Skocz do zawartości
IGNORED

Nagrywanie płyt cd

remnaj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

ostatnio nagrywałem plytke z flac na cd. po wlozeniu plytki do odtwarzacza usłyszalem dziwny przester w wysokotonowcach w momencie gdy grało piano na wysokich tonach. zmienilem plyte nagralem to samo i nadal identyczny problem. program nagrywajacy to jakis starszy nero ekspres. przyjechalem do domu i na drugim kompie zrobilem to samo ale na proramie ashampoo, problem zniknal jednak glosnosc piosenek byla o wiele cichsza. zainstalowalem nero 6 i wszystko jest ok. przez ten incydent naszlo mnie pytanie moze jest jakis super chruper program z podziemia ktory naprawde dobrze nagrywa? jakich programow używacie, jeśli w ogóle uzywacie, oraz czy jest jakis specjalny sposob nagrywania flacow na cd audio czy mozna zaznaczac same pliki flac i to wszystko? na koniec ostatnie pytanie, czy nagrywanie flacow na cd audio, jesli robi sie to oczywiscie prawidlowo, zmienia jakosc nagrania? pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/30403-nagrywanie-p%C5%82yt-cd/

Masz chłopie identyczny temat na tym forum

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przy nagrywaniu miałeś pewnie włączoną opcję normalizacji - to powoduje zwiększenie głośności.

Niestety sposób w jaki tego dokonuje Nero jest przyczyną zniekształceń bo normalizacja jest a duża i powoduje przester (tak sądzę - nie mam zaufania do normalizacji w nieprofesjonalnych pogramach i robie to tylkopod pełna kontrolą z ditheringiem i 24-bit rozdzielczości lub ze zmiennoprzecinkową 32-bitową dokładnością w Sound Forge na plikach *.wav).

Na przyszłość - wyłączaj normalizację w porgranie nagrywającym, jak również inne cudowne opcje typu usuwanie ciszy na końcu scieżek *.cda.

remnaj, 24 Gru 2006, 23:58

>dzieki chlopie i przepraszam chlopie :] wesolych swiat, obys byl spokojniejszy chlopie :]

A kto powiedział że nie jestem? To nie mnie powinieneś przeprosić tylko Lukara i innych za to że "śmiecisz".

Molibden, 25 Gru 2006, 00:47

>Przy nagrywaniu miałeś pewnie włączoną opcję normalizacji - to powoduje zwiększenie głośności.

>Niestety sposób w jaki tego dokonuje Nero jest przyczyną zniekształceń bo normalizacja jest a duża i

>powoduje przester (tak sądzę - nie mam zaufania do normalizacji w nieprofesjonalnych pogramach i

>robie to tylkopod pełna kontrolą z ditheringiem i 24-bit rozdzielczości lub ze zmiennoprzecinkową

>32-bitową dokładnością w Sound Forge na plikach *.wav).

>Na przyszłość - wyłączaj normalizację w porgranie nagrywającym, jak również inne cudowne opcje typu

Normalizacja nie prowadzi do przesteru.

do dekodowania używaj darmowego orginalnego kodeka losless - flac fronted

-http://members.home.nl/w.speek/flac.htm

-- to program który nie powoguje jakiejkolwiek ingerencji i dekoguje zgodnie z orginałem.

dopiero gotowe wavy nagrywamy dogodnym programem

uważam że sam program nagrywający nie powinien pwodować zniekształcen.

pozdrawiam

Zwiększa amplitudę nagran tak by nie przekraczając mozliwości zapisu na płycie uzyskac maksymalna głośnośc bez niekształceń.

Na płytach z nową muzyką utwoty są znormalizowane, a jesli nie to kodery mp3 czesto wykonują to automatycznie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.