Skocz do zawartości
IGNORED

S-Video czy SCART (RGB)

kal800

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie?

Jak najlepiej podłączyć DVD do TV? Które złącze jest lepsze pod względem jakości obrazu? Z tego co wiem złącze S-Video przesyła wizję w postaci oddzielonych sygnałów luminancji i chrominancji, zaś SCART każdy komponent RGB osobno... Jak to się przekłada na jakość obrazu i na co trzeba zwrócić uwagę?

pzdr

Kal800

https://www.audiostereo.pl/topic/30776-s-video-czy-scart-rgb/

Z teoretycznego punktu widzenia Scart z RGB jest dużo lepszy, niż s-vhs. U mnie widać wyraźnie różnicę między tymi dwoma standardami, RGB jest lepsze.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Problem analogiczny do pytania co lepsze HDMI czy Component.

Ja na własne oczy widziałem, że czasem S-Video może byś lepsze od RGB na tym samym sprzęcie, najczęściej najtańszym. Tu wina była po stronie odtwarzacza. Miał chyba jakieś niepełne to RGB...

Problem ten dotyczy oczywiście tylko tego, gdy chodzi o przesył samego sygnału video, bo jak wiadomo Scartem można przesłać także sygnał audio, ale tylko dwa kanały.

Teoretyczna kolejność:

1. HDMI

2. Component

3. RGB

4. S-Video

5. Composite

Witam

W niwdawnym czasie zakupilem Polsat Cyfrowy przed przeprowadzką miałem kablówkę obraz był całkiem miły nie miałem do niego wiekszych zastrzezen, no ale mysle sobie telewizja cyfrowa to mosi byc obraz , a po podłączeniu ZONK, taki maslany obraz bez jakies ostrości, mam nadzieje ze to wina połącznia i licze ze pomozecie mi wybrać najlepsze polączaenie.

Teraz mam Telewizor Panasonic PX20 połączony kablem Euro kupionym za 50zł, z Tunerem Echostar.

Czekam na propozycje, a moze wymienić tuner??

Pozdrawiam

Niektóre kanały rzeczywiście są gorszej jakości i wynika to przede wszystkim z dość dużej kompresji sygnału. To tak jak z divx-em, przesadzisz z kompresją, to i obraz będzie kiepski. Platformy cyfrowe przez oszczędność upychają więcej kanałów na jednym transponderze i efektem jest pogorszenie jakości odbioru. Jedynie kanały "priorytetowe" dla danej platformy są nadawane w dobrej jakości (Polsat Cyfrowy - Polsat, Polsat Sport; N-ka - TVN-y itp.). Mój kolega ma N-kę i telewizor LCD LG, (model 32 LB i coś tam), ma też antenę siatkową. Trudno mi było uwierzyć, ale sygnał z kanału TVP1 był lepszy z tej siatki niż z N-ki, z satelity ewidentnie widaś było efekty kompresji i w ciemnych scenach występowała jakaś dziwna mgła. Z siatki tego nie było. Wracając do Twojego dekodera: musisz sprawdzić, czy Twój dekoder obsługuje sygnał RGB. Jeśli tak, skorzystaj z niego, bo tak będzie najlepiej. Jeśli tuner posiada dwa złącza euro-scart, zazwyczaj na pierwszym występuje sygnał RGB. Jeśli nie ma RGB, trzeba poszukać sygnału s-video, a dopiero na końcu composite, które jest w tym towarzystwie najsłabsze. Composite występuje w postaci oddzielnego gniazda RCA (chinch) oraz na złączu euro-scart. Jeśli dekoder nie udostępnia sygnału RGB, to poprzez złącze scart najczęściej wysyłany jest właśnie sygnał composite. Rzadziej producenci sprzętu udostępniają na złączu scart sygnał s-video. Jeśli taka sytuacja ma miejsce, dekoder powinien posiadać w menu opcję włączania i wyłączania sygnału s-video... może troszkę pomogłem.. powodzenia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.