Skocz do zawartości
IGNORED

DAC Kustagon The First mkII

wstach1

Rekomendowane odpowiedzi

Zasilacz RC, w stabach LMy, wszędzie Wimy. I oczywiście BUFy, o tym pisał Rick, że bez bufów to gra nijako. Wcześniej opisywałem wrażenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

jezeli chodzi o uruchomienie to niestety ale nie zagralo od razu, mialem problemy z zimnymi lutami, zwarciami za stabami, spedzilem kilka godzin na poprawkach ale ostatecznie zagralo bez problemu i bez uszkodzen na szczescie. W trzech przypadkach musialem dodac radiatory bo na oko grzaly mi sie dosc znacznie lm'y

Co do zawartosci elementow:

Zasilacz: diody szybkie rownolegle z mkt 47nF, zasilacz wylacznie filtrowany (mial byc filtr crc ale efekty byly tak dobre ze zrezygnowalem z dopasowania rezystora)

Dac: wszystkie wieksze kondy to 2700 uF lxy nippona (te same co w zasilaczu), 2 kondy filtrujace przy wyjsciu daca analogowym to 2200 uF Fine gold'y nichicona. filtracja daca osconami w pozostalych iejscach tantale jak zalecane, reszta kondow to wimy prawie (nie liczac 3 wartosci ktorych nie moglem dostac), na wysjciu opa627/buf634.

Powiem szczerze ze nie robilem tuningu i zabawy z roznymi markami / wartosciami kond'ow, od razu zagralo tak dobrze ze nie widzialem zadnej potrzeby w zabawe, nie mialem tez innych pojedynczych opampow zeby sprawdzic inne brzmienia. Sam dac zagral bez specjalnego wsluchiwaia sie lepiej niz tda1543 w cd philips 604 (korzystam z niego jako transportu).

Waldi - potwierdzam, że bez buf`ów gra to "pipowato"; z bufami za to fajnie. myślalem, że to wina mojego wzmaka a to się powtarza.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Waldi_06, 3 Sty 2008, 20:58

>>Poza 2 znanymi błędami, to nie było z płytką problemu, przynajmniej na razie. Choć niewątpliwie

>>jakość jej wykonania mogła być ciut lepsza.

>Zgadzam się. Moja to wina.

Bez przesady, schrzanił robotę wytwórca...

ps. ostatnio kupiłem na allegro kondensatory Panasonic FC 15000uF/6,3v (jeszcze ich nie mam) ciekawe czy się zmieszczą przy CS na płytce Kustagona? :-)

>zoltar7

>ps. ostatnio kupiłem na allegro kondensatory Panasonic FC 15000uF/6,3v (jeszcze ich nie mam) ciekawe

>czy się zmieszczą przy CS na płytce Kustagona? :-)

uff ale dołożyłeś do pieca, zapodaj zdjęcie jak sie zmieszczą 8)

Trzy kondensatory to Panasonici 15000uF/6,3v

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze ciekawostka BUF634 w obudowie TO-220 (kiedyś pewien facet sprzedawał (nowe) na allegro po... 15 zł szt.).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

upss... pomyłka :(

no to jeszcze raz:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam pytanie dotyczące CS 8414 .

Chodzi mi o prosty (i pewny) sposób sprawdzenia czy jest on sprawny. W moim kustagonie niestety popełniłem jakiś błąd i odbiornik po prostu padł.Tutaj należą się podziękowania dla Rambo za bezinteresowną pomoc i zdiagnozowanie usterki.

Nowy CS jest już zakupiony ale oczekuję go najprędzej końcem przyszłego tygodnia.

Wcześniej znalazłem w uszkodzonej karcie (SB live platinium panel przedni) CS-a tylko właśnie nie mam pewności czy jest sprawny (pewnie nie) i czy mam próbować go wykorzystać w sytuacji gdyby był dobry?

Trochę to skomplikowane ale te CS są "niezbyt tanie" co tłumaczy moje pytanie.

Pytam więc jak to zrobić najlepiej bez wylutowywania, mogę obecnie skorzystać z pomocy doświadczonego elektronika bo sam za to się już nie wezmę. :)

pozdrawiam

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

to raczej łatwo zauważyć czy odbiornik chodzi jak się podłączy oscyloskop do sygnałów wyjściowych z cs`a

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

jakby kto był zainteresowany , to podam co tam powinno wychodzić, bo już podawałem jednemu koledze, więc no problem

• 3 tygodnie później...

Czy prawidłowo dedukuję w kwestii podłączenia napięć do Kustagona: patrząc od góry płytki +12,DGND,AGND,+20V,-20V. I jeszcze jedno putanie - czy nóżka kondenstaroa C20 powinna mieć połączenie z układem 410, czy przypadkowo udało mi się zrobić zwarcie?

Zresztą ten U10 (74HC86) jest tam według mnie zupełnie niepotrzebny, szkoda że już go wlutowałeśu. U siebie go wywaliłem a wejście sygnału zostało podłączone do n.9 (RXP) układu CS8414, tak jak to jest zrobione w innych DAC-ach. Kondensatory na wejściu zostały zamienione na polipropylenowe 47nF, ale można by tu dać jeszcze mniejsze wartości. Te zmiany sprawiły, że dźwięk wyraźnie poprawił się.

>Zoltar7

Pewnie są lepsze kolumny, ale cóż na to poradzę. Na razie grają u mnie Mietki.

A DAC teraz wygląda tak jak na schemacie.

Ktoś ma uwagi krytyczne? :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.