Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo w niskiej cenie

nuriel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, planuje zakup uzywanego zestawu stereo kolumny+wzmacniacz (lub tylko wzmacniacz uzywany). wielkosc pomieszczenia jakie bedzie tym naglasniane to 4x3m. rodzaj muzyki: najwiecej jazzu i klasyki, troche elektroniki i rocka. Budrzet jakim dysponuje jest stosunkowo niewielki (do 1000pln) ale jako ze pomieszczenie jest male i uwzgledniam zakup sprzetu uzywanego jestem przekonany ze cos bedziecie potrafili sesownego mi doradzic.

dodam ze slyszalem u znajomego prosty zestaw z Tannoy m1 + jakis wzmacniacz optoniki i brzmienie tego mi sie podobalo, a kosztowalo to mniej niz 1000pln.

prosze was o propozycje zestawow jakimi moglbym sie zainteresowac, jakie wzmacniacze beda do tych kolumn najodpowiedniejsze? a moze mielibyscie jakies inne propozycje kolumn?

Wspomniane tannoy'e m1 nie sa juz dostepne w sklepach, w podobnej cenie widze FUSION 1, na czym polega ruznica miedzy m1 a FUSION 1? oraz miedzy m1 a m2? oprucz parametrow rzecz jasna, jaka jest ruznica w brzmieniu? czy mozna poruwnac m1 do FUSION 1? albo FUSION 2?

z góry dziekuje za wszelkie uwagi porady.

https://www.audiostereo.pl/topic/30600-zestaw-stereo-w-niskiej-cenie/

Witam,

Cóż, F1 to dla mnie bardziej glosniczki efektowe jako tyły do kina, są duzo mniejsze od F2. F2 to prawdziwe monitory. Co do różnicy serii F i M, to w M jest ponoc bardziej wycofana góra pasma, nie słuchałem, ale za to mam F4 (głosniki te same) i mają faktycznie dosc wyeksponowany sopran.

Pozdrawiam,

Adrian

Jeśli chodzi o F2 to grają jaśniej niż M2. Bardzo fajne głośniki - tylko odradzam dobór do nich zbyt jasnego wzmacniacza np. Denona bo może taki zestaw kłuć po uszach sopranami - no chyba że ktoś lubi takie łaskotanie wysokimi.

F2 mają większy głośnik niż F1 i co za tym idzie większy bas, niższy. Całkiem zresztą przyjemny, ciepły i nisko schodzący jak na monitory. Warto je kupić - ładnie wyglądają i grają. Seria F to następca serii M. Producent poprawił to na co ludzie narzekali w serii M. Polecam te głośniki.

>Warto dodac, ze ogólnie polaczenie denon-tannoy.

No niezupełnie. To dobre połączenie jeśli chodzi o serię M tannoya. Denon z Tannoyami F gra zbyt ostro po prostu. Pioneer z serią M natomiast może mulić już całkiem. Natomiast z F zapewne zagra dobrze.

dzieki wszystkim, wlasnie o takie rady mi chodzilo.

skoro jestesmy przy temacie tannoy'ow, ruznica miedzy f1 a f2 jest dosc znaczna, ok 200pln, czy jest ona adekwatna do wrazen sluchowych?

jesli muwimy o f2, cena ich to juz nie 650 a 850, czy w tych okolicach pojawia sie jakas godna uwagi alternatywa dla tannoy'ow?

Jeśli dobrze poszukasz to kupisz F2 nowe za 750zł. Na allegro sklepy wystawiają po około 780zł. W tej cenie jest przecież prowizja allegro. Wiec jeśli pochodzisz po sklepach to powinieneś gdzieś kupić bez tej prowizji. Spróbuj porozmawiać zresztą z którymś ze sprzedających, może coś opuści na cenie.

>czy w tych okolicach pojawia sie jakas godna uwagi alternatywa dla tannoy'ow?

Coś by się znalazło, ale skoro podoba CI się brzmienie prezentowane przez Tannoye to lepiej nie kombinuj i nie kupuj nic innego opierając się na opiniach.

Tannoy F2 sprawdzi się świetnie (z wyniemionych przez Ciebie gatunków) w muzyce jazzowej i elektronice jak też spokojniejszej (bądź słuchanej niezbyt głośno) muzyce klasycznej. Do muzyki gdzie jest dużo instrumentów i słuchanej głośno polecam Mission 701 bowiem te monitory lubią grać głośno i dobrze sobie radzą z większymi składami. Brzmienie nieco chłodniejsze niż Tannoy ale też bardzo fajne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co myślicie o tych kolumnach Eltax. W Conradzie za 429 zeta !

