Skocz do zawartości
IGNORED

DAC Kustagon The First mkII

wstach1

Rekomendowane odpowiedzi

Waldi_06, 6 Paź 2007, 21:41

>Otwieram czarna listę :(

Mam prośbę o w miarę dokładny opis usterek tzn. brakuje mi opisu czy wina jest po Twojej stronie (błąd w lutowaniu itp.) czy kolejna wada płytki.

Rambo i kolegę który potwierdził problemy z oczkami lutowniczymi również prosiłbym o dokładniejszy opis jak sprawdzić i zapobiec ew. awarii.

Mam już ok. 80% pracy za sobą i strach mnie obleciał gdybym nie uruchomił DAC-a od razu.Nie mam wiedzy żeby usunąć awarię lub co gorsze coś by się sfajczyło!!To jest w zasadzie pierwsza samodzielna robota.Może jeszcze jakieś wskazówki jak uruchamiać??

pozdr.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

że miałem zwarcia do masy doszedłem miernikiem. posprawdzaj czy na zasilaniu nie mas zwarć do masy. Jęsli jeszcze nie polutowałeś to mozesz usunąć czka które sąsiadują z masą i nie są do niczego podłączone. Na nich najczęsciej są jakieś mikrozwarcia niewidoczne gołym okiem.

>Maju

Nie wiem czy słyszałeś o tym, że po lutowaniu trzeba płytkę przeczyścić izopropanolem.

Może nie zawsze jest to potrzebne, ale w tym przypadku aż się prosi o to.

Izopropanol w sprayu można kupić w prawie każdym sklepie elektronicznym. Trzeba popsikać trochę na punkty lutownicze i przeczyścić odpowiednim pędzelkiem. Usunie się w ten sposób resztki kalafonii i przy okazji trochę farfocli z cyny. Mamy wtedy też klarowniejszą sytuację, lepiej widać jakość lutów i można prędzej wychwycić ewentualne zwarcia.

Dzięki za informacje.Niestety już polutowałem wszystko z wyjątkiem tantali i dużych kondów i nie mogę skorzystać z rady zybla.Część tantali wymieniłem na polecane os-con i elny i nichicony zostało jeszcze kilka w miejsca oznaczone na płytce jako elektrolity i tu mam pytanie czy tantale mają biegunowość ?:) :)

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Jasne że tak, obejrzyj je dokładnie, jedna nóżka będzie oznaczona. Jak się pomylisz to może być niezła kanonada, wystrzelą jak pocisk i mogą zrobić krzywdę. Słyszałem o jednym takim przykrym wypadku.

moim skromnym zdaniem wymiana wszystkich tantali nie jest wskazana, jak sie spojrzy w schematy nawet bardzo drogich da'cow lub cdkow tam sa tantale mimo ze w kilku innych miejscach stosowane sa nawet drozsze o wiele kondy. Wedlug mnie wniosek jest taki ze tantale jednak daja pozytywny efekt byc moze przez ich szybkosc odpowiedzi.

Karmaj ma rację , po każdym lutowaniu PCB z dużą iloscią elementów koneczna jest przeczyszczenie na mokro szczoteczką takimi sprayami jak Kontakt PCC lub Kontakt U . Zawsze należy dokłanie objrzeć nawet przez lupę nóżki układów smd ,jakosc lutów

i ich czystosc.

CS4390-KP (DIP)

1. zoltar7 - 1 szt. - potwierdził - wpłacił :-)

2. zbymar - 1 szt. - potwierdził - odbiór osobisty (zapłata przy odbiorze)

3. bettik - 1 szt. - potwierdził - wpłacił (wysyłka do zorro)

4. sonet - 1 szt. - potwierdził - wpłacił (wysyłka do zorro)

5. benpe - 1 szt. - potwierdził - wpłacił (wysyłka do zorro)

6. loszmi - 1 szt. - potwierdził

7. robi - 1 szt. - potwierdził - wpłacił (wysyłka do robi)

8.wshodni -1 szt. - potwierdził - wpłacił (wysyłka do zorro)

9. zephyr - 1 szt. - potwierdził - wpłacił (wysyłka do zorro)

10. Waldi_06 - 1 szt. - potwierdził - wpłacił (wysyłka do Waldi_06)

11. grip - 1 szt. - potwierdził

12. zorro - 1 szt. - potwierdził - wpłacił (wysyłka do zorro :-)

13. magazynier - 1 szt. - potwierdził

14. grzecho - 1 szt. - potwierdził

Proszę o dopisywanie nick z audiostereo na przelewach.

