Skocz do zawartości
IGNORED

Skrzynki proac ukończone... piękne??

dialer

Rekomendowane odpowiedzi

Oj przepraszam, zapomniałem dodać wpisu myślałem że przy rejstracji automatycznie dodają wpis - [email protected]

Mam wszystkie materiały do budowy klonów łącznie z rysunkami technicznymi z prawidłowymi wymiarami i położeniem głośników.

Aha, sorki zapomniałem dodać - jeśli chcecie materiały wyslijcie mi maila wtedy będzie mi łatwiej wam odpowiedzieć.

Co do brzmienia ze muli i w ucho kłuje. Chopie, że tak powiem, wstaw porządny sprzęt do nich i nie zamuli i nie zakłuje. Jeśli napędzasz je byle czym (sorki - no offence meant) to tak grają. Ja mam je podłączone do Pioniera pd9700, przedwzmak Audio Research (27 lat) i Audiolab 8000A jako koncówka mocy na kablach Mogami Blue Rocket interkonekty też z tych kabli zrobione. Sprzęt mi śpiewa - naprawdę jest super. Jak miałem tylko Aduiolaba bas byl baaardzo obfity a wysokie metaliczne szorstkie itd. Po wstawieniu AR - cud po prostu usiadłem i słuchałem muzyki - wiadomo prosi sie o lepsze kable i prawdziwą końcówę mocy ale to co jest to miodzio.

Pozdrawiam

jeszcze raz daje maila [email protected]

tylko sprawdzcie polaryzacje tweetera powinna byc prawidłowa ale trzeba sie upewnić ja mialem dwa takie pliki jeden prawidłowy drugi nie - ten chyba jest prawidłowy. Są to oryginalne pliki klona - zgadazają sie w 100 procentach. OK juz sprawdziłem ten jest prawidłowy. W pierwotnym bylo na niskim 1,5mH i inna wartość kondziora równoległego. Ten jest zmodyfikacją ale bez filtra. Modyfikacja jest potrzebna ponieważ orginalne głośniki w proAcach mają trochę inną membranę wiec i zdziebko odmienną charakterystykę. Po modyfikacji widziałem przebiegi charakterystki klonów i oryginałów - są identyczne!! Ale filterek jest potrzebny jest to wpięty równolegle zestaw 1.5mH chyba 10 ohm i 2,2 mikroF ale za wartości nie ręcze muszę jeszcze posprawdzac - cewka i kondzior na pewno opór nie jestem pewien. Jak cos sie przypomni to dorzucę. Na madisoundzie mowili ze zamiast takiego zestawu wystarczy jakiś kondzior - jest odrobinę mniej skuteczny ale duuzo tańszy ;) ale mi została cewka po przeróbce zwrotnicy więc z niej korzystam. Teraz na chwile zdjąłem filtr - niestety nie to samo - zaraz idę zakładać ponownie.

[obrazekLUKASZ-254456_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Adse, Morel zupełnie inaczej brzmi, wymaga zupełnie innej zwrotnicy. Mimo podobieństw konstrukcyjnych do Dynaudio niezbyt dobrze będzie też pracował z I rzędem, ja zwykle do niego stosuję III rząd, ale to zależy od konkretnego układu.

