Skocz do zawartości
IGNORED

Alternatywa dla Usher s 520

brimay

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam kilka pytań. Jestem przed zakupem kolumn do mojego pokoju (15m^2). Zważywszy na jego wielkość zdecydowałem się na monitorki. Nigdy nie miałem doczynienia ze sprzętem audiofilskim (nawet budżetowym) więc zastanawiam się czy dobre będą dla mnie te Ushery s 520? Słucham jazzu, rocka progresywnego, Led Zep, Queen, the doors i inne klasyki. Na forum słyszałem że te głośniki nie bardzo dają radę z gęstą muzyką, ale nie wiem jak to rozumieć. Czy to oznacza że dla wyrobionych słuchaczy nie dają rady bo słyszeli już konstrukcje duzo droższe czy ja też to usłyszę i lepiej żebym wybrał cos innego? Zagrają drastycznie lepiej od moich frontów eltax universe czy nie? A może w moim pokoju jednak dadzą radę? Jeśli nie te ushery to co proponujecie w tej cenie? I jeszcze jedno czy np. Wharfedale diamond 9.1 to znów klasa niżej od tych usherów i nie ma co porównywać? Z góry dzięki za każdą sugestię.

https://www.audiostereo.pl/topic/30210-alternatywa-dla-usher-s-520/
  • Redaktorzy

brimay - zamów u kogoś z zakładki DIY klony Totem Mite - zagraja o niebo lepiej od520ek a i na kilka płyt jeszcze Ci środki zostaną. Jeśli nikt Ci nie pomoże to poluj na Allegro.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Hmm nie wiem czy ufać takim konstrukcjom z allegro. Już bardziej uwierzę ludziom z forum, że mi zrobią głośnik z porządnych elementów i dobrze grający.

Dzięki za ciekawy pomysł. Jeśli czyta to jakiś konstruktor klonów totema to proszę się zgłosić z konkretami na PW.

• Redaktorzy

brimay - na allegro pokawiają się porządne klony, np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Dokladnie, troszke pisalem z facetem, fajny gość. I ma wyborek fornirów. Akurat ten ze zdjec nie bardzo mi pasi. Moze cena nie jest za atrakcyjna , bo o ile sie orintuje chcial 1000 a teraz 900. ktoś z forum mial jeszcze jedno"ale", chodzi o koncowki zaciskow glosnikow(podobno marnej jakości).

"ktoś z forum mial jeszcze jedno"ale", chodzi o koncowki zaciskow glosnikow(podobno marnej jakości)"

Te terminale są bardzo dobre ale mają dwa wymogi - podczas lutowania nie można przegrzać całości, bo plastiki izolacji się popaczą (trzeba mieć dobrą lutownicę min. 60W, szybko lutować i sam zacisk najlepiej wilgotną szmatką owinąć dla chłodzenia). Drugie to otwory pod trzpień muszą być za małe by go lekko wbić (nie obraca się wówczas). Można też sam trzpień wkleić poxipolem i nie dawać od środka pod nakrętkę kolorowych, plastikowych podkładek - wówczas nic się nie luzuje.

Fr@ntz, 15 Gru 2006, 18:29

>brimay - zamów u kogoś z zakładki DIY klony Totem Mite - zagraja o niebo lepiej od520ek a i na

>kilka płyt jeszcze Ci środki zostaną.

A czy oryginały tez graja o niebo lepiej ? :))

• Redaktorzy

JFSebastian - jasne, że tak. Pytanie tylko czy je dostaniesz do 1kzł :) Nowe kosztują 2,5k, więc są prawie 2x droższe od 520ek.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

hmm.. a co jeżeli ktoś zakłada dalszy rozwój zestawu?? Założywszy, że za rok, dwa ktoś będzie chciał zmienić kolumienki na inne (lepsze, inaczej brzmiące) to jednak 'oryginałki' będzie łatwiej sprzedać i na lepszych warunkach finansowych niż DIY...

Mam podobny dylemat, bo chcę zmienić kolumny i zastanawiam się nad jakimiś alternatywami do rozważenia dla 'popularnych' Usherów... oczekuje dobrych wokali, uporządkowanej sceny, miękiego basu i delikatnej góry... może Wharfedale EVO 2, JMLaby Chours z nowej serii V może KEFy lub monitor audio bronze??

