Skocz do zawartości
IGNORED

najlepszej jakości materiał dvd

jgx

Rekomendowane odpowiedzi

jest dość ciekawy temat -Najlepiej brzmiące koncerty na DVD, a może by tak założyć: Najlepszej jakości materiał dvd - chodzi o ponadprzeciętną (o ile taka występuje??) jakość obrazu z płyty dvd na konertach i filmach, chodzi mi o to zeby zasmakować maximum jakości jaką można wycisnąć z dvd

pozdrawiam

To ja napisze.

Koncert:

- Queen - Live At Wembley

Film ( dużo jest ich, ale podam kilka ):

- Byliśmy żołnierzami

- Helikopter w ogniu

- Gladiator

- Najnowszy Posejdon z Raselem Crown

- wszystkie części Gwieznych Wojen .....itd, itd jest ich mnóstwo.

krisiss

chyba zle doczytałeś

1 w tej zakładce mieliśmy się skupić na jakości wizji a nie fonii

2 nie chodzi o pisanie "itd, itd jest ich mnóstwo." bo to ze jest mnóstwo filmów w dobrej jakośći to wiadomo tylko chodzi o to żeby wyłuskać te ponadprzeciętne - jeśli ktoś widział materiał który wyróżnia się z pośród wieelu materiałów dobrej jakości

>1 w tej zakładce mieliśmy się skupić na jakości wizji a nie fonii

skoro tak

to może coś z National Geographic :-) bo pozostałe "Szity" to większość zna... :-P

pozatym profesjonalne wydawnictwa Playboy-a... Kalendarze itp... super jakość obrazu, te detale zero wulgaryzmów itd... polecam

pzdr

123... test

z filmów akcji - "Resident Evil 2" , film może nie super wybitny, jak większośc o tej tematyce ale dźwięk naprawde wyciąga maksimum z KD, pod tym względem zapadł mi mocno w pamięci (mnóstwo efektów w DTS)

również nieźle dźwiękowo zrealizowany jest film "Wojna światów", sam film wg mnie też nienajgorszy (wbrew większości opinii)

i ostatnia propozycja - po prostu genialny film z piękną muzyką, również znakomicie wypada w kinie domowym - Donnie Darko (polecam zwłaszcza wersję Director's Cut)

Wojna światów to dość ciekawy film z niezłym dźwiękiem. Jednak widoczne jest ziarno filmowe ... mam co prawda wersję HD jednak jestem pewien że to ziarno na DVD też będzie widoczne.

Jesli chodzi o udźwiękowienie to wg mnie zdecydowanie nie do pobicia jest Kill Bill zarówno vol. 1 jak vol.2 w wersji DTS! Bez kitu podczas scen walk krzesła, stoły i inne "latają po całym pokoju". Tylko w tych filmach słychać naprawde "realnie" muche koło głowy lub autentycznie przewracające sie meble w róznych częściach pokoju. Wśród bardzo wielu filmów które widziałem Kill Bill jest zdecydowanym faworytem!

Panowie/Panie czy Wy nie czytacie wątku przed własnym wpisem ? Autor conajmniej dwukrotnie podkreślał że chodzi o jakość wizji nie foni a tu uparcie odpowiedzi o udźwiękowieniu.

Wydania DVD z ostatniego okresu które wizyjnie określiłbym jako ponadprzeciętne to serial "Rzym", szczególnie rozbiegówka na początku odcinków, oraz film "Z ust do ust"

Jako ciekawostkę in minus podam że Rzym u nas wydano w DD2.0.

krzyku, 19 Gru 2006, 09:35

>Panowie/Panie czy Wy nie czytacie wątku przed własnym wpisem ? Autor conajmniej dwukrotnie

>podkreślał że chodzi o jakość wizji nie foni a tu uparcie odpowiedzi o udźwiękowieniu.

>Wydania DVD z ostatniego okresu które wizyjnie określiłbym jako ponadprzeciętne to serial "Rzym",

>szczególnie rozbiegówka na początku odcinków, oraz film "Z ust do ust"

>Jako ciekawostkę in minus podam że Rzym u nas wydano w DD2.0.

