Skocz do zawartości
IGNORED

problem z cue przy flac'ach

remnaj

Rekomendowane odpowiedzi

>seniortelefono

Właśnie wyżej napisałem, że próbowałem tej metody z jedną różnicą - chciałem wypalić CD przy użyciu pliku CDImage.wav (CUE) by uzyskać dokładnie taki rozkład utworów na płycie jak w oryginale. Niestety bez skutku.

Nie mam doświadczenia w dzieleniu nagrywanych plików na części.

Pozdrawiam

Burrrn ma pierwsze okno takie, klikasz na "ustawienia"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

a w drugim oknie wybierasz nagrywarke i język:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I zobacz jeszcze ten link, może jest coś czego szukasz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>konradskala

W ściągniętym komplecie mam 2 pliki typu CUE: CDImage.ape i CDImage.wav.

W pliku CDImage.ape(CUE) w notatniku występuje dokładnie taka nazwa jak sugerujesz, czyli: "CDImage.ape" WAVE. Próba nagrania przy użyciu tego pliku EAC-iem bez skutku.

Pozdrawiam

>konradskala

Wskazany link to jest dokładnie to co ściągnąłem i z czym mam opisane problemy.

Radość wiwkla po ściągnięciu, które trwało ok. 2 tygodni, a teraz rozczarowanie, też i co do własnych umiejętności, związane z niemożnością właściwego nagrania.

>konradskala

Plik z muzyką to .ape

Udało mi się go nagrać przy pomocy Easy CD-DA Extractora ale jako jeden nie podzielony plik audio.

Chciałbym uzyskać układ ścieżek jak na oryginale.

Pozdrawiam

Więc może być tak że ściągnąłeś nie ape tylko flac. Zrób to co napisałem powyżej - w notatniku zmień ape na flac i próbuj wypalić. Napisz czy pomogło.

Taraz ja próbuję to sciągnąć, ale pokazuje mi jakieś błędy. Chyba ten torrent jest lipny. A czy masz problem tylko z tą płytką, czy inne z tej paczki wypaliły się bez problemu?

EGA

Nie wiem czy Ci to pomoże ale ja robię dokładnie tak:

1. konwertuję plik ape do wave

2. w pliku CDImage.ape(CUE) w notatniku w wierszu 6 zmieniam ape. na wav. I kasuję w nazwie pliku rozszerzenie .ape - ma się nazywać po prostu CDImage

3. wypalam jako "nagraj obraz na dysk"

>konradskala

Ze zmianą na .flac jeszcze nie próbowałem.

Mogę podesłać cały ściągnięty komplet na e-maila. Podaj adres (na PW?) to prześlę. Gdyby udało się Tobie wypalić liczyłbym na podpowiedź jak to zrobić z pozytywnym skutkiem.

EGA: nie mam pojęcia, dlaczego tak duże problemy sprawia ci wykonanie czynności w gruncie rzeczy banalnej, być może po prostu robisz sobie jaja z forumowiczów? Łopatologicznie:

Ściągnij program monkeys audio z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - zainstaluj, uruchom;

W programie wybierz opcję "decompress" (ctrl+1), otwórz w programie swój plik ape, kliknij "decompress", otrzymasz plik wav; jeżeli nazwa pliku wav jest inna niż "cdimage.wav", zmień ją na "cdimage.wav".

Umieść w jednym katalogu plik wav oraz plik cue. Plik .cue ma wyglądać tak, jak wkleiłeś we wpisie z 22 Lis 2008, 17:57, szósta linijka ma brzmieć: FILE "cdimage.wav" WAVE.

Otwórz EAC, Nero, czy to tam masz, wypal płytę korzystając z pliku cue - z tym sobie chyba radzisz.

Miłego piratowania.

Ukryta Zawartość

>Teo: Uwierz mi nie robię sobie jaj z forumowiczów. Po prostu tego rodzaju działania wykonuję rzadko i nie mam niezbędnego doświadczenia. Jestem zatem niezmiernie wdzięczny za okazaną przez wszystkich wyrozumiałość i dobrą wolę oraz chęć udzielenia mi pomocy.

Metoda łopatologiczna jest w moim przypadku jak najbardziej na miejscu. Spróbuję zatem wskazanych w ten sposób działań przy pomocy monkeys audio.

Pozdrawiam

>Teo

Widać w moim przypadku metoda łopatologiczna jest najskuteczniejsza. Wskazany sposób przyniósł pełny sukces.

Dziękuję serdecznie za pomoc, podobnie jak wszystkim pozostałym forumowiczom, którzy starali się doradzić mi w tym wątku.

Pozdrawiam wszystkich

Ega

Podam tu (moze sie ktos spotka z takim przypadkiem) sposob na plik CUE :

Podgladajac (w notatniku) plik CUE byl 100 % pawidlwy, jednak NERO czy FOOBAR zglaszal dziwny blad. Powodem byly zawarte w nim i niewidoczne "smieci". Pomoglo skopiowanie do schowka jego zawartosci i wklejenie do nowego pliku (co mozna zrobic korzystajac z notatnika),

• 1 rok później...