To była zabawa, muszę przyznać. Każdy miał coś do powiedzenia. Pan Kisiel z Audio zaproponował mi nowy schemat - ale to nie byłby juz proAc tylko KisielAc ;) No więc wlazłem na madisound.com i poczytałem - zalazłem tam klienta traktowanego jak guru - muzyk i zwycięzca kilku konkursów DIY. Odradził mi wygłupy tylko zwiększenie szeregowego oporu - oryginalnie jest tam 5 ohm (szerze to nie pamietam do ilu zwiększyłem). Potem napisałem do Morela (ODPOWIEDZIELI - Żydzi są jednak bardzo w porządku wbrew idiotom) i doradzili dokładnie to samo. Najpierw zwiększyłem do trochę ponad 7 ohm było nieźle - nawet bardzo fajnie ale scena była za bardzo do przodu - juz zacząłem winic Pioniera itp ale wtedy zwiększyłem opór bardzo nieznacznie i EUREKA - wszystko poszło za kolumny i na boki super. Scena była rozciągnięta troche za bardzo jednak - fajne ale troche sztuczne. No to znalazłem pana Olsona i jego Ariele (to odrębna historia jak bede robil nowe skrzynki to wlasnie Ariele) i on tam pisal jak ustawic kolumny - tak tez zrobiłem (trojkat równoboczny kolumny skręcone po bokach wierzcholek jakies 30 cm przed moja twarzą) - bajka - scena zwęziła sie trochę ale za to kohenrencja rewelacyjna. Chociaż jak słucham Amused to Death to i tak radio gra mi z tyłu ;) (to które puszcza Waters) - przestrzenność jest super.

McGyver

Brzmi lepiej (wiec oczywiście inaczej) oczywiscie ma większą średnicę ale wcale nie potrzebuje tak różnej zwrotnicy. A ta która jest o ile się nie mylę jest II rzędu ;) - ale oczywiście nie jestem fachowcem. Jego głowna różnica to nie różnica w brzmieniu a skuteczność i dopasowanie jej do skuteczności ss u dołu. Nie trzeba tu robic akrobacji - a brzmieć ma inaczej - po to go sie stosuje. Jak pisałem wcześniej dogłębnie konsultowałem się z fachowcami którzy na Morelu zęby zjedli i to oni mi to doradzili a ja słucham rezultatów i cieszę się z dobrego brzmienia.

Oczywiście że grać to będzie!! Ale żeby głośnik pokazał wszystko co potrafi, to trzeba go potraktować indywidualnie i zaprojektować zwrotnice od nowa. Morele ćwiczyłem dość dokładnie, później się przerzuciłem na Dynaudio, a to już zupełnie inna bajka. Po planowanych odsłuchach zamierzam zamieścić plany naszego pseudoklona ze zmienionym strojeniem skrzynki, całkiem inną zwrotnicą i Dynaudio Esotec w roli tweetera.

jaszo

- więc zrobili do niego filterek - ja skorzystałem i też sobie zrobiłem i działa świetnie

Masz na myśli te duże cewki wiszące obok terminali?

W zasadzie do dziś się zastanawiam czy lepiej było "Z" czy też "BEZ".

Jestem ciekaw jak Twoje MorProKlony zagrałyby z GC i BLSem.

pzdr

McGyver

Nie chcę się wdawać w polemikę (zbytnio) ale czasem mam wrażenie gdy słucham o indywiudualnościach głośnkiów itd że piszecie o kobietach ;). Pomimo wyjątkowości itd to tylko głośnik przenoszący lub nie pewne częstotoliwości - aby kolumna zagrała głośniki muszą grać równo nie mieć przesunięć w fazie tam gdzie nie trzeba itp. Wiadomo dopasować to jest ciężko a i każdy słucha inaczej więc dlatego górą DIY każdy robi coś co mu pasuje i nie boi się pogrzebać w środku "świętych kolumn". Przecież na przykład taka regulacja oporu szeregowego mogłaby być inna w przypadku innego wzmacniacza kabli czy odtwarzacza. Lepiej (czyt. taniej) jest pobawic sie oporem niż wymieniać kable za kilkaset lub kilka tys. złotych. Reasumując, nie wiem czy inna zwrotnica spowodowałaby że Morel by pokazał co ma - w tym zestawie gra przepięknie i tyle mi jego indywidulaności wystarcza. Wole skupic sie na indywidualności Patricii Barber, czy Joe DeFranchesco lub tez Cannonbala Aderly'ego - zamiast przewalac sprzęcicho wole posłuchać dobrej muzyki. Nie twierdzę że ty też nie słuchasz tylko daję wyraz swego dystansu do rozważań na temat indywidualności Moreli. Siemka

gipsy2

"Zaś Ci co mają pojęcie większe o budowie kolumn(a takich malo),bez problemów zrobią lepiej grające kolumny za podobną cene."

