Skocz do zawartości
IGNORED

DAC Kustagon The First mkII

wstach1

Rekomendowane odpowiedzi

>Matthew

Foksik ma właśnie zrobić taką uniwersalną płytkę zasilacza, można będzie na niej dać stabilizator regulowany typu LM/LT317, a na płytce przetwornika już dać jakiś stabilizator nieregulowany, np. LM1086-CT5.

Możesz ewentualnie dopisać się do listy na płytki. :)

>wstach1

Dziwne, bo dla tego układu transformator 50W i tak wydaje się już nadmiarowy, a 100W to już duża przesada.

Szkoda, że nie powiedzieli jakie wielkości pojemności zastosowali w zasilaczu i czy prestabilizację stosowali tylko dla 5V w sekcji cyfrowej, czy też może dla wszystkich napięć.

również dopisuję się do listy na płytkę do prestab.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Troszkę się zrobiło zamieszania z płytkami do zasilacza.

Dla porządku chyba aktualna lista.

Jeśli kogoś opuściłem to prosze się dopisać.

1. Waldi_06 3

2. Karmaj 1

3. SDS12 2

4. Zybel 1

5. Matthew 1

6. Yogi 1

7. Rambo 1

8. Rick 2

Panowie po pierwsze :

Czy do wszystkich dotarły już CS 4390?

proszę o ewentualne info jeśli ktoś jeszcze ich nie ma w domciu.

Wysłane były 07.07.07 priorytetem więc jak przystoi na Pocztę Polską najwyższy już czas by dotarly

Po drugie:

są choćby przybliżone szacunki na temat ceny płytek zasilacza?

jeśli cena będzie niewysoka może wezmę 4szt zamiast zadeklarowanych 2

jeszcze nie są zamówione a ja mam już dwa dodatkowe zastosowania dla nich...

Przeglądając stronę www.acoustica.org.uk (bardzo fachowa) znalazłem pewne ciekawe informacje o zakłóceniach sieciowych i w ogóle jakości prądu. Mają one wpływ na brzmienie urządzeń audio. Jednym ze sposobów walki z nimi jest zastosowanie trafa o małej impedancji uzwojeń. Być może więc Kustagon w tym celu stosuje nadwymiarowe trafa w takich układach jak ten.

Poza tym jest jeszcze jedna sprawa - toroidy przenoszą znacznie więcej zakłóceń RF niż trafa 2XC. Z tego też względu toroidy odrzuca wielu konstruktorów np. AudioNote czy na stronie peufeu można znaleźć wypowiedzi w tym przedmiocie. Może jest ktoś na forum kto specjalizuje się w zakłócenia RF czy EMC żeby to lepiej wyjaśnić.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Transformatory na rdzeniach EI mają dużo mniejszą pojemność między uzwojeniami i mniejszy prąd upływu między nimi.

Można też dać taki z ekranowanym rdzeniem i odczepem do uziemienia go.

pcb pod zasilacz

1. Waldi_06 3

2. Karmaj 1

3. SDS12 2

4. Zybel 1

5. Matthew 1

6. Yogi 1

7. Rambo 1

8. Rick 2

9. Zorro 2

10. CASKP 2

11. wstach1

12. grip 1

13. ctrl+z 1

14. crossover64 2szt.

A co z kondensatorami? Kończy się termin składania zamówień w "Zamówienie u Petera Lipiec 2007".

W Digi-Key Kanada można kupić elektrolity 4700uF/25V/16V/10V Nippon LXY/LXZ i Panasonic FC.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ceny w dolarach kanadyjskich.

Każdy może indywidualnie złożyć zamówienie u bikoza,ale na razie chyba tylko jedna osoba chce coś kupić w Digikey, dlatego koszty przesyłki mogą być wysokie, przynajmniej tak mi się wydaje.

Albo może ma ktoś inne propozycje jakie kondensatory zastosować w DAC-u.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Są tam jeszcze Nichicony PW (strona 34 w drugim PDF) i Nichicony HE (strona 38).

Tyle że jak porównać ceny w Digikey USA i Digikey Kanada, to dla nas ceny w dolarach amerykańskich wypadają dużo

korzystniej. Jeszcze raz to muszę sprawdzić, bo aż mi się wierzyć nie chce w tak duże różnice.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No właśnie, wiem o tym, ale tak do końca tego nie rozumiem. :)

Albo dolar kanadyjski ma za wysokie notowania u nas w kraju, albo w USA ma za niskie.

I jeszcze w Kanadzie do cen trzeba dodać 14% a w USA 4%.

pcb pod zasilacz

1. Waldi_06 3

2. Karmaj 1

3. SDS12 2

4. Zybel 1

5. Matthew 1

6. Yogi 1

7. Rambo 1

8. Rick 2

9. Zorro 2

10. CASKP 2

11. wstach1

12. grip 1

13. ctrl+z 1

14. crossover64 2szt.

15. hessus 1

Przewidywany koszt płytki zasilacza około 21zł. Chyba będę musiał ograniczyć ambicje w kwestii jakości laminatu żeby termin wykonania był przyzwoity, ale i tak powinny być lepsze niż płytka przetwornika.

pcb pod zasilacz

1. Waldi_06 3

2. Karmaj 1

3. SDS12 2

4. Zybel 1

5. Matthew 1

6. Yogi 1

7. Rambo 1

8. Rick 2

9. Zorro 1

10. CASKP 2

11. wstach1

12. grip 1

13. ctrl+z 1

14. crossover64 2szt.

15. hessus 1

U mnie zmiana z 2szt na 1szt.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.