Skocz do zawartości
IGNORED

Denon PMA-860 + B&W 602s3???

gentile

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie. Czy ten alians jest sensowny, czy brzmienie takiego zestawu w 18m pokoju będzie ok? Spektrum muzyczne szerokie od Wagnera przez AC/DC po Grechutę. Cenię Analityczne brzmienie z duża ilością informacji o dźwieku, precyzyjnym detalu jednocześnie przestrzenne i z wykopem. Nie interesują mnie mętne majaczenia o niedefiniowalnej muzykalności i mniej lub bardziej "intelektualnej" średnicy, ezoterycznej górze pasma tudzierz inne audionekrofilskie aberracje. Konkrety.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/30969-denon-pma-860-bw-602s3/

Jak poszukasz na forum to:

- o B&W serii 600 nie znajdziesz zbyt pozytywnych opinii, ponoć "tną uszy"

- o serii x60 denona większość wypowiada się raczej pozytywnie. Mam 560tke i mogę powiedzieć, że oferuje kulturalny i przejżysty dzwięk, dość detaliczny, choć ma raczej zmiękczony bas. Niektórzy twierdzą, że denon 'fabrycznie' ma rozjaśnioną góre - fakt w moim obecnym ustawieniu (cd+wzmak denona i dość jasne kolumny ushera) góra wychodzi nieco zbyt krzykliwa. Obawiam się, że 860 w zestawieniu z b&w będzie dawała ten sam, jak nie większy efekt. Choć dużo będzie zależeć też od cdka.

Ja bym nie zaryzykował, bo wolę 'intelektualną' średnicę, ale jak ktoś chce słuchać muzyki "na ostro" to może ten układ mu się jakoś nada....

dzięki za sugestie. Co do B&W 602s3 to przegladałem gruntownie forum i ilość opinii negatywnych jest porównywalna z pozytywnymi. Moze to po prostu kwestia preferencji takiego lub innego typu brzmienia. poza tym o ile wiem istotny jest też dobór kabli. Ja np słuchałem ich na Oehlbach 1060 i miałem chwilami wrażenie ż e góry jest wręcz za mało, raczej głaskały a nie cięły uszy, na Real Cable przeciwnie. W tym miejscu jest duza mozliwosć korekcji góry pasma.

O ile dobrze pamiętam (bo sam kiedyś rozważałem zakup 601 lub 602) opinie pozytywne pojawiały się wśród osób, które słuchały kolumienek w lepszych (czyli też droższych) konfiguracjach... Nie wiem jednak czy 860 to odpowiednia półka. Może być kiepsko zwłaszcza jak podłączysz jeszcze słabszy cdek, który przy reprodukcji góry pasma będzie sypał cyfrowym piaskiem a nie dzwiękiem... 6setki mają chyba dość szczegółową górę i wtedy pojawia się rzeczony efekt 'cięcia po uszach'.

Połączenie Denona z B&W to dobry pomysł .kolumienki są bardzo dobrej jakości bardzo szczegółowe ale to zależy od tego z czym je połączysz ja teraz podłączyłem je do Grundiga A9000 i jest bardzo dobrze i jednocześnie całkiem inaczeju niż z denonem - dzwięk oderwał sie od głośników. Ogólnie mówiąc polecam B&W chyba nawet bardziej niż Denona a co do ostrej góry to ostro grają jak żródło jest ostre ale masz jeszcze kabelki do regulacji.

będzie trudno z uzytkownikami klocków w konfiguracji dokładnie tej o której mówisz. Ale z doświadczenia powiem Ci, że może to połączenie męczyć. jesli już poczynisz je to przynajmniej CD kup wywazone i oszczedne!

jeden kolega tutaj radzi łączyć Denona z kolumnami elaca - i wierzę, że to może być synergiczne. tak naprawde o jakości sprzętu nie decyduje jeden klocek, lub suma ceny wszystkich... według mnie zdecyduje trafne połączenie!

mój głos na NIE jeśli chodzi o połaczenie które chcesz zakupić.

Nikomu uczciwie nie poleciłbym kolumn B&W, szczególnie z serii 600. Dźwiek szorstki, szary, zbity, męczący. Miałem 602s3 i dopiero jak je sprzedałem to odtchnąłem z ulgą. Czasemi jednak gryzie mnie sumienie, że to przeze mnie ktos teraz musi sie z nimi męczyć.

Pozdrawiam przygłuchych rycerzy walczących z dźwiekowymi wiatrakami w zbroi aluminiowo-kewlarowej ...

Najważniejsze są przepisy BHP, zwłaszcza na kolei ...

Cześć!