Ukryta Zawartość

jozwa maryn, 3 Sty 2007, 14:17

>A skąd wiadomo, że to Eltax?

Jest w specyfikacji.

Eltax robi rozne rzeczy w.. Chinach :-) Stad takie okazyjne ceny. Teraz to bardziej przedsiebiorstwo handlowe niz powazny producent. Czasy Camerouge czy jak to sie zwalo minely :-(

pzdrw

soso

Witam.

Zdecydowanie polecam Tannoy m1 i m2. Z odpowiednio dobraną elektroniką, aż się człowiek dziwi jak te z plastikowymi koszami (nisko-średnitonowye) głośniki w ogóle potrafią tak zagrać. Moja propozycja jest taka, aby poszukać z drugiej ręki m1, a jeśli lubisz więcej basu to m2 (te miałem i grały u mnie z różnymi wzmacniaczami, ale m1 to też pełnowymiarowe kolumny). Seria Fusion jest moim zdaniem bardziej "ostra", co by mniej pasowało pod Twoje preferencje muzyczne.

Co do wzmacniacza to szczerze polecam DIY. Ja swój praktycznie cały sprzęt "oparłem" o tę politykę i przyznaję, że tak grający zestaw w sklepie to o wiele, wiele, większy koszt. Mój Gainclone to koszt elementów około 400-450 zł, a gra rewelacyjnie jak za te pieniądze. Dużo ładniej niż np. Cambridge Audio Azerus i temu podobne wynalazki. Budowy Gainclona podejmie się z przyjemnością sporo osób na tym forum (jeśli nie czujesz się na siłach sam zbudować). Ewentualna naprawa to żaden problem bo wzmacniacz to dosłownie kilka elementów.

Jeszcze wracając do kolumn to też oczywiście zachęcam do DIY, forumowi mistrzowie zapewne coś dla ciebie znajdą.

pozdrawiam.

Pewnie nie ja pierwszy i nie ostatni ale chciałbym tu wtrącić że jeśli kupowac bardzo tanie kolumny to najlepiej z jak najmniejszą liczbą głośników (czyt 2) bo jakiej jakości będą 8 przetrworników w cenie 2 kolumn za 400zł??

Pomijam już jakość obudowy do ich zaaplikowania, zwrotnicy, gniazd....

Zresztą łatwiej też będzie rozruszać dwa głośniczki niż całą baterie z 2 lub 3 niskotonowcami, no chyba że komuś zależy aby było mocno i głośno.

Pozdrawiam

kuba-phase: powiem ze z zainteresowaniem przeczytalem twoja notke o DIY, wogule o tym rozwiazaniu nie pomyslalem, mimo ze skonczylem technikum elektryczne. takie projekty traktowalem raczej jako zabawy hobbystow i zylem w przeswiadczeniu ze lepiej zagra i tak sprzet "sklepowy". tak z 6 lat temu zlozylem prosty wzmak ale czasy fascynacji elektronika minely. jesli muwisz ze takie zeczy potrafia pozadnie zagrac to tematem sie oczywiscie zainteresuje.

moze ktos podzieli opinie kuby? czy efekt koncowy jest tego wart? oczywiscie potrafilbym to zlozyc, ale musze wiedziec napewno ze gra jest warta swieczki, bo mam juz inne hobby niz sama elektronika, chocby sluchanie muzyki ;].

sa jakies projekty wzmakow ktore polecilibyscie mi pod te tannoye? (wszelkich informacji o DYI poszukam takrze we wlasnym zakresie).

>> Nuriel

Lektura obowiązkowa to zakładka DIY tego forum. Jest tam wielki temat "Gainclone". Co do tego, że sprzęt sklepowy zagra lepiej to oczywiście wszystko zależy od klasy porównywanych urządzeń. Wiadomo, że nie ma co porównywać czegoś złożonego w domu za 500zł ze wzmacniaczami po 50 000zł.

Co do produkcji „sklepowej”.: Elementy często używane przy produkcji masowej są słabych jakości, ze względu na swoją niską cenę. Często producenci decydują się na np. stosowanie o ćwierć centa tańszych kondensatorów gdzieś tam w zasilaczu wzmacniacza bo to pozwoli zaoszczędzić (przy wielkonakładowej produkcji) kilka milionów dolarów!! Pracowałem w fabryce produkującej elektronikę na dużą skalę i spotkałem się z tym zjawiskiem. W przypadku DIY nie ma to sensu bo co to za wydatek te dodatkowe 5zł, ale kondensator już bardzo dobry? To oczywiście tylko przykład. A stosując wysokiej klasy elementy otrzymujemy produkt lepszej jakości. I broń Boże nie chodzi tu o różnice w wyglądzie ale o różnice foniczne.

