Skocz do zawartości
IGNORED

YUV a Y Pb/Pr - standardy component

barni

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli na wyjściu DVD jest component, nawet na SCART/EURO, a na wejściu projektora jest też component, to nie ma problemu w przsyłce sygnału. Gdyby był RGB, to byłby problem.

Generalnie są różne kable m.in:

-Kabel EURO - 3xRCA przesyła RGB albo Component

inny

-Kabel EURO - 3xRCA przesyła Composit + Stereo

Component to YUV, choć są jego różne standardy.

Video Component YUV => Y/Pb/Pr (analogowa wersja) ; Y/Cb/Cr (cyfrowa wersja)

Hej

No to jest zagwozdka, wejscia/wyjscie component z amplituneraa mam opisane jako Y Pb/Cb Pr/Cr - znaczy sie, ze akceptuje ono obydwa standardy ?

CHodzi mi o to, ze na wejscia component wchodze z sygnałami:

- z DVD stacjonarnego mam Y/Pb/Pr

- z DVD sieciowego mam component over scart (cokolwiek to znaczy - nie jest opisane dokladnie w instrukcji)

a wejscie na amplitunerze i wyjscie na projektor z niego mam Y Pb/Cb Pr/Cr

Dogada sie to wszystko razem i jaki w koncu musze kupic kabel aby wpiac to component over Scart na amplituner ?

Rozumiem, że zamierzasz podłączyć dwa odtwarzacze DVD, jeden bezpośrednio do projektora, drugi pośrednio przez amplituner?

"No to jest zagwozdka, wejscia/wyjscie component z amplituneraa mam opisane jako Y Pb/Cb Pr/Cr - znaczy sie, ze akceptuje ono obydwa standardy ?"

- Tak i pewnie obsługują też progresywne skanowanie.

"CHodzi mi o to, ze na wejscia component wchodze z sygnałami: - z DVD stacjonarnego mam Y/Pb/Pr"

- Do stacjonarnego stosujesz wtedy normalny kabel video component 3xRCA-3XRCA, aby podłączyć się do projektora.

"z DVD sieciowego mam component over scart (cokolwiek to znaczy - nie jest opisane dokladnie w instrukcji)

a wejscie na amplitunerze i wyjscie na projektor z niego mam Y Pb/Cb Pr/Cr"

- Ten over scart, to prawdopodobnie video component tyle, że na łączu scart (tańszy koszt). W takim wypadku dajesz SCART-3xRCA Component łącząc DVD z ampem. Jeśli chodzi o amp i projektor zastosujesz tu kabel video component 3xRCA-3XRCA.

Mam nadzieję, że chyba dobrze zrozumiałem?

Dzieki Le Stat za pomoc.

Chodzi mi o to, ze RGB ma sygnaly wizyjne "zapisane" wprost, a component jest roznicowy i zawiera rowniez dodatkowe informacje. Wobec tego DVD sieciowe po przelaczeniu trybu na component over RGB gdzies w swoim chipie realizuje wystawienie wlasnie sygnalow componentowych w miejsce RGB - dobrze mysle ?

Czy po prostu na wyjsciu Euro oprocz RGB sa rowniez dosteone na ktorys pinach wprost sygnaly componentu ?

Zdaje się, że do przesyłu sygnału Component na kablu Scart-3xRCA odpowiadają te same piny, które dają sygnał RGB, bo innych nie ma... bo do dyspozycji mamy ciągle tą samą i jedyną końcówkę 3xRCA.

Ale, aby był to pełny Component musi być spełniony podstawowy warunek, że w urządzeniu w którym jest wyjście Scart jest możliwość konwersji (sprzętowa/programowa) sygnału z RGB na Component.

Sam kabel Scart–3xRCA mimo, że jest zdolny do przesyłania sygnału Component tu nie wystarczy. RGB to jednak nie to samo co Component. Wtedy potrzebne będą odpowiednie przejściówki Scart/Component, które zawierają konwertery.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.