Skocz do zawartości
IGNORED

problem z cue przy flac'ach

remnaj

Rekomendowane odpowiedzi

Nero to zaraza, aczkolwiek czasami pożyteczna

Obciąża komputer (znacznie) , zdarza mu się zawieszać , i stwarza nieoczekiwane niespodzianki.

Posiada też kilka pożytecznych funkcji i jednak zdarza mi się z niego korzystać

Sprawa prosta - prostsza, niż ta cała dyskusja:

- EAC nie ma dekompresora do plików .FLAC - trzeba .flac rozpakować na .wav i wypalić .wav (i .wav musi być w nazwie pliku w .cue). Może EAC ma możliwość dekompresji "w locie" ale jej nie znam i odradzam - obciąża system, lepiej NAJPIERW rozpakować ma .wav i wypalić .wav.

FLAC można rozpakować programem flac.exe, na stronie autora jest też "flac front-end" czyli prosty interfejs graficzny. Można też rozpakować .flac programem Monkeys Audio - trzeba wgrać flac.exe do katalogu:

C:Program FilesMonkey's AudioExternal

i utworzyć w nim (w notatniku) plik FLAC.apx - mój ma treść:

FLAC

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

David Bryant

1.1.2a

A popular lossless encoder.

.wav

.flac

flac.exe

-f [iNPUT] [OUTPUT]

0

.wav

.flac

flac.exe

[iNPUT] [OUTPUT]

0

.wav

.flac

flac.exe

-h [iNPUT] [OUTPUT]

0

.flac

.wav

flac.exe

-d -f --delete-input-file [iNPUT]

0

i po rozpakowaniu daje błąd "Invalid output file" ale plik .wav tworzy jak trzeba - przerobiłem ten .apx z innego i gdzieś wpisałem złą opcję ale nie chciało mi się już szukać gdzie i co - działa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli plik jest prawidłowo ściągnięty, to spróbuj parę razy. Zresetuj kompa i jeszcze raz. Może się uda.

Gdzieś czytałem, że w niektórych konfiguracjach monkey jest bardzo niestabilny i właśnie wyskakują te błędy.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Remnaj, Lepery - >

Jesli bedziecie mieli jeszcze podobne problemy to po prostu nazwijcie plik np. 1.ape lub 1.flac i zmiencie nazwe w CUE na ta ta sama. Nie wiem czemu Burrrn i AEC nie trawia spacji i kroki po sobie w nazwie.

Drugie wyjscie to uzycie programu CUE Splitter i rozwalenie pliku APE czy FLAC na czesci. Wtedy po prostu zaznaczasz wszystkie pliki i przeciagasz do Burrrn lub do AEC.

Niestety czasem Burrrn zawiesza sie podczas rozkodowywania plikow i to niezalznie od ilosci plikow APE/FLAC. Troche jeszcze niedopracowany widac. Nero za to jak nie pokaze bledu na koncu to zawsze skonczy.

1- zmieniać zawsze i koniecznie nazwę pliku na cdimage.ape cdimage.flac bądź cdimage.wav

2- pliki cdimage.ape rozpakowywać przy pomocy monkeya

3- pliki cdimage.flac tylko i wyłącznie bezposrednio wypalać rozpakowujac pluginem (przecież sami wiecie jak okropna renome ma wav na tym Forum, więc po co dodatkowo z bezstratnego flaca robic jeszcze wava ?

4- korzystać (o ile to mozliwe z plików cdimage.wv z uwagi na najlepszą jakośc audio

5- najlepszym programem jest oczywiscie Nero tyle że nowa wersja 8 swietnie chodzi pod Vistą i wymaga dobrego kompa, ale to chyba to co tygrysy lubia najbardziej. jeśli ktos jeszcze bawi sie XP-kiem to faktycznie nie polecam nowego oprogramowania. Zgadzam się również z opinia że program zalezy od operatora i komputera, lamer wyłoży kazde oprogramowanie i potem świni na forum.

>Aaaa, Lepery -> czym rozpakowales te japonskie znaczki? Moj WinZip za nic nie chce tego zapisac na

>dysk.

