Skocz do zawartości
IGNORED

Vincent SV-236 , AudioQuest 6 ,Dali Ikon

MichałŁuczak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od dłuższego czasu czytam to forum. Jestem osoba, która częściej czyta takie fora niż się na nich wypowiada, jednak obecna sytuacja zmusza mnie do zasięgnięcia porady.

Sprawa zaczeła się z 2 tygodnie temu. Dokładnie wtedy zakupiłem ostatni element mojego sprzętu, na który się składa:

Vincent SV-236

Pionier SD 06

AudioQuest 6

VanDenHull IH.

Problem z którym się do was zgłaszam to szumy dochodzące z kolumn. Są to szumy słyszalne w czasie odsluchu muzyki jak również na wyłączonym odtwarzaczu( oczywiście wzmacniacz jest wciąż włączony). Na prawej kolumnie szumy są silniejsze. Jestem pewnien że nie jest to wina kolumn ani CD. Zastanawiam się nad kablami ale ta hipoteza do mnie nie przemawia.

Wzmacniacz ma zniekształcenia THD na poziomie < 0,1 % (1 kHz, 1 Watt). Nie jestem wstanie wypowiedzieć się czy przy tym wsółczynniku powinienem słyszeć szumy.

Czy to winna końcuwek mocy?

Proszę o poradę.(zaznaczam, że każdy z elementów sprzętu jest nowy)

https://www.audiostereo.pl/topic/30602-vincent-sv-236-audioquest-6-dali-ikon/

To zapewne wina wzmacniacza, ten typ tak ma, podobnie jak moja Jolida (również chińska hybryda). Ale przecież nie słuchasz wzmacniacza jak nie gra, tylko jak gra :). Nie martw się, nie przejmuj, ciesz się dobrą muzyką. Acha, jak nie słuchasz to wyłączaj wzmacniacz, w Twoim modelu lampy są nieekranowane/niechłodzone i szybciej mogą Ci paść. Koszt wymiany to ok 150zł. A wzmacniacz masz naprawdę zacny, słuchałem i faktycznie pięknie gra :)

Lubię słuchać muzyki! :)

Witam ! ( mój pierwszy post na forum )

Jeśli chodzi o efekt szumu to nie zostaje Ci nic innego jak zabawa w podmianki....

Kable glosnikowe zamienić stronami, sygnalowe tez...

Podejrzewam ze to wina wzmacniacza e/w kolumn - zmień wejście wzmacniacza na inne.

Masz możliwość podmiany wzmacniacza?

Pozdrawiam.

.cruse.

Szukam kontaktów w Elblągu i okolicach !

Dzwiek wzmacniacza mi się naprawde podoba. Jestem naprawde zadowolony.

Sprawdzałem sprzęt na zasadzie zmian srton i dla mnie te szumy to na 99% wzmacniacz.

Boli mnie fakt że kiedy słucham jakiś arii operowych czy innych utworów gdzie delikatnie cichnie to słychać szumy.

Jak się dobrze wsłuchać to i przy normalnej głośności je słychać.

Co ciekawe głośność szumów nie rosnie ze wzrostem głośności na potencjometrze. I cały czas na lewym kanale mam wieksze szumy niż na prawym.

Szumem na biegu jałowym wzmaka sie nie przejmuj - to normalka (pod warunkiem oczywiscie, ze nie przeszkadza w sluchaniu muzyki). Znam piecyki powyzej 20 kzl, ktore bez sygnału szumia inaczej w kazdym kanale, a mimo to graja jak trzeba.

Nie można wykluczyć uszkodzenia wzmacniacza... Ale szczerze mówiąc, to wątpię, znając +/- topologię Jolidy i Vincenta stawiam na to, że "ten typ tak ma". Istnieje możliwość, ze Ci się coś w kablach indukuje, ale prawdopodobieństwo jest minimalne. Wystarczy zbliżyć kolumny do wzmacniacza i podłączyć jak najkrótszym przewodem, nawet sieciowym i odłączyć wszystkie źródła. Jak dalej szumi, to masz już winowajcę.

Jeśli bardzo Ci to przeszkadza, to reklamuj sprzęt, w końcu wydałeś pieniądze dla przyjemności, a nie po to, aby się wkurzać. W ostateczności wymienisz wzmacniacz na inny model. Ale najpierw sprawdź z tymi przewodami i porównaj z innymi, takimi samymi modelami (np. w salonie).

Powodzenia!

Lubię słuchać muzyki! :)

Ostatnio miałem podobne objawy i znalazłem winowajce. Niestety pojechał do serwisu. W moim systemie pojawił się przydżwięk (szum) i z całą pewnoscią nie było go wczesniej. Oczywiscie zawsze na wysokich poziomach głosności wystepują niewielkie szumy co jest zjawiskiem naturalnym. W moim przypadku przydżwięk był niestety słyszalny równiez przy słuchaniu muzyki. Na początku zamieniałem kable i sieciowe i IC ale nic to nie dało. Dopiero podmiana elementów w torze dała diaganoze. Zamiast preampu Vincena SA-31 ( hybryda lampowo-tranzystorowa) użyłem jako przedwzmacniacza amplituner AV Denona i przydżwięk zginął. Nie bardzo zgadzam się z twierdzeniem "że ten typ tak ma". Do tej pory preamp Vincenta był kompletnie bezgłośny. Wydaje mi się że to usterka sprzętu.

A moze to nie szum, tylko jakis przydzwiek sieciowy? Szczegolnie, ze jaki pisze kol. Michał intensywnosc tego zjawiska nie zalezy od ustawienia glosnosci we wzmaku. Sprobuj Michale czy efekt wystepuje rowniez wtedy, kiedy do wzmacniacza nie sa podlaczone zadne inne urzadzenia za wyjatkiem kolumn.

Robiłem dokladnie tak jak piszesz. Szum niestety dalej jest. Obawiam się, że to wina wzmacniacza.

Jutro jade do sklepu w którym go kupowałem. Podłacze sprzęt w sklepie i pokaże jak to wyglada.

Moim zdaniem wina jest po stronie wzmacniacza i nie bardzo chce wieżyć ze sprzet za 4.5 tys ma mieć szumy nawet w czasie odłuchu.

Zobaczymy co powiedza jutro panowie w sklepie. Napisze jutro wieczorem jak wyglada dalej sytuacja.

Ja też kompletnie nie wierzę, żeby szumy były częscią "urody" sprzętu za taką cenę. Zresztą sam mam o połowę tańszy wzmacniacz i zjawisko szumów na jałowym biegu nie występuje. Bez uruchomienia żródła wzmacniacza w ogóle nie słychać.

mam taki wzmacniacz i nie ma żadnego szumu bez wzgledu na poziom potecjometru . po właczeniu wzacniacza owszem słychać minimalny szum ale trzeba przyłożyć ucho do głośnika wysokotonwego z odległości 15-20 cm już nic nie słychać. twój wzacniacz ma uszkodzenie.

Przeczytałem 2 prawie świeżutkie recenzje w HiFi World - nie słuchałem tego pieca, ale z opisu wynika ,iż może być to o co mi chodzi do 2-go zestawu. I jeśli tym Panom piecyk podoba się bardziej od Naima 5i to nie bardzo wiele ale już coś !

Przejrzałem również recenzję na dysku naszego Audio. W pewnej mierze recenzje absolutnie nie pokrywają się - np. wysokie tony.Potwierdza się - zestaw !!!

Ale najważniejsze to obsługa kolumn 4-omowych. Na zdjęciu w Audio widzę wyrażnie nad gniazdami "speakers impedance 8 ohms" i Audio odstępuje od związanych z tym pomiarów a w ocenie końcowej konkludują "...nie obsługuje 4 omów". Tymczasem w HiFiWorld podają info o omal podwojeniu mocy przy 4 omach,są też stosowne pomiary mocy i dystora. Jakie są doświadczenia słuchaczy ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.