Skocz do zawartości
IGNORED

Wielkośc pokoju a wrażenia odsluchowe...

jarek_1987

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Założyłem ten wątek na forum by dowiedzieć się jakie są wasze opinie na temat dobierania mocy sprzętu do wielkości pokoju. podajcie jakieś konkretne przykłady kilku znanych firm do konkretnych wielkości. np

paradigm 9 - > 30m2

paradigm 7 - 20-30m2

itp itd

myślę ze ten wątek pomoże wielu osobom w doborze odpowiedniego sprzętu. piszcie co powoduje złe zestawienie(konsekwencje) no i oczywiście czy np elektronika tez ma się jakoś do wielkości pomieszczenia odsłuchowego. pozdrawiam

Witam,

to może ja krótko acz tylko ogólnie wypowiem się na podstawie swoich własnych doświadczeń. W pokoju do 20 m2 raczej polecam monitorki niż kolumny podłogowe. Słuchałem u siebie:

- przez długi czas: Tonsil Altus 110

- krócej: Tonsil Maestro II 130

- kilkadziesiąt minut: obudowa Magnat Quantum + głośniki Vify + zwrotnica do tego zaprojektowana (nie wiem jaka moc, ale podobnie jak Maestro dwa głośniki niskośredniotonowe + kopułka)

- teraz mam kolumny zrobione (nie powiem przez kogo z tego forum :) ) na Vifie XT18WH i Vifie D26TG (i jestem w pełni zadowolony) Są to... monitory podłogowe (chyba tak się je określa ?) - stoją na podłodze, ale komora z głośnikami sięga tylko pólowy wysokości kolumny

Należy dodać, że akustyka mojego pokoju jest powiedzmy na 4+ w skali 6-cio punktowej, jest trochę podbite w okolicach 100 - 125 Hz wg mnie.

Dla tych, którzy cenią sobie muzykalność w każdym zakresie częstotliwości i nie chce mieć dominacji basu nad resztą pasma a także chce mieć święty spokój z dudnieniami polecam ogólnie kolumny z jednym (ale 17 lub 18 cm) wooferem i jedną kopułką wysokotonową. Tak skonstruowane kolumny naprawdę potrafią zejść nisko z basem ! Trochę niżej niż Maestro II 130, nie mówiąc oczywiście o Altusach. Za to bas jest świetny - wtedy gdy ma być go mało - jest niewiele, gdy ma być sporo - to jest, ale nie nadto.

Przy metrażu do 20 m2 zatem raczej monitorki. Ewentualnie standardowe kolumny podłogowe, ale trzeba bardzo starannie dobierać i przesłuchać (u siebie w pokoju - nie tylko w salonie !!!) aby być pewnym rezultatu. No i podłogówki raczej wtedy, gdy zależy nam w dużej mierze na uzyskiwaniu dużych ciśnień akustycznych :)

Co do mocy - wydaje mi się, że do 80 W spokojnie wystarczy w omawianym przeze mnie metrażu.

pozdrawiam

do autora tego watku

samo forum pokazuje zlozonosc tematu i brak latwych przelozen pomiedzy m2 a wielkoscia mocy sprzetu

zycie nie jest takie latwe i proste i przewidywalne zeby twierdzic

z cala stanowczoscia jakie sprzety znaczy sie o jakiej mocy do jakich pomieszczczen

rozne zboczenia sie zdazaja , jedni wola lomot wybieraja wtedy duze podlogowe zestawy

drudzy przestrzen i naturalnosc wtedy za mala kase lepiej kupic monitory

zreszta wat watowi nie rowny:-)

