Skocz do zawartości
IGNORED

Skrzynki proac ukończone... piękne??

dialer

Rekomendowane odpowiedzi

Sąsiad ma mi dać kontakt do stolarza który zajmuje się tylko budową kolumn. Jak dowiem się jaki będzie koszt stolarki oczywiście podzielę się. Aha, zakład stolarski znajduje się gdzieś niedaleko Żarowa (mniej więcej połowa drogi miedzy Wrocławiem a Wałbrzychem), tak że mieszkańcy Wrocławia i okolic mogą być zainteresowani. Z doświadczenia wiem że rzemieślnicy z tych małych pipidówek są bardzo tani w porównaniu do tych miastowych, choć nie zawsze solidni, ale jak się ich przypilnuje :). Biorąc pod uwagę to że facet ma doświadczenie w budowie kolumn, ma całe potrzebne zaplecze (prasa do forniru itp.) spodziewam się "dobrej" ceny.

• 2 tygodnie później...

Witam, w tej chwili jestem na etapie negocjowania ceny stolarzem o którym pisałem. Myślę że uda mi się zamknąć się w 600-700 PLN za dwie gotowe kolumny. Stolarz znajduje się we wsi/miasteczku Milikowice mniej więcej w połowie drogi między Świebodzicami a Świdnicą. Całkowity koszt poznam dopiero po odwiedzeniu tegoż stolarza wraz ze zdjęciami oryginału. A to nastąpi nie wcześniej niż za dwa tygodnie :(. Pozdrawiam.

Ok., chyba jestem zdecydowany zacząć zbierać pieniądze na budowę własnych kloników. Tylko mam jeden problem. Nigdzie w Polsce nie mogę znaleźć elementów do zwrotnic o dokładnie takich samych parametrach jak na schemacie. Spore różnice są w wartościach cewek. Na schemacie jest cewka 83 mH 0,2 Ohm a w kraju znalazłem 0,82 mH 0,25 Ohm. I jeszcze parę elementów też się nie zgadza. Wszystko to może bardzo źle wpłynąć na dźwięk, tego zresztą nie trzeba nikomu mówić. Wiecie może czy w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) będę mógł zamówić razem z głośnikami odpowiednie elementy??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam.

Polecam tą wersję zwrotnicy. Jest mniej problemów z sylabintami.

[obrazekLUKASZ-167974_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam taki oto pomysł. Jak myślicie jak bym dolną podstawe kolumn zrobił nie z MDF tylko z granitu, powiedzmy 4cm grubości i przykleił. Miało by to istotny wpływ na stabilność całej kolumny? Jak widzicie takie rozwiązanie?

Witam serdecznie, zamieszczam fotki moich Proaców :-), niestety jednej kolumny gdyż druga jest jeszcze na warsztacie (szlifowanie i lakierowanie). Tą którą pokazuję też czeka jeszcze ostatnie szlifowanie i ostatnia warstwa lakieru.

Pozdrawiam

[obrazekLUKASZ-169570_1.jpg] [obrazekLUKASZ-169570_2.jpg] [obrazekLUKASZ-169570_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-225-100003482 1170258891_thumb.jpg

post-225-100003483 1170258890_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze jedno.

[obrazekLUKASZ-169572_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

już ostatnie :-)

[obrazekLUKASZ-169574_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rhs

Witam! Też miałem czekać, ale wolałem nie ryzykować gdyż fornir mógł się zniszczyć, a przód ostatni raz polakieruję po wycięciu otworów, najchętniej otwory wyciąłbym sam, gdyż nie ufam firmie i boję się, że mogą tam się trochę poobijać :-). Niestety nie mam frezarki.

Pozdr.

Jesli chcesz mozemy przetestowac stolarza z ul. Stalowej na moich kolumnach. Mam zamiar zrobic to pod koniec przyszlego tygodnia. Z budowa skrzynek mialem tyle fajnej zabawy, ze wcale nie bedzie mi przykro jesli bede musial to powtorzyc.

Piękna robota! Teraz faktycznie najważniejsze, żeby nic nie spaprać przy frezowaniu. Rozumiem, że wszystko zleciłeś warsztatowi. Możesz coś napisać jaką metodą fornirowali tzn. jakie kleje, jaka technika kładzenia forniru, w jakiej kolejności fornirowali ścianki, jakie lakiery itp.? Czy wnętrzności (zwrotnice i wytłumienie) masz już w środku, czy będziesz dopiero wszystko montował po wycięciu otworów?