Chłopaki pogratulować samopoczucia. Rozumiem że Tylor gostki ze Stereophila (USA) i hifi choice (GB) tudzież cała masa naprawde bawiących się zawodowo koleżków to dyletanci.

Zakłada się że w najlepszym wypadku wartość kitu jest czterokrotnie niższa od ceny kolumn w sklepie. To jest sytuacja idealna. Często stosując wyższej jakości komponenty można zrobić coś wyśmienitego ale wtedy różnica już nie jest tak znacząca.

Proponuję panowie sprzedać swoje usługi firmom DynaAudio czy też ProAc-owi. Wiem, że jestem nieco uszczypliwy ale czytam na ten temat od kilku ładnych latek i im dłużej tym się zajmuję tym więcej wiem jak mało wiem. Wystarczy poczytac sobie HiFi World - tam w dziale DIY byl opis całego procesu projektowania doskonałej kolumny dwudrożnej na bazie głośników Audaxa czy opis powstawania Arieli. Wymaga to ogromnej wiedzy - niesamowitego doświadczenia i świetnego sprzętu pomiarowego. A niestety po usłyszeniu takiej wypowiedzi troche nie do konca wierze w powyższe "qualities". Sorki. Ja też bym chciał powiedzieć, że moje klony lepiej grają od prawdziwych ProAc - ale nie powiem - kogo mam oszukiwć - sam siebie? Moje grają pięknie. Dałem za nie prawie 5 tys. Jeśli wy zrobicie lepsze za 1000 to padam na glebe. Powiem tylko ze miałem wcześniej kit za 1500 i też grał swietnie ale klon go pokonał. Koleżka kupił JMLaby zaplacil za nie dużo i też grają wyśmienicie - a wy za 1500 zrobicie lepiej. Cóż przewiduję upadek JMLaba ProAca i DynaAudio, nie mówiac juz o B&W czy Tannoy oni to już wogóle się nie znają.

Pozdrawiam wesoło

A ja, jak zwykle, skonfrontowałbym te cudokolumny ze sobą, w różnych systemach, albo nawet i w 1. - sobie dobrze znanym. Każdy umie mielić ozorem.

Za pół godziny skofrontuję dwa różne, dobre kable głośnikowe. Będę miał niezależnego, słyszącego towarzysza. (Nikt z ludzi, których znacie, ale też złotouchy ;)

I niech wyższość pokaże lepszy kabel. Co z tego wyjdzie - nie wiadomo /jeszcze ;)/.

A to wszystko po to, bym widział, co kupić do mego systemu, by muza jeszcze lepiej mi smakowała ;)

Pozdr.

jaszo

ale któżeś ty to nie wiem.

Koleżka kupił JMLaby zaplacil za nie dużo i też grają wyśmienicie

Koleżka też myślał o klonach,ale chyba za duże do 20m/kw.

pzdr

Frank tak też myslalem musze sie do Ciebie wybrac dawno nie słuchałem dobrej nowej muzy pozdrowionka. Ale widziałem klona mniejszych ProAc D150 czy jakos tak.

