Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz cd vs dvd w muzyce

zeppelin

Rekomendowane odpowiedzi

opteron, 6 Mar 2007, 15:58

>O czym w ogóle jest ten temat?

O porównaniu odtwarzacza DVD z CD w zastosowaniu "odsłuch płyt CD audio". O tym co powoduje że DVD "player"gra gorzej od CD "player" ( ale to też zależy jaka klasa ) - po prostu dogłębna analiza przyczyn powodujących różnicę w brzmieniu.

opteron,6 Mar 2007, 15:58

>6 Mar 2007, 15:58

O czym w ogóle jest ten temat?

Temat jest o podaniu sygnału w DVD na gniazdo SPDIF w jak najwiekszej precyzji strumienia danych w celu zastosowania go jako transport dla zewnętrznego DA-ca,no bo z tego co wiem to im bardziej stabilny jest kwarc w transporcie to tym bardziej jest słyszalna lepsza przestrzeń i głębia sceny ?.

OK,

W skrócie, ogólnodostępne tanie DVD nie wiedzą co to są przetworniki multibitowe, i chyba nigdy takich tam nie znajdziemy, nie mam tutaj na myśli tanich kości delta sigma które tylko przyjmują różne szerokości słowa wejściowego. Pomijam fakt że niektóre kości nie specjalnie nadają się do cdda 16/44, było na forum wiele tematów dogłębnie omawianych przynajmniej kilka razy i nikomu nie chce się odpowiadać po raz enty na te same pytania >wyszukiwarka

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

>są urządzenia do "słuchania" i oglądania

>oraz słuchania...

To jest w ogromnej części racja jednak ten argument zawsze mnie nieco irytuje. Tak można bez końca mówić i dojśc do tego, że aby posłuchac muzyki to najpierw trzeba poprawić zasilanie, potem mieć oddzielne żródło oddzielny przetwornik i oczywiscie nie można mieć dalej integry bo są albo urządzenia od wzmacniania i regulacji albo tylko do wzmacniania i tylko do regulacji. Czyli bez pre/power ani rusz. Itp. itd. A na końcu może się okazać , że inna konfiguracja cd/integra bez tych podziałów wcale nie zagra gorzej.

Chyba nikt nie ma wątpliwości, że przy omawianiu jakości "absolutnej" specjalizacja urządzeń jest nieunikniona. Jednak ten wątek, jak mi się wydaje, traktuje o podstawowym sprzęcie. Padały tu kwoty rzędu 1000 zł więc pytanie jest takie - czy kupić za 1000 zł dwa klocki cd i dvd i ten cd zapewni lepszy dźwięk niż dvd za 1000 zł. Ja bym nie był tego taki pewny. Podobnie możemy rozpatrzyć kwotę 2000zł.

Z lepszych odtwarzaczy dvd słuchałem ROTELA chyba 1068 oraz ARCAMA DV 137. Graja całkiem przyzwoicie. Szczególnie rotela chętnie widziałbym u siebie w domu. Myślę, ze tańszy o 20-30% odtwarzacz cd miałby sporo trudności w pokonaniu tych modeli.

miszak,7 Mar 2007, 14:28

>Padały tu kwoty rzędu 1000 zł więc pytanie jest takie - czy kupić za 1000 zł dwa klocki cd i dvd i ten cd zapewni lepszy dźwięk niż dvd za 1000 zł. Ja bym nie był tego taki pewny.

Według mnie tak jak wcześniej już pisałem za nie wiele więcej bo za ok1200/400 lepiej jest kupić DVD PANAS/Pioneer + DAC Zhaolu i mamy za tą cenę jakość nie do przebicia !(nawet za 4 x tyle) no a w późniejszym czasie jak dozbieramy trochę pieniążków to wtedy zrobimy następny krok i dokupimy transport np taki jak poniżej cena ok 400USD i to już bedzie full wypas komplecik za te pieniadze lepszego chyba nikt nie zestawi ?.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A dvd zostanie i się nie zmarnuje bo zostanie do filmów i mp3/320 :-) .

Ukryta Zawartość

Krak_oN

"Według mnie tak jak wcześniej już pisałem za nie wiele więcej bo za ok1200/400 lepiej jest kupić DVD PANAS/Pioneer + DAC Zhaolu i mamy za tą cenę jakość nie do przebicia !(nawet za 4 x tyle)"

dobre :-)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

To podłączę sie i ja do tematu.

Ponieważ moja Yamaha całkiem padła [analog górą w moim systemie :-)], a i do nowych laserów nie mam coś szczęścia, przyjdzie mi pewnie coś zakupić na jej miejsce.

Zaproponujcie coś do słuchania muzyki, co spełni poniższe kryteria:

- urządzenie uniwersalne(odtwarzanie DVD, CD,DiviX mile widziany lecz nie konieczny), czyli obraz i dźwięk w jednym

(wiem wiem, DVD nie służy do słuchania muzyki)

- nówka sztuka

- budżet ~ 1 500 zł.

Marantz i Denon mają w tym zakresie cenowym kilka propozycji, inni pewnie też. Yamaha ciężko rozczarowała mnie krótkim żywotem, więc omijamy jej produkty.

Pozdrawiam.

miszak

Dokładnie o to mi chodziło! Wiadomo że hi-end`owy audiofil nie zastanawia się nad takimi hybrydami, tylko ma full wypas w torze dla muzyki....

Ci z aspiracjami do audio i z normalnymi zarobkami nie unikną takich rozważań, jak zadowolić się i w audio, i w video. Zwłaszcza, gdy większość ma na głowie rodziny i wydatek kilku tysięcy na sprzęt to decyzja strategiczna.

• 8 miesięcy później...

Philips DVP 9000S

wg kilku muzyków zaproszonych do testów przez redakcje audio video brzmiał lepiej niz CD: HK HD 755, Marantz CD5400, CA Azur 540C

czyżby w cenie 1500 nie miał rywali ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 5 lat później...

Odświeżę stary temat.

Czy zmiana mojego CD Denon DCD 960 na DVD Denon serii 2xxx lub 3xxx lub Rotel ma sens? Sądze, że jakość dźwięku w tym przypadku nie ucierpi, ale pytam się Was, co o tym sądzicie? Może jakieś propozycje DVD do 500zł.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.