Skocz do zawartości
IGNORED

Interkonekt - długość

regis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów

Jaki wpływ na jakość dźwięku ma długość interkonektu? Przy czym chodzi mi nie o różnicę między 0,5 m a 1 m, a raczej 0,5 m a 3 m. Chcę podłączyć wzmak słuchawkowy w takiej odległości (3m) od źródła. Czy to jest dobre rozwiązanie czy słabe rozwiązanie? :) Taki układ pokoju, ale jeśli strata jakości jest duża to zrezygnuję z tego pomysłu...

Słuchawki to Sennheiser 600, wzmak ASL, a kabel jeszzce nie wybrany.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/31153-interkonekt-d%C5%82ugo%C5%9B%C4%87/

No, przy 3 m to już raczej ma, jeśli pod uwagę brać system RCA (chinch). Ja bym się na takie rozwiązanie nie zdecydował, zwłaszcza w systemie słuchawkowym, gdzie każda zmiana jest o wiele silniej odczuwana. Chyba żeby zastosować XLR, jak w studio, to może dałoby radę.

zwolennik łagodności

regis -> 3 m bedzie absolutnie w porzadku. Nie obawiaj sie niczego. Kazdy przyzwoity ekranowany przewod nie powinien pogorszyc jakosci dzwieku. Slyszalem dobrze brzmiace systemy z jeszcze dluzszymi interkonektami.

• 10 miesięcy później...

Ja zapytam inaczej: czy z jakiegokolwiek punktu widzenia może mieć znaczenie różna długość każdego z 2 kabelków łaczących cd z pre. Kupiłem na ebayu kable QED-a Qunex Silver Spiral i jeden kabelek ma 1m a drugi 1,05m. Prawdopodobnie są z 2 różnych par, albo były konfekcjonowane indywidualnie. Mam mozliwość skrócenia tych 1,05 do 1 m, ale czy warto tym sobie w ogóle zawracać głowę? Pozdrawiam.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

>Stiffi

>W żadnym wypadku spadek sygnału nastepuje po około 1,8 m.Bedzie gorzej nie rób tego.Ta długosc nie

>nie jest audiofilska

:D o ile dB ten spadek?

>tomek11

różnice długości nie mają znaczenia, chyba że byłoby to np. 15m.

Skracanie o 5cm to niepotrzebne niszczenie interkonektu.

To są wogóle śmieszne odległości, a co powiecie na przesył przez międzykontynentalne linie telefoniczne długości 6 tys. km albo łączność satelitarną 30 tys. km?

Długośc kabla ma istotne znaczenie,im krótszy tym lepiej,chodzi o rezystancję,indukcyjnosć i pojemnośc.

w praktyce jest jednak trudno zauważyć różnice w dzwieku kabli o długości 0,5m czy3m, myślę że na przykład w przewodach głosnikowych mogą byc słyszalne opożnienia fazowe.

?

byca, 29 Lis 2007, 17:35

>Długośc kabla ma istotne znaczenie,im krótszy tym lepiej,chodzi o rezystancję,indukcyjnosć i

>pojemnośc.

>w praktyce jest jednak trudno zauważyć różnice w dzwieku kabli o długości 0,5m czy3m, myślę że na

>przykład w przewodach głosnikowych mogą byc słyszalne opożnienia fazowe.

to ma znaczenie ? czy nie ma znaczenia?

bez znaczenia jest to co myślisz

Niestety czasem dłuższy interkonekt to konieczność, np jeżeli sygnał idzie z komputera który który stoi na podłodze, a wzmacniacz słuchawkowy stoi na stole dodatkowo z półtorej metra w poziomie od komputera. Ja mam właśnie 3m monacor 2x duży jack -> 2xRCA, wcześniej miałem 2m i kable były za krótkie.

Czysto akademickie rozwazania ...

Wiekszy wplyw bedzie miala jakosc wtyczek niz roznica dlugosci przewodu na takich odcinkach . To nie sa mikrosygnaly z wkladki gramofonowej ...

Kup tani interkonekt i zrob dwie pary - jedna polmetrowa a druga nawet 5metrowa . Nie sadze by ktokolwiek dostrzegl roznice miedzy nimi , a o wtyczkach pisalem serio , jakosc polaczenia kabla z wtykiem jest niezwykle istotna ze wzgledow ktorych nie bede tu przytaczal bo nie o tym watek .

Panowie, dla elektronów taki kabelek to jest wielka rura. Biegną do przodu rozglądając sie na boki. Jak zobaczą, że jest w rurze jakiś pęknięcie to zwalniają żeby popatrzeć. Jeżeli jest jakieś przewężenie to jest tłok. Wszystko zależy od jakości kabla - materiału i grubości przewodnika, sposobu ekranowania, materiału i sposobu wykonania końcówek oraz lutu (rodzaju stopu i metody lutowania).

Zapewniam wszystkich, że przy dobrze wykonanym kabelku nie będzie słyszalnej różnicy na długości .5m i 3m. Różnice wystąpią jeśli taki kabelek umieścimy w bardzo silnym zmiennym polu elektromagnetycznym (lub stałym i będziemy używać go jako skakanki).

regis – jeśli mieszkasz blisko elektrowni, pod słupem wysokiego napiecia, albo też na wprost panela anteny komórkowej spraw sobie dla pewności kabelek z podwójnym ekranem, ale są też z trzema!?.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.