Skocz do zawartości
IGNORED

Wyciszenie komputera

marcinw899

Rekomendowane odpowiedzi

witam!

od ok roku korzystam tylko z filmów/internetu/muzyki i doskwiera mi hałas wentylatorków. Dysk już wyciszyłem, zastosowałem maty wygłuszające. niestety nie mogę obniżyć obrotów na procku bo speed fan nie wykrywa mojej płyty. Czy oprócz kupienia nowego coolera istnieje sposób żeby jeszcze bardziej wyciszyć kompa?

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/30895-wyciszenie-komputera/

marcinw899, 15 Sty 2007, 12:19

tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) masz trochę pomysłów.

ja mam teraz pasywne chłodzenie proca. silencera na grafice i 2 x 12 cm wiatraczki wymuszające ruch powietrza w budzie.

słychac tylko szmer pracujących dysków. jak nie pracują dyski i monitor jest wygaszony to poznać można tylko po święcącej się diodzie Numlocka ;-)

nawet jak dyski pracują to z odległości 2m ich nie słychać.

>Dysk już

>wyciszyłem, zastosowałem maty wygłuszające.

jak wyciszyłes dysk? matami?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bardzo dobry efekt za niewielkie pieniądze można osiągnąć poprzez wymianę "wiatraków". Na procesorze, karcie graficznej i w zasilaczu. Efekt murowany. Oczywiście jak ktoś chce, to może bawić się w jakieś silent pipe, wodę itp. Co do samej maty na dysku, nie wiem czy to dobry pomysł, takiego nagrzańca pod kocykiem kłaść.

a ja z kolei wszystko podpiąłem do wody i teraz cisza jak makiem zasiał a i temp na procesorze zacna mimo ze mój procek to istny kominek i nie łatwo było go ujarzmić (a na pewno przy standardowym chłodzeniu nie było cicho).

Słucham tylko muzyki.

Kupno dobrych wentylatorów to podstawa. Ja mam dwa Papsty 8412 N/2GLE. Szum powietrza jest rzeczywiście minimalny ale troszeczkę słychać burczenie ich silników - lekko mnie rozczarowały. Ale i tak jest o wiele lepiej niż przy standardowych wiatrakach. Ten jest ponoć jeszcze nichszy niż Papst, trochę mi szkoda że nie spróbowałem bo i tańszy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) A na grafikę o ile nie jest jakaś bardzo mocna to pasywka z ciepłowodem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ja polecam bardzo prosty układ płynnej regulacji obrotów wentylatorów koszt to niecałe 5zł (do 1 wentylatora) składa się on z 3 elementów. Regulacja jest płynna między 5v do 12v. To gwarantuje cisze. Ja tam mam u siebie na k.graficznej (radeon x800GTO) i na procku (sampron 1600@2200Mhz) Temperatura G:34stopnie i P:36stopni. Oczywiście do grania polecam podkręcenie obrotów na k.graficznej bo temperatura tez rośnie wtedy.

później dodam schemat, bo gdzieś mi się zapdział

marcinw899 skoro już masz speedfana to sprawdź jaką temperaturę ma twój dysk jak pracuje.

40-45 to jeszcze ok, ale więcej nie powinien mieć.

U mnie dysk leży na 2 dość wysokich gąbkach na spodzie obudowy (ma swobodny przepływ powietrza pod spodem) a na nim luzem leży boxowy radiator od nowego semprona. Temperatura max 32C

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.