Skocz do zawartości
IGNORED

jaka sieciówka do CD? albo: neel kontra?

adam-wwa

Rekomendowane odpowiedzi

czas podłączyć nowy CD audiolaba czymś porządnym do prądu.

potrzebuję odcinek 1,5 m. wzmak mam podłączony podstawowym neelem i pomyślałem żeby taki kabel kupić (poprawa była zauważalna, choć nie porównywałem z innym kablem).

niestety cena trochę wzrosła - 270 PLN. 2 lata temu zapłaciłem chyba około 200 złotych.

i pytanie: co do 200 pln za te kase? a może polecicie kogoś kto robi kable? a może lepiej dozbierać i mieć spokój psychiczny (w sensie że to produkt który już pozytywnie sprawdziłem) :)

Podczas jednego z krakowskich odsłuchów, kiedy gościnnie przyjął nas Ancient Audio, zauważyłem, ze Konstruktor podłączył swego Lectora... kablem komputerowym. Mnie to dało do myślenia. I tak dla zupełnego spokoju ducha podłączam sprzęt kablami DIY, ktorych koszt wynosi kilkadziesiąt złotych za sztukę.

zwolennik łagodności

może to tak dobry odtwarzacz że już nie potrzebuje jakichś tam kabli? ;)

lepiej nie zaczynajmy dyskusji. ja różnicę słyszałem, a wieść niesie że jest większa w przypadku źródła.

DIY - a polecasz czyjeś konkretnie?

acha, widze ze masz vdh 300 mkIII - może masz jakieś sugestie odnośnie lepszego kabla, który zapewni podobnie dynamiczne i czyste brzmienie, ale z lepszą przestrzenią i wyższej klasy górą?

porozmawiaj z Bartkiem1 , czy ma jeszcze w sprzedaży swoje sieciówki . Ja niedawno właśnie kupiłem . Efekt - tak jak mówisz w przypadku zródła jest sens i poprawa jest znaczna !!! Nawet nie ma co porównywać z neelem , tym za 330zł !!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

i do dzieła!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zwolennik łagodności

>

Ukryta Zawartość

>i do dzieła!

ale najpierw proponuje upewnic sie co do wtyku. Bo jest troche niejasno opisane czy jest to wtyk tylko schuko (czyli bez "dziurki" na styk ochronny a z blaszkami z boku) czy tez uni-schuko (czyli są i blaszki i "dziurka")

tylko bez skojarzen, pisze powaznie, tyle ze jezykiem obrazkowym ;-)

Ukryta Zawartość

Chyba nawet chce grubo ponad 200 zł :). Nie słuchaj wszystkiego co tu wypisują. Jaki Nordost Valhalla??? Toz to za to mozna sobie kupić porządny wzmak albo głośniki. A z ciekawości zapytam: to Bartek1 sprzedaje jeszcze te swoje cacka sieciowe?

niesety na 1,5 m już nie mają promocji ;) a tyle potrzebuję bo chcę wpiąć CD bezpośrednio do gniazdka.

a bartek1 najwyraźniej sprzedaje, ale 400 pln to dwa razy więcej niż chcę wydać...

Źródełko jakim jest audiolab zasługuje w mojej ocenie na spory wydatek na ten niby gadzet. Sieciówka ma równorzędny wpływ co inne kable. Te źródełka audiolaba jakie ja słuchałem były analogowo przejrzyste. Rozglądał bym się za sieciówkami z ciałem i wypełnieniem i finezją a unikał sterylności jaką dadzą sieciówki o odchudzonej i osuszonej barwie.

Z tego linku powyżej:

"Kabel sieciowy działa bowiem jak filtr, który, wpływając na parametry napięcia sieciowego, zmienia jego właściwości. I nie chodzi tutaj oczywiście o jego napięcie i natężenie, ale o jego skład, czy raczej "obraz". Idealne napięcie sieciowe charakteryzuje się bowiem dwoma parametrami - napięciem 230V oraz częstotliwością 50 Hz (w Polsce). Takiego napięcia, niestety, nie ma! Zmienia się zarówno wartość napięcia, jak i - rzadziej - jego częstotliwość. Ale na to przewód sieciowy pomoże o najwyżej jak kadzidło umarłemu. Oprócz podstawowej sinusoidy, z gniazdka płynie nieprzebrana ilość innych sygnałów, najczęściej wysokoczęstotliwościowych, generowanych przez komputery, sieci komórkowe, silniki itp. A tutaj da się już coś zrobić. Można mianowicie owe "dodatki" odfiltrować (przynajmniej w jakimś stopniu). I tym zajmują się wyspecjalizowane przewody sieciowe - filtracją. Żeby nie przedłużać, przytoczę tylko takie porównanie: w jaki sposób na wodę wpływa filtr wody (typowa długość ok. 10 cm), jeżeli od źródła rzeki, poprzez stację uzdatniania wody, do naszego kranu jest kilkaset kilometrów koryta rzeki oraz następnie kilometry rur? Chyba wystarczająco jasne porównanie..."

O jejku! Co to ludzie nie wymyślą!

zwolennik łagodności

Spytam więc czy miałeś okazję (nie pytam czy słuchałes) jakiejś dobrej sieciówki???

Nie musi to być nie wiadomo co ale takiej co naprawdę działa? Bo że sieciówki działaja to na całym swiecie zostało udowodnione słuchowo. Nie udowodniono ich wpływu naukowo i stąd się biorą powątpiewania.

zydelek->

ten audiolab który mam to nowa konstrukcja. natomiast wiem na pewno że więcej przejrzystości brzmienia mi nie trzeba i kable osuszone/odchudzone odpadją. więc generalnie Twoja rada jest jak najbardziej na miejscu.

ale za 200 chyba nie mam wielkiego wyboru.

jeśli mam wydać więcej to bardziej opłaca mi się pokombinować z "interkonektem"...

-> Zydelek

"Bo że sieciówki działaja to na całym swiecie zostało udowodnione słuchowo."

Tak?!? Gdzie to udowodniono? Podaj proszę jakiś link. Bo narazie kilka artukułów, które czytałem, potwierdzają jedynie, że albo nikt nie chce się podjąć ślepego testu, albo też nikt tegoż test nie przeszedł.

Nawet tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie zglosił się żaden złotouchy.

LOL.

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

:) Tak samo nie słyszałem o ślepych testach I.C, głośnikowych:)

Sieciówka jest dopieszczeniem całości.

200zł i dużo i nie duzo ale juz można coś zakupić.

Pytającemu, który nie chce wydać więcej polecam więc sieciówkę DHlabs. Z 200-tu zł. zostanie jeszcze na dobrą płytę a dzwiękowo sieciówka potrafi być czarująca. Świetne oddanie sceny, wyraźnie kreślone plany, nie odfiltrowuje niuansów i dzwięk pozostaje rytmiczny. W swej cenie uważam ją za arcy rewelację mogocą smiało konkurować z wielokrotnie droższymi.

>tania i dobra: Audionova Starpower Mk III

Też dobra propozycja, którą zresztą można i wykonać sobie samemu. Z radzieckich przewodów z miedzi srebrzonej, ładnie opakować a jak się doda filtr z TME za 9zł to i wyjdzie szczytowy model (ten z puszką), którego słuchałem i był całkie całkiem.

• Redaktorzy

Zydelek - jak chce Ci się samemu koszulki z kablami talkiem czy czyms tam jeszcze napełniac to miłej zabawy ;)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.