Skocz do zawartości
IGNORED

DAC Kustagon The First mkII

wstach1

Rekomendowane odpowiedzi

Rambo, 23 Wrz 2007, 21:13

>przeglądam schemat dac`a i mam pewne wątpliwości

Ja miałem podobne zdanie chociaż bardziej dziwi mnie zasilanie z 20V (dodatnie) odbiornika, dac i opampów.

Myślałem nawet o zasilaniu z osobnego uzwojenia trafa ale do tej pory nikt tego nie ruszał więc ja bałem się sam zmieniać choć mam taką możliwość (zasilacz na 2 trafach, osobne napięcia na digital,analog, op-ampy.Na razie nie mam czasu zabrać się za dac i "zbieram doświadczenia".

Myślę, że nie napisałem znowu jakiś totalnych głupstw? :))

O nie było mnie kilka dni a zamówienia na płytki zakończone???

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Maju - pójdę zapewne o krok dalej i przepnę zasilanie VA cs8414 do digital i do dac`a VA dam osobne zasilanie ( wyrzucam LM317 a dam superregulator wg ALW na zasilanie VA + trafo, mostek i kondensatory).

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

bodo_z, 24 Wrz 2007, 01:14

>Pytanko do kolegów orientujących się w temacie przetwornika CS4390 która wersja jest dostępna DIP

>czy SMD, znaczy którą łatwiej zdobyć?.

Obie wersje jest trudno zdobyć.

Chyba lepiej zosawić DIP bo łatwiej wlutować przez przejściówkę SMD w miejsce DIP niż odwrotnie. Tak więc chyba lepiej zostawić tak jak jest.

ps. najlepiej to by było przerobić ten DAC na jakiś układ CS który jest obecnie w produkcji :))))

>Rambo, 24 Wrz 2007, 13:26

Myślę, że podzielisz się (w miarę szybko!) skutkami tego "zabiegu", to może być ciekawe takie rozdzielenie zasilania.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

superregulator czeka już na podłączenie zamiast lm317 :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

na mój gust wszystko brzmi "klarowniej" z superregulatorem typu shunt. odbiornika nie przepinałem do tego eksperymentu. LM317 wypada :)

WAŻNA WIADOMOŚĆ.

Kol. preatorius najpóźniej w czwartek da odpowiedź czy będzie miał do sprzedania CS4390-KP (tj. DIP) - taki jak nam trzeba, przy zakupie min. 10 szt. cena powinna być zbliżona do ceny z poprzedniej edycji Kustagona tj. ok 60 zł/szt.

Troszku sobie podłubałem :o)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chciałem pokazać jak ja bym to zrobił , bo oryginalna PCB się mnie nie podobała,a Zorro zamówił tę poprawioną poprzednią - oryginalną A jak już zrobiłem to niby gdzie miałem sie pochwalić.:o).

>bodo_z

Nie wiedziałem że mam jakiś obowiązek konsultowania z Tobą jak będzie wyglądała płytka którą zamawiam.

Poprosiłem Ciebie o poprawienie tylko PCB a nie ocenę oryginalnego projektu.

Jak chcesz zorganizować zamówienie na swoje PCB do Kustagona to nie krępuj się , nie takie rzeczy już były

na forum ;)

Ta moja wesoła twórczość poddała mnie pomysł , by zamiast używać opracowań cudzych, wybrać dostępne i produkowane elementy i opracować przez nas układ daca , można by nadać mu nazwę LukarDac. Tęgich głów na forum nie brakuje, sam sie na dacach nie znam lecz pcb pod skończony schemat mogę według wskazówek wyskrobać w wolnym czasie.Pozdrawiam Bodo_z.

ttik, 21 Wrz 2007, 20:11

Chętni na rezystory

1. zoltar7 1 komplet.

2.saczek_xtrm 1komplet

3.sonet 1 komplet

4.crossover64 1 komplet

5.zbymar 1 komplet

6. loszmi 1 komplet

7. zephyr 1 komplet

8. bettik 1 komplet

9. witko 1 komplet

da się jeszcze dopisać na komplecik?

waldi a skad mozna sciagnac dac'i wolfsona? Jezeli robic dac'a forumowego (bardo ciekawa inicjatywa) to moze zrobic jakies glosowanie na temat przetwornika i odbiornika (proponuje dir9001 - super maly jitter i dostepny u co poniektorych), wolfson moze byc ciekawy z powodu egzotyki

No to do roboty:)

Ja szczerze mówiąc nie mam czasu na taką zabawę.

W sieci jest multum dobrych projektów . Wcale nie trzeba wyważać już dawno otwartych drzwi.

Wystarczy zmodyfikować pewne sprawdzone rozwiązania , zrobić budowę modułową aby każdy mógł

zastosować stopień analogowy jaki chce ,czy to : lampowy , opamp , dyskretny , pasywny do tego

oddzielny zasilacz z możliwoscią różnych rozwiązań stabilizacji napięć .

Jest już chyba nawet jeden taki ciekawy projekt na forum z AD1955 który utknął jakoś w miejscu.

Co do wspólnych forumowych :wzmacniaczy , daców to myślę że w projektowaniu demokracja nie sprawdza się ,

bardziej na miejscu jest indywidualizm ;)

I też się z Tobą zgadzam - wypalały projekty jednego autora, lub proponowane jako kompletne.

Co nie oznacza, że z chęcią ujrzałbym coś z górnej pólki.

A może PCM 1737 w

1+ €5.35

10+ €4.51

100+ €3.57 Farnelu do kupienia

Można sprowadzić przez TME, cena chyba zachęcająca

A parametry:- to niech sie ktoś mondrzejszy wypowie.

# 24-BIT RESOLUTION

# ANALOG PERFORMANCE (V CC = +5V):

# Dynamic Range: 106dB typ

# SNR: 106dB typ

# THD+N: 0.0015% typ

# Full-Scale Output: 3.1Vp-p typ

# 4x/8x OVERSAMPLING DIGITAL FILTER:

# Passband: 0.454fS

# Stopband: 0.546fS

# Stopband Attenuation: -82dB

# Passband Ripple: ±0.002dB

# SAMPLING FREQUENCY: 10kHz to 192kHz

# SYSTEM CLOCK: 128, 192, 256, 384, 512, or 768fS with Auto Detect

# ACCEPTS 16-, 18-, 20-, AND 24-BIT AUDIO DATA

# DATA FORMATS: Standard, I2S, and Left-Justified

# USER-PROGRAMMABLE MODE CONTROLS:

# Digital Attenuation: 0dB to -63dB, 0.5dB/Step

# Digital De-Emphasis

# Digital Filter Roll-Off: Sharp or Slow

# Soft Mute

# Variable Oversampling for DS DACs

# Zero Detect Mute

# Zero Flags for Each Output

# DUAL SUPPLY OPERATION:

# +5V Analog, +3.3V Digital

# 5V TOLERANT DIGITAL INPUTS

# SMALL 28-LEAD SSOP PACKAGE

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.