Skocz do zawartości
IGNORED

Alternatywa dla Usher s 520

brimay

Rekomendowane odpowiedzi

>fotoarkady

najtańszy harbeth to prawie 6tys, AE100 to chyba już nieprodukowane kolumny, nie przypominam sobie, zebym je nawet kiedys widzial na allegro... faktycznie to 'aletrnatywy'... '4' ;-)

ganzz_gut, 22 Sty 2007, 21:38

o harbetah wspomnial kolega dlatego napisalem

ze gabarytowo tak ale pod wzgledem jakosci dzwieku nie

AE100 juz nie produkowane bywaja z drugiej reki w b dobrej cenie /moze gdybys wiedzial jak wygladaja i Ciebie to interesowalo zauwazyl bys/, ale sa evo one?

niestetety chyba troche gorsze w srednicy nie sprawdzalem tutaj tylko wyczytalem

w sumie dlatego sie odezwalem ze mialem mozliwosc przesluchania i porownania osobiscie glosnikow

wiele osob wyraza opinie czesciej zaslyszanie i wyczytane;-)

i to sa .........faktycznie to 'aletrnatywy'... '4' ;-)"

>fotoarkady

no właśnie... chętnie bym porównał, bo nie ty pierwszy wysuwasz podobną propozycję... niestety nie za bardzo jest sposobność bo te klony to pojedyncze sztuki, rozrzucone po polsce ;-)

może ktoś ma w warszawie? zorganizujemy pojedynek usherki vs. klony totema? ...godzila vs. hedorah....

ganzz_gut, 22 Sty 2007, 22:21

pojedynek raczej dawid i goliat

usherki ustepuja otawrtoscia szybkoscia i magia w srednicy

totemy szczegolnie dobrze zasilone GC

dzwiek zostawiajacy duze wrazenia na dlugo , oj na dlugo:-)

powodzenia

• Redaktorzy

msz Klony Mite zdecydowanie lepiej sprawdzają się w większych pomieszczeniach od 520-ek. Jeśli pokój jest za duży to po prostu nie będzie basu a w 520-ach słychać kompresję

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Fr@ntz, 22 Sty 2007, 23:23

ja mam odwortne spostrzezenia

u mnie 520 spokojnie wypelnialy miejsce dzwiekiem

natomiast klony trzeba sobie bylo zrobic mniejszy taki kacik do sluchania

• Redaktorzy

i to w HiFi jest najwspanialsze, w każdym systemie dany "komponent" gra inaczej ai odbiorca ma własny gust ;)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

fotoarkady, 22 Sty 2007, 18:27

Znam brzmienie H3. Wybrałbym U.S520, bo dla mnie liczy się całość i uniwersalność, n o i wpisanie się w system czy koncepcję brzmienia (moją).

H3 nie są (czyt.: nie wydają mi się) tak uniwersalne jak U. S520, choć wiadomo co jest ich mocną stroną.

No i porównaj cenę... ;))

Ad. AE100. Obejrzę, czy chodzi o te, co słuchałem w '98r. na Bacha. A tak nie jestem pewien czy dobrze je kojarzę.

Jeśli to tamte to chyba do dostania tylko z 2 ręki.

* * *

A co z NHT 1,5 ? Są "gut" ? Wiem jak wyglądają, sporo dobrego o nich czytałem ale nigdy nie miałem okazji posłuchać.

Totemy i AE mogą być alternatywą dla U. S520, podobnie jak z 2. ręki Tabletki 2000, T. 50 czy choćby Epos 12.2.

Nowy Epos stoi 2,3kzł, a to jest > 2x tyle co U. S520. Natomiast Epos ELS 3 jest w cenie ok.1kzł, no ale tych nie słuchałem to nie oceniam.

andrea29, 22 Sty 2007, 23:39

masz racje usherki sa uniwersalniejsze

ale ja mam jeszcze bardziej uniwersalne AE100se

natomiast herbatniki to juz jest zboczenie

i tu nie liczy sie cena

one graja tak jak im elektronika pozwala

w systemie gownianym do dupy w dobrze dobranym

graja tak ze uniwersalnosc usherek i innych glosnikow masz w glebokim poszanowaniu

chociaz niedawno udalo mi sie zasilic strasznie tanim systemem rzeczone herbatniki

tani cd i tani wzm

mam troche lepszego i badziewiastego sprzetu

i zdaje mi sie ze wiem co mowie:-)

usherki to bdobre kolumny ale swiat jest pelny roznych fajnych rzeczy

jak sie sprobuje tego swiata to jednoznacznosc w ocenie juz nie bywa taka pewna

moze kefy jeszcze , moze tabletki z drogiej reki ,

niestety nie wiem , nie probowlem

o przypomnialem sobie jeszcze chetnie bym psluchal monitor audio:-)

eposy tez fajna sprawa nawet mialem

es14 i kiedys wolnostojace 15 , dynaudio

moze tez

dawniej do 1kz bily wszystkie klumny na glowe tannoye

dzis usherki do 2kzl po trosze i moda i zasluzona sprawa

Muszę posłuchać tych kolumienek - składam 2gi zestawik. W konkurencji kurzące się u bratowej JPW AP3 lub Tannoy m2. W najnowszym HiFi World Angole postawili Usherki na najwyższej półce wśród testowanych AE, ALR, Quad,Kef,B&W,Mission. Bardzo przyjazne obciążenie dla cienkich piecyków ale efektywność niska.

