Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacze STEREO z wejściem cyfrowym.

Kyle

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem zainteresowany zakupem wzmacniacza stereo z wejściem cyfrowym ( sp-dif ). Było by dobrze gdyby akceptował sygnał 24 bit 192 khz ale 96 khz jakoś zniosę jeśli cena będzie okazyjna. Czy takie urządzenia są obecnie produkowane? Byłbym wdzięczny za podanie jakichkolwiek modeli.

To są juz białe kruki ! Bardzo drogie modele ( np. Accuphase ) maja możliwość zainstalowania modułu z wejsciami cyfrowymi , ale w klasie srenieje to wyjątkowa funkcja ( popularna na poczatku lat 90 tych) . Jedyny model jaki znam i ma taką mozliwość to Sony TA-FA 1200ES . Nowosc własnie wchodzaca do Polski . Bardzo ciekawy model - mikrofon do set-upu , technologia Master-pro itd Jest kandydatem na nowy wzmak w moim systemie.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Witam. (To mój pierwszy wpis chociaż forum przeglądam od ponad roku)

Jeśli chodzi o nowy wzmacniacz z przetwornikiem to jest coś takiego jak Advance Acoustic MAP305DA.

Do kupienia w Best Audio za niecałe 4kPLN.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ciekawy ten TA-FA1200FS

Co prawda nie znalazłem nic o parametrach wejścia cyfrowego ( nawet czy jest ) jednak napisano :

"nie wymaga zamiany wejściowego sygnału cyfrowego ( CD SACD ) na analogowy ".

.... więc powinien mieć sp-dif. Jestem ciekaw ceny bo wzmacniacz jest raczej . drogiej klasy.

Ceny Soniaka : 2800 zł wg Centrum Sony Katowice , sugerowana detaliczna w Europie 700 E , ale bez problemu da sie dostac ponizej 600 E czyli ok. 2280 zł

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Przyjmuje sygnał cyfrowy DD oraz DTS . Sygnału DSD juz nie bo jak ?!

Każdy wzmak z wejściem cyfrowym ( czy kino domowe ) przyjmuje PCM do co najmniej 96khz 24 bit - no stare mogą mieć max 44,1 16bit ( obecnie raczej 192khz 24bit ) - PCM czyli nieskompresowany "czysty" sygnał. Co to jest DSD ?

Sorry - już znalazłem co to DSD ( jeden bit i super wysoka częstotliwość próbkowania stosowany na SACD ) - z DSD nie ma problemu z punktu widzenia technicznego choć faktycznie nie każdy wzmak z wej. cyfr. to przyjmuje.

a wydawało mi się, że sacd może wychodzić tylko po wyjsciu analogowym i stąd problem z jego skopiowaniem czy przerzuceniem na inny format. (podobno jeden tylko odtwarzacz sacd ma wyjscie cyforwe dla sygnału z sacd... ale to tylko moje przypuszczenia. nie miałem w ręku nigdy:)

Dziękuję za wypowiedzi.

Czyli z nowych wzmaków STEREO mam jak na razie (jeśli nic nie pominąłem) :

Advance Acoustic MAP305DA - ok 4 kpln

Sony TA-FA1200ES - ok 2 kpln

Ciekaw jestem jak gra ten SONY. Mam nadzieję że wypełnienie basu ma prawidłowe ( nie to co przy ampli kina domowego nawet z wyższej półki ).

Jeśli ktoś go słyszał, porównywał, ma link do testu/recenzji to byłbym wdzięczny.

Kyle, 19 Gru 2006, 13:29

>ps. tzn. przyjmują:

>

>PCM

>

>Dolby Digital ( AC3 )

>

>DTS

wzmacniacz stereo przyjmujący takie sygnały ?? przecież DD , DTS to sygnały wielokanałowe 5.1 w górę (zdarza się czasami co prawda DD 2.0), a PCM odtworzysz na każdym wzmacniaczu stereo, więc zupełnie nie rozumiem jaki jest sens takiego rozwiązania jaki proponujesz...

don111, 19 Gru 2006, 17:34

>Kyle, 19 Gru 2006, 13:29

>

>>ps. tzn. przyjmują:

>>

>>PCM

>>

>>Dolby Digital ( AC3 )

>>

>>DTS

>

>wzmacniacz stereo przyjmujący takie sygnały ?? przecież DD , DTS to sygnały wielokanałowe 5.1 w górę

>(zdarza się czasami co prawda DD 2.0), a PCM odtworzysz na każdym wzmacniaczu stereo, więc zupełnie

>nie rozumiem jaki jest sens takiego rozwiązania jaki proponujesz...