To ciekawe w takim razie skąd biorą sie zachwyty użytkowników tych kolumn nad przestrzennoscia, wybitną analitycznością itp. Moze należałoby po prostu zaznaczyć ze w takiej a nie innej ,konkretne konfiguracji sprzętowej te kolumny brzmią...jak wyżej a unikać generalizujacych ocen. Ja słuchałem ich w Top-Hi-Fi podpiętych do jakiegoś topowego Marantza, nie pomnę modelu. Brzmiało to naprawdę cieplutko, gładziutko i wręcz ociekało słodyczą. O zmęczeniu nawet mowy nei było, słuchałem w towarzystwie dwóch innych osób i wrażenia mielismy tożsame. Sadze ze podejrzenia o zbiorowa hipnozę uwodzicielskim spojrzeniem pana sprzedawcy też byłyby na wyrost. Ja mam wrazenie ze te kolumny mają potencjał który po prostu należy właściwą konfiguracją okiełznać a potrafią sie odwdzieczyć nie oferujac bynajmniej porannego golenia zarostu żyletkowatym dźwiękiem.

To ciekawe w takim razie skąd biorą sie zachwyty użytkowników tych kolumn nad przestrzennoscia, wybitną analitycznością itp. Moze należałoby po prostu zaznaczyć ze w takiej a nie innej ,konkretne konfiguracji sprzętowej te kolumny brzmią...jak wyżej a unikać generalizujacych ocen. Ja słuchałem ich w Top-Hi-Fi podpiętych do jakiegoś topowego Marantza, nie pomnę modelu. Brzmiało to naprawdę cieplutko, gładziutko i wręcz ociekało słodyczą. O zmęczeniu nawet mowy nei było, słuchałem w towarzystwie dwóch innych osób i wrażenia mielismy tożsame. Sadze ze podejrzenia o zbiorowa hipnozę uwodzicielskim spojrzeniem pana sprzedawcy też byłyby na wyrost. Ja mam wrazenie ze te kolumny mają potencjał który po prostu należy właściwą konfiguracją okiełznać a potrafią sie odwdzieczyć nie oferujac bynajmniej porannego golenia zarostu żyletkowatym dźwiękiem.

>Ja mam B&W 602.5 i jestem z nich bardzo zadowolony zgodze sie z "gentile" dobor odpowiedniej elektroniki daje znakomite rezultaty bez wzgledu na to co pisza na tym czy innych forach ja zawsze powtarzam jedno "ILE SLUCHACZY TYLE OPINI" malo tego kazdy ma do niej prawo nawet jesli jest zaprzeczeniem jakis tam niepisanych praw audiofilow bla bla bla......

>Ja mam B&W serii 6xx i jestem z tego dumny!!!!!!!!

Masz więc dwie opcje:

- kupić 860tke i przesłuchać w sklepie z 602. Jak nie będzie grało to będziesz szukał innych kolumn...

- kupić 602ki i szukać odpowiedniego wzmaka ;-)

Ze względów finansowych ja bym wybrał tą pierwszą - łatwiej do 1k znaleźć odpowiednie kolumny do 860tki niż w tym samym przedziale cenowym wzmaka do 602ek. Chyba, że dzwięk 602 z marantzem, którego słuchałeś w sklepie tak bardzo ci się spodobał iż doszedłeś do wniosku, że właśnie tego potrzebujesz... wtedy kup 602 i ciułaj na marantza ;-)

Dzieki, problem w tym że ten Maranz jest w cenie kilku uzywanych Denonów :) Poza tym nie jestem pewien czy zagra z większym wykopem niż ten Denon...no i takie ugrzecznione brzmienie nie do końca mi odpowiada. Wolę jak sprzęt czasem pokaże pazur. Napisałem o Marantzu tylko po to zeby zilustrować podatnosc kolumn na moderowanie brzmienia elektroniką.

kupisz mocnego marantza to będziesz miał wykop. nie martw się. Nie spapraj tego - źle dobierzesz to jesteś do tyłu a inawet nie będziesz wiedział dlaczego nie będzie Ci się chciało słuchać muzyki:) w razie czego służę jeszcze przez jakiś czas PMA 860 do odsłuchu - to tak jakbyś najpierw bowersy kupił:)

Dla jasności - o denonie złego słowa nie powiem - ale trzeba świadomie do niego dobierać klocki. I tak samo pewnie jest z bowersami - są to akurat dwie rzeczy które mają charakter - napewno nie są przeźroczyste i obojętne. razem mogą stworzyć wybuchową mieszankę:)

No nareszcie jakiś użytkownik wymienionego sprzętu. Co do odsłuchu Denonka to będzie drobny problem bo dźwięk z Jeleniej Góry może być w Gdańsku słabo słyszalny:) mimo że denonek do słabych nie należy. To może w skrócie, jaki charakter brzmienia ma ten wzmacniacz. Naczytałem sie tu na forum hagiografii na temat 1560, czy to podobny typ dźwięku czy zupełnie różny?

