Skocz do zawartości
IGNORED

Jak rozszerzyć KD do Stereo i co dobrać?

gregowal

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich szanownych forumowiczów!

Niedługo przeprowadzę się do prawdziwego domku jednorodzinnego gdzie będę miał pokój audio-video ok. 16m2. No i postanowiłem zainteresować się stereo. Mam już KD Marantza SR/DV4500 gdzie na frontach grają Elac 103, za tyły robią podłogówki Eltaxy no i center też Eltax. Do tego sub elaca. Ponieważ nowy dom to duża inwestycja niestety (początkowo) nie będzie zbyt dużo środków na pierwsze stereo. Również chciałbym chwilowo zachować na frontach moje monitorki, które polubiłem. W związku z przewidzianym rozwojem proszę o poradę - a więc po kolei:

1. Chciałbym używać dalej na frontach Elaca. Znalazłem na forum, że jest możliwość podłączenia wzmaka stereo do wyjścia preamp w AV - pytanie brzmi czy regulacja głośności na AV będzie zmieniać sygnał na wyjściu preamp tak, że już nie będę musiał równolegle regulować głośności we wzmacniaczu?

2. Jeśli nie ma takiej możliwości to czy nie będzie problemu, jeśli obok siebie będą stały kolumny, jedna przy drugiej (monitory do stereo i podłogówki Eltaxa)? Widziałem już wiele zdjęć gdzie tak było ale jednak magnesik wpływa chyba na drugi magnesik?

3. No i budżet - na wzmacniacz i cd-ka ok 1200 zł. Mogą być używane. Co doradzicie do Elaców?

Dzięki z góry, gregowal

Jeszcze jedno - ciekawe, że nie zauważyłem tuningowania KD - nie opłaca się czy technicznie beznadziejne czy to już byłoby zboczenie?

wystarczy że dokupisz wzmacniacz stereo, podłączysz do Marantza pod "pre-out" i to wszystko :)

wzmacniacz ustawisz na stałą głośnośc (u mnie około godziny 10) i możesz sobie regulowac głośnośc z poziomu amplitunera...

wbrew pozorom (przynajmniej tak jest u mnie) amplituner nie narzuca wcale swojego stylu grania, jest co prawda niewielka różnica przy podłączeniu odtw. CD bezpośrednio do wzmacniacza niż za pośrednictwem pre-out w amplitunerze ale chyba wynikająca z jakości kabli połączeniowych (u mnie odrobine "czystszy" dźwięk ale brzmienie o identycznym charakterze)

o wiele sensowniej bedzie kupic dobra stereofoniczna koncowke mocy i do niej zapiąć fronty. w trybie stereo dotychczasowy amplituner KD bedzie pracowac jako przedwzmacniacz. dzieki temu i w kinie i w stereo glosnosc bedziesz regulowal tym samym potencjometrem (w amplituerze), co pozwoli uniknac tej dziwacznej gimnastyki na 2 gały proponowanej przez kolege wyzej, a ponadto zapewni otwarta droge do dalszej rozbudowy systemu w przyszlosci.

Miałem niedawno podobny problem - miałem osobno 2.0 i 6.1 i znudziło mi się dublowanie kabli, kolumn itd. - udało mi się połączyć te systemy poprzez zakup wielokanałowego wzmaka PrimareSPA20 (obecnie w cenie 6,5K w TopHiFi). Polecam - wyśmienite kino domowe i solidne, muzykalne stereo.... No i jeden klocek zamiast całego zbiorowiska. Nie ukrywam - dobra mocna końcówa mocy na fronty by się pewnie i sprawdziła, ale gwarantuję, że w stereo jest very good, jedynie w kinie przydałoby się więcej mocy (no ale ja mam B&W7NT na frontach i CDM1 na tyle). Aha - SPA20 jest 5.1 (z opcją chyba na 6.1 przy dodatkowej końcówce mocy) ale to 5.1 jest wyśmienite....

jest też druga opcja gdy chce się mieć dobry wzmak 2.0 i dodatkowo kino - jest taki sprzęt Ushera (bodajże DV-9 czy jakoś tak) to jest procesor KD + końcówka mocy na wszystkie kanały poza frontami + przedwzmacniacz na fronty... gra to w miarę OK, ale nie ma bass manegement więc dla maniaków KD może to być problem... i jest 7.1

Zakładam, że lepszy pre-amp będzie we wzmacniaczu niż w amplitunerze - w tej sytuacji chyba warto byłoby zastanowić się nad wzmacniaczem stereo z bezpośrednim wejściem na końcówkę mocy.

teoretycznie pre we wzmaku stereo powinien byc lepszej jakosci, ale to jeszcze zalezy od tego jakie przedzialy cenowe rozpatrujemy. pozatym mowa tutaj przede wszytskim o w miare sensownej integracji stereo i kd, a pozatym roznice pomiedzy pre na omawianym systemie beda raczej malo (o ile wogole) widoczne.

Dzięki Panowie.

Sądzę, że pomysł z końcówką mocy godny rozważeniu. Pierwszy etap - końcówka, drugi przedwzmacniacz.

Prawdę mówiąc nie miałem na myśli integracji kd ze stereo. Z drugiej strony mając ograniczone fundusze musiałem pójść w kierunku budowania mimo, że rzeczywiście pomysł wzmacniacza wielokanałowego dobrej klasy mi się podoba.

Inną sprawą jest to, że muszę wymienić co najmniej center bo ten eltax nijak nie przystaje do elaców.

A z innej beczki: znacie jakieś dobre forum o sprzęcie car audio? Zmieniłem służbowy samochód na fajniejszy ale z dużo gorszym audio. Może macie jakieś doświadczenie?

Jeszcze raz wielkie dzięki i udanego wieczornego słuchania.

gregowal

nocni forumowicze,

w rozszerzeniu mojego tematu możecie mi doradzić, czy Arcam Alfa 5 i One to byłby dobry zakup jako pierwsze stereo obok mojego kina?

pozdro,

Mysle, ze lepszym wyjsciem byloby wybranie tego wlasciwego klocka niz dobieranie czegos powiedzmy przejsciowego co nie daje gwarancji pelnej satysfakcji. Poczekaj, uskladaj wieksza gotowke lub poswiec wiecej czasu na znalezienie czegos rownie dobrego za mniejsze pieniadze i wtedy dostaniesz to z czego bedziesz zadowolony.

Nie znam tego Arcama, ale kupno czegos niepewnego rowna sie ze stratami a tego chyba nikt nie chce. ;) Takie jest moje zdanie. Nic na sile, przeciez caly czas masz na czym sluchac muzyki.

Pozdrawiam.

• 2 miesiące później...

Wrócę do tematu integracji stereo i kina.

Mam następujący tor dźwięku kina (wielokanałowego):

DVD -> amplituner -> center i tyły bezpośrednio z amplitunera, sygnał frontów z pre-outów do bezpośredniego wejścia na końcówkę mocy wzmaka - > fronty ze wzmaka

Wszystko byłoby cacy, gdyby nie jeden szkopuł: przy takim torze podczas odtwarzania ścieżki wielokanałowej słychać lekkie buczenie/burczenie z głośników frontowych. Są odtwarzane wszystkie ścieżki, ale przy ciszy burczenie niestety słychać.

Co poradzić? - pomóżcie proszę.

doppelgänger

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.