Skocz do zawartości
IGNORED

czy jest alternatywa dla Pianocrafta?

yacho

Rekomendowane odpowiedzi

szukam zestawu stereo.

mam mały pokój: 2x4m. (z meblami to nawet 1,5x4)

ze względu na brak miejsca nie da się postawić podłogówek, tylko monitorki.

mam do wydania 2-3 kzł.

słucham muzyki raczej cicho, a na pewno nie głośno - nie interesują mnie decybele tylko brzmienie, jakość dźwięku.

słucham: bardzo różnej muzyki (np. Massive Attack, Air, Ania Dąbrowska, DM, Angie Stone, Evanescence, Gorillaz, Korn, Linkin Park, Sting, Clapton, Led Zeppelin, RAM, Three Doors Down, Bob Marley, rapu, popu, długo by wymieniać) - lecz najczęściej Pink Floyd.

czy jest jakaś alternatywa dla Pianocrafta?

mam nadzieję, że ktoś z forumowaczów ma podobne gusta muzyczne i coś mi doradzi

thx za odpowiedzi.

ps.wiem że temat pianka był wielokrotnie tłuczony na forum, ale niezbyt znalazłem odpowiedzi na moje pytania

https://www.audiostereo.pl/topic/31076-czy-jest-alternatywa-dla-pianocrafta/

Już kilka razy był ten temat. PianoCraft jest niezły za te pieniądze i na ten metraż żeby

jeszcze polepszyć brzmienie można wymienić głosniki na lepsze monitorki i zastosować

lepszy kabel głosnikowy.

Oczywiście Teac seria 300 mk III lub modele 225/255.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

pianocraft jest ładny, unowersalny i dobrze gra. jeśli jednak chcesz spróbować, to zerkinij proszę na wątek założony przez Papamka pt. system alternatywny.

tam za niewielkie pieniedza udało się złożyc dobry system, który bedzie sie pewnie sprawdzał przy cichym słuchaniu. może to jest alternatywa. przeczytaj tamten wątek i pisz do Papamka. jeśli jednak nie chcesz ryzykować to kupuj yamahe. masz bardzo małe pomieszczenie i może gra nie warta świeczki.

serdeczne pozdrowienia

adam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Parmenides

dobrze prawi , teraz jesz b duzo sprzetu z drugiej reki

b dobrego , niedrogiego i w super stanie , troszeczke uwagi i cierpliwosci

...i pianocraft wysiada

chyba ze sprzet ma spelniac funkcje ozdobne:-)

Faktycznie, jeżeli brać pod uwagę sprzęt z drugiej ręki, to można znależć lepszą alternatywę dla PC, jednak wymaga to sporego rozeznania aby nie wpakować się na jakiegoś źle grającego lecz dobrze reklamowanego zbuka, lub też nie kupić czegoś zdezelowanego.

Wśród sprzętów nowych ze sklepu natomiast alternatywy dla PC nie ma.

>Wśród sprzętów nowych ze sklepu natomiast alternatywy dla PC nie ma.

Nawet w sklepie Patefon? ;)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

marek-1996>> masz na myśli AG H300+PD H300 czy DR H300

i jakie proponujesz do tego głośniczki - oficjalna strona teac.pl sugeruje do zestawu QUINTAS 100 lub 200

i jak oceniasz Teaca w stosunku do Pianka: lepsze, gorsze, porównywalne?

system alternatywny Papamka to bardzo ciekawe rozwiązanie, tak samo szukanie sprzętu z 2 ręki - ale jestem audiofilskim lamerem - i nie mam przekonania do kupowania sprzętu w ciemno (bo może być np.zepsuty). wolałbym coś nowego

yacho, 21 Sty 2007, 20:55

....wolałbym coś nowego"

i swiecacego

..to nie ma sie co zastanawiac i PC brac

za takie pieniadze wchodzi w gre tylko zabawa w dizajn

i nie ma sie co kierowac dzwiekiem:-)

Nie przejmuj się żartami typu "i świecącego" tylko posłuchaj jak to gra. Jak nie masz możliwości to pewnie tym bardziej nie masz możliwości zrobić sensownego rozeznania sprzętu z drugiej ręki - co i tak pewnie zajełoby Ci pół roku conajmiej.