Dokładnie ! Co prawda wspomniałem o fonii jednak głównie skupiłem się na wizji.

Swoją drogą "stary" Blade ( 1 ) też ma dobry obraz ( wybaczcie że się nie zachwycam ale ograniczenia standardu DVD są takie że lepiej niż dobrze nie będzie zwłaszcza jeśli się widziało film w nawet "niskim" HD )

Ograniczenia DVD są oczywiste co nie zmienia faktu, że jedne płyty są lepiej zrealizowane od innych. Filmy IMAX są stosunkowo krótkie (40-45 min) i dlatego mniej skompresowane na DVD.

Akurat na DVD efekt kompresji ( makrobloki ) nie przeszkadzają ( mam na myśli płyty dwuwarstwowe ). Filmy z gazet pomijam bo często są jakości tragicznej i oczywiście na jednej warstwie. Główne ograniczenie DVD to rozdzielczość .... tylko 720x576 ....

to nieprawda, obraz o rozdzielczości 720x576 bez kompresjii tak wysokiej kompresjii byłby świetny i możnaby go interpolować spokojnie do 2 razy wyższej. Poza tym native resolution dvd to 720x480 a nie 720x576.

americano, 19 Gru 2006, 13:45

>to nieprawda, obraz o rozdzielczości 720x576 bez kompresjii tak wysokiej kompresjii byłby świetny i

>możnaby go interpolować spokojnie do 2 razy wyższej. Poza tym native resolution dvd to 720x480 a nie

>720x576.

1a - pierwszej części pierwszego zdania nie rozumiem - chodzi Ci o to że obraz nie jest skompresowany ?

1b - co do interpolacji na 2xwiększą rozdzielczość to też za bardzo nie wiem o co chodzi- interpolacja to zawsze pogorszenie jakości ... choć 2 krotna interpolacja na tej samej powierzchni ( zwiększenie gęstości pikseli ekranu przy tej samej rozdzielczości źródła i skalowanie ) da obraz niewiele gorszy ale jednak gorszy ( mam na myśli nie dublowanie pikseli tylko skalowanie np. filtrem bikubicznym )

2 - natywna rozdzielczość standardu DVD PAL to 720x576 ( przy 25 klatkach na sekundę ), 720x480 to mają niedostępne w europie płyty NTSC ( i pewnie 30 klatek na sekundę )

Swoją drogą mam dobre wydania Sin City ( DVD dwie warstwy oryginał 720x576 i wersję HD 1280x720 ) , Shrek ( DVD dwie warstwy 720x576 i wersję HD 1280x720 ) - wszystkie porównywałem i w obu przypadkach jakość DVD oceniam na max przeciętną ( wydania PAL ) na tle wersji HD 1280x720.

hmm może zrobię zrzuty 1:1 abyś zobaczył jak poszczególne klatki wyglądają , jaką mają jakość i rozdzielczość ....

Klatka 1:1 Sin City HD:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Klatka DVD niestety automatycznie rozciągnięta przez player z anamorficznego 720x576 na 1024x576

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kyle

dzięki, widziałem nowe formaty. Obraz cyfrowy zawsze jest skompresowany, w standardzie dvd zbyt mocno (o to mi chodziło). Sam algorytm kompresji też jest ważny, ale stopień kompresji jest kluczowy, widać to po przegraniu DVD na dużym ekranie. Kompresja decyduje o "postrzeganej rozdzielczości". HD-DVD i Blue-Ray ma komfortową sytuację z uwagi na ilość pamięci na dysku.

Chodziło mi też o to, że interpolacja z gorszego materiału jest zawsze gorsza, dowód - przegrane DVD nawet na interpolującym projektorze 1080p wygląda zawsze gorzej od oryginału (przynajmniej kopie na Nero). Czyli "to" z czego interpolujemy jest istotne. Gdyby tę samą rozdzielczość co standard dvd nagrać w studio na 25GB a nie na 8GB to myślę, że dłużej możnaby się obejść bez zwiększania rozdzielczości standardu, choć napewno korzyści byłyby mniejsze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.