Skocz do zawartości
IGNORED

USHER CP-6311 63x1 vs AKKUS V1/V2/V3

iacor

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś miał możliwość porównania tych kolumn? Na ile są podobne?

Słuchałem niedawno 6311 podobały mi się generalnie,

ale taniej wyjdzie zrobić V2 (głośniki, nachylenie kolumn i litraż bardzo podobne)

a nawet V3 - (prawie jak 6391)

No właśnie - prawie czyni różnicę - jak ktoś ich słuchał to niech pisze.

https://www.audiostereo.pl/topic/31363-usher-cp-6311-63x1-vs-akkus-v1v2v3/

Miałem te kolumny w domu blisko rok ,może mniej i bardzo mi sie podobały .

Duże możliwości .Myślę ,że kolega pitdog też to potwierdzi.

Raczej chłodniejsza elektronika wskazana, gdy ci się już znudzą, łatwo sprzedaż ;-)

No i ten fortepianowy lakier ........ ;-) Znajomym kapcie spadną ;-)

Chodzi Ci o 6311? A czemu się pozbyłeś?

Ja po godzinnym odsłuchu zauważyłem w zasadzie tylko jedną wadę, zresztą występującą w niewielkim stopniu:

troszkę za bardzo wygładzają dźwięk, ugrzeczniają, trochę brak zadziorności

Ale być może da się to zrobić jakimś ostrzejszym wzmakiem (ja słuchałem z NAD 372)

A jak w porównaniu do V?

Najlepiej posłuchać samemu ;)

Dla mnie bas z CP-6311 za bardzo przypominał ProAc 2.5 a góra pozbawiona była rozdzielczości. Za to bardzo łagodne w odbiorze były te paczki. Mi osobiście nie podobały się do końca. A Albecki nie jest D'Albecki a mimo wszystko jego aplikacja głośników Ushera bardziej podobała mi się od tego co zrobił mistrz Joseph D'Appolito.

Paczki to osobny temat - wygląd jest kwestią gustu i nie będę o niej dyskutował.

lagodne kolumny do lagodnego grania, plumkania, ladne wysokie, srednica ok, bas w nieodpowiednich warunkach moze byc zbyt rozlazly, boomiacy, w dobrych warunkach efekciarski, tez powolny. piekne wykonanie, jakosc. maksymalne rozciagniecie w dol z kolumny 2droznej kosztem uderzenia, szybkosci.

Czyli jak ma podsumowac to osoba która nie słuchała ushera w tych konstrukcjach.

- basowo ale raczej w stronę mięsa i rozciągłości niż szybkości??

- wygładzona gora kosztem detaliczniości??

- bardzo ciepło zatem chłod wzmaka wskazany??

- i ostatnie bardzo ważne - dobre do przywalenia ale nie do wieczornej lampki wina w towarzystwie mikrodynamiki??

Kochani, piszcie do których kolumn się odnosicie, bo jak czytam to mam wątpliwości.

Ja słuchałem tylko cp-6311

Słuchałem klasyki i jazzu + Bjork wszystko to w godzinę.

Faktycznie brzmienie jest nieco spowolnione,

Bas schodzi nisko, ale raczej nie ma jakiejś dużej gęstości, czy mięsa... szybkości raczej też.

Góra nie jest IMHO wygładzona kosztem detaliczności - ja słyszalem mnóstwo detali, ale wygładzenie jest ewidentne - dęte u prokofiewa czy bartoka nie były ostre tylko łagodne - niestety.

Moim zdaniem wzmak zdecydowanie chłodny, jasny może wręcz ostry, ale nie wiem czy będzie to miało duży wpływ na brzmienie - koniecznie trzeba sprawdzić, posłuchać.

Oczywiście wygląd jest rewelacyjny, ale kolumny miały też jakiś magnes w brzmieniu -

przede wszystkim niezwykłą przestrzenność - audiophysic moim zdaniem mogą się schować (przynajmniej yary i sparki) Bjork wręcz się zmaterializowała :-)

Druga rzecz, to jednak całkiem spora ilość detali.

Trzecia sprawa, że te kolumny raczej nie zmęczą słuchacza, conajwyżej znudzą...

Zastanawiam się jeszcze jak dobranie wzmaka mogłoby wpłynąć na brzmienie.

Tak jak pisałem wyżej słuchałem z NAD 372 - 2x150W na 8 ohm - sporo.

Z drugiej strony, są lepsze wzmaki z lepszą kontrolą basu - może jakiś krell by tu się sprawdził?

W sklepie polecali mi lampkę, ale jakoś sobie tego nie wyobrażam

do Jaro4444: czy te V D'Albeckiego grają ostrzej? I jak z kontrolą basu?

Witam,

System jak w "o mnie"

wg mnie Usher 6311:

1.góra- perlista, dźwięczna, szczegółowa, ale nie przeszczegółowiona... taka jak mam być do długiego sluchania :)

2. środek - b. wciągający, plastyczny, szczegółowy

3. niskie - nisko schodzący bas, miesiste z masą, po podpięciu cd Krell okazało się, że może być b. zróżnicowany, wadą jest powolność w niższych zakresach

Kolumny we współczynniku cena/jakość niewątpliwa rewelacja

Wymagają silnego wzmaka, krell mógłby być idealny..., niezgodzę się z doborem ostrawego wzmaka, bo kolumny to przekażą...

