Skocz do zawartości
IGNORED

sprzęt z USA - przeróbki 110V na 230V ??

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Na allegro jest Krell KAV300i, okazuje się że to wersja z US z przerobionym zasilaniem na 230V. Czy Waszym zdaniem jest to na tyle prosta przeróbka, że w wykonaniu "nie-serwisowym" będzie działać bez problemu i nic się nie sfajczy albo co?

Tak, bo wymieniony/przewinięty jest jedynie transformator sieciowy.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

• Redaktorzy

adamgdansk - pogadaj z Harvim, przechodził przez to, ale z tego co wiem, to oprócz zmiany trafa trzeba przestawić dwa switche

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Moze też być taka możliwosc że Krell ma fabrycznie nawinięte trafo na 110V i 230V ,wtedy wystarczy

przelutować przewody lub zwory. Jeśli jest to niemożliwe to z pewnoscią wymieniono transformator ,

kwestia tylko czy ten nowy jest odpowiedniej jakosci.

Przy tej mocy jaką ma Krell , to chyba mało prawdopodobne, że nawinęli trafo na 110V i 220V. Trafo tam pewnie siedzi niemałe, a z podwójnym uzwojeniem było by 2x większe.

Był poruszany problem Krell i napięcia 110V na forum ale odnośnie CD. Niektóre modele maja podobno czujnik częstotliwości i poniżej 60Hz nie startują. Rozwiązane jest to procesorowo. We wzmacniaczach chyba nie często stosuje się procesory więc tego problemu być nie powinno. Poza tym jak u sprzedawcy ten wzmacniacz działa to chyba wszystko ok.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Swoją drogą ciekawe czy nie większe korzyści przyniosło by pozostawienie oryginalnego trafa i zastosowanie trafa 110 / 230 . Uzyskali byśmy dodatkową separację.

Ukryta Zawartość

trafo 220 i 110 ma uzwojenie pierwotne podzielone na pół - na przypadku 220 łączy się oba szeregowo, przy 110 równolegle

przykład wyssany z palca:

np. połówka ma 100 ohm - szeregowo 200, równolegle 50 (nie są to prawdziwe dane bo normalnie są rząd wielkości albo więcej mniejsze - podane dane są dla prądu stałego, dla AC wiadomo, że trafo ma reaktancje więc jak dla DC ma 5ohm to dla AC płynie znacznie mniejszy prąd)

przy 220 płynie więc 1.1A, przy 110 2.2A

czyli dla 220 -> 242W, 110 -> 242W

tak to jest normanie rozwiązane w urządzeniach z USA (przestawiałem już parę)

co do krella to podobno ma zabezpieczenie na 60Hz realizowane prockiem - a, że wzmacniacz ma procka (regulacja głośności, remote) więc może mieć blokadę - ale nie daję głowy, że ten model tak ma

"Convert Krell 300iL to European voltage"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Swoją drogą ciekawe czy nie większe korzyści przyniosło by pozostawienie oryginalnego trafa i

>zastosowanie trafa 110 / 230 . Uzyskali byśmy dodatkową separację.

Tak się robi dość często. Tak często, że znanym mi katalogow peewnej krajowej firmy transformatorowej są takie trafa 230>110 V

W przypadku żródła, preampu , gdzie jest pobór mocy max 50W nie ma problemów z konwersją 230V>110V.

KAV300 posiada trafo 400VA więc aby nie ucierpał dzwięk transformator musi być odpowiednio większy.

Dobre 600VA już nieco kosztuje :)

W krellach jest tak jakpisze josef.

O ile mnie pamięć nie myli (krella już nie mam) to wszystkie w pozycji na 2 (środkowy trzeba było przestawić).

SW1: 2

SW2: 2

SW3: 2

Na 99%. Ale po przestawieniu najlepiej jeszcze sprawdź omomierzem.

Jak chcesz na 220 to:

SW2: 2

SW3: 1

Tak przynajmniej było w KPS-20i twonka.

Ustawienia 110V:

SW2: 1

SW3: 2

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

==> Adamgdansk

Jest to prosta przerobka, wystarczy przestawic switche tak jak podaje Elberoth.

==> Zorro

Trafo 230/110 600 VA nie jest jakos specjalnie drogie.

==> Elberoth

Pomiar zwyklym omomierzem transformatorow duzej mocy jest dosc problematyczny, rezystancja wypada ponizej 1ohma.

po analizie wątku z diyaudio

wygląda na to, że właściwa jest kombinacja 2-2-2

co do scalaka - jeśli jest na nim nalepka 50/60Hz jesteś w domu

jak nie to masz dwa wyjścia:

- robisz generator 60Hz i go odpowiednio podłączasz

- reprogramujesz mikrokontroler

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie na wszystkich jest napis 60Hz. U mnie było tylko V1.06. Oznaczenie 50Hz to V1.05.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• 11 miesięcy później...

Wracam do wątku zmiany zasilania.

Kupiłem CD w USA. Na tabliczce znamionowej jest 20 VA (174 mA at 115 V) a w instrukcji 25 VA (217 mA at 115 V).

Czy wystarczy do zamiany taki transformator:

Ukryta Zawartość

Bo inne wątki na ten temat są sprzed 2006 i wtedy był z tym jakiś problem.

Ale myślę, że teraz już nie jest to jakaś kosmiczna przeszkoda.

Proszę o opinie bo chcę mieć pewność.

Ukryta Zawartość

-->Sektor, odradzam podłączanie pod ten transformator urządzeń o mocy powyżej 5W - 7W.

Ten transformatorek jest naprawdę nieduży.

Jakiś czas wstecz po domu walał mi się prawie identyczny, popracował u znajomych jakiś czas z podpiętym telefonem (sekretarka etc. bajery), ponoć się mocno grzał, do mnie trafił już ze stopionym uzwojeniem (pewnie od temperatury szlag trafił lakier na drucie, a potem wiadomo...).

Kup porządne trafo 200W.

Na stronie producenta są takie produkty -

Ukryta Zawartość

Skoro ten 50W to lipa, może kupić ten 100W. Wygląda solidniej.

Ukryta Zawartość

-->Elberoth, bez przesady ;)

-->Sektor, połaź u siebie w okolicy po zakladach elktromech. (np. tam gdzie silniki przezwijają) i spytaj się za ile by Ci nawineli taki a taki transformator.

Jeśli chcesz drożej ale firmowe, to kup np. ATST 50/001 ew. ATST 100/001 z Indela i masz problem z głowy ;)

-->Sektor, tu masz aktualny cennik indela

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (na stronie 9 masz rózne transformatory które Ciebie interesują).

Co do rady marcinaw899 - popieram, nawet jeżeli nie będzie taniej, to na pewno sporo lepiej ;)

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.