Ja powiem tak : Piano nie ma konkurencji w swoim przedziale cenowym w nowych klockach(oczywiście wg mojej wiedzy), zmiana kolumn natomiast byłby duży błędem, jak do nich podłączyłem Marantza 7200 to byłem baardzo zdziwiony co te maleństwa potrafią ponad dobry poziom jaki prezentują z dedykowaną elektroniką.

fobi, 22 Sty 2007, 00:08

to nie byl zart

bo uwazam ze PC jest najsensowniejszym wyjsciem dla kolegi

jezeli idzie o dzwiek z nowego sprzetu

ale na rynku jest tez duzo ladnego sprzetu moze odrobinke slabiej grajacego

najszybciej pojsc do mm lub podobnego marketu z plytka w dloni i sie przekonac

Oczywiscie nie mysle o zestawie amplituner+cd , ale integra ( + ewe tuner) + cd i oczywiście nie kolumny proponowane przez polskiego dystrybutora ! A do tego Teac w polsce nigdy nie miał szczęścia.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

-> yacho

Masz rację, trochę już nudne stało się ciągłe polecanie Yamahy PianoCraft w segmencie małych klocków ;-)

W styczniowym AudioVideo pozytywną opinię i rekomendację zyskał mini-system Denon D-F102 z kolumnami projektowanymi ponoć przez Mission... Może posłuchasz tego Denona, porównasz z PianoCraftem...?

Ukryta Zawartość

I fota...

post-368-100009399 1170310303_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

moje 0,03 pln do dyskusji...

w moim pokoju (ok 18 m2) piano 410 gra od ok. 4 miesięcy.

i jestem bardzo zadowolony z zakupu.

zanim zdecydowałem się na zakup przesłuchałem kilkanaście różnych zestawów w przedziale cenowym 1000-2500 PLN. i jak dla mnie PC grał zdecydowanie najlepiej (chociaż muszę przyznać, że pierwszy odsłuch był niemiłym rozczarowaniem, ale chyba trafiłem na jakiś trefny egzemplarz). nie oznacza to, że grał dokładnie tak jakbym chciał, ale przy moich warunkach brzegowych - maksymalna kwota 2000PLN i nowy zestaw - był to najlepszy możliwy wybór, zarówno pod względem dzwięku jak i wyglądu.

kilka wrażeń po 4 miesiącach użytkowania:

na plus:

+ piano gra lepiej po kilkunastu godzinach grania

+ piano gra lepiej po zmianie kabli - w moim przypadku PROCAB - głośnikowe i interkonekt

na minus:

- pilot jest duży i poręczny ale nie wszystko można nim ustawić

- dziwny bas - np. przy COMIE jest go za mało, a przy SADOWSKIEJ "tribute..." momentami aż za dużo

Dla mojego kochanie do studenckiego pokoju kupiłem taki o to sprzęt.

pełen komplet fine arts - 450 pln - 4 osobne segmenty - cd, wzmak, magnetofon i tuner stan bardzo dobry

kolumny canton fonum 401 - 250 pln stan dobry

zwykłe kabelki - prezent od jednego z forumowiczów

IC - zwykłe thomson - czyli jak absolutne minimum po 12 pln

Wszystko gra bardzo dobrze i delkasuje wszystkie miniwierze i wierze - moja kobietka jest wniebowzięta - słyszy rzeczy których na miniwierzach i wierzach w domu nigdy nie słyszała.

eba78, 23 Sty 2007, 09:59

>Wszystko gra bardzo dobrze i delkasuje wszystkie miniwierze i wierze - moja kobietka jest

>wniebowzięta - słyszy rzeczy których na miniwierzach i wierzach w domu nigdy nie słyszała.

jak to dobrze, że mam "miniwieżę" bo gdym miał "miniwierzę" to mój sprzęt czułby się zdeklasowany. a kosztował prawie 2,5 x więcej niż twój

;-)

Andziawroc, zauważyłem, że trochę mniej jadu sączysz od jakiegoś czasu, czy coś się wydarzyło? Pożycie wróciło? W stosunku do mnie to rozumiem, że jesteś złośliwy, w końcu prawdę Ci powiedziałem a pewnie nie było to przyjemne dla Ciebie. Ale ja się nie obrażam – rozumiem, że to wszystko musi gdzieś ujść:)

Przepraszam za błędy – szybko pisałem bo miałem dużo pracy rano i nie sprawdziłem później mojego wpisu.

Andziawroc, zauważyłem, że trochę mniej jadu sączysz od jakiegoś czasu, czy coś się wydarzyło? Pożycie wróciło? W stosunku do mnie to rozumiem, że jesteś złośliwy, w końcu prawdę Ci powiedziałem a pewnie nie było to przyjemne dla Ciebie. Ale ja się nie obrażam – rozumiem, że to wszystko musi gdzieś ujść:)

Przepraszam za błędy – szybko pisałem bo miałem dużo pracy rano i nie sprawdziłem później mojego wpisu.

Chyba naprawdę masz problemy z oceną sytuacji – widzisz… trzeba to robić za Ciebie. Jak przeanalizujesz wątek to zobaczysz, że ja napisałem na temat. Ty z drugim forumowiczem rozpoczęliście dywagacje nie na temat. Przemyśl to sobie:)))) (może sprostasz)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.