Skocz do zawartości
IGNORED

Czy warto zmienić Marantza na Denona?

andrew777

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad zmianą Marantza PM75 na Denona 1500AE. I stad pytanie. Czy warto? Może jest na forum ktoś kto słuchał obu klocków. Oczywiście przed zakupem posłucham go w swoim systemie ale może nie warto go dźwigać na odsłuchy?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

endriu nie generalizuj - TA-F 550 ES rozlozy PM 75 w kazda strone, zreszta nie tylko ta ESka.

a mowi to do Ciebie byly posiadacz PM 75 (slynny na tym forum zreszta)

co do pytania: wole PMA 1500 AE.

Nie twierdzę że wszystkie Sony to badziewie. Prawdę mówiąc słuchałem tylko jednego (zresztą mam go nadal). Dodam tylko, że ten Soniak kosztował dwa razy tyle co Marantz PM75 a nawet się nie zbliżył do poziomu Marantza. Poza tym gdybym uważał PM75 za hi-end nie planowałbym zminy na coś innego.

>discomaniac71

>oprocz zmiany wzmaka czeka Cie jeszcze zmiana zrodla - na szczescie kolumny masz przyzwoite (to tak

>IMHO)

Co do żródła to zobaczymy. Przeprowadziłem mały teścik. Podłączyłem HK HD970 analogowo (audioquest coopperhead) oraz cyfrowo z wykorzystaniem przetwornika zabudowanego w Marantzu (podobno całkiem niezłego). No i muszę stwierdzić że przetwornik Harmana bije na głowę przetwornik z Marantza.

Sorki za małe wtrącenie ale mam pytanko czy pomiedzy wzmacniaczem Sony TA-F 530ES a 550ES jest duza roznica w dzwieku? Niechodzi mi o podzespoły tylko o jakos dzwieku.. Dzieki z góry :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Bo przetwornik w Marantzu to jest porazka. Pojedynczy TDA 1541 A - zle zaaplikowany.

Hazel - TA-F 550 ES ma toroid zamiast zwyklego trafa i gra nieco lepiej od swojego poprzednika. Pozdrawiam.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Denon gra nieco inaczej od poprzednich modeli - jest cieplejszy i nie jest tak suchy. PM 75 gra tylko z bardzo jasnymi kolumnami. Denon moim zdaniem jest lepszy. Powtarzam jeszcze raz: mialem PM 75 i znam rowniez 1500 AE.

No własnie miał ktoś przyjemnośc z nowym creekiem - w audio-video zebrał całkiem pozytywną opinię ale to trzeba traktowac z przymróżeniem oka.Ciekaw jestem co sadzą na jego temat osłuchani w tym świecie.

discomaniac71, 17 Gru 2006, 20:52

>endriu nie generalizuj - TA-F 550 ES rozlozy PM 75 w kazda strone, zreszta nie tylko ta ESka.

>a mowi to do Ciebie byly posiadacz PM 75 (slynny na tym forum zreszta)

>

>co do pytania: wole PMA 1500 AE.

Teraz wiecie co można zrobić z opiniami disco;-)

Dzień dobry;-)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Mysle ze nie. PMA 2000 AE to swietny wzmak. Kliknij do kaszanki7 mozesz ewentualnie posluchac u niego z dedykowanym CD - DCD 2000 AE. Z tego co pamietam ma Bowersy ale moze bedziesz mogl wziac swoje Hyperiony.

Wracajac do sedna tematu: Marantz PM 75 to niezly wzmak ale potrzebuje bardzo jasnych kolumn. Soniaki z serii ES sa o tyle lepsze ze nieco jasniejsze i maja bardziej obszerna scene. Slychac wiecej mikrodetali i nie potrzebuja az tak jasnych kolumn. PM 75 jest dosc wydajny pradowo i swoje wazy. 550 ES ma toroid i cztery spore kondy. Denon PMA 1500 AE jest bardziej neutralny choc przeciwnie do swoich poprzednikow ta neutralnosc idzie w strone ciepla. PMA 2000 AE to jak powiedzialem inna bajka. Lepszy pod kazdym wzgledem (moim zdaniem).

Chodzi o to, że nie chcę gonić króliczka w nieskończoność. Nie chcę po zakupie PMA-2000AE stwierdzić za jakiś czas, że trzeba zmienić kolumny bo za kiepskie do tego Denonka i go ograniczają. Chcę aby wzmacniacz był optymalnie dobrany i żeby wszystkie komponenty były mniej więcej podobnej klasy.

Chodzi zapewne o to czy budżetowe bądź co bądź kolumny potrafią pokazać wszystko co potrafi wzmacniacz?

Hmmm... podłączałem Avance Omega 503 (co prawda mocno zmodyfikowane) które również są zbudowane na tanich Vifach TC, jak Hyperiony - pod Monobloki pana Maćka na ''diabełkach''. I powiem Wam, nigdy nie słyszałem tak grających Vifek TC. Nieprzeciętny wykop, świetna średnica i ogólna kultura. Było to dla mnie tym wiekszym zaskoczeniem, że z większością wzmacniaczy Vify TC grają dość mulasto, z basem wprawdzie obfitym, ale niezbyt czytelnym i nieco rozmazanym, co wpływa również na odbiór średnicy.