Tez uzywalem WinZipa ale mialem wlasnie problem z tymi plikami od chinczyków :). Obecnie do wszelkiego rozpakowywania uzywam 7-Zip , darmowy i wszystko rozpakuje (nie zawiedziesz sie na nim , polecam)

Jezeli chodzi o Nero , ja sobie darowalem nagrywanie tym programem plyt audio . Kiedys probowalem wgrywac pluginy , mialo wszystko dzialac , a nie dzialalo nic . W nero wypalam tylko filmy , do audio szczerze polecam Burrrn . Maly ,nie zawodny i prosty w obsludze programik .

Co do tego gdzie mozesz znalezc te pluginy , to w ostatecznosci szukaj w emule albo na torentach .

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Teo

16 Kwi 2008, 00:53

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1712 / 1466 / 1

asfanter:

Wypalanie z flac, "okropna renoma" wav, Nero the best, Vista lepsza od XP? Brawo, brawo - bardzo ładny stek bzdur udało ci się wyprodukować ;)

To jedna z wielu bzdur asfantera - nie przejmuj sie:) Pozdrawiam.

A ja dopracowalem sie takiego wlasnego sposobu wypalania CD:

W zaleznosci co mam to konwertuje FLAC frontend(flac->wav)lub Monkey's Audio (ape->wav), edytuje plik cue zmieniajac rozszerzenie na wav, i majac 2 plik cue i wav wypalam to w NERO.

-> Ryszard1

I to jest IHMO najbardziej "koszerna" metoda.

Sam tak od zawsze robię i nigdy nie miałem jakichkolwiek problemów.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

discomaniac71- uchodzisz na tym Forum za chłoptasia do bicia i niech tak zostanie. Usiłujesz w sobie rozbudować instynkt stadny, jak tu ktoś na forum ładnie powiedział, więc nie ma sensu z tobą gadać. Jeszcze parę wątków wymyślich na temat szacownego Pioneera i ludzie go znienawidzą. Zostaw tą firmę w spokoju.

jeśli chodzi o konkrety których nie możesz strawić to jak następuje:

1- NERO jest najlepszym programem świata czy chcesz czy nie, jeśli masz problemy z obsługą to pytaj ludzi na forum

2- Vista jest lepsza od XP bo to nowy system. Jeśli masz stary i słaby komputer to przeczekaj pracując na XP do czasu gdy zarobisz na nowego kompa, zamiast przekonywac świat na siłę że nowe to gorsze. Ja mam Vistę od ponad roku i nie wiem co to niebieskie ekrany, czy jakiekolwiek problemy.

3- jeśli chodzi o złą opinię zgrywania muzy do plików Wave na tym forum to po prostu nie zrozumiałeś ironii. Linn sprzedaje odtwarzacz sieciowy chwaląc że z plików Wave uzyskuje jakość lepszą nie tylko od CD ale też od SACD i Vinylu. Oczywiście mają rację. W tej chwili najlepszym źródłem dźwięku na świecie są pliki 24/96 które są juz sprzedawane w necie.

Przemyśl to kolego zanim ponownie się zbłaźnisz, nie każdy na tym Forum jest zainteresowany przynależnością do stada, ludzie mają własne poglądy i wcale się tego nie wstydzą.

Aha mam jeszcze coś co ci dowali- wolę nową europejską KIA niż chińskiego VW.

Pozdrawiam

asfanter, 21 Kwi 2008, 09:54

Jeśli chodzi o systemy operacyjne to mam problemy z Vistą choć i tak ją wolę od XP który jest po prostu za stary i nie radzi sobie z poprawną obsługą dużej ilości pamięci.

-> asfanter

"2- Vista jest lepsza od XP bo to nowy system. Jeśli masz stary i słaby komputer (...)"

Niestety, bylem zmuszony przez 5 tygodni pracowac na Viscie i niestety nie mam o niej dobrego zdania. Masakra - tak najkrocej moge opisac moje odczucia. I wcale nie pomogla dopasiona komfiguracja kompa.

"W tej chwili najlepszym źródłem dźwięku na świecie są pliki 24/96"

Tak? A co z plikami 24/192. Albo z zapisem DSD?

nedj, 21 Kwi 2008, 10:09

Ja wręcz znienawidziłem Vistę - na początku było OK, ale teraz po miesiącu jej nienawidzę.