Andrea masz rację. Bawiac sie w to co robie stwierdziłem że nie ma swietnych kolumn cudownych i tak dalej, są za to dobrze lub źle dobrane systemy. Kolega ma sliczne Avance Omegi - kolumny raczej tanie (1000 z drugiej reki) do tego dobrze dobrane klocki i gra to przeslicznie. Oczywiscie mozna sie burzyc ze detalicznosc, scena itd. ale muza jest super. A słyszałem systemy duuuuuużo droższe, po dziesięciu minutach prosiło sie o wyciszenie - nie dało się tego słuchać. Więc nie warto stawiać kolumn koło siebie po to zeby powiedziec która lepsza. Bo w tym systemie ta zagra lepiej ale w innym zagra inna. Nie stwierdze ze DynaAudio jest lepsze od JMLaba obie są świetne tylko do różnych systemów. Doskonałe Ariele grają przepięknie z lapiaczkiem lub skromnym tranzystorkiej ale przy MacIntoshu by się wyłożyły i co? są do d...? Oczywiście że nie. A pogadać że zrobię doskonałą kolumnę hmm..... tak jak stwierdziłeś każdy może.

to tak żeby pokazać jak wygladają

[obrazekLUKASZ-254675_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jaszo, zapuść sobie wyszukiwarkę i poczytaj trochę zanim będziesz komuś udowadniał że się nie zna, mimo że nie słuchałeś w ogóle tego, co zrobił. Na tym forum jest kilku ludzi, którzy zrobili w swoim życiu sporo więcej niż tylko klony Response 2,5, znają na wylot brzmieniowe charakterystyki wielu głośników których w ręce nie miałeś, i wiedzą doskonale, że jednak głośniki różnią się między sobą czasem znacznie bardziej niż kobiety. Kolumny natomiast bywają znakomite, przeciętne, a także całkiem złe, a system w którym pracują może tylko uwypuklać lub nie- ich zalety, albo maskować lub nie- ich wady. Między innymi dlatego bywa tak, że jakieś konkretne kolumny w jednym systemie grają ślicznie, a w innym fatalnie. A naprawdę dobre kolumny powinny być na tyle uniwersalne, żeby prawidłowo zagrały z niemal każdym przyzwoitym sprzętem (co wg. mnie oznacza brak konieczności specjalnego dobierania sprzętu maskującego ich konkretne wady).

McGyver,

Wcale ci nie udowadniam, ze sie znasz lub sie nie znasz. A skąd wiesz co ja w ręce miałem? Wydaje się ze typowo po polsku zakładasz ze zjadles wszystkie rozumy, szkoda. Skąd wiesz że wyszukiwarka u mnie nie pracuje. Same założenia. Na jakiej podstawie. Prorok? Nie znam cię i nie wiem jaki jesteś, widziałem to co napisałeś. Każdy lubi chwalic to co robi. Lepiej gdy chwalą go inni i do tego znający się na rzeczy. Pewnie się znasz i fajny z ciebie facet. Ale niektóre twoje opinie po prostu mnie bawią. Przewaliłeś pewnie mnóstwo sprzętu, ale co z tego? Ci których znam a też lubią DIY i muzykę zdecydowanie ostrożniej wypowiadają się w kwestii tego co da się zrobić a czego się nie da. Jak ktoś stwierdza że jest mądrzejszy od uznanych autorytetów to albo jest geniuszem albo... po prostu stwierdza i nic więcej. Pamiętam jak koleżka zrobił wzmacniacz i nie mógł go odpalić. Inny "fachowiec" stwierdził, że to rybka on już go przecież dawno odpalił i sprzedaje innym gotowe klocki na tym projekcie bez żadnych zmian. Ciekawe że jakiś czas później opublikowano całą listę błędów do tego projektu. Ale on twierdził że nie było żadnych. Tak to jest. Pozdrawiam.

Poczytaj poza tym sobie angielską prasę audiofilską odnośnie "uniwersalnych" kolumn. Obyś się nie rozczarował. Największe uznane uszy z prasy amerykańskiej i angielskiej twierdzą co innego - ale ty wiesz lepiej. Tylko pogratulować.

Dzięki za opinie na temat skrzynek.

Jaszo

Jak ktoś stwierdza że jest mądrzejszy od uznanych autorytetów to albo jest geniuszem albo...