...a dialer wciąż śpi :(

Grip

wszystko zrobiłem tymi ręcami w domowym zaciszu :-), wtedy jest największa zabawa i satysfakcja. Fornir kleiłem na klej Emficool Gel, bardzo podobny do butaprenu, ale rózni się konsystencją, jest galaretowaty. Jeżeli chodzi o metodę klejenia to zastosowałem najprostszą, najpierw kładłem kolumnę (cholernie ciężka, ręce do dzisiaj mnie bolą:) na większym od niej płacie forniru, potem odrysowywałem ołówkiem miejsce na klej, następnie smarowałem kolumnę i fornir klejem, odczekałem 10-15 minut aż klej podeschnie a potem trzeba było bardzo precyzyjnie przyłożyć i spowodować aby fornir ładnie przylegał na całej długości, ja zastosowałem do gładzenia wysokiej klasy szpachelkę :-). Po ułożeniu forniru kładłem kolumnę na deskę większą od niej i kładłem 100 Kg obciążenie. Potem jak już klej trochę podsechł (około 1h), przycinałem nożykiem przy kantach tak aby fornir wystawał poza kolumnę jakieś 1-2 mm. Później trzeba było szlifować fornir równolegle ze ścianką prostopadłą do ścianki klejonej do momentu aż fornir się z nią zrówna i tą czynność trzeba powtórzyć wielokrotnie aby cała kolumna pokryła się ładny fornirem :-). Fornir jaki zastosowałem to czereśnia amerykańska, mają duże płaty, ja nabyłem 3m x 34 cm, więc nie było problemu. Klej i fornir kupowałem w sklepie na Stalowej, tam mają właściwie wszystko do drewna. Jeżeli chodzi o lakier to zastosowałem Hartz Lack mat, nakładny wałkiem.

Pozdr.

okablowane zwrotnice są w środku, wytłumienie jest tylko w części poniżej wzmocnienia, poza tym dziury we wzmocnieniu i zwrotnice są przykryte folią aby się nie zakurzyły podczas wycinania otworów pod głośniki.

Uwaga: nie kończyłbym lakierowania przed frezowaniem. Podczas frezowania trudno uszkodzić "surowy" fornir, a bardzo łatwo porysować lakier. Skoro już położyłeś lakier, przed wycinaniem otworu oklej dokładnie jego okolice oraz stopę frezarki, na przykład papierową taśmą malarską.

Frezarkę mogę ci pożyczyć. Przed zabraniem się do kolumn koniecznie przećwicz operację na jakimś kawałku dechy czy mdf!

A skrzynki piękne ;)

Rogus, b. ladne. Jesli bylbys tak uprzejmy, podaj mi prosze nazwe/adres/tel sklepu na Stalowej. Czy widziales u nich tez bardziej egzotyczne forniry, krecony buk, krecony orzech, lub np zebre? Czy jest duzy wybor fornirow?

Teo

Dzięki za propozycję, być może się w tej sprawie z Tobą skontaktuję. Poczekam jak na Stalowej poradzą sobie z kolumnami Rhs. Z tego co wiem można im też zlecić budowę samych obudów, więc jakieś doświadczenie mają.

Pozdr.

Jazz :-)

Dzięki, podaję linka do sklepu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mają tam duży wybór fornirów, początkowo też chcialem coś bardziej egzotycznego, ale te najczęściej mieli w mniejszych odcinkach.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

>rogus

Wielki Brat jest pod wrażeniem!

Włożyłeś wiele serca w te clony. Absolutnie perfekcyjna robota.

...a ja cały czas nie wiem...budować czy kupować...oto jest pytanie.

Grip, buduj, będziesz miał świetną zabawę, i zostanie kasa na niezły systemik z kabelkami. Ceny ProAca zawsze dwukrotnie przekraczały przyzwoitość, a ostatnio ich pazerniść sięga szczytu: model D80 na tweeterach Vify po 200zł/szt, średniotonówkach Visatona, woofery Volt (tych się nie czepiam), całość za 55000zł (pięćdziesiąt pięć tysięcy).