Najbardziej rozwaliło mnie to jak zabrakło jej pamięci przy 2 GB RAM i wyłączonym pliku strony podczas instalacji service packa . Albo jeszcze lepsze: powiesiłem ją już odpalając jeden plik wmv HD w windows media player z visty (pod darmowym videolanplayer chodzi OK - czyli system microsoftu nie działa poprawnie z oprogramowaniem ... microsoftu !!! - LOL).

• 7 miesięcy później...

Witam

Odświeżam wątek ponieważ mam problem podobny do wyżej opisanych.

Z góry proszę o wyrozumiałość ale próbowałem działań podobnych do opisanych w tym wątku - bez rezultatu.

Otóż mam ściągnięte pliki CUE, których nie przyjmuje do nagrania EAC - generuje komunikat:

"Błąd w arkuszu dyrektyw! Plik nie istnieje w wierszu 6".

Plik otwarty Notatnikiem pokazuje następującą zawartość:

REM GENRE Classical

REM DISCID 2111E114

REM COMMENT ExactAudioCopy v0.95b1

PERFORMER "Kodaly Quartet"

TITLE "Haydn String Quartets op. 1 , nos. 1 - 4"

FILE "CDImage.wav" WAVE

TRACK 01 AUDIO

TITLE "String Quartet in B Flat Major, Op. 1, No. 1 - Presto"

INDEX 01 00:00:00

TRACK 02 AUDIO

TITLE "Minuet"

INDEX 01 03:03:25

TRACK 03 AUDIO

TITLE "Adagio"

INDEX 01 06:43:25

TRACK 04 AUDIO

TITLE "Minuet"

INDEX 01 12:52:25

TRACK 05 AUDIO

TITLE "Finale: Presto"

INDEX 01 15:15:25

TRACK 06 AUDIO

TITLE "String Quartet in E Flat Major, Op.1 , No. 2 - Allegro molto"

INDEX 00 17:17:02

INDEX 01 17:25:25

TRACK 07 AUDIO

TITLE "Minuet"

INDEX 01 22:03:25

TRACK 08 AUDIO

TITLE "Adagio"

INDEX 01 25:30:25

TRACK 09 AUDIO

TITLE "Minuet"

INDEX 01 31:23:25

TRACK 10 AUDIO

INDEX 01 34:42:25

TRACK 11 AUDIO

TITLE "String Quartet in D Major, Op. 1, No. 3 - Adagio"

INDEX 00 36:50:50

INDEX 01 36:59:25

TRACK 12 AUDIO

TITLE "Minuet"

INDEX 01 43:44:25

TRACK 13 AUDIO

TITLE "Scherzo: Presto"

INDEX 01 46:19:25

TRACK 14 AUDIO

TITLE "Menuet"

INDEX 01 48:11:25

TRACK 15 AUDIO

INDEX 01 51:14:25

TRACK 16 AUDIO

TITLE "String Quartet in G Major, Op. 1, No. 4 - Presto"

INDEX 00 52:57:35

INDEX 01 53:06:25

TRACK 17 AUDIO

TITLE "Minuet"

INDEX 01 57:39:25

TRACK 18 AUDIO

TITLE "Adagio ma non tanto"

INDEX 01 61:03:25

TRACK 19 AUDIO

TITLE "Minuet"

INDEX 01 68:35:25

TRACK 20 AUDIO

TITLE "Fianle: Presto"

INDEX 01 72:01:25

Nazwa pliku oraz nazwa w wierszu 6 są identyczne, tj. "CDImage.wav".

Nie potrzebuję (chyba) żadnego konwertowania, zależy mi tylko na wypaleniu normalnego CD Audio, podzielonego na ścieżki. Czy w takiej sytuacji - bez potrzeby konwertowania - muszę coś zmienić w nazwie pliku lub w wierszu 6 ?

Proszę o pomoc !

Pozdrawiam

Dzięki za zainteresowanie

Wydaje mi się, że plik "CDImage.wav" to faktycznie WAVE, przynajmniej na to wskazuje jego opis w Notatniku.

W ściągniętym "komplecie" płyty znajdują się 3 pliki: 1)CDImage (typ APE), 2)CDImage.ape (typ CUE), 3)CDImage.wav (typ CUE).