25watowy wzmacniacz moze zagrac potezniej i lepiej od 70watowego

w audio panuje babska logika i tyle

myslę ze w tym temacie mogli by sie wypowiadać ludzie którzy mają problem właśnie z doborem odpowiedniego sprzętu. pierwszą osobą mogę być ja:) nosze sie z zamiarem kupna kolumn. mój wzmacniacz to yamaha ax-900 i cd tez yamahy. czytalem troche na forum odnośnie paru firm i doszedłem do wniosku że w grę wchodzi ew. Paradigm i JBl, gdyż one nadają sie do muzyki jakiej ja słucham - raczej muzyka clubowa, house trance pop itp. byłem na odsłuchach Paradigma w Polpaku. podstawiono mi monitor 9 nad którym wszyscy sie zachwycają ze ma niemiłosiernego kopa. puścilem tam jakiś utworek(pomieszczenie chyba 30 m2). niby był ten basik ale nic specjalnego i w sumie tez nie za głośno( u mnie dawniej bywało głośniej jak jeszcze miałem w pokoju Altusy i jakaś wieże panasonica :) ja lubie sluchać muzyki głośno jak nie ma nikogo w domu. lubię nie tylko ją słyszeć ale i czuć. mi nie jest potrzebna jakaś tam wysunieta scena i neutralność. nie jestem audiofilem. jedyne kryterium to takie by nie było zniekształceń i w miarę szerokie pasmo no i oczywiście by kolumny "lubiły" taką muzykę i tak grać :P. odnośnie tych Paradigmów to myślę że to wina ich wzmaka bo oni maja tam jakaś końcówke, oczywiście zero regulacji(dla niektórych to super, dla mnie nie do przyjecia). ale JBl zaprezentowały mi sie dużo lepiej. a pomieszczenim tym było media markt czy saturn- nie pamietam. ładnie tam pukało i nie przeszkadzał ten suchy gwizdek tak jak w paradigmach. moim zdaniem dużo muzykalniejsze kolumny. mowa oczywiscie o e- 90 i e - 100. zdecydowałem sie na JBL. problem jest natomiast jaki model. pokój 20 m2!!!! ludzie to czytajacy pewnie łapią sie za głowy, gdzie z takimi kolumnami do 20 metrów. ale mnie nie rajcują jakieś tam monitorki z głośniekiem 16 cm. ja potrzebuje kolumny które zagraja również w salonie rodziców - 40 m2 na imprezie które czasem robie. myśle ze juz wiecie mniej wiecej o co mi chodzi... aha norwidos mi napisal ze jak mial e - 90 to bylo fajnie ale jak sie przesiadł na e - 100 to juz było dużo fajniej. u niego to grało na 26 m2 i podobno go basem nie zalało. co sie stanie jak te jbl postawie u siebie w pokoju?? to pytanie kieruje do Was, ludzi z doświadczeniem którzy pewnie nie rozumieją po co ja to robie...:P te kolumny to dla mnie sporo kasy i bedą mi służyć pewnie na lata wiec musi byc to przemyślana decyzja :) z góry dzieki za pomoc. Pozdrawiam

Do Twojego repertuaru nadają się doskonale Infinity Kappa 8,2i lub 9,2i. Swego czasu używałem ich czasami... do nagłaśninaia wesel na kilkadziesiąt osób. Są zdecydowanie lepsze od dzisiejszych JBL E... Mniejsze mają 30, a większe 2x30 cm na basie ! Będziesz zachwycony ! Tylko, czy zdołasz je napędzić ??? Dosłownie zżerają prąd !!!

pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7648-100001192 1170307624_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

to mi nie wyglada na 30 cm , ma bass reflex z tylu albo wogole nie ma a tak wogóle nie chce takich kolumn co maja 30 cm srednicy głosniki bo muzyka której słucham potrzebuje głosników "szybkich" a takimi nie mozemy nazwać głośnika 30 cm. i do wesel on sie nie nadaje:)to nie sa kolumny do profesjonalnego nagłośnienia, nie są odpowiednio chłodzone ipt, nie jestem takim laikiem jak sie wydaje...wiec nie rob ze mnie idioty

Faktycznie - to jest 25 i 2X25 (tu przepraszam).

Ale kto i każe robić wesela? Piszesz tylko o imprezach w 40 metrach (od czasu do czasu). Najpierw chcesz "czuć" muzykę (chyba chodzi o potęgę?), teraz gadasz o "szybkości" basu. O co właściwie chodzi ?

Trochę konsekwencji.

A tak na marginesie. Te glośniki kosztowały co najmniej trzy razy tyle co Twoje JBL-e i mimo wieku, ze 2 razy lepiej (muzycznie) i głośniej grają (to lubisz)... od JBl-i. Tylko obawiam si.e o Yamahę...

Widać - niewiele rzeczy w życiu słyszałeś...

Po co pytasz o opinie? Zeby później się obrażać...

Sam siebie obrażasz...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

zukzukzuk spoko luz...:) my na forum powinniśmy się szanować, w końcu darzymy do jednego celu. Może i kolumienki dobre tylko gdzie ja to kupie. ja bym wolał coś świeżego. infiniti i jbl to jedna marka wlasciwie wiec powinni robic kolumny podobne brzmieniowo. ja wiem ze seria E do najlepszych nie należy ale sam rozumiesz - kasa..:/ ( w końcu student:) dzięki za wypowiedz

JBL soe chowa do tych Infinity.Czy ty jarku wiesz co mówisz??Infinity to dawny "prawie" HI-END.Ale takie Ci napewno nie potrzebne bo widze ze nie zwracasz uwagi na barwe itp itd i inne pierdoły.A wiesz skąd to wiem??Napisałes ze koncówka na której robiłes odsłuch Paradigmów nie miała regulacji basu i wysokich i Ci to nie pasowało.Pewnie w twojej yamahce bas i treble przekrecone na maksa....ręce opadaja;)

Wszystko OK.

Ja ze swej strony rónież przepraszam. Moją intencją nie było nic innego jak tylko doradzenie.

Faktycznie - jak nie zależy Ci na "audifilskich" priorytetach - kup sobie JBl-e. Infinity jest od zatrzęsienia na E-bayu w Niemczech (cena w okol. 600 Euro za Kappa 8,2i).

