Skocz do zawartości
IGNORED

System- ProAc 2.5 , NAD C320BEE , 521BEE

muda44

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Marcin! Zaszalałem i kupiłem sobie preamp lampowy. Robiony przez Steffaudio z lampami ECC82. Podłączyłem nada i wyjście na grundigi. Marcin - średnica mnie położyła na kolana, wysokie też i niskie też. Gra miękko. Mogę słuchać na tym teraz kameralnych nagrań. Po raz pierwszy w życiu nie potrzebowałem regulacji sopranu i basu - zresztą preamp tego nie ma. Więc Marcin - zabawa trwa! Proacki - czekają na frezy - po za tym wszystko gra- pozdrawiam - Jacek

Cześć Marcin! Co ten preamp mi robi z dźwiękiem!!!!!Teraz słyszę jak gra ten Nad. Marcin - coś pięknego. A te lampy tak ociepliły wszystko. Nie mogę odejść od cedeka. Aż nie wiem co napisać. To zupełnie nowy dźwiek. Miałeś rację - preamp nada chyba teraz poleży nieużywany. Kurcze muszę dowiedzieć się coś o lampach. Mogę wymieniać w tym preampie na inne - podobno ECC83 są jeszcze cieplejsze, ale te co grają teraz ECC82 dają niesamowitą scenę - wszystkie kameralne rzeczy - na kolana, ale Peter Gabriel tak dzisiaj zagrał ,że straciłem rachubę czasu. Preamp gra drugi dzień i im dłużej tym lepiej. Pojawiło się dużo pięknych basów, ale ta średnica - to jest szok, wysokie niesamowicie delikatne. Muszę przyspieszyć budowę klonów - serdecznie pozdrawiam - Jacek

AD8620 już są :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zamiana AD8620 z obecnymi OPA2134 jest wyraźna.

No cóż :) Nie na darmo AD8620 to koszt około 50zł za sztukę. To słychać.

Bas nie odstępuje od OPA2134 :) , a reszta to juz inna klasa.

W porównaniu z OPA2134 jest wyraźniej. Więcej mikroinformacji , lepszy wglad w fakturę nagrań i lepsza przestrzeń.To kolejne ściagniecie "kocyka" z kolumn.

W kategoriach absolutnych brakuje mi ciut więcej basu - nie jakościowo , tylko ilościowo. I środek mógłby być ciut cichszy. Ale to można skorygować ustawieniem kolumn i zwrotnicami.

Ale - no zawsze musi być jakieś ALE :/

"Ale" dotyczy przeciętnych i kiepskich realizacji. W audiofilskich realizacjach - czapki z głów!!!! To kolejny krok do przodu w moim systemie.Po prostu nie chce sie wyłączać sprzętu... Tylko słuchać , słuchać , słuchać...

Wracając do "ALE". Góra pasma. Począwszy już od wyzszego środka robi się mało przyjemnie. Nie chodzi tutaj o metalicznosć , bo nic takiego nie występuje ( no chyba ze jest tak zrealizowane ) , nie ma mowy o zapiaszczeniu rozmyciu ani o niczym takim. Chodzi o zbytnia natarczywość wybrzmień w tym zakresie. Nie jest źle przy cichym odsłuchu. Ale im głośniej tym, gorzej. Zapewne wpływ na to ma też moja dość zywa akustyka pokoju.

Raczej będzie trudno to skorygować zwrotnicą , moze kabelkami... Może...

Graja dopiero kilka godzin - moze jak sie "dotrą" złagodnieją.

Podsumowujac - AD8620 to dla mnie TOP wśród OP-AMPów. Do audiofilskich realizacji w moim systemie REWELACJA.

Tylko UWAGA na zasilanie!!! -

Ukryta Zawartość

MAX to +,- 13V. U mnie ustawiłem na +,- 11.5V i jest OK.

Na dniach dotrą do mnie LM6172 zobaczymy co one potrafią.

Czytajac opinie o AD8066 myślę , ze to moze być w moim systemie "TO" Z opisów wynika , ze maja więcej basu , ciut wycofany środek i łagodniejsza górę pasma.Więc będą następnym zakupem.

Jezeli nie to jeszcze pozostają zmiany w aplikacji.

No a jeszcze są AD825 , AD797 , OPA627 ... :)

Ukryta Zawartość

Używałem w swoim buforze zarówno AD 797, jak i Lm 6172. Obydwa grały fajnie. Lm ma naprawdę niezły bas, Ad gra bardziej akustycznie, z jakby lepsza rozdzielczością. Zostałem przy lm.

