Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki Crosover Cars 4x4

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

Nie załamuj że nie wiesz:) Jest to grupa aut nito terenowych, nito SUV nito kombi. Do tej grupy nalezą między innymi Forester, Murano,IF QS75 itd.

Widzę że koledzy "fachowcy" bardzo mocno znają ten segment :)

Doskonale wiem że auto na niezależnym zawieszeniu i konstrukcji samonośnej nigdy nie będzie terenowe, ale trzeba przyznać rację konstruktorom Subaru, że o wiele bardziej zbliżyli się do terenu niż Nissan. Oba te auta tylko pzypominają z wyglądu terenówki, a tak na prawdę są trochę wyżej zawieszonymi samochodami segmentu E. Ja po prostu nie za bardzo widzę sens w kupowniu takich "mieszańców". jak coś jest do wszystkiego (autostada, miasto i teren) to jest... Z tej grupy i tak wybrałbym Subaru, bo ma (przynajminej optycznie) najniżej środek ciężkości, co zdecydowanie podnosi bezpieczeństwo i pomaga sprawnie pokonywać zakręty. Poza tym i tak jestem stronniczy, rajdy zrobiły swoje :)

Polecam nowość.. Nissan Qashqai (czy jak ta cholera się zwie)... wg donosicieli z "MOTOR`u" podstawowy model z silnikiem 1,6 z niezłytm wyposażeniem wyceniono na ok. 65tys.... śmieszna cena w porównaniu np. do RAV-ki (o BMW x3 nie wspominając), a klasa ta sama... toż to tyle co podobnie wyposażony Golf!!

Luxmany i winyle 

Viniu

Porównywanie tego Nissana do Ravki i X3 świadczy tylko o wyjątkowym lamerstwie w dziedzinie motoryzacji.

Z Golfem owszem można robić takie prównania,to bardzo zbliżona klasa.

Trzeba przyznać,że w tym zakresie cenowym to atrakcyjna pozycja.

Frank mistrzu wybacz moje lamerskie pojęcie w dziedzinie motoryzacji. Obiecuję, że więcej nie wychylę się z moimi głupawymi porównaniami. Wspomnę tylko, że

Nissan:

długość: 4,3m

szerokość: 1,8m

wysokość: 1,6m

rozstaw osi: 2,63m

Toyota:

długość: 4,31 (4,39m) z czego 20 cm zabiera koło zapasowe na klapie bagażnika,

szerokość: 1,85m (5cm szerszy),

wysokość: 1,72m (z czego 10cm zbierają relingi dchowe)

rozstaw osi: 2,56m (czyli mniej niż w Nissanie).

Może mam inne pojęcie o motoryzacji i może się mylę (co lamerowi powinno być wybaczone), ale te podstawowe wartości, które są najczęściej brane pod uwagę przy porównaniach aut są bardzo zbliżone.

Dobrze, że zgadzamy się z jednym, że tak czy inaczej to dobra cenowo propozycja.

Luxmany i winyle 

Viniu żadna to dobra cena. Za ponad 20tyś$ mozna kupić naprawdę dobre auto w USA, natomiast w Polsce:):) jeszcze jak narazie trzeba płacić tyle co za SUV czy dobrego Crosovera nabywając dużego "malucha" z silnikiem o mocy trochę większej niż traktorek kosiarka do trawy czy maszyna do odśnieżania:)

Zydelku - porządna odnieśarzka niechybi by ci się przydała.

Pomysł z podrzegwaniem schodów był chybiony !

Co prawda zemby moje cale ............ale ?

Reasumując fajne autko SuSuka ViTaraA ,niedusazo kożtuje ,a Auto żwietne ?

>Viniu żadna to dobra cena. Za ponad 20tyś$ mozna kupić naprawdę dobre auto w USA, natomiast w Polsce:):) >jeszcze jak narazie trzeba płacić tyle co za SUV czy dobrego Crosovera nabywając dużego "malucha" z silnikiem >o mocy trochę większej niż traktorek kosiarka do trawy czy maszyna do odśnieżania:)

Z tym, że ciągle jeszcze żyjemy w Polsce (choć nie wiem jak długo jeszcze) z takimi cenami, jakie oferują nam dealerzy. A za tą cenę taka "kosiarka" czy inna "odśnieżarka" - mówie o Nissanie, to IMHO dobra propozycja.

Swoją drogą śmieszy mnie takie podejście do tematu. Jeszcze kilka lat temu wiekszość podniecałaby się tym, że jakies auto ma pod maską 115KM... a dzisiaj taka moc traktowana jest z przymrużeniem oka. Może i jest to śmieszna moc w porównaniu do amerykańskich SUV-ów, ale trzeba pamiętać, że ichniejsza moc oferowana jest z olbrzymich pojemności skokowych, za które płaczesz i płacisz przy dystrybutorze. Poza tym śmiem wątpić czy w ruchu miejskim, w jakim najczęściej wykorzystywane są te auta, wykorzystasz pełna moc swojego SUV-a z np. 200 HP pod maską... No chyba, że tu chodzi o to żeby mieć... ale to już problem do rozwiązania dla psychoanalityka...