Tez mam kłopoty z plikami cue. Zazwyczaj wsztystko jest ok, ele tym razem przy dzieleniu pliku image.ape na utwory za pomocą Cue splittera albo brakuje jwkiegos utworu na dysku albo zadnego nie ma.

Ni uzywam Cue do nagrywania tylko do podzialu by miec w katalogu pliki z tytulami.

Np w pliku cue ponizej po podziale brak utworu 4, 5, 6 a są 1, 2, 3, 7

PERFORMER "Wolfgang Amadeus Mozart"

TITLE "Violin Concertos (Disc 4)"

FILE "CDImage.ape" WAVE

TRACK 01 AUDIO

TITLE "Sinfonia concertante in E flat, KV 364/320d : 1. Allegro maestoso"

INDEX 00 00:00:00

INDEX 01 00:00:32

TRACK 02 AUDIO

TITLE "Sinfonia concertante in E flat, KV 364/320d : 2. Andante"

INDEX 00 13:55:32

INDEX 01 13:57:32

TRACK 03 AUDIO

TITLE "Sinfonia concertante in E flat, KV 364/320d : 1. Presto"

INDEX 00 25:01:32

INDEX 01 25:03:32

TRACK 04 AUDIO

TITLE "Concerto for Violin, Piano and Orchestra in D, KV App. 56/315f : 1. Allegro"

INDEX 00 31:15:32

INDEX 01 31:22:32

TRACK 05 AUDIO

TITLE "Concerto for Violin, Piano and Orchestra in D, KV App. 56/315f : 2. Andantino..."

INDEX 00 43:34:32

INDEX 01 43:35:32

TRACK 06 AUDIO

TITLE "Concerto for Violin, Piano and Orchestra in D, KV App. 56/315f : 3. Allegrett..."

INDEX 01 50:11:32

TRACK 07 AUDIO

TITLE "Sinfonia concertante in A, KV App. 104/320e : Allegro"

INDEX 00 57:07:32

INDEX 01 57:13:32

Moze ktos złapie gdzie jest błąd.

Próbowałem juz wklejac do nowego pliku, bez efektu.

Pzdr.

GK

FILE "CDImage.ape" WAVE

Spróbuj

FILE "CDImage.flac" WAVE

lub

FILE "CDImage.wav" WAVE

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Może trzeba zamienic cos w edytorze w Burrnie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Witam.

Orientuje się ktoś może jak sporządzić plik cue ???

Ściągnąłem sobie płytke we flac tylko że wszystkie utwory są w jednym pliku. Za pomocą cue splitfer i pliku cue można to było podzielić na kawałki. Jak taki cue sporządzić?

Witam

Dzieki za podpowiedzi

Szukam tego edytora w eac i nie moge znależć.

Jest jedna sprawa, ja nie mam CD, tylko plik obrazu w ape ( flac, wav) i chce go podzielić na utwory opisane tytułami. Musiałbym móc wczytrac sam plik CUE.

Cue splitter nie wyrzuca zadnego bledu, elegancko pokazuje liste utworów, ale w wyniku jego pracy brakuje np albo kilku albo wszystkich utworów.

Czy taki podział pliku na dysku bez wypalania CD mozna zrobic jeszcze jakims innym programem?

GK

Chyba się udało, dzięki za podpowiedzi

Trzeba wczytać plik wav wg arkusza dyrektyw i wskazac plik cue ( który nie działa)

EAC tworzy plik wav-cutted.cue

I tym plikiem ponownie podzielić pierwotny plik.wav

I teraz już podzielil tak jak trzeba wszystkie utwory.

Szkoda ze to nie dziala na ape, trzeba bedzie problemowe pliki konwertowac, ale to juz pół biedy

Jeszcze raz dzięki.

Pozdrawiam

GK

Zauwazyłem, ze problemu z cięciem pliku na utwoy przez Cue splittera polegają na długości nazw, autora, utworu itd

Jak się je poskraca to podział jest prawidłowy.

Przy plikach z klasyki to nieraz jest problem.

Czy gdzieś w Cue splitterze mozna ten parametr ustawić, zminić ?

Ile w zasadzie znaków moze liczyć taki plik. Cos mi sie wydaje ze Cue splitter protestuje zbyt szybko.

Np

(09) [Duo for Violin and Violon in G, kv.423 - Rondeau] Mozart.ape

Dwa znaki więcej i są problemy.

-> izokom

Niestety nie potrafię odpowiedzieć na Twoje pytania i wątpliwości.

Mogę za to polecić Ci inne rozwiązanie Twoich problemów. Używaj foobar2000. Nigdy nie spotkałem się z żadnym problemem podczas cięcia obrazów płyt na pojedyncze utwory.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Oczywiście używam foobara, ale nie mam bladego pojecia jakfoobarem to podzioelic na poszczególne pliki.

Wczytuje plik cue bez problemu, ale jak zapisać to jako oszczególne utwory.

Podgladałem fole operations - ale jakos tam mi się nic nie udało.

Moze jakas podpowiedz.

Bedę wdzięczny

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.