Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy IN/OUT

Mogos

Rekomendowane odpowiedzi

Czy każdy wzmaniacz słuchawkowy posiadający wyjście out działa jak preamp? Mówiąc szczerze po podłączeniu mojego między CD i wzmacniacz trochę się zdziwiłem. Wyobrażałem sobie, że wyjście out jest poprostu jakoś zmostkowane żeby sygnał mógł być przesyłany bez względu na to czy wzmacniacz słuchawkowy jest włączony czy nie. No cóż na pierwszy rzut ucha po wpięciu wzmacniacza słuchawkowego zrobiło sie tak jak by ciekawiej ale na ostateczną ocenę za wcześnie. Z drugiej strony nie bardzo mi pasuje włączać wzmacniacz słuchawkowy nawet gdy chce posłuchać tylko przez kolumny. Czy jest jakieś rozwiązanie, które pozwalałoby wysyłać sygnał niezależnie do wzmaka słuchawkowego i wzm. mocy majac w cd tylko RCA L+R no i cyfrowe wyjście. Wcześniej miałem wpięty wzmacniacz słuchawkowy pod wyjście rec out wzmacniacza ale nie gra to to tak samo jak przy wpięciu bezpośrednim pod CD.

https://www.audiostereo.pl/topic/31512-wzmacniacz-s%C5%82uchawkowy-inout/

> michelangelo

dzieki za odpowiedź. Tak to że działa to jako preamp było dla mnie oczywiste. Ciekawe czy to reguła dla wzmacniaczy słuchawkowych z wyj. wej. czy też nie. Mam pytanie , prośbę o poradę. Czy można dołączyć drugą parę wyjść-gniazd RCA do już istniejących podłączając je równolegle? Jaki by to mogło mieć ewentualny wpływ na dźwięk i czy z elektrycznego punktu widzenia byłoby to bezpieczne dla elektroniki CD? Czy przy takim podłączeniu możnaby wysyłać sygnał jedocześnie do włączonego wzmacniacza kolumnowego i słuchawkowego? Na zdjęciu widać podłączenie gniazd RCA, które chciałbym ewentualnie zdublować. Wiem, że dużo pytań i będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi, odsyłacze do materiaów w sieci lub ewentualne konkretne odpowiedzi i porady.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Do mojego poprzedniego wpisu nie dodało zdjęcia. No to jeszcze raz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Możesz dodać. Takie dodatkowe gniazda, połączone równolegle z tymi opisanymi jako 'wejście' popularnie nazywa się przelotką.

Podłączenie takie nie uszkodzi CD.

Większa ilość kabli i połączeń oczywiście degraduje sygnