Skocz do zawartości
IGNORED

Nasza Prasa o projektorach

Konrado

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio byłem w saloniku prasowym i przejrzałem polski magazyn Kono Domowe. Była tam akurat recenzja mojego projektora więc sobie przeczytałem.

No i miałem troche ubaw bo:

- Recenzja Z4 była w listopadowym numerze 2006, kiedy ten model nie jest już produkowany i zastąpił go Z5. Jakiż przeraźliwy poślizg mają. Jak im pod koniec 2005 dystrybutor nie załatwił, to jako rzetelny magazyn powinni sobie na własną rękę jakąś sztukę skombinować. łaski nie robią bo magazyn sporo kosztuje.

- Autor napisał że Z4 ma matrycę 1280x768 , a na prawde ma 1280x720

- Autor napisał że Z4 ma 10-bitowy procesor Video, a na prawde ma 12-bitowy

- Była jeszcze jakaś jedna wpadka ale teraz juz nie pamiętam

Ogólnie recenzja denna nie wnosząca nic ciekawego i nie dająca czytelnikowi podpowiedzi czy warto kupić czy nie i dlaczego.

Jeżeli takie rzetelne recenzje dotyczą innego sprzętu to jakaś żenada dla osób które się w twmacie orientują. Słaba jakość tekstu, nie na czasie, pełno błędów i informacji wprowadzających w błąd. Widocznie nasi autorzy muszą się jeszcze poduczyć i podpatrzyć jak wyglądają takie magazyny na zachodzie. Może za jakiś czas doczekamy się porzadnych dziennikarzy w tym obszarze.

https://www.audiostereo.pl/topic/30685-nasza-prasa-o-projektorach/

Tak prawda "KINODOMOWE" robi słabe testy i nie wiadomo czy kupić czy nie. Ostatnio czytałem rezencje DVD Onkyo 404E i tez niczego nie wyczytałem. Jedynie to co jest juz napisane w instrukcji obsługi :)))

Testy dokładnie jakie ja robie takie chcialbym oczekiwać. Albo i lepszych. Nie mam urządzen pomiarowych. Nie mam czesto tez do czego porównać ale jakoś mi to wychodzi.

Polacam bardziej od Kinadomowego : AUDIOVIDEO

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

W sprzedaży ukazało się specjalne wydanie naszych miesięczników, w całości poświęcone płaskim telewizorom, projektorom do kina domowego oraz obrazowi wysokiej rozdzielczości. Zeszyt, składający się z 96 stron, zawiera bogato ilustrowane i wyczerpujące artykuły techniczne poruszające następujące zagadnienia:

- Plazma i LCD – zasady działania, wady i zalety obydwu technologii

- Blu-ray i HD DVD – następcy płyty DVD

- Alternatywne źródła sygnału High Definition

- HDMI, HDCP, Full HD, HD ready – nowe, ważne terminy

- Znaczenie parametrów obrazu w kontekście subiektywnej (i obiektywnej) oceny jego jakości

- Wielkość ekranu a rozdzielczość

- Projektory w kinie domowym – technologie DLP, 3LCD, LCoS (wyjaśnienie)

- Rola ekranu projekcyjnego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Polska prasa w zakresie sprzętu wizualnego, to amatorka.

Chcesz ciekawych testów, recenzji?

Zajrzyj do czasopism amerykańskich, wg mnie bardzo fachowych i obiektywnych.

Polecam:

- The Perfect Vision z pomiarami kontrastów ANSI i poziomów czerni,

- Sound & Vision,

- Projectorreviews,

- Cine4Home (niemiecki, ale posiadający angielską stronę).

Nagrody roku w naszym Kinie domowym to jakieś kpiny. Są lepsze projektory od Sanyo Z4 oraz Optomy HD70.

Wg mnie u nas w recenzjach pomija się rzeczy istotne, a wciąż skupia się screendoorach, vertical bendingach, efektach tęczy, które wg mnie OBECNIE można pomijać przy wyborze sprzętu.

Jakie kryteria powinny być ważne? W kolejności:

1. Kontrast ANSI (np. Panasonic AE900 ma go na poziomie 45:1 i to niestety widać. Dla porównania Sony VW50 czy Optoma HD82 powyżej 155:1).

2. Poziom czerni... Wartość poniżej 0,01 flux to już mistrzostwo świata.

3. Krótka ogniskowa lub duży zakres zoomu - czyli generowanie dużego obrazu z małej odległości.

4. lens shift - pionowy i poziomy!!

5. kolory.

6. rozdzielczość - na dzisiaj w zupełności wystarczy 720p

7. jasność - ok. 900-1200 ANSI.

8. wymiary, zwłaszcza głębokość.

9. funckjonalność menu.

10. głośność pracy.

11. żywotność lampy.

12. wejścia

Pierwsze cztery punkty muszą być bezwględnie spełnione.

są lepsze projektory tez od Panasonica Pteae900.

Do 5tysiecy Meloman niestety nic lepszego nie znajdziesz. Mitsubischi 9100 dobry jedynie do filmow DVD.

Jeden nie lubi teczy drugi nie lubi pixeli trzeci nie lubi bieli a czwarty czerni. Temat przerabiany 100razy. Wiec nie mow ,ze kontrast i zoom jest najwazniejszy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.