ganzz_gut, 26 Sty 2007, 18:55

polecam bardzo

niestety nie robie obudow

udalo mi sie raz sklecic totem-klone dzieki bardzo mocnej pomocy kolegow z forum diy

za co im serdecznie dziekuje

zreszta jest tam tyle napisane ze trudno zle to zrobic , chyba ze sie kombinuje po swojemu

sadysfakcja przeogromna

polecam jeszszcze raz

zreszta co by nie pisac

wlasnorecznie po raz pierwszy sklecone kolumny brzmia zawsze najlepiej:-)

• 8 miesięcy później...

Sam kiedyś sprowokowałem, więc... po dobrych kilku miesiącach zmagań z klonowaniem Totemów Mite postanowiłem powrócić do wątku i odpowiedzieć (przynajmniej sobie) na pytanie o alternatywę dla Usherów…

Przy bezpośrednim porównaniu Totemy biją na głowę Usherki:

- przestrzennością brzmienia. W usherach scena lokuje się między głośnikami, w dodatku jest dość mocno cofnięta w tył - im dalej od tylnej ściany, tym głębsza (in-minus) scena. W totemach przestrzeń pomieszczenia jest wypełnione brzmieniem, przy czym porządek na scenie jest nieomal ‘wojskowy’. Dźwięk, zwłaszcza na wokalach zdecydowanie z przodu, co daje wrażenia obcowania z muzykami ‘twarzą w twarz’, a nie cofniętymi gdzieś w tył.

- detalicznością i żywiołowością wokali i wysokich tonów. Usherki są dość wyrównane w paśmie, dźwięk jest zrównoważony, uspokojony. Totemy to środek pasma i wysycone wysokie tony. W dźwięku jest zdecydowanie więcej dynamiki i życia. Kopułkę można próbować temperować odpowiednimi kablami (jak komuś nie pasuje), a jak ktoś robi klony eksperymentować z filtrem na wysokotonowy. U mnie na razie gra zwykły kondensator MKP, ale na dniach wpasuje olejowego telpoda.

Totemy ustępują Usherom (nieznacznie) w:

- niskich tonach. Oba głośniki nie mogą pochwalić się imponującym basem, ale w Usterkach sprawia on wrażenie nieco głębszego i donośniejszego. Totemy zaś umiejętnie maskują te niedostatki – nie wiem, czy to wynika z ‘podbicia’ w zakresie ‘wyższych-niższych’ tonów, czy czego innego, bo przy odsłuchu nie odczuwa się tego braku. Jednak po podmianie kolumn od razu słychać, że tam tak niskiego zejścia nie było. Bas w usherkach jest też trochę bardziej pastelowy, może nawet lekko zmiękczony.

Reasumując:

W oryginalnej cenie totemy oczywiście nie są alternatywą dla usherów – kosztują c.a. dwa razy więcej, ale podejmując próbę klonowania (a z korzystając z wątku na forum naprawdę to dość prosta zabawa) otrzymamy kolumny, których słuchanie sprawia zdecydowanie większą frajdę. Trzeba się niestety uzbroić w cierpliwość – w moim wypadku pro-tonsil realizował zamówienie 2 miesiące, kolejne dwa miesiące klecenie obudów przez stolarza i trochę ponad miesiąc zanim znalazłem czas na wiercenie gniazdek, lutowanie i skręcanie tego wszystkiego.

Inaczej mówiąc jak ktoś ma nie więcej niż 1500pln na kolumny a nie ma czasu ani cierpliwości powinien brać usherki i sukcesywnie ciułać na lepsze kolumienki. Jak nie brak czasu i chęci, lub ktoś ma znajomego stolarza, względnie nie będzie brzydzić własnoręcznie wykonane opakowanie - niech kleci totemy ;-)

W ofercie Akkusa pojawiła się kolumna wzorowana na Usher S 520 - to model Y1 na zdaje się takich samych przetwornikach. Cena niższa a znając jakoś i rzetelność podejścia pana Albeckiego można spodziewać sie konkurencyjnego produktu :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 4 lata później...

pod creeka 4330 do pokoju 30 m2 jakie kolumienki polecicie? CD nie ma. Póki co przez DACa do kompa podłączony wzmak.

Muzyka to przede wszystkim filmowa: Two Steps from hell, Vangelis, Hans Zimmer, ale także rock alternatywny: Coldplay, Kasabian. Cena max 1200.

Ushery 520, Quady 11L2, Avi Nuneutron (znajomy ma do sprzedania za 1000pln, nie słuchałem ich bo mieszka na drugim końcu Polski a w internecie mało o nich informacji)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.