A tak poważnie - skoro lubisz robić imprezki i to w dużym pomieszczeniu - kup sobie JBL-a, ale wersję estradową.

W tej dziedzinie, to naprawdę głośnik klasowy ! I wyciśniesz z niego dużo więcej jak z głośnika przeznaczonego do odsłuchów audio. Tylko trochę kosztują (zobacz używki). Wysoka efektywność estradówek sprawi, że będziesz miał "trzęsienie ziemi" i wzmacniacz nie będzie się męczył.

Pozdrawiam na Święta i Nowy Rok !

>jarek_1987

skoro nie jestes laikiem to powinienes wiedziec rowniez i to, ze jezeli chodzi o szybkosc basu, to wlasnie pogardzana przez ciebie obudowa zamknieta (czyli bez bass reflexu) ma w tej kwestii najwiecej do powiedzenia, nawet przy duzej srednicy glosnikow.

jesli chodzi o profesjonalne naglosnienie to obawiam sie, ze trafiles na niewlasciwe forum. tutaj w tej kwestii mozesz dostac co nawyzej propozycje typowych glosnikow studyjnych w rodzaju ATC, ale podejrzewam ze ich cena niezbyt by ci sie spodobala. powinienes popytac na jakims forum dla DJ'ow - tam pewnie beda w stanie lepiej ci pomoc.

natomiast jesli chodzi o chlodzenie i ogolna wytrzymałość glosnikow to obawiam sie, ze przedstawione wyzej Kappy 8.2 beda w stanie bez wiekszego problemu znieść poziom glosnosci i cisnienie, przy ktorym w JBL E100 juz zaczyna sie sypac pazdzierz z obudowy. o jakosci dzwieku w tym kontekscie nawet nie wspomne, bo pewnych rzeczy po prostu nie wypada ze soba porownywac.

Ja mam kolumny GH i pomiesczenie 10m2 mieszkanie 60m2 jak puszcze to spokojnie w innych pokojach się można pobawić i cena moich jest wiele niższa niż za te wasze wynalazki.

wiem ze zamknieta obudowa stwarza głośnikom warunki do "szybszej" pracy, ale kulumny z bass reflexel charakteryzuja sie lepszymi parametrami ( bas sięga niżej itp). bass reflexx musi być i to na dodatek z przodu:P tych infinity nie bede sciagał z zagranicy bo to lekka przesada. nie watpie w mozliwości tych kolumn ale to nie dla mnie zajęcie. a tak wogole to nie mam konturów na maxa ustawionych, ew bass lekko podbity ale to zalezy od kolumn, nie może być buczący napewno. ale nikt mi nie powiedział jak te kolumny beda sie zachowywać w moim pokoju tylko każdy proponuje cos innego. jak bedzie beznadziejnie waszym zdaniem to napiszcie to bo ja wole o tym wiedzieć teraz niż potem mam żałować wydanych pieniędzy...:) i czy ta moja Yamaha biedna podoła im ( ax - 900 2*130 sin pobór 600 Wattów)??

Ja mieszkam w bloku i mam wytresowanych sąsiadów nad sobą i to chyba już trzecia familia i jak na razie dostałem jedne upomnienie od dzielnicowego. Dodam, że kolumny stoją często u starszych w pokoju 22m2, a mój denon gra w trybie source direct i jakoś basu jest sporo. Ale i tak jestem zdania, że do 20m2 to tylko monitorki, jak słuchałem muzyki na audiowave 141 SE to o mało co bym się nie chwycił zębami palców u nóg tak mi szczęka opadła :p

jarek_1987

I nikt Ci nie powie: jak będą się zachowywać jakiekolwiek kolumny z jakimkolwiek wzmacniaczem (chociciaż tu konkret),a do tego jakimkolwiek źródłem z jakimikolwiek kablami w Twoim pokoju (prostokąt, kwadrat, inny kształt). Ponadto nie wiemy - czy Twój pokój ma podłogę z desek, betonu czy cegieł. Może rigipsy? Jakie kwiatki, meble, zasłony, wykładziny, półki lub regały ? Czy masz dobrze umocowane szyby w drzwiach i oknach ?

TO WSZYSTKO RAZEM GRA !!!

Musisz sam znaleźć !

Wszyscy podają TYLKO PROPOZYCJE...i nie możesz mieć do nikogo pretensji.

no ale zakładając że mam poprawny pokój akustycznie to waszym zdaniem chyba te kolumny do tego pokoju to lekka przesada. powiedzcie tylko dlaczego?? za dużo basu bedzie waszym zdaniem, bedzie go tyle że nie bedę w ogóle wokalu słyszał, czy może bedzie dudniący. no i najważniejsze. czy wzmacniacz da rade?? bo jak nie da to sprawa jest prosta. biore e 90 a jak pociagnie to e - 100. pozdraiwam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.