A w którym to niby miejscu stwierdzam że jestem mądrzejszy od uznanych autorytetów? Czytaj ze zrozumieniem.

Skąd wiesz że wyszukiwarka u mnie nie pracuje.

Ano stąd, że gdyby pracowała, to pisałbyś nieco inaczej. O wadach Response 2,5 na tym forum pisało często wiele osób.

Każdy lubi chwalic to co robi.

A gdzie niby chwaliłem to co robię? Raczej dzielę się swoimi doświadczeniami. A skoro to odrzucasz... nie ma przymusu, to wolny kraj.

Na koniec, tak wyglądają jedne z moich skrzynek:

[obrazekLUKASZ-254768_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piękne są nie ma o czym mówić.

ProAc ma swoje ograniczenia jestem tego świadom, nie twierdzę inaczej. Bawi mnie tylko to, że twierdzicie ze za ok 500 USD zrobicie lepsze kolumny kiedy porządne zwrotnice mogą kosztować ok 1200 złociszów. No ale to wy się znacie nie ja. Moja wyszukiwarka nie dziala i tak dalej.

A to ze twierdzisz to wynika nie z tego co piszesz tylko z tego jak piszesz. Czytac ze zrozumieniem mnie raczej nie ucz ;) bo na tym polu jeszcze sobie radzę. Ale nie kłóćmy się. Pewnie byśmy ze sobą super pogadali - to są ograniczenia porozumiewania sie na forum.

Mogę ci podesłać piekny referencyjny model skrzyneczek podobnych do twoich zrobionych na pełnym zestawie skanspeaka. Może wpadłeś na podobne rozwiązania. Pozdrowionka i przepraszam jeśli cię jakoś uraziłem. Jestem starym malkontentem.

Andrea, przecież wiesz, że ja odsłuchy organizuję. Zapraszam każdego chętnego, wkrótce będzie następny.

Jaszo, zwrotnica musi być przede wszystkim właściwie zaprojektowana. Wtedy i owszem, zastosowanie bardzo dobrych, i czasem drogich, a czasem niedrogich komponentów może przynieść dalszą poprawę w stosunku do solidnego standardu... rzędu może 5%. Natomiast byle jakiego projektu nie uratują nawet cewki nawijane srebrną taśmą i olejowe Jenseny. Poza tym przypisujedsz mi coś, czego nie napisałem, o jakiejś kwocie 500 dolarów. Choć faktycznie, kupując komponenty za granicą za taką kwotę można stworzyć znakomicie grające kolumny.

Słusznie prawisz Andrea - z przyjemnością posłuchałbym takich skrzyneczek - chyba ze McGyver słuch disco polo ale o to go nie podejrzewam. (Zartuje oczywiści bo czytałem jego wizytówkę) Moich słuchać nawet nie proponuje ;) bo gdzie mi tam.... (tez zart) Robimy to wszystko dla zabawy i nie ma co sie denerwować - jakby człowiek miał kasę to by miał to co chciał.. ale czy na pewno? Ale kasy niet wiec i klei się z tego z czego się ma. Ja ogólnie jestem wrogiem wymiany sprzętu (powody jak wyżej) więc jak już wymieniam to na długo i wole podrasować to co mam. Coś mnie ostatnio naszło więc zaglądam i denerwuję ludzi ;). Ale wierzcie mi ten Morel naprawdę dobrze spisuje się w zwrotnicy proAca, a z wstawionych notch filter skrzyneczki naprawdę działają świetnie - amerykańce i angole twierdzą że swietnie grają z lampą ale to nic dziwnego. Tyler testował je na Audio Research i podobno z tym klockiem naprawde pokazjują co potrafią. Niestety potrzebują co najmniej kilku miesięcy grania aby w pełni się otworzyć, więc słuchane tuż po zmontowaniu grają tak sobie.

Pozdrawiam wszystkich

McGyver - daleko mieszkasz? chętnie bym posłuchał twoich skrzyń

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.