• Redaktorzy

ależ oczywiście, że są - np. Audiowave 141. Tylko może być problem ze znalezieniem ich w sklepie, więc od razu sugeruję kontakt z producentem.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

foxbat

Monitory Quada zakupiłem ja i zapewniam Cie, że 520-stki nie mają co się mierzyć z nimi...W ogóle firma Quad to dla mnie wielkie zaskoczenie, nie tylko w dziedzinie kolumn, ale także elektroniki. Naprawdę polecam.

te Audiowave to chyba już inny pułap cenowy. Na allegro są używane 2 letnie cena wywoławcza 1 500zł. Ja się chyba jednak skuszę na te ushery. Zauważyłem że krytykują je jedynie ci którzy mieli z nimi krótki kontakt. Może słuchali je niewygrzane albo źle ustawione. Nie wierzę, że każdy magazyn branżowy w Polsce i za granicą kłamie. Pozatym Mcgyver wspominał, że są bardzo solidnie zbudowane i z dobrych elementów jak na swoją cenę.

• Redaktorzy

brimay - te na Allegro to 141SE, ja mówiłem o zwykłych 141-kach:

Ukryta Zawartość

A co do krytyki 520-ek to po prostu nie dają rady w "gęstym i ciężkim" materiale. Małe składy odtwarzają dobrze.

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Mhm. To mam jeszcze jedno pytanie. Czy the doors i led zeppelin to "gęsta" muzyka? bo właściwie rąbaniny typu współczesny rock nie będe na tym słuchał. W jednej recenzji autor słuchał na nich dazed and confused i mówił że dają radę (u mnie to będzie jeden z najgęstszych utworów jeśli dobrze pojąłem o co chodzi w tym słowie:)) Aha i jeszcze jakbyście opisali co to znaczy, że nie dają rady? Dźwięk się zlewa, robi się jazgotliwy, chaotyczny? co dokładnie będzie się działo.

• Redaktorzy

brimay - mi udało się 520-ki doprowadzić do kapitulacji już przy ostatnie płycjie Deep Purple, a zapuszczenie Paradise Lost było przysłowiowym gwoździem do trumny. Zaznaczam, że wcale nie słuchałem głośno a i pomieszczenie miało ok 20m.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

brimay

Mysle, ze musisz sam sprawdzic, bo jak widac zdania sa podzielone (jedno trzeba przyznac, nowe w tej kategorii cenowej chyba nie maja konkurencji) Fr@ntz, czy s520 do ponad 20m2 to nie pomylka? :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

• Redaktorzy

foxbat - jeśli ktoś chce mieć "muzyczkę z głośniczka" i po prostu jakieś tło muzyczne to 520-ki spełnią taką rolę, ale do normalnego słuchania nawet z akceptowalnym przez pozostałych domowników poziomem głośności już nie za bardzo. Coś mi się wydaje, że max wielkość pokoju w jakim prawidłowo zagrają to jakieś 15m

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

posłuchaj RLS Calisto i Elara (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Drożej ale może warto dołożyć, w końcu kolumn nie kupuje się na jeden sezon. Fajnie grają też kolumny Sound Projecta, ale to pojedyńcze sztuki i trudno je poza Audiopunktem upolować. Możesz też zainteresować się tuningowanymi przez Neela kolumnami KODA 5000S.

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Ostatnio (2. grudnia) dokonywaliśmy bezpośredniego porównania Usherów s520, QUADów 11L i Dynaudio 42 (i chyba jeszcze jednej pary - nie pamiętam dokładnie co, bo to było dobrane "na gorąco", musiałbym spojrzeć do notatek). Werdykt był jednogłośny, najlepsze zdecydowanie Quady, potem Dynaudio i na szarym końcu Ushery. Przewaga Quadów nad pozostałymi uczestnikami porównania była miażdżąca. I o ile o Dynaudio można było powiedzieć coś pozytywnego (fajna góra i średnica), to o Usherach już nie bardzo.

Pozdrawiam

Quady kosztują 2300zł..............Dynaudio wg dystrybutoroa koło 2400zł, więc cena porównywalna. Zawsze można rozejrzeć się za używkami

P.S. Osobiście uważam, że Ushery 520 brzmia lepiej niż Dynaudio 42.

Quady 11L na ebay.de mozna kupic za 1000zl stan idealny. Sam mialem i uzywalem z przyjemnoscia. Jedna z najlepszych pozycji na rynku - tak w pomiarach jak i subiektywnych wrazeniach. Do tego swietne wykonczenie.

W malych pokojach trzeba dobrze ustawic zeby nie uzyskac podbitego basu ze wzgledu na mody - patrz wykres:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.