Tutaj jest opis kilku OP-AMPów : file:///D:/tuning/Test%20OP-Audio%20Reviews.htm

Kusi mnie jescze OPA637 (627). Tylko ta cena "trochę" :) kosmiczna. 4 sztuki = 400zł :/

Za tą cenę to lepiej zagra grubsza tapeta , lub bardziej włochata wykładzina dywanowa :)

No i tak gra u mnie AD8620. Zawsze przejrzyście z klasą , choć przyda się ciut więcej basu. Wtedy będę mógł bardziej odsunać kolumny od ścian a to zaowocuje lepsza przejrzystością i sceną :)

Ciekawe jaka będzie reakcja na moje dzieło. Nudziło mi sie trochę i pomyslałem , że skoro z nada fabrycznego mało zostało, a ten wzmak traktuje jako sprzęt, który ma grać i się z nim nie cackam, zmieniłem jego image. teraz to militarny wzmak, podobnie postapiłem z cd.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Polecam naklejki sugerujące tuning serią z karabinu { często stosowane przez zapalonych automobilowców (taka odmiana audiofila ;) )} Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nad ma jednen z najbardziej tandetnych designow, jaki ostatnimi laty stworzono :) Fatalny kolor w polaczeniu z marnym plastikiem - budzetowka :(

Osobiscie podoba mi sie proste wzornictwo i polaczenie malowanego na czarno aluminium - idealem byl swego czasu Marantz PM-75 - piekna linia, gleboka czern aluminium i delikatne czerwone lampki tu i tam... akurat tyle, ile trzeba.

Pozdrawiam,

Lete

Dotarły do mnie zachwalane na forum LM6172IN.

Wstawiłem , posłuchałem i są na sprzedaż :)

Daleko im do klasy AD. Są dobrze zrównoważone tonalnie.Brzmienie mają wyraźniejsze od OPA2132(4) , ale najbardziej "suche" spośród wszystkich jakie do tej pory testowałem.Nie ma w nich takiej barwy i tyle mikroinformacji co w AD8620 , ani tak dobrego basu jak OPA2132(4). W tym zestawieniu to scalak poziomu NE5534 z rozjaśnionym brzmieniem kosztem jego barwy.

>muda44

Ideal wzornictwa - jak dla mnie (na foto - moj 'byly' egzemplarz) :) Dodatkowo, jakosc materialow naprawde wspaniala (czuje sie, ze to wszystko jest solidne, ma odpowiednia wage, grubosc blachy, itd...) :)

Pozdrawiam,

Lete

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Muda44

Chyba jednak nie bedzie mi dane wyprobowac AD8620, choc zrobiles mi na niego wielka ochote... Wlasnie pomierzylem napiecia na moich obecnych opkach i "jak w morde" mam na nozkach od 8 do 24V...

Co bys polecil, aby zastapic TLE2142 (jest troszke nudnawy w zakresie barwy, ale bas i jakosc sygnalu znakomita) i BB 2604 (bardziej w tym kierunku, ale potrzebuje lepszej jakosci gorek z zachowaniem barw tego op). OP winien pracowac z napieciami do okolo 24V.

Pozdrawiam,

Lete

:)

A 24V to nie będzie +, - 12V? :)

Zmierz pomiędzy nózkami , a masą.

Musisz sam pokombinować. Kupować , sprawdzać , podmieniać :) Jak chcesz to mam LM6172 - u mnie sie nie sprawdziły , a są zachwalane. Być moze u Ciebie zagrają?

Miałem kiedyś wzmaka Technics SUA900mkII - najlepiej grajacy technol dostępny na naszym rynku.I ładnie grał i wygladał.Ale w swoim czasie kosztował 1000DM , a nie jak teraz NAD połowa z tego. Na czymś trzeba ciać :)

lete

Grundig gra lepiej od byłego Marantza?

I wywal te OPA2604. To sa dobre układy do zamulenia basu , z ładnym środkiem (ale z wyciętymi detalami ) i kiepską górą. Wstaw tak jak kiedys pisałem OPA2134 - to inny świat.

A AD8620 zostawia ten świat daaaaleeeko w tyle :)

--> muda44

Miałem kiedyś A-9000. Miał zastąpić 320BEE. Nad został. Myślę, że grundig by nie ruszył Twoich Proacków, a przynajmniej bas byłby bardzoooo uszczuplony.

Z tego co widzę to A-9000 to KAWAŁ kloca z dobrych lat produkcji. Tak wiec i zasilanie powinien mieć lepsze od NADa.

Owszem mój C320BEE daje sobie rade z klonami , ale tylko dzieki przeróbce zasilania. Uratowały go te dodatkowe RIFY.