CP-6311 słuchalem na AS ale to wiadomo co za odsłuchy więc nie liczą się. Na spokojnie przesłuchałem je na Boya w zestawie z Consonace Operą A-100 i CD-120. Robiłem to na zmianę z monitorami X-718 bo w nich mi znów brakowało basu choć średnica była lepsza.

Bas 6311 jak dla mnie był podobny do ProAc 2.5 czyli głęboki, nieco dudniący i spowolniony. Pomieszczeni było dopasowane do kolumn (ok 25- 28m2 wysokie na ponad 3 m) Może to i wina wzmaka, bo mógł po prostu nie wyrabiać prądowo i był nie wygrzany do końca. Średnica bardzo ładna, dźwięczna, z dużą muzykalnością i rozdzielczościa. Góra była łagodna, ale pozbawiona tej małej zadziorności i wydźwięków jakie daje kopułka T-9950 w moim zestawie (tylko ja mam Bosche MP w i Siemensy MKV w torze wysokiego i tranzystorowy wzmak). Generalnie 6311 nadawały się idealnie do spokojnych i wielogodzinnych odsłuchów choć brakowało im nieco zadziorności i drapieżności, którą czasem lubię ;)

Z tego co się orientuje Albecki aplikuje woofer 8945W w nieco mniejszej objętości i inaczej strojonej. Daje to podobną potęgę basu ale poprawia jego dynamikę i nie powoduje przeciągania. Czasem jest warto zrezygnować z 5 Hz na dole kosztem szybkości i "kopa". Dlatego aplikacja Pana Witolda bardziej mi podobała się.

Wszystko oczywiście kwestią gustu...

>Śmiało mogę się przyłączyć do pytania. Czy dobrze wypadną v1 lub v3 w pomieszczeniu 16 metrów na

>zestawie DEMONA pma 1500

V1 powinny wypaśc dobrze,

V2 możliwe, że wypadną dobrze,

V3 zdecydowanie odradzam do 16 m2 i PMA-1500 ;)

Spójrz jeszcze na A-3 bo to ciekawy zestaw.

U mnie jest 30 m2, więc myślę raczej nad V2/V3

Czy mam rozumieć, że w V2/v3 będą zalety usherów cp6311 + bonus w postaci

zadziorności i lepszej kontroli basu?

(Zalety w sensie przestrzeń i szczegółowość)

gutek

Wydaję mi się, ze nie przesadzam...;)))

Wszystko zalezy od towarzyszącej elektroniki. W mojej konfiguracji jest perlista, a gdy słuchałem z elektroniką za 70kzł było super perliście i to mnie powaliło... ;)

>U mnie jest 30 m2, więc myślę raczej nad V2/V3

Więc polecam V3 albo taką konstrukcję jak ja mam i opisaną w wątku "DIY na Usherach"

Jeśłi tylko V3 zapewnią to samo co CP-6381 to i tak jest super a masz zamiast ok 12000 zł (Usher) 5000 zł (V3) to i tak warto :)

do jaro4444, 2 Lut 2007, 15:29

Czy V3 lub Twoja konstrukcja też potrafi generować taką przestrzeń jak 6311?

Słuchałem tych kolumn (6311) jeszcze raz, tym razem z zestawem SUGDENa - wzmak SF-60 i CD z Masterclass.

Brzmiało lepiej niż z NAD 372 - choć sugden jest tańszy.

Poprawiła się barwa instrumentów, czy raczej po prostu zrobiła się właściwa, zwłaszcza skrzypiec czy trąbek.

Bas też był kontrolowany, w zasadzie brzmiało to dla mnie tak jak trzeba, nawet w muzyce symfonicznej. Jedynym problemem był brak pilota w tym wzmacniaczu...

No i cena tego wszystkiego też jest raczej z tych niebagatelnych.

Gryzę się czy zamawiać praktycznie w ciemno zestaw p.Albeckiego

(no i nie wiem czy V2 czy V3) czy jednek się szarpnąć na (ach te piękne skrzynki) 6311.

iacor ---> musisz sam posłuchać. Ja ze swoich paczek jestem naprawdę zadowolony.

P.S. Zamówiłem A-3 ale w innej obudowie niż standardowa (obudowa mojego projektu). Będą pewnie za ok 6 tygodni.

Pozdrawiam Irek

No tak, ale gdzie akkusa w wawie posłucham?

Poza tym, ciekawi mnie Twoja opinia, bo z tego co zrozumiałem słyszałeś obie kolumny-

jak akkus w porównaniu z 6311 buduje przestrzeń? Może napisz jakąś recenzję w dziale opinie? Widziałem tylko jedną AkustyKa, a Akkusów nie ma żadnych...

pozdrawiam

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.