Skocz do zawartości
IGNORED

DAC Kustagon The First mkII

wstach1

Rekomendowane odpowiedzi

Raczej nowa wersja schematu... :)

Ale jakby było robione nowe zamówienie na płytki, to wolałbym żeby zasilanie było właśnie tak rozwiązane.

Tylko C1 i C2 powinny chyba mieć 4700uF a nie 470uF?

Chcę zbudować ten DAC dla siebie, ale przy okazji może znajdzie się więcej chętnych

na kolejną edycję płytek. Nie ogłaszałem jeszcze tego, bo chcę najpierw zrobić rozpoznanie

odnośnie cen, ale w tej sytuacji czuję się "wywołany do tablicy" więc odpowiadam na forum.

Mam wersję płytki z forum Elektroda, ale jak zdążyłem się dowiedzieć od was szanowni koledzy

są na niej błędy. Nie są one trudne do usunięcia, ale jakby się dało to lepiej byłoby zrobić

wersję poprawioną.

Mogę oddać projekt pcb w dobre ręce - lecz własny trzeba tylko porównać ze schematem na zgodność ,

schemat powyżej jest przerysowanym orginałem lecz inaczej narysowanym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

przed podjęciem decyzji o budowie proponuję zorientować się czy dostaniecie i za ile cs4390.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

• 4 tygodnie później...

Ja juz mam oba CS-y. Kupiłem na Allegro za 50 i 70zł (z przesyłką).

Może kolega zorro, który zamawiał płytki drugiej edycji ma poprawioną wersję PCB?

Jeśli nie zdobędę poprawionej wersji, to będę organizował zamówienie na wersję z błędami.

Organizuję zamówienie na PCB do DAC Kustagon The First mkII.

laminat 1,6mm; warstwa miedzi 0,035mm; metalizacja otworów; soldermaska; cynowanie; opis.

Cena 25zł/szt, (jeżeli będzie pow. 11 chętnych) + koszt wysyłki.

Ponieważ nie udało mi się zdobyć wersji poprawionej, a nie mam dostępu do Protela,

na płytce będą dwa błędy:

1. zwarcie do masy przy +C28 - trzeba wyskrobać ok 1mm miedzi

2. brak połączenia z masą jednej nóżki CS8414 - należy zlutować razem 17 i 18 nóżkę.

Nie jest to trudne do zrobienia i koledzy z pierwszej edycji dali radę.

warart

ponawiam propozycję i umieszczam obrazki warstwy Botom i Top leyer by było dobrze widać

Ukryta Zawartość

post-998-100008099 1230721573_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze całość bez wypełnienia masą w wersji dla zakładu wylewka będzie pełna a nie kreseczki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć

Nie chcę mieszać, ale ...

Z uwagi na to, ze organizowałem pierwsze zamówienie, to mam troche dokumentacji w tym projekt pcb w Protelu,

Wczoraj Bikoz poprawił dwa znane babole w oryginalnym projekcie Kustagona:

a/ połaczenie nózki scalaka było było łatwe,

b/ zwarcie na kondensatorze wynika z nieprawidłowego wykonania wylewki masy, poprawka polega na zamalowaniu tego fragmentu, tak aby nie było tam miedzi (fragment powodujący zwarcie został zamalowany).

Mam pliki produkcyjne z tego PCB więc możecie zamówic płytki wg oryginalnego, poprawionego projektu Kustagona.

Nie jest to ten sam projekt co z drugiej edycji.

Ja byłbym chętny na jedną płytkę, ale jej wykonanie musiałoby być wysokiej jakości, czyli jakiś pewny zakład, plus grubsza warstwa miedzi. Poprzednie edycje płytek miały, o ile wiem, warstwę miedzi 0,070mm. Chyba tylko dzięki temu płytka z pierwszej edycji, nie rozleciała się mi całkiem i jeszcze jako tako się trzyma. Po czasie, coraz bardziej uwidacznia się zła jakość wykonania tej płytki. I tak sobie pomyślałem, że warto byłoby przełożyć wszystko na nową, lepszą płytkę.

Waldi_6 z uporem Maniaka proponuję swoje pcb , mogę podesłać w protelu dla ciebie do porównania z wersją pierwotną kustagona . Moja płytka jest ciut większa lecz moim zdaniem jest lepiej poprowadzone zasilanie i jest trochę więcej miejsca na niektóre elementy pamiętam ze w wersji pierwotnej nie było miejsca na eksperymenty z elementami bo futprinty były ustawione zbyt ciasno. Pozdrawiam.

Po co się kłócić która lepsza

każdy niech sobie popatrzy i wybierze co by chciał

na pierwszym obrazku pcb bodo_z

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

na drugim płytka Waldi_06

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Karmaj, 3 Sty 2009, 01:32

Fakt płytka z pierwszej edycji nadawała się tylko do jednokrotnego lutowania, tj. jeśli ktoś chiał eksperymentować na tej płytce to musiał się bardzo zawieść. Za to płytak z drugiej edycji była cool :-)

A tak na marginesie to na prawdę dobry DAC. Polecam.

Cześć

Płytka (projekt), którą dysponuję nie jest mojego projektu, tylko z Kustagona, ja mam dokumentację.

Dla mnie to obojetne, którą wersje zamówicie. Byleby w dobrym zakładzie.

Pierwszą edycje zamówiłem 'gdzieś tam' i wyszło kiepsko, wszystkie nastepne są z Merkaru.

Co do grubości miedzi to nie jest taka prosta sprawa: gdy są cienkie scieżki sygnałowe, to stosowanie laminatu z grubszą miedzią nie ma sensu bo tworzą się podżerki podczas produkcji.

Projekt z zapytaniem o cenę wysyłałem właśnie do Merkaru. Jeżeli sobie koledzy życzą możemy zamówić z grubszą warstwą miedzi (0,07mm). Myślę, że cena nie wzrośnie znacząco.

Uprzejmie proszę posiadaczy poprawionej wersji projektu płytki o przesłanie go na adres: [email protected]

Dzięki uprzejmości kolegi zorro udało się odnaleźć w Merkarze wersję płytki z drugiej edycji.

W związku z tym odświeżam listę chętnych.

1 warart 1 pcb

2 rodzyn 3-5 pcb

I wielkie dzięki dla zorro!

>>McGyver, 27 Paź 2008, 23:20

trochę to trwało ale dziś melduję udaną lapizacje Kustagona

napięcie 210V

Rk 500r i prąd tak ok 5mA

wedłóg tego schematu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mażna tu podpytać:

Ukryta Zawartość

kiedyś załatwialiśmy małą partię dla forumowych potrzeb

od jednego z forumowiczów też polecam go spytać

Ukryta Zawartość

Ponieważ minął tydzień od ostatniego wpisu myślę, że więcej chętnych nie będzie.

Jutro zadzwonię do Merkaru, żeby ustalić cenę dla 7-9 szt.

O wynikach negocjacji niezwłocznie powiadomię.

Wszystkim zainteresowanym przesłałem na PW dane do zrobienia przelewu. Płytka będzie wykonana w Merkarze według dokumentacji z drugiej edycji. Proszę robić przelewy na podane konto:

30zł/szt + 5zł za przesyłkę. Przewidywany czas realizacji 2 tygodnie. Proszę również przesyłać dane gdzie płytki mam wysłać. Im szybciej dostanę pieniądze tym szybciej będziemy mieć PCB.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.