Pozdr.

>Maju

jeszcze nie wiem czy to moja wina , czy też na mojej płytce (pierwszej) nie usunołem zwarć, czyli nie obejrzałem laminatu pod lupą.

Wczoraj dokładnie oglądałem punkty lutownicze i nic niezwykłego nie znalazłem.

Ja starałem się na bieżąco sprawdzać luty pod lupą ale coś mogło mi umknąć więc będę postępował według rad jakie otrzymałem.

Jeszcze te nieszczęsne tantale- plus jest na nóżce od strony oznaczenia + przy napisach ( bo powyżej tego są jakieś kreseczki jakby minusiki) ?:)

Jak polutuję i sprawdzę to łączyć zasilanie i .....???

pozdr.

W tantalach zawsze plus jest zaznaczony.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

nie ma co pod lupą sprawdzać ścieżek , tylko trzeba wziąć miernik z przełącznikiem na "dzwonek" i posprawdzać każdą ścieżkę względem masy , to samo piny przetwornika (ma dzwonić tylko tam gdzie pin jest podłączony do masy na schemacie) ;

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Mam nadzieję że dzięki Wam uda mi się uniknąć niespodzianek przy uruchamianiu DAC.Dzisiaj, jutro skończę lutowanie a kiedy odważę się "zasilić" to Bóg raczy wiedzieć, na pewno po czynnościach które opisaliście.

Mam nadzieję że wpis o "czarnej serii" mnie nie będzie dotyczył. :)

pozdr.

Witam

Re: To są pytania, o tak wysokim stopniu abstrakcji ...

Pytania zebrałem aby porównać Wasze doświadczenia z aplikacji przetwornika CS4390 (w układzie Kustagona). Mam jakieś własne idee co do aplikacji i po prostu ciekawią mnie Wasze doświadczenia.

Różnice brzmieniowe przy odsprzęganiu kondensatorami różnych typów są słyszalne i oczywiście mierzalne.

Choć jak napisał Rambo :"co śmieszniejsze jeśli za mocno je zmniejszymy to też tego nie da się słuchać" ...

Nie zawsze lepszy pomiar będzie oznaczał "lepszy odbiór subiektywny" materii muzycznej.

Pytania dotyczą preferencji i obserwacji z odsłuchów w danej konfiguracji i nic więcej.

Interesuje mnie subiektywna ocena.

Przykładowo w MBL 1511 zastosowano inne odsprzęganie CS4329 (poprzednik 4390) i układów AD797.

Przy DAC zastosowano ELNA RSH plus "tylko" "czerwoną WIMĘ". Natomiast przy AD797 dodano "inne WIMY".

Zasilanie DAC zrealizowano na pojedynczym stabilizatorze.

Pozdrawiam

preatorius

Matthew, 8 Paź 2007, 15:53

>masz fotki rozbierane tego MBlka? ;D

Znalazłem taką fotkę, szukam do 1621 ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z moich doświadczeń wynika, że charakter dzwieku w DAC zalezy od samego przetwornika i aplikacji i dalej od rodzaju układów aktywnych w torze , jakości zasilania (plus dla Kustagona) , jakości I/U.

Dlatego też nalezy sięgnąć po dostępne , dobre elementy i poprostu go odpalić.

W tym układzie - reszta to tuning.

A co do odsprzęgania CS4390, to pozwalam sobie zamieścić zdjęcie Meridiana umieszczone w innym wątku prze McGyvera... oryginalnie był tam chyba CS4329 (smd) i został wymieniony na CS4390KP (DIP)... co widać. Ale mnie intrygują te fantastyczne pojemności... to dla tych co im niby nadmierna pojemność dźwięk "muli" - co kolwiek to znaczy ;-))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ogólnie w produktach MBL jest ciekawa selekcja komponentów: zawsze stosują złote ROE, wimy jako boczniki, te niebiesko-stalowe philipsy jak od javoreczka w niektórych miejscach.

Witam

Ciekawie wygląda ta podmiana DAC (dzięki za foto). Można powiedzieć ,że trzeba być artystą ;). Pracochłonna sprawa.