Luxmany i winyle 

Samochody typu SUV sa wedlug mnie pozbawione sensu.

Lepiej kupic cos w stylu Subaru Outback, lub Audi Allroad w zaleznosci od posiadanych srodkow.

Jezeli ktos rozwaza Subaru, to duzo lepszym wyborem bedzie Outback niz Forester.

Wymienione przez Ciebie auta to nie SUVy tylko crosovery.

Ja nie potrzebuje typowego SUV'a, bo nie zamierzam pokonywać tras w Bieszczadach czy na pustyni. Do moich potrzeb wystarczy a wręcz niezbędnym i najlepszym rozwiązaniem jest nieduzy crosover o napędzie 4x4, który będzie się świetnie trzymał w czasie deszczu, dobrze sprawował w błocie i ciągnął na śniegu.

• 2 miesiące później...

Viniu, 6 Lut 2007, 07:46

>Polecam nowość.. Nissan Qashqai (czy jak ta cholera się zwie)... wg donosicieli z "MOTOR`u"

>podstawowy model z silnikiem 1,6 z niezłytm wyposażeniem wyceniono na ok. 65tys.... śmieszna cena w

>porównaniu np. do RAV-ki (o BMW x3 nie wspominając), a klasa ta sama... toż to tyle co podobnie

>wyposażony Golf!!

Własnie obejrzałem sobie i pojeździłem Nissanem Qashqai z silnikiem 2.0l 4x4.

Auto świetne. Doskonałe na drodze czy w mieście i napęd 4x4 przydatny przy wyjeżdzaniu z błota itd. Auto stworzone jakby do celów do jakich ja np. potrzebuję samochodu. Prześwit taki sam jak w Murano i tylko 3cm mniejszy jak w Patf...... .

Dwu litrowa jednostka ma 196 moment obrotowy i 6-cio biegową przekładnię. Obecnie jest w ofercie jeden TD z momentem 240 z jednostki 1.5l Ponoć od czerwca będzie 2.0l TD z momentem po założeniu czipa 500 niutków:)

Prowadzi się auto bardzo dobrze, pewnie- byłem pod wrażeniem. Ceny aut zaczynają się 68500 2x4. By wyjechać wersją z wyposarzeniem i napędem 4x4 minimalny koszt to od 80 tyś w górę.

Gdybym potrzebował coś takiego, wziąłbym allroad. Wzorowa wszechstronność, najwyższa jakość, i jakaś taka... dystyngcja, w czymś takim prostaczek mojego pokroju czułby się nobilitowany.

Widzę że Panowie nie dostrzegają różnicy pomiędzy autem terenowym a crosover.

Terenowe to- siermięzne, zazwyczaj brzydkie, wolne na szosie, niewygodne itd.

SUV- to bulwarowa terenówka (najpopularniejsze obecnie).

Crosover- to auto szosowe z przystosowaniem do przejażdzki w trudniejszych warunkach (szutry, błoto itp).

Oglądałem dzisiaj tego Nissana "Kaszkaja". Ma z przodu dużą, nisko wiszącą chłodnicę osłoniętą tylko plastikowym spojlerem. Strach tym podjechać do wysokiego krawężnika, a co dopiero w teren. Myślę że na polnej drodze nie jest lepszy od Lanosa.

Panowie tylko nie VW!, tylko nie VW!

Dziś w nocy w Gdańsku próbowali wziąć mojej Golfa IV :((

qrwa!!!!! dziady!!!!

poszła wkładka w drzwiach i w stacyjce i nic poza tym, reszta nienaruszona

oczywiście próbowali wpiąć się przez OBD2

miałobyć "mojego Golfa IV" jak zwykle literówki ;))

ale nie wzięli :))

a service VW w Gdańsku do dupy, oni są śmieszni

miałbym czekać coś około 14-16 dni na wymianę kompletu wkładek i zakodowanie

Foksik, 19 Kwi 2007, 18:50

>Oglądałem dzisiaj tego Nissana "Kaszkaja". Ma z przodu dużą, nisko wiszącą chłodnicę osłoniętą

>tylko plastikowym spojlerem. Strach tym podjechać do wysokiego krawężnika, a co dopiero w teren.

>Myślę że na polnej drodze nie jest lepszy od Lanosa.

Ty oglądałeś ja jeździłem i to po trudnym terenie:)

Brednie piszesz:).... wysokość tego auta jest niemal identyczna jak MURANO.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.