Skocz do zawartości
IGNORED

System- ProAc 2.5 , NAD C320BEE , 521BEE

muda44

Rekomendowane odpowiedzi

Fotki zrobię jak do mnie dotrą zegary :)

Jacek - zegar , a właściwie rezonator kwarcowy ( taka najuboższa wersja zegara jaka jest w naszych NADach )

jest elementem który wytwarza okresloną częstotliwosć ( wpada w rezonans o odpowiedniej częstotliwości. Stad nazwa rezonator. Czyli taki generator na bardzo wysokie częstotliwości )- u nas to 16.944MHz. Jest to taka częstotliwość wzorcowa dla dekodera cyfrowo-analogowego w odniesieniu do której przetwornik przetwarza ciag stanów zero-jedynkowych na sygnał audio. Od jakości sygnału zegara zalezy jak przetwornik poradzi sobie z przetwarzaniem danych. Przy prostych przeciętnych zegarach czesc sygnału moze , a raczej jest pominięta albo w jakis sposób zniekształcona przy przetwazaniu.

Zestaw C521i i C320 przerobiony.

Róznica w stosunku do mojego zestawu to wyraźniejsze i mocniejsze kontury , ale kosztem wybrzmień na ich krańcach jak i mniejszego tła ( BOSCH MP u mnie , a SCR MKP w C320 ).

Jak kondy się ułożą powinno być jeszcze lepiej :)

Czeka mnie dalsze przerabianie swojego CDka w stosunku do odtwarzacza Jacka w który bardziej zaingerowałem i który na chwile obecną gra po prostu lepiej :). Ale poczekam jeszcze na zegary :)

C521i gra nieco inaczej niz C521BEE tak jak opisałem to wcześniej. Mają różne procki sterujace jak i układ ściezek i połączeń. No i inne operacyjki.

C320 ma inne napiecia ustalajace punkt pracy końcówki. Inny układ sciezek przed tranzystorami końcowymi.

Mój Cedek pieknie się spisuje. Dzisiaj wziąem na tapetę JS Bach - koncerty Brandenburskie. Bardzo dobrze, ale głośno. Gdy głośniej słucham - wszystko jest pełniejsze i wyraźniejsze, gdy chcę posłuchać cicho - urok ginie. Tak są nagrane te koncerty - nagranie z 1965 roku na nowo remasterowane. Ciężko mi wyjąć z odtwarzacza Claanad - Magical Ring - płyta grała trzy dni naokrągło z przerwami nocnymi. Nie ma dudnień, plastikowych sopranów i jest nadal bardzo dobrze. Marcin - pozdrawiam i życzę zdrówka - Jacek

No i są zegarki.

Zdjęcie 1 i 2 - pierwszy zegar z dedykowanym mu zasilaczem

Pod nimi wykresy z pomiarów.

Oczekuję opini znawców - co sadzą o danych pomiarowych tych zegarów ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13108-100008792 1170311230_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zegar drugi - bardziej wyrafinowany :)

Ukryta Zawartość

post-13108-100008788 1170311236_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zasilanie wyglada porzadnie. Sa tutaj kondy Rubycona YXF i ZL.

W pierwszej wersji stabilizator LM317 na płytce zegara...

W wyższej wersji OSCONY na płytce zegara , dwa stabilizatory LM317 , kwarc SUNNY - no zapowiada się ciekawie :)

Znalazłem chwilę :) i MILLS juz jest w torze wysokotonowym... I zaś ciut lepiej :))))

I tyle pozostało elementów z forumowej zwrotnicy klonów ProAców.

W wersji forumowej jest bardzo liniowo ( oprócz górki na środku bez filtra pasmowozaporowego) , ale zbyt technicznie , plastykowo , jak to wcześniej okresliłem wysokie przypominały szorowanie szczotka ryzowa po kaloryferze :)

Teraz jest ZNACZNIE lepiej , choć w tej wersji cały środeczek jest nieco wypchany - ale za to jaki środeczek :)

W kolumnach pozostało mi przerobienie D2010 - wstawienie filca pod kopułkę. Z tego co znalazłem w necie filc poprawia ssssybilanty.Choć i tak jest dobrze ... Ale jak można lepiej ... :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dociązenie płyty przez MKP10 i ERO :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Całe popołudnie pracy..... I....

Zegarek tyka :)

Gra dopiero chwilę , i z minutę na minutę jest coraz lepiej.

Scena - tutaj szok - lokalizacja nabrała niesamowitej precyzji... Było dobrze , ładnie - a teraz dzwięk nabrał klasy przez duze K. Wszystko dokładnie poukładane , w swoim miejscu i czasie :)))

Spadam słuchać :)

Dodatkowo podmieniłem kondy przy OPA ( SILVER MICA 330P ) - pozostałe zmiany jak u Jacka. No oprócz zegara :)

Dodałem jeszcze MKP10 przy OSCONach , a przy przetworniku i przy zasilaniu OPA ERO 47nF/100V

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Raczej nie usłyszę różnicy po skróceniu o 2mm nózek :)

Jak stwierdze że BG N pozostają to te nózki i tak skrócę.