PCM nie odtworzysz na żadnym wzmacniaczu z wejściem analogowym ( chyba że lubisz szum transmisji cyfrowej )

Co do Dolby D i DTS to miałem na myśli ampli kina bo ze wzmakami stereo z wejściem digital się nie spotkałem poza tymi wymienionymi w temacie - coś się czepiasz :

->don111

Albo źle widzę albo zgodnie z instrukcją TA-FA1200ES obsługuje DTS i AC3 ( oczywiście PCM też którego nie obsługują "zwykłe" wzmaki z wejściem analogowym - nie wiem czemu napisałeś że analogi obsługują PCM ( ?? ) i czemu założyłeś że TA-FA1200ES nie obsługuje np. DTS ???

odnośnie PCM to miałem na myśli że obsłuży już zdekodowany sygnał poprzez np odtwarzacz dvd (i przesłany później do ampli stereo)...

PS nie czepiam sie :) ale sam napisałeś o tej obsłudze DTS, DD a kupowanie do tego ampli stereo żeby później downmixowac te sygnały do 2.0 chyba nie ma sensu.. przynajmniej moim zdaniem :)

skoro takie zabawki są drogie (ale wyjaśnij jeszcze dlaczego koniecznie potrzebujesz taki wzmacniacz, ciekawi mnie to :)) to nie lepiej (i cenowo podobnie) byłoby kupic jakiś tani ampli kinowy z pre-out i do tego dobry wzmacniacz stereo ?

don111, 19 Gru 2006, 18:18

>skoro takie zabawki są drogie (ale wyjaśnij jeszcze dlaczego koniecznie potrzebujesz taki

>wzmacniacz, ciekawi mnie to :)) to nie lepiej (i cenowo podobnie) byłoby kupic jakiś tani ampli

>kinowy z pre-out i do tego dobry wzmacniacz stereo ?

Najtańszy nowy wzmacniacz stereo z allegro 900 PLN + najtańsza dobra karta dźwiękowa z odpowiednio dobrym wyjściem analogowym ~400 PLN = razem 1300 PLN + problem przy nowej platformie , droższy interkonekt analogowy , brak korekty natężenia od częstotliwości, tak na prawdę wątpliwe dopasowanie analogowego wyjścia źródła do analogowego wejścia wzmacniacza = droga audio z szeregiem zakłóceń więc neutralność wątpliwa

Dobry nowy wzmacniacz cyfrowy 2000 PLN i pewnie stanieje ( karta wystarczy zintegrowana z wyjściem 24bit 96k SPDIF ) = brak jakichkolwiek problemów z doborem analogowego interkonektu, karty dzwiękowej, minimum szumu itd. i mam max jakość na jaką pozwala ten wzmacniacz

Do wzmaka z wejściem cyfrowym nie trzeba też wydziwiać podczas zakupu CD playera.

Jeszcze piszesz ampli kinowy ( taniej niż chyba nie kupię 700 )+ wzmak stereo ( 900 ) = analogowa stratna transmisja między ampli kina a wzmakiem stereo = gorsza jakość dźwięku, większe szumy , ampli wątpię aby miał audiofilski tor analogowy

Kyle, 19 Gru 2006, 18:31

>ampli kinowy ( taniej niż chyba nie kupię 700 )+ wzmak stereo ( 900 ) = analogowa

>stratna transmisja między ampli kina a wzmakiem stereo = gorsza jakość dźwięku, większe szumy ,

>ampli wątpię aby miał audiofilski tor analogowy

niestety, ale komputer ze swoimi zakłóceniami na wstępie i tak zabije tą "audiofilską" jakośc...

don111, 19 Gru 2006, 18:44

>Kyle, 19 Gru 2006, 18:31

>>ampli kinowy ( taniej niż chyba nie kupię 700 )+ wzmak stereo ( 900 ) = analogowa

>>stratna transmisja między ampli kina a wzmakiem stereo = gorsza jakość dźwięku, większe szumy ,

>>ampli wątpię aby miał audiofilski tor analogowy

>

>niestety, ale komputer ze swoimi zakłóceniami na wstępie i tak zabije tą "audiofilską" jakośc...

Dokładnie ! Chyba że kupię wzmacniacz z wejściem cyfrowym!

Cena TA-FA1200ES to 489 € ( Niemcy )

Ukryta Zawartość

post-7234-100001385 1170307320_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze wnętrze FA1200ES

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Masz jakies namiary na sprzet w tej cenie ? jestem zainteresowany .

Sorry za offtopic.

LOL. Wlasnie przegladam instrukcje obslugi Sony TA-FA1200ES. Kto to tlumaczyl na polski? Po prostu delikatnie mowiac jest straszna maniana...

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.