Pozdrówka

860, jak sama nazwa wskazuje, jest o jakies 700 oczek nizej ;-) niby to samo, ale jednak nie aż tak dobrze...

możesz jeszcze szukać 1060 - to będzie bliżej ideału.

nie do konca sie zgodze z seba78, ze denon to taki mocno charakterny. x60 maja swoj dzwiek, ale wydaje mi sie, ze sa dosc plastyczne jezeli chodzi o dobor pozostalych elementow. tj. łatwiej za ich pomocą podkreślić to czego szukasz w muzyce (np. poprzez odpowiedni dobranych kabelkow czy kolumn) niz np. w bowersach, ktore mają dość zdecydowany typ prezentacji i spora czesc ich użytkowników głowi się jak czegoś w nich pozbyć (np. zbyt ostrych wysokich tonów).

aby dać pełną odpowiedź o charakterze musiał bym naprawdę przesłuchać z nim dużą ilość sprzętu towarzyszącego - niestety tak nie jest. Ale na pewno pewne prawidłowości można wychwycić. To prawda, że jest dosyć mocarny - trójdrożne kolumny 4 omowe albo i gorzej ciągnie bez zająknięcia - nie ma mowy o przesterowaniu. Tu konstruktorzy się przyłożyli. Dźwięk - dokładny, szczegółowy, dynamiczny - wysunięty do przodu o ile można się tak wyrazić. Ma nieco wyeksponowaną górę - ale tragedii nie ma. No i ciepły raczej to on nie jest. Na pewno nie można powiedzieć też, że są to ciepłe kluchy - jest dokładny - ktoś tu mówił o poluzowaniu na dole - ja tego nie wychwyciłem. Co do charakteru... no coż - z przedmówca mógłbym polemizować - słyszałem bardziej przeźroczyste rzeczy - ale to znowu jest kwestia dosyć indywidualna jak i doboru reszty komponentów. Więc nie ma co się spierać. jaki sprzęt zalecam do niego - spokojny! Bowersy raczej takie nie są. Kolega od którego wziąłem tego Denona słuchał go z elakami i chyba dynaaudio - czyli właśnie spokojnymi kolumnami i twierdzi, że to było naprawdę synergiczne. Co do kabli - to próbowałem rożnych. Wymieniłem cable talki na niejakie luna 5 (słyszałem bardzo dobre oceny tego niezbyt drogiego kabla) i owszem zmiana jest - ale jest to kosmetyka która nie zmieni zasadniczego charakteru sprzętu. podłączałem też podwójnie kolumny - zdawało mi się, że jest mocniejsze uderzenie na dole.

Dlatego ktoś tu słusznie zauważył - kup albo najpierw jedno a potem drugie i dopasuj coś sobie:)

łatwiej chyba najpierw kupić wzmacniacz a potem jeździć z nim na odsłuchy kolumn:)

co do odsłuchu... Gdańsk rzeczywiście daleko - ale nie miałeś w opisie miasta więc zaproponowałem:)

no ale gdybyś na narty jechał to zaproszenie aktualne:)

pozdrawiam

Acha - niebawem Denon dostanie do towarzystwa kolumny spod ręki Gipsy2 – na pewno zamieszczę krótką wzmiankę o tym. kolumny będa na spokojnym i grzecznym i muzykalnym usherze (góra)

Dzieki chłopaki, to już jestem nieco uświadomiony. Sądząc z tej charakterystyki jest to ten typ brzmienia który raczej mi odpowiada. Generalnie nie toleruje w dźwieku mułowatości i nijakości, nie lubię sie na siłę wsłuchiwać uchem nietoperza w ledwo wychwytywalne niuanse. Wole mieć wszystko czytelnie podane na talerzu, byle w strawnej kompozycji. Więc na poczatek będe sie starał upolować tego denonka a potem pomyśle nad resztą. Na narty co prawda nie wybieram ale dzieki za zaproszenie

pozdrawiam

>gentile

>Generalnie nie toleruje w dźwieku mułowatości i nijakości,

No jeżeli tak to sobie kup B&W. One na pewno nie są ani mułowate, ani nijakie.

Napewno się o tym przekonasz od pierwszych chwil słuchania. Jeżeli dobierzesz źle

pozostałem elementy - dostaniesz po uszach. Jeżeli dobrze - oczarują cię pięknem i

słodkim brzmieniem. Ja osobiscie do B&W polecam Grundiga A9000. Miałam to zestawienie

i grało bardzo fajnie.

Pozdrawiam

>A co takiego masz teraz ola?????

>Jak dobrze pamietam tego Grundiga zachwalalas w nieboglosy....

>A tak powracajac to tematu to Ola ma zupelna racje i to nie pierwszy raz sie z nia zgadzam

>Ja osobiscie cie znosze zamulen,niepunktualnosci,nosowatosci w kolumnach lampowy czar owszem jest bardzo slodki i fajny ale u kolegi ja to lubie uslyszec duzo szczeguolow dobitny dzwiek lubie wsluchac sie w muzykow poczuc to!!!! Nie slucham muzyki przy sprzataniu czy czytaniu gazety ja sie oddaje tej pasji i wlasnie dlatego kocham moje B&W!!!!!!!!!!!!!

Uff, kupiłem tego Denona, tzn wylicytowałem. Teraz czekam aż szcześliwie do mnie dotrze i bede smigał po salonach odsłuchujac kolumny różnej maści. Wrazeniami nie omieszkam sie podzielić. Jeszcze raz dzięki za wszystkie wskazówki.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.