McGyver

Właśnie też nie wiem skąd ta cena nowych Proaców, chyba za pomysł, niestety nie słuchałem ich więc nie będę przesądzał, że są to kolumny za drogie w odniesieniu do tego co reprezentują. Ale przetworniki faktycznie, żadna rewelacja.

Pozdr.

>McGyver

Słucham głównie rocka i nie jestem do końca przekonany, czy klony ProAca mnie zadowolą... niestety nigdy nie miałem okazji ich słyszeć. To jedna sprawa. Dwa - koszty. W clony muszę wpakować jakieś 3 tysiaki. Co mogę kupić za tą cenę? Może JBL Xti100 (sprowadzone zza Odry)? A może dozbierać i kupić Cobalty 816 s - podobno świetne do rocka. Najgorsze jest to, że przez to niezdecydowanie stoję w miejscu. Już sam na siebie jestem zły.

W wątku 10164 są zdjęcia moich kolumn. Opis w ''o mnie''. Mogę je sprzedać za 4500zł, a jeżeli zamiast Dynaudio Esotec wstawię Morela MDT30, to będzie za 3200zł. Woofery Vifa M17WH48-09 (wersja specjalna Vify M18WH08-08 produkowana dla Dali do modeli 450 i Evidence, dużo lepsze od PL18WO09-08), zwrotnice na cewkach powietrznych, kondensatory Wima MKP, okablowanie srebrzony Oehlbach. Gra lepiej niż Dali Grand Diva, o klonie ProAca nie wspominając, bardzo uniwersalne kolumienki, słucham na nich takiego wymiatania jak Rammstein, Dream Theater czy Tiamat, ale też małych akustycznych składów jazzowych, folka, muzyki hinduskiej i andyjskiej, czy wreszcie klasyki, i to zarówno kameralistyki jak i symfoniki. Nigdy mnie nie zawiodły, ale cóż... mam pomysł na coś większego i droższego (niedawno przeprowadziłem się do większego mieszkania).

Zbudowałem klony 2.5 na zwrotnicy ,,oryginalnej " czyli tej zamieszczonej w geocities.Grają lepiej niz monitory Avance 510 i w zasadzie wszystko co do tej pory kupowałem w salonach i sklepach. Bas pełniejszy, bez podbarwien i rezonansów ( potężny więc trzeba uważać na odległośc od sian) wysokie tony troszke zapiaszczone i niezbyt detaliczne ale zgodziłem sie ostatnio , w rozmowie z panem Kisielem ,że ,,chce im sie grać" . Co do barwy - ze spokojnym wzmacniaczem ( meridian 551) zagraja pięknie ale podłaczenie ich do Yamahy od kina domowego skutkowało uwydatnieniem średnicy . Tego podzakresu im nie brakuje ze względu na górkę charakterystyki w okolicach 2000Hz ( pomierzyłem je i moje pomiary sa dokładnie takie jak Troelsa gravesena ) i te zamieszczone w Stereophile. Bas - pierwsza klasa - im dłużej słucham tym bardziej mi się podoba- obszerny , ale ciepły i dynamiczny , ciekawszy niż peerless SLS 10" które ostatnio kupiłem do nowego projektu. Gravesen twierdzi że głosnik wysokotonowy ma podkreślone sybilanty- troszke tak ale wystarczy zastosować rezystor 5,6 zamiast 5 i wszystko brzmi OK.

najlepszym dowodem ,że to ciekawy projekt , jest dla mnie fakt ,że posiadam przetworniki nowoczesniejsze ( PHL, Expolinear ) ale nie udało mi sie zrobić z nich nic lepszego...

Moja koleżanka ( absolutny laik w dziedzinie DIY audio ) posłuchawszy tych klonów zamarła w bezruchu i powiedziała ,, Ona to jest!" ( Diana Krall )wyciągając ręke z palcem wskazującym w przestrzen między głosnikami - i to jest najlepsza rekomendacja- faktycznie , przestrzeń jest ułożona jak piramidy egipskie.Wszystko na miejscu .Mój klon kosztował około 4000 PLN bo skrzynki robiłem sam a wyszły tak ,że z daleka nie do rozróznienia z oryginałami .

Pozdrawiam

Artur

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.