Z przyjemnością bym Cię do siebie zaprosił na odsłuchy mojej „taniej” elektroniki, ale mieszkam daleko od Krakowa :)

cino ma racje - im wiecej badziwnych glosnikow tym wiecej kiczowatego dzwieku ... nie mowiac o zwrotnicy ktora potrzebuje wiecej elementow

Firmy eltax jest fajny model symphony podstawkowe i monitor 1 chyba o ile pamietam

czy ktos z was robil klona wg tego projektu?

Ukryta Zawartość

albo tego z AVT? moze jakis inny? ktory byscie polecili? czy podmiana kluczowych elementow w kicie AVT daje efekt poruwnywalny z innymi projektami na tch samych (leprzych) czesciach?

Ukryta Zawartość

zrobilem dzis maly rekonesans, nie moglem znalesc tannoyow F2 wiec sluchalem dzis Wharfedale 8.2 i 9.1. warunki byly ciezkie bo w "saturnie" ale jakotaki oglad mam szczegulnie 8.2 daje rade chociaz ciezko cos powiedziec o obu nie sluchajac tego w malym pomieszczeniu.

mam pytanie do krakowian, gdzie w krakowie mozna odsluchac Tannoye, Wharfedale i podobne w wmiare normalnych warunkach? odkopalem jakis stary temat gdzie skarzono sie ze w krakowie niema sesownych sklepow z audio, moze sie cos pozmienialo? w tygodniu jade do BIG-FOX'a i jakiegos komisu na podguzu "audio-mix" na ktury trafilem przypadkiem. czy ktos zna to miejsce? jak tam jest z asortymentem, znajde tam kolumny ktorych szukam? moze znacie jakies inne miejsca?

mam mozliwosc kupna uzywanych kolumn WHARFEDALE CRYSTAL 40 i wszystko wskazuje na to ze sie na nie zdecyduje, moglby ktos pokrutce je scharakteryzowac? jak sprawdzaja sie z ruznymi gatunkami muzyki? jakie sa wady i zalety? w koncu jak taka niemala kolumna zachowa sie w pomieszczeniu 12m^2? slyszalem o zjawisku "duszenia" sie kolumn ktoremu nie daje wiary, a jak jest w zeczywistosci?

>nuriel

czy ty wiesz, że w języku polskim wystepuje taka literka jak "ó"??? rozumiem, że błędy mogą się zdarzyć każdemu (ofiary ery worda), ale to co ty robisz.... zgroza!!!!

no i wracamy do tematu.

wybralem i zakupilem Tannoye F2 (juz do mnie jada ;). i tu kolejna prosba.

tym razem chcialbym abyscie pomogli dobrac do nich wzmacniacz. tymrazem mam konkretne kolumny wiec o wzmacniaczu porozmawiajmy konkretniej.

chcialbym abyscie opisali pokrutce wrazenia ze wspolpracy tych kolumienek z waszymi wzmakami (konkretniejsze linki do allegro byly by mile widziane). jest to dla mnie szczegulnie wazne poniewasz niebardzo mam mozliwosc przesluchania poszczegulnych modeli przed kupnem i bede sugerowal sie w duzej mieze waszymi opiniami.

co do preferencji... chcialbym zeby mozliwie naturalnie zagral jazz, klasyke, zenskie wokale, zeby mozliwie wierne brzmial ze wskazaniem na ciepla barwe i zeby potrafil ladnie takrze cicho zagrac.

zwiekszam nieco budrzet do 400pln za wzmaka, ale niechcialbym go juz wiecej przekraczac.

z gury dzieki za wszelka pomoc.

• 3 tygodnie później...

powiedzcie czy warto interesowac sie ktorymis z tych wzmacniaczy?

H/K

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pioneer

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

marantz

Ukryta Zawartość

Onkyo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ktory z tych (lub innych) byscie polecali?

ktory bedzie najlepiej gral z moimi Tannoyami?

co myslicie o tym A-503R? dobra oferta?

kolejna sprawa, jaki CD byscie polecali? (to chyba pod wzmacniacz sie dobiera?) do 200pln.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.