Skocz do zawartości
IGNORED

Lasery Philipsa -zdjecia

zorro

Rekomendowane odpowiedzi

CDM9pro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dobry wątek, niby wszystko jest w necie ale dobrze zebrać w jednym miejscu. Dużo tego można się pogubić. Widzę że nie ma CDM2-P którego mam w niestety nieżywym discmenie! Philipsa (P pewnie od portable). Ale nie mam aparatu żeby go sfotografować, no i chęci na rozbieranie tego discmana na częsci.

• 2 lata później...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

No tak, ale wątek brzmi lasery Philipsa.

Link fajny, ale wypadało by przeanalizować i wkleić fotki Philipsa z tej strony jeśli jeszcze któryś z modeli nie znalazł się w wątku.

Bo też sądze, iż bardzo fajny pomysł zebrać wszystkie te zdjęcia na forum. :-)

• 2 miesiące później...

Ciekaw jestem czy ktoś mi podpowie jaki typ lasera siedzi w nagrywarce stacjonarnej PHILIPS 950.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Cześć

Dzięki uprzejmości kolegi Rocha stałem się właścicielem odtwarzacza CD Philips CD360 z kultowym już przetwornikiem TDA 1541, który to zanim trafił w jego ręce został gruntownie zmodyfikowany przez nieodżałowanego na tutejszym forum StefanaB. Dokładnie nie wiem jakich śp. StefanB dokonał poprawek w tym odtwarzaczu, ale z rozmowy z Rochem oraz na podstawie oględzin organoleptycznych wynika, iż przetwornik TDA 1541 pracuje w konfiguracji NOS oraz odtwarzacz posiada nowy tor analogowy z opampami BB OPA2604. Ów odtwarzacz prezentuje dość rasowe brzmienie, w moim skromnym odczuciu brzmienie jest przestrzenne, selektywne, nie brak również nagraniom dynamiki. Odtwarzacz ten ma na karku cos koło 25 lat, więc trudno się dziwić, że wybrzydza podczas odtwarzania wielu płyt. Uściślając, po wyczyszczeniu soczewki lasera, odtwarzacz czyta praktycznie wszystkie oryginalne płyty, jakie wylądują w jego mechanizmie, natomiast niechętnie czyta płyty nagrywane. Powiedzmy, że na 10 płyt nagrywanych odtwarzacz jest w stanie wczytać etykiety dla 5 z nich i również je odtworzyć, aczkolwiek niekiedy przeskakując, lub w trakcie odtwarzania pojawia się na wyświetlaczu napis „err”, a napęd wówczas przestaje kręcić płytę. Etykiety płyt oryginalnych są wczytywane dość szybko, dla cdrów ten proces trwa trochę dłużej. Nie dodałem, że w/w odtwarzacz Philipsa bazuje na mechanizmie CDM2/10, ponoć plastykowej wersji mechanizmu CDM1 i tym samym, że laser pomimo ćwierćwiecza jest raczej zdrowy/sprawny. W sieci krąży opinia, iż kaprysy mechanizmów rodziny CDM2 wynikają często nie z powodu zużytego lasera, a z powodu wyschniętych elektrolitów na płytce serva tego mechanizmu. Ponoć wymiana tych elektrolitów oraz regulacja mocy lasera sprawia, że mechanizmy z rodzinny CDM2 wracają do pełnej sprawności. Czy ma ktoś w tym względzie jakieś doświadczenia ??? Czy może potwierdzić tego typu opnie ??? Sam tego nie sprawdzę, ponieważ mam raczej marne zdolności manualne, a na domiar złego aby dotrzeć do płytki serva, trzeba najpierw zdemontować cały mechanizm. Czy jest może ktoś chętny z okolic Puław, żeby rzucić okiem na ten odtwarzacz i tak po koleżeńsku, za przysłowiową flaszeczkę poprawić czytanie płyt przez tego cdeka, właśnie na przykład poprzez wymianę elektrolitów na płytce serva i regulacje mocy lasera ??? Dla kogoś kto tuninguje odtwarzacze może to być gratka, żeby podpatrzeć jakie modyfikacje praktykował śp. StefanB, przez wielu niezmiernie ceniony na tym forum.

Pozdrawiam

Janek

PS1 Przepraszam za przydługi tekst.

PS2 Umieszczam to w tym wątku, żeby nie zaśmiecać forum kolejnym tematem o mechanizmach Philipsa.

Co do mechanizmów lasera to one praktycznie są nie zniszczalne e lasery wytrzymują bardzo dużo.

Faktycznie problemy moga wynikać bardziej od strony elektroniki sterującej .. a czesto 20 - 30 letnie, faktycznie mogą wymagać wymiany.

Na start odrazdzam bez odpowiedniej wiedzy (sprzętu) krecenia mocą lasera nic to nie przyniesie a jesli się przekręci zbyt bardzo to szlak może trafić sam laser (najlepiej w ogóle nie kręcić)

Ech dziś sie juz takich nie robi ...

Kiedyś udało mi się zregenerować mechanizm CDM-2 poprzez wymianę WO mocy na płytce silniczka, a był to L272 . Po jego wymianie i podregulowaniu potkiem koło niego, CD chodzi jak żyleta, ale mój miał inne objawy. Problemy były przy samym starcie. Jak się płytę palcem pokręciło, dalej już sam, dobrze czytał, bez wyjątku (CD-R i tłoczone).

Cześć

- > Max –bit, Muzg, traxman. Pięknie dziękuję za odzew !!!

Ciąg dalszy moich obserwacji … Mianowicie okazuje się, że wiele płyt nagrywanych po wylądowaniu w cdeku chwile się kręci, odtwarzacz stara się odczytać etykietę (TOC), jednak po paru sekundach płyta przestaje się kręcić , a na wyświetlaczu odtwarzacza pojawia się napis „err”. Zatem wygląda na to, że odtwarzacz ma problem z wczytaniem już samej etykiety w przypadku cdrów. I tutaj ciekawostka, kiedy wcisnę kilkukrotnie przycisk play i pomimo, że na wyświetlaczu jest napis „err” odtwarzacz za 4, 5 razem duszenia przycisku play łaskawie startuje, zaczyna grać muzyka, a na wyświetlaczu pojawia się numer utworu, lub w zależnośc odi trybu wyświetlacza czas trwania piosenki. I o dziwo tak wymuszone granie płyty cdr trwa aż do samego jej końca bez żadnych ubocznych objawów, znaczy się przeskakiwania itp. Po zakończeniu płyty, płyta jest wyhamowywana, a na wyświetlaczu widać ilość zawartych utworów na cderze, pomimo, iż wcześniej odtwarzacz nie chciał wczytać TOCa dla tejże płyty. Coś bodaj na stronie lampizatora wyczytałem, że tracking może szwankować jako, że występują problemy z samym odczytem TOCa. Co tym myślicie ??? Czy tracking może źle działać z powodu wlaśnie zużytych kondów w sekcji serva ???

Pozdrawiam

Janek

PS Proszę o pomoc kogoś z okolic Puław w przywróceniu cdeka do pełnej sprawności, bo wczoraj przesłuchałem na nim kilka płyt i on naprawdę gra nieźle, to najlepsze źródło jakie miałem kiedykolwiek.

Z mojego Philipsa cd 960 :) CDM1 MK2

img1007z.jpg

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.