Skocz do zawartości
IGNORED

DAC Kustagon The First mkII

wstach1

Rekomendowane odpowiedzi

>Foksik

>Chyba będę musiał ograniczyć ambicje w kwestii jakości laminatu żeby termin wykonania był przyzwoity, ale i tak powinny być lepsze niż płytka przetwornika.

A masz zastrzeżenia do płytki DAC?

Leszek B, 17 Lip 2007, 16:21

>A jakie napięcie masz przed tymi stabilizatorami ?Chyba powinno byc ok 12V.

wylutowałem jeden i połączylem do kabelków z zasilacza i daje 5V. wiec chyba mam gdzieś zwarcie.

druga sprawa: odlaczylem zasilanie u3 i u5 i zworkami dałem zasilanie z u4 i u6 i nadal zielona dioda sie nie zapala. Podłaczylem do komputera (z braku napedu z wyjsciem cyfrowym) zarowno przez tos link jak i chincha. w ustawieniach karty właczylem sterowniki spdif i nic.

Stabilizator U3 zasila CS8414 i układy HC, tam powinno być 5V (5,25V max). Jeśli masz tam LM317, to widocznie pomyliłeś rezystory, skoro jest tam napięcie wyższe niż 5V. Przy napięciu 6,2 V to układy scalone usmażą się.

A przy tym C28 to rzeczywiście jest błąd na druku, plus kondensatora jest zwarty do masy. Trzeba będzie trochę naskrobać się, bo te zwarcie ma dość dużą powierzchnię.

>zybel

Przecieraj dalej szlaki, ktoś musi być pierwszy. :)

>hessus

Niestety nie.

Płytka DAC jest wykonana na podstawie dokumentacji z Kustagona, a oni twierdzili, że jest ok. Nikt nie sprawdzał przed zamówieniem płytek, więc wszystkie są takie same.

Może coś do powiedzenia będzie miał stmaniak - wykonał tego DACA na podstawie RE. Zresztą chwali go do tej pory.

Patrzę na płytkę i:

C28 - faktycznie do wyskrobania na odcinku 1mm

U3 - jest ok

U5 - jest ok

więc tak miałem zwarcie do masy na 13 nużce cs4390 pomoglo usuniecie górnego pola lutowniczego podobnie jak pole od c51 od strona drugiej nózki u14 nie wiem czy to błąd na płytce czy ja niedokładnie polutowalem (zgory nie lutowałem) niemniej jednak proponuje to sprawdzic. Teraz grają oba kanaly. Czekam na wląsciwy zasilacz, i duze elektrolity i lepszy opa, teraz graja opa604.

No to są dwa blędy na płytce.

1. "+" C28 styka się z masą - nalezy wyskrobać ok 1mm masy, aby odciąć punkt lutowniczy "+" C28 od masy.

2. 13 pin U7 jest "fabrycznie" połączony z masą - to ewidentny błąd Kustagona. Należy przeciąć ścieżką dokładnie pod kreską oznaczającą zarys układu scalonego. Widać to na rysunku płytki w dołączonym pdf'ie.

3. W U14 jest ok.

Nie widzę na mojej płytce, żeby nóżka 13 układu U7 była zwarta do masy. Wszystko tam jest OK, sprawdziłem wizualnie i miernikiem. Może masz tam jakiś paproch z cyny. Jak oglądałem płytkę pod lupą, to w kilku miejscach zauważyłem mikroskopijne odpryski cyny, które teraz nie robią zwarć, ale jak się już przylutuje elementy, to może przez nie zrobić się zwarcie.

stmaniak - zrób fotki i jeśli można prześlij mi na skrzynkę w dobrej rozdzielczości - bo również będę z początku omijać BUF634, w przyszłości sygnał pójdzie tylko na lampy. Jednak myślę, że inni koledzy też pokuszą się o zakończenie sygnału 1 op ampem bez bufora. Tak więc, fotki będą chyba przydatne dla wielu kolegów.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

link do fotek daca.

rambo>> jesli chcesz to wysle ci na priv

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak to mówią ludzie ze wschodu - troszku straszno, troszku smieszno..... . Widać, że przerobili stopień wyjściowy ale zalali go żywicą. Geniusze zapewne strzegą tego stopnia jakby "koło odkryli" :). No cóż, nie przyda się to rozwiązanie do ewentualnych modyfikacji dac`a forumowego. To rozwiązanie jest raczej następcą naszego dac`a a AD797 robi zapewne za bufor.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.