Bas BAS BASISKO - więcej dołu , jeszcze szybszy - teraz kontrabas gra razem z meblami :) Fajnie szarpie powietrzem.

Tylko ciut wyższego basu brakuje. Ale poczekajmy kilka dni na ułożenie się kondów.

nca - zegary pochodzą z firmy mrelektronik. Poszukaj na forum i dogadaj się na PW.

Czasem wystawia na allegro. Mozna kupić same zegary , jak i zasilacze do nich. Zegarki ciagna trochę pradu - trafko dość ciepłe. Tak więc warto tez pomyśleć o zasilaczu. O ile dobrze pamiętam miał też bufor wyjściowy do CDeków ala M. L.

Najpierw sam chciałem sobie zrobić zegar , ale trzeba mieć sprzęt zeby to dobrze złożyć ( smd ) i dostroić no i najważniejsze sprawdzić !

Mozna tez było zrobić coś forumowego - ale zanim będa płytki + części a to = czas :/.

Mam wolny drugi zegar , ale zeby go sprawdzić i żeby porównanie było wiarygodne potrzebuję drugiego NADa.

Patrzac na "zegar"( a raczej jego brak ) w NADzie myślę że w pierwszej wersji tez się sprawdzi. Pierwsza wersja jest zbudowana na podobieństwo znanego i chwalonego na forum LC 1.

Niestety trochę taki zegarek + zasilacz kosztuje :/

Niestety - wszystko co dobre musi kosztować , ale tez nie wszystko co kosztuje musi być dobre.

Ale o tym już wszyscy wiemy :)

muda44>

tak myślałem, ten pierwszy widziałem na allegro i nawet sie przymerzałem do jego kupna ale teraz zobaczyłem ten drugi i jak juz cos kupić to porządne

dużo jest droszy od tego pierwszego?

No tak - tym razem chyba się wklei.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nca - o wszystko pytaj się mrelektronik .

Ten tańszy tez jest dobry ( poczytaj na forum o LC1 - choć to wszystko jeszcze zależy od płytki , alementów itd... ) i porządnie wykonany.

Moze ktoś będzie zainteresowany przerobieniem swojego NADa , najlepiej C521BEE to porównam oba - to najlepszy sposób aby stwierdzić czy różnica w cenie jest tego warta. Zresztą zalezy gdzie który będzie wstawiony - różnie to bywa. Czasem prostszy lepiej się sprawdza.

I jeszcze dwa.

Ukryta Zawartość

post-8926-100008686 1170403734_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oj tandetne te części - niskobudzetówka :/

A tym kondom co sie stało ? Rozumiem ze ostatnio wieje... Ale zeby w mieszkaniu :))))

Dobrze ze selektor z tyłu , ale reszta :/.

Muda>Dobre! A no wieje. Nie wiem taki był od zawsze jak go mam. Marcin a opłaca się go przerabiać. Może lepiej zrobić Preampik na lampkach. Ale tego Nada używam codziennie chciałbym żeby grał dalej, a gra teraz nieźle, więc napisz mi czy poza tym selektorem wszystko wywalisz? Myślę poważnie o tym żeby go ulepszyć.Ostatnio gdzieś przeczytałem na forum o dość dobrym preampie LUXMAN C02 , że obudowa się tylko nadaje, a reszta do wymiany, a mój jest dużo gorszy. Jasna małpa nie wiem co robić. Dasz radę coś z niego wyciągnąć ? Pozdr. Jacek

Ten preamp wygada na maksymalny badziew. Bez problemu można zrobić coś lepszego w warunkach domowych, możliwości jest wiele. Na forum projektów do wyboru. Proste buforki na opach, pełne preampy symetryczne, lampy i cacko Veterana i Petera Daniela- klon Placette. Selektor dorobić , a stary preamp na śmietnik.

Tak to teraz wygląda w całości.

Po lewej koło głównego trafa widać zasilacz do zegara.

Dodatkowo odkręciłem główne trafo i przymocowałem je do obudowy za pomocą miękkiej dość grubej taśmy dwustronnie klejacej ( tłumienie drgań z trafa ).

Tak samo przymocowałem trafko od zegara.

Dokleiłem jeszcze jedna warstwę maty bitumicznej na górę transportu ( nad talerzykiem )

W njablizszym czasie wstawię gniazdo IEC i pomyśle nad kablem , oraz rozbiorę na części transport i pokryję całość substancja wygłuszajacą

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.