Tak więc czasem zaskakujące konfiguracje sprzętowe potrafią się bardzo dobrze zgrać. Tyle że przewidzieć tego się nie da, trzeba spróbować.

discomaniac71, 19 Gru 2006, 20:58

>PM 75 jest dosc wydajny pradowo i swoje wazy. 550 ES ma toroid i cztery spore kondy.

disco, może w końcu przestaniesz wypowiadać się na tematy techniczne o których masz pojęcie równie duże jak świeżo upieczony absolwent podstawówki. Czy może to skutek wychowania redaktorów humanistów którzy żeby coś było dla "technicznych" wypisują różne takie o trafie wielkości skrzynki piwa i wielkich kondensatorach.

widzę ciekawa dyskusja :) także może przy okazji zapytam jak wypadają modele PM80, PM72 na tle jakichś niższych Denonów, ewentualnie może ktoś słuchał któregoś z tych modeli Marantza i mogłby je krótko porównac do Yamahy ax-900 ??

chodzi mi o charakter brzmienia, szukam mocnego wzmacniacza z wyraźnie ocieplonym, łagodnym brzmieniem oraz ładną sceną. będę wdzięczny za jakieś informacje na temat w/w wzmacniaczy (niestety nie ma nic o nich w dziale "opinie" a na samym forum również bardzo mało informacji)

Miałem PM75. Gra dość ładną barwą, ale niezbyt szybkim dźwiękiem. PM80 i PM72 to ta sama szkoła brzmienia.

Denon PMA1500AE jest dynamiczniejszy, szybszy, ale też nieco suchy w brzmieniu, mimo to generalnie nieco wyżej go oceniam. Aczkolwiek stara Yamaha A1020 której słuchałem zrobiła na mnie korzystniejsze wrażenie.

Weźcie też pod uwagę fakt, że od kilku lat najbardziej cenię brzmienie wzmacniaczy lampowych lub też tranzystorów w klasie A (ale nie takich jak PM80, raczej takich jak Cayin 265, Musical Fidelity A1, Kraken czy Aleph). Z tranzystorowców klasy AB ostatnio najlepsze wrażenie zrobił na mnie Vincent 233, i wolałbym Vicka niż Denona, mimo ze trzebaby nieco dołożyć. W cenie Denona są też chińskie Xindaki, bardzo sensownie grają, a także lampowce TAC pochodzące z zakładów Vincenta. Tych ostatnich wprawdzie nie słuchałem, ale zapowiadają się interesująco i myslę że warto się z nimi zapoznać.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Yamaha AX 900 i wymienione przez Ciebie Marantze to dwie zupelnie inne szkoly. Yamaha jest jasna i analityczna Marantz gra cieplo i potrzebuje bardzo jasnych kolumn. Przeczytaj dokladnie co napisal McGyver i wybierz cos dla siebie. Pozdrawiam.

>Moim zdaniem Denon to wspaniala na wskros audiofilska konstrukcja analityczny spojny nico moze zbyc ozywiony w gorze to naprawde zupelnie inny sposob prezentcji niz u marantza mnie tam bardzo podoba sie nowy marantz scd7001-posluchaj sobie tego idealnie bedzie pasowal do moich B&W

discomaniac71, 20 Gru 2006, 10:16

>Yamaha AX 900 i wymienione przez Ciebie Marantze to dwie zupelnie inne szkoly. Yamaha jest jasna i

>analityczna Marantz gra cieplo i potrzebuje bardzo jasnych kolumn. Przeczytaj dokladnie co napisal

>McGyver i wybierz cos dla siebie. Pozdrawiam.

Czy to znaczy ze potrzebuje bardzo jasnych kolumn, żeby wydobyc jakieś "niuanse" i szczególiki z dźwięku ? :)

Generalnie te Marantze to raczej ciemna elektronika ?? jeśli tak to myślę że mogłyby się nadac, nie zależy mi jak już napisałem na jakimś super odwzorowaniu każdego szczegółu dźwiękowego, góra może byc lekko "przycięta" byleby nie kłuła w uszy, wystarczy że będzie ładna poukładana scena i dobra stereofonia, przestrzeń...

W tej cenie i tak nic specjalnego nie kupię, miałem niedawno HK 3380 i tam była raczej mocno okrojona "góra", nie było ostro ( i to mi się podobało) ale teraz niestety widzę, że na tym się kończyły zalety tego wzmacniacza

Jakbyś porównał Yamahę ax-900 do tego Marantza pm-80 pod względem tej "ostrości" brzmienia ?? i jak wygląda bas w tym wzmacniaczach ?? (zależy mi aby nie był "na siłę" krótki i twardy, tylko potrafił też nisko zejśc)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

W Marantzu bas jest misiowaty i chwilami moze sie rozlewac. Na pewno nie jest krotki i punktowy. Taki maja np Soniaki z serii ES (polecam 550 ES - niedawno mialem). Przed zakupem konieczna konsultacja z Piotrkiem608. Yamaha gra jasno szczegolowo i ma ogromny zapas mocy. Nadaje sie do bardzo duzych pomieszczen. Ma swietna scene siegajaca wglab i wszerz. Marantz gra dzwiekiem zaokraglonym chwilami jakby za kotara. Podpinajac go do jasnych kolumn te wade mozemy zniwelowac. Zdecydowanie polecam Sony z serii ES do Twoich preferencji. Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.