Z dwiem 18tkami na kolumnę to już by padał.

4kowal - grzebałeś cos w swoim NADzie?

nie grzebałem. Chwilowo i tak nie mam gdzie postawić sprzętu, a w przyszłości mam zamiar go odsprzedać. Dlatego nie ruszam go.

Na B&W 704 320bee miał zdecydowanie lepszy bas niż A9000, który to w ogóle nie dawał rady. Trzeba było stosować podbicie jednym z klawiszy. Za to wysokie były w A9000 lepsze, no ale trudno żeby było gorzej niż w fabrycznym 320 :) Całościowo jednak to był skok w bok, więc zostawiłem NADa jako lepszy przy odsprzedaży. Jest jakiś philips, chyba 960 który jest podobno identyczny jak grundig a polowe tańszy na allegro.

>4kowal

Cos musisz miec w tym A-9000 - za przeproszeniem - sp... :(

Ten wzmak ma naprawde potezny zasilacz 400W (toroid z 320bee przy nim jest wrecz... "pocieszny") i bardzo dobra wydajnosc pradowa. Mialem oba wzmaki - zarowno 320bee, jak i A-9000 (tego mam obecnie). Powiem tak... Nie ma zupelnie do czego porownywac... A-9000 jest w kazdym aspekcie bardziej klasowym wzmacniaczem. A co do basu, to jest on wyrafinowany - kiedy trzeba miekki, kiedy trzeba twardy, szybki lub "snujacy sie", ze swietna kontrola. Jezeli szukasz basu "dyskotekowego", to polecam zainteresowac sie Denonem. A-9000 daje bas swietnej jakosci i o podadprzecietnej kontroli (na moich zestawach DIY o efektywnosci 84-86dB jest slicznie prowadzony - niesamowite wybrzmienia i "zamordyzm").

NADa 320bee sprzedalem szybko - u mnie tylko to buczalo i nie dawalo rady, jezeli chodzi o kontrole (moc 320bee jest dosc dobra, ale jakosc tego basu niestety kiepska... bardzo jednolity i monotonny basior).

Popatrz na zdjecie... Ten zasilacz wazy 2 albo 3 razy wiecej, nizli toroid 320bee... To mowi samo za siebie.

Pozdrawiam,

Lete

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiem jak to wygląda w środku. Już go nie mam, bo szybko się go pozbyłem. Ciesze się ,że Twój egzemplarz gra bo mój robił to bardzo przeciętnie. Komentarze typu bas dyskotekowy zostawmy z boku, bo taki mi niepotrzebny i nie o taki mi chodziło. Najlepiej jak zainteresowanie posłuchają tego wzmacniacza. Koniecznie jednak radze pożyczyć, nie kupować. Dla mnie jest to jeden z mocno przereklamowanych produktów na forum. Muszę jednak przyznać, że design bardzo mi się podoba.

• 4 tygodnie później...

Witaj Marcin!No to ruszyła budowa klonów.Frezy zrobione.Zacząłem sklejać i skręcać. Na razie nie ma problemów. Fajna praca i zanosi się na dobry efekt. Rozglądam się za fornitem. Pozdrawiam - Jacek

Ukryta Zawartość

post-8926-100003974 1176757323_thumb.jpg

post-8926-100003975 1176757323_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U mnie wieniec jest trochę wyżej. Nie widzę wkrętów -? Najlepiej skrecać razem z klejeniem. Wtedy dobrze dociagniesz ścianki. Szkoda , że nie ścinałeś boków przedniej ścianki tak jak Tobie pisałem.

MDF skleja się łatwo. Ale maty , i okleina to już trochę zabawy:)...

Nadal czekam na przesyłkę AD8066.Choć z AD8620 jest już tak dobrze , że tylko kupuję płyty i słuuuucham...

Witaj!Nie ścinałem boków, bo nie wiem jakby zakończyło się potem oklejanie.Ale myślę, że nie będzie źle. Czy wysokość tego wieńca ma na coś wpływ?. Skręcałem razem z klejeniem konfirmatami - dociągnęło wszystko bardzo dobrze. Czy maty naklejałeś bezpośrednio na mdf, czy czymś malowałeś przedtem - np caponem? Pozdrawiam - Jacek

Cześć Marcin! Myślę o tych ścięciach na czole kolumny. Mogę jeszcze to zrobić bo czoła są jeszcze nie przyklejone. Żeby wymiary były identyczne jak w oryginale to ścięcia wyniosą po 1 cm wokoło. Co mi to da jak myslisz. Może jednak warto pomęczyć się potem z oklejaniem. Pozdrawiam - Jacek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.