Próbuję EAC-iem wypalać korzystając z tego ostatniego, z komunikatem jak cytowałem wyżej.

Bardzo proszę o sugestie.

Pozdrawiam

EGA, 22 Lis 2008, 18:55

Czy napewno wkleiles pelny plik ?

Bo widac ze cos w nim brakuje . (ponizej plik CUE dzialajacy)

REM GENRE "Progressive Rock"

REM DATE 2008

REM DISCID 6312B108

REM COMMENT "ExactAudioCopy v0.95b4"

PERFORMER "David Gilmour"

TITLE "2008 - Live In Gdansk Disc 2"

FILE "01 - Shine On You Crazy Diamond.wav" WAVE

TRACK 01 AUDIO

TITLE "Shine On You Crazy Diamond"

FILE "02 - Astronomy Domine.wav" WAVE

TRACK 02 AUDIO

TITLE "Astronomy Domine"

FILE "03 - Fat Old Sun.wav" WAVE

TRACK 03 AUDIO

TITLE "Fat Old Sun"

FILE "04 - High Hopes.wav" WAVE

TRACK 04 AUDIO

TITLE "High Hopes"

FILE "05 - Echoes.wav" WAVE

TRACK 05 AUDIO

TITLE "Echoes"

FILE "06 - Wish You Were Here.wav" WAVE

TRACK 06 AUDIO

TITLE "Wish You Were Here"

FILE "07 - A Great Day For Freedom.wav" WAVE

TRACK 07 AUDIO

TITLE "A Great Day For Freedom"

FILE "08 - Comfortably Numb.wav" WAVE

TRACK 08 AUDIO

TITLE "Comfortably Numb"

Gość rochu

(Konto usunięte)

Są dwie drogi.

1. za pomoca np Foobara plik z rozszerzeniem .ape skonwertuj do wav a potem wypal CD w oparciu o CDImage.wav (plik cue).

2. zainstaluj program o nazwie Burrrn i wypal płytę bezpośredio z ape, czyli w oparciu o plik cue o nazwie CDImage.ape.

Link do pobrania programu:

http://www.burrrn.net/download/burrrn_package.exe

O samym programie:

http://www.burrrn.net/?page_id=4

Serdeczne podziękowania za rady.

Spróbowałem poradzić sobie za pomocą Burrrna.

Wrzuciłem plik CDImage.ape do tego programu - ładnie pokazał wszystkie ścieżki z płyty. Następnie po kliknięciu na przycisk "Burrrn" pokazał się komunikat: "System Error. Code:2. Nie można odnaleźć określonego pliku".

Dodatkowo przy próbie zamknięcia okna Burrrna prezentującego postęp dekodowania poszczególnych utworów pojawił się komunikat "Please select a writer first". Czy to oznacza, że przy instalacji Burrrna należy dodatkowo wskazać nagrywarkę? Nie miałem takich komunikatów w czasie instalacji.

Po zatwierdzenieu powyższego komunikatu pojawia się okno "Settings" z rozwijanym polem "Writer". Jednak w polu tym (nawet po jego rozwinięciu) nie są widoczne żadne nagrywarki.

Co robię nie tak?

Próbowałem też pierwszej metody, tj. plik ape przekonwertowałem do wav za pomocą Easy CD-DA Extractora. Następnie spróbowałem wypalić CD za pomocą EAC-a w oparciu o plik SCImage.wac (CUE). Znów uzyskałem komunikat "Błąd w arkuszu dyrektyw. Plik nie istnieje w wierszu 6".

Co dalej? Poradźcie. Proszę

Przekonwertuj flac do wave i wypal go jako zwykłą płytę Audio CD. Nie wiem jak jest w programach które używasz ale w Nero można ten plik podzielić na poszczególne ścieżki i zrobić z tego normalną płytę.

Przepraszam za błędy. To emocje i pośpiech, które towarzyszą kolejnym, jak na razie nieudanym próbom.

Mam ograniczone doświadczenia w tym zakresie dlatego darujcie jak o czymś piszę w sposób może nie do końca zrozumiały lub naiwny.

Dodatkowa prośba: jak w Burrrnie ustawić język polski. Po zainstalowaniu tego programu powstał folder "Lenguage", w którym występuje plik dot. j. polskiego.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.