie zdeklasował Technicsa i na kilka miesięcy zagościł u mnie na stałe. I tu niestety wpadłem na całego. Zacząłem się interesować wyrobami tej mało znanej firmy w sposób co najmniej dziwny tzn. kupowałem coraz wyższe klocki za śmieszne pieniądze na allegro. Kupiłem wzmacniacz AM-200, który po wymianie kondensatorów (dzięki info z forum) nabrał jeszcze więcej ogłady i kultury. Porównania z takimi wzmacniaczami jak CA-500, Rotel 02 itp. wypadały na korzyść tego taniego maleństwa. Mam w domu te jw., potem kupiłem końcówkę AA-1150. Preampa 1100, oraz najmocniejszą w tym towarzystwie końcówkę dual mono D-1200, która bez problemu napędzi kolumny 2 Ohm !

Gra to naprawdę fantastycznie i wg mnie nie ma konkurencji w swojej klasie cenowej (komplet końcówka + preamp można trafić na allegro za 1k zł)

Jeżeli mieszkasz blisko pogranicza małopolska-śląsk zapraszam na odsłuch, a gwarantuje , że sie nie zawiedziesz.

Pozdrawiam

Może coś takiego do twoich preferencji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (chociaż nie słuchałem akurat tego modelu).

Ukryta Zawartość

Podoba mi się ten Proton... I jest akurat na Allegro. Jeszcze kilka dni do końca aukcji, jak się nic innego sensownego nie pojawi, to może wciągnę...

Pozdrawiam, Marcin

Ostatnio znajomy trafił na Allegro kilkuletniego NADa 350 za ciut ponad 1000 zł. Stan sklepowy. Słuchaliśmy w różnych konfiguracjach i uważam, że jest zdecydowanie wart swojej ceny. Dynamiczny, ale absolutnie nie jazgotliwy. Do Twojej muzyki mógłby pasować.

NAD 350 przy Musicalu jest bez wyrazu, taki nijaki, trochę suchy. Porównywaliśmy bezposrednio na różnych zestawach i wszyscy byli zgodni co do obserwacji. Melua i Jones na Musicalu to prawie jak na lampie;)

Nie trzymam się ściśle kwoty 1000 zł. Napisałem - około. Jak będzie coś naprawdę sensownego i wartego dołożenia, to czemu nie?

Propozycje Wasze pilnie rozważam i za wszystkie uwagi serdecznie dziękuję :)

Pozdrawiam, Marcin

mysle ze ta muscial fidelity ktora icemac zaproponowal by ci pasowala. to bardzo melodyjne wzmacniacze. Ten tutaj wyglada ciekawie:

Ukryta Zawartość

chodz go nie slyszalem, w srodku potezne trafo...kto wie, z opisu moglby byc taki jakiego szukasz, dobra przestrzen i przyjemny cieply dzwiek. mysle ze za 1000 pln przy odrobinie cierpliwosci znajdziesz doskonaly wzmacniacz

Ukryta Zawartość

tez niedawno stalem przed wyborem wzmacniacza do 1200 zł i odsluchalem pare modeli. Po odsluchaniu CA, Creeka, HK i jeszcze czegos w tym przedziale cenowym w koncu kupilem Thula ia60 ktorego bardzo polecam. Ja za niego zaplacilem 880 zł z przesyłka. Naprawde super sprzecik. Ładny niski bas i cudowna jak na tej klasy sprzet srednica. Bardzo polecam tylko trudno upolowac.

To jakaś nagonka na firmę Technics, ja osobiście swojego czasu miałem do czynienia z kilkoma elementami tej firmy, i daleki jestem od szkalowania tej firmy. Kompakty tej firmy praktycznie nie do zajeżdzenia, ceny też były konkurencyjne dla innych firm, kilka wzmacniaczy tej firmy też było nie najgorszych.

Pozdrawiam

Witam,

Ukryta Zawartość

Aukcja zbliża się do końca... brać nie brać za tą cenę? W zasadzie mógłbym jeszcze poczekać trochę, ale chciałbym mieć nowy sprzęt przed Świętami.

Z tego, co wymieniłem wyżej nic się nie nada?

Pozdrawiam, Marcin

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Marcin_1980 - z musicalem będzie bardzo muzykalnie, ale może okazać się że zestaw gra za bardzo "misiowato" - Tannoye nie są demonami szybkości, ale damskie wokale powinny Ci się spodobać - będzie słychać sexapeal ;) Ale więcej energii i lepiej kontrolowany bas uzyskasz podpinając tego Rotela (i zyskasz leniucha):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

Możesz też zastanowić się nad tym rotelem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i zostanie Ci kaca na jekiegoś CD-ka.

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Dzięki :)

Tak z ciekawości zapytam: ile takie coś waży? Kiedyś o klasie wzmacniacza mogła na pierwszy rzut oka powiedzieć coś jego masa - im cięższy, tym lepszy ;)

Jak jest z tymi nowymi urządzeniami?

Ten Rotel RA-02 to całkiem współczesny model widzę....

Pozdrawiam, Marcin

• Redaktorzy

musical koło 8-10kg - sprawdż na stronach producenta, a co do wagi to różnie bywa niby to zasada, ale Creek 4330 płytki był i lekki a grał na prawe fajnie.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

"ale Creek 4330 płytki był i lekki a grał na prawe fajnie."

moze i fajnie,ale jesli chodzi o barwe,w kolumnach nieco wiekszych od kartonu po butach juz sie dusił:).Wiec waga,to w pewnym sensie mozna powiedziec ze wydajnosc pieca.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.