Meridian i duże pojemności - nie pamiętam aby 506 czy 508 był zmulony ... duże pojemności jak widać tutaj nie zaszkodziły.

Odtwarzacz Meridian 508 należał niegdyś do klasy A w rankingu czasopisma stereophile ... a w stopniu analogowym NE5534 ...

Jak piszą na stronie www.hifi.pl firma Meridian współpracowała z Crystalem przy tworzeniu układu CS4329. Ciekawe ,że Meridian zrezygnował z DAC7 (TDA1547) Philipsa. Stworzył dobrą aplikację dla TDA1547.

DAC7 zastąpił 18 bitowym układem Crystala (CS4328)...

Nie znam przyczyny stosowania unipolarnych Nichiconów ale gdybając sobie:

1) Usunięcie składowej stałej - choć są inne wydaje się lepsze sposoby które dodatkowo usuwają ten element z toru ...

2) Zwiększenie impedancji dla W.cz. - coś jakby koralik ferrytowy ale bez koralika :) - czyli eliminacja zakłóceń w.cz. w dwie strony - z zewnątrz na NFB (kable - anteny) i na zewnątrz (wzm.).

Czy ktoś ma jakieś inne pomysły (luźne) na wyjaśnienie ?

Pozdrawiam

hessus, 9 Paź 2007, 10:34

>chcialbym zauwazyc ze w meridianie jak widac jest 15 000 uF a nie 15 00 chyba ze mowimy o czyms

>innym niz mysle ;)

zjadłem zero ;)

Jak dla mnie niestety duże pojemnosci mulą dzwięk zwłaszcza w analogówce , nie bronię nikomu prowadzić własnych

doświadczeń w tym zakresie , niech każdy zrobi jak uważa.

W Kustagonie pozmniejszałem 4700uF za stabiliztorami na odpowiednio 10uF,47uF ,100uF BG-N

i dzwięk byl bardzo dobry. Użyłem też innych stabilizatorów niż w oryginale.

Re: zorro, 9 Paź 2007, 15:52

Dzięki zorro za wpis. Mam podobne doświadczenia z dużymi pojemnościami. Zamiennie , zależnie od układu stosuję pojedyncze sztuki o dużej pojemności albo więcej o mniejszej pojemności (Swoboda w modyfikacjach SONY ES tak np robi). Często kond. o dużej pojemności mają większą impedancję dla wyższych częstotliwości - czasem lubią oscylować w pewnych konfiguracjach, układach.

W mojej wersji DAC4390 używam pojemności 100uF OS-CON SG - nie w każdej kofiguracji jest to dobry wybór ...

Pozdrawiam

CS4390-KP (DIP)

1. zoltar7 - 1 szt. - potwierdził - wpłacił :-)

2. zbymar - 1 szt. - potwierdził - odbiór osobisty (zapłata przy odbiorze)

3. bettik - 1 szt. - potwierdził - wpłacił (wysyłka do zorro)

4. sonet - 1 szt. - potwierdził - wpłacił (wysyłka do zorro)

5. benpe - 1 szt. - potwierdził - wpłacił (wysyłka do zorro)

6. loszmi - 1 szt. - potwierdził - wpłacił (wysyłka do zorro)

7. robi - 1 szt. - potwierdził - wpłacił (wysyłka do robi)

8.wshodni -1 szt. - potwierdził - wpłacił (wysyłka do zorro)

9. zephyr - 1 szt. - potwierdził - wpłacił (wysyłka do zorro)

10. Waldi_06 - 1 szt. - potwierdził - wpłacił (wysyłka do Waldi_06)

11. grip - 1 szt. - potwierdził

12. zorro - 1 szt. - potwierdził - wpłacił (wysyłka do zorro :-)

13. magazynier - 1 szt. - potwierdził

14. grzecho - 1 szt. - potwierdził

Czekamy na spóźnialskich!

Proszę o dopisywanie nick z audiostereo na przelewach.

Pozdr.

Na wpłaty czekam do poniedziałku 15.10.2007 r. (decyduje data uznania mojego rachunku bankowego), po tej dacie wysyłam do zorro zapłacone przetworniki. Do robi i Waldi_06 postaram się wysłać przetworniki jeszcze dzisiaj. Ci co nie wpłacą do poniedziałku... będą mieli problem :-P

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.