Skocz do zawartości
IGNORED

Interkonekt, który wyeksponuje górę

pszufe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych Użytkowników Forum!

Mój obecny system to:

Rotel RCD-02, NAD C352 oraz Audio Academy Hyperion III

CD jest połączone ze wzmacniaczem za pomącą kabla Straight Wire koloru zielonego który kupiłem 5 lat temu za 150 PLN,

nie wiem jaki to kabel, bo nic więcej nie jest na nim napisane.

Pomiędzy wzmacniaczem a głośnikami jest DNM Reson - kabla głośnikowego nie chcę go zmieniać gdyż słuchając muzyki

z gramofonu mogę się obecnie cieszyć zrównoważonym pasmem.

Problem:

======

w trakcie słuchania płyt CD delikatnie brakuje wysokich tonów (uderzenia w talerze, trójkąty itp są za słabe).

Bas jest obfity - ja taki lubię ale jeśli by było go odrobinę mniej to nie był by to duży problem.

Średnich tonów jest obecnie w sam raz, ale na pewno nie chciałbym żeby było więcej.

No a wysokie tony jakoś się gubią na tym tle...

Problem chciałbym rozwiązać za poprzez zmianę interkonektu.

Ze względu na dużą rozbieżność cenową pomiędzy kablami nowymi, a używanymi interesuje mnie wyłącznie zakup kabla używanego - no chyba, że mnie ktoś przekona, że warto przymierzyć jakiś nowy hit.

Budżet - powiedzmy, że rozsądny...

Bardzo proszę o polecenie czegoś co by pasowało do opisanego systemu.

Serdecznie pozdrawiam,

P.

Zydelek,

miło, że polecasz coś czym aktualnie handlujesz na Allegro ;-)

a czy mogę liczyć na rozsądny rabat kontaktując się bezpośrednio z producentem,

bo chyba nikt nie sprzedaje tych kabli używanych?

Acha potrzebuję kawałek jak najkrótszy 0,5m w zupełności mnie urządza.

Miło jest że "dochodzisz" do tak ODKRYWCZEJ OPINII :):)

Wczoraj jeden z forumowiczów zabrał na próbę argentuma, który u niego gra z podobnym zestawem i głosnikowym Resonem. Dziś już wiem że kabel został u niego na stałe. Ale to Twój wybór. Ja tylko poleciłem coś co uważam że będzie pasowało w 100%. Po zakup zgłoś się do producenta :)

a czy warto kupić coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zapewne ktoś na forum zna sprzedającego i wie co to za egzemplarz...

Raczej wolę kupić coś używanego bo mniej się traci na odsprzedaży...

Nie ustalam sobie natomiast granicy cenowej - chcę tylko rozważyć różne opcje...

Ukryta Zawartość

Jeszcze do sprzedania obecnie jest coś takiego

Ukryta Zawartość

bardzo proszę Szanownych Forumowiczów o jakieś wskazówki....

Ukryta Zawartość

>Zydelek

Argentum 6/4 nie dodaje wcale gory. On po prostu jej nie chowa... A ze jest bardzo przejrzysty, to czasem w ostrych systemach mozna odniesc takie wrazenie..... Poki co to najrowniejszy kabel jaki mialem w swoim systemie. Sonus Oliva juz ma lekko zaokraglona gore, przez co traci sie lekko gorna srednice...slychac to szczegolnie na fortepianie Niemniej jednak tez go bardzo lubie, dlatego i posiadam - u mnie swietnie sie spradzwil w torze analogowym ;-)

• Redaktorzy

pszufe - ja mam IC Garmina, ale w czerwonej "koszulce" i jest ze srebrzonych miedzianych drucików izolowanych teflonem. Gra na prawdę bardzo czysto i raczej nie podbija góry. Nie wiem jak akurat ten IC z Allegro jest zrobiony, bo Garmin stosował takie same koszulki do różnych kabli i jeśli ten egz. kilkakrotnie zmieniał właściciela to trudno będzie ustalić "co kryje w sobie" ;)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Red Dawn? Hm.. kosztuje tyle co wzm. czy cdp w tym systemie. Nie lepiej jakas Supre w cenie pasujacej do zestawu i kieszeni? Kazda supra dodaje blaku wysokim.

pzdrw

soso

Myslę że najlepszym z mozliwych kroków jest zakup equalizera i podbicie góry. Kabel jaki by nie był nie wydobędzie czegoś z systemu czego w nim nie ma :):) chyba że syki i ostrości nazywa się górą.

Bredzisz :) bo ja Ci nic nie oferuję. Spytałeś. Napisałem, czyli udzieliłem Ci grzecznie mojej opinii w temacie. Udzielili Ci rad inni koledzy. Zamiast być wdzięcznym za odpowiedzi wycierasz smarki rękawem. Poproś o chusteczkę.

Dziwne masz maniery....

>pszufe

a próbowałeś wpłynąć na dźwięk przez zasilanie? np. zastosowanie Lapp-ów lub Hellkabel-ów czasami powoduje podbicie wyższego zakresu - system staje się trochę krzykliwy, oczywiście może coś stracić, ale spróbować można - a nuż ... się uda :))

do tego faktycznie proponowane przez Harviego Supry mogą tu co nieco zdziałać.

Nie wiem czy próbowałeś zamiast Resona coś innego - np. taniego XLO ER-14. Stosowany szczególnie do kina domowego na głośniki efektowe - ale czasami dają taki efekt jak przez Ciebie poszukiwany

pozdrówka jodel

A może wzmacniacz zamula?

Jeśli tak to kablami tego nie poprawisz.

Sprawdź z innym wzmacniaczem lub pomysl nad delikatną modyfikacją zwrotnicy w kolumnie, kupowanie IC do tego celu to nie najlepszy pomysł.

Dzięki za rady :-))

Może być tak, że straight wire ogranicza góre pasma

(lub ogranicza dźwięk wogóle) więc może neutralny

kabel też jest rozwiazaniem.

Muszę poprzymierzac kable i tyle...

Zwrotnicy, kabli głośnikowych i wzmacniacza nie chcę zmieniać

bo z gramofonu dźwięk jest ładny i neutralny.

Na specjalistyczne zasilanie szkoda mi kasy...

P.S.

Specjalne podziękowania dla Zydelka ;-)

Ostatnio jeden z kolgów zasypywał mnie pytaniami o sieciówkę. Gdybym był "szuja" to by ja mu sprzedał. Wiedziałem, że nie jest do tego czego oczekuje. Napisałem mu. Nie ważne co zrobi dalej, ważne jest ze ja nie zachowałem sie jak swinia:)

jodel,

fakt, equalizer nie jest zbyt audiofilski, wiec moze jakis srodek posredni....

...moze warto gore podkrecic galka "treble" we wzmaku? Na pewno bedzie taniej niz zakup jakiegokolwiek interkonektu.

Tara labs, może być używany sprzed kilkunastu lat - jasna gladka gór i przestrzeń. Nie polecam tanich Siltechów - oprócz rozjaśniania w góry wnoszą w dźwięk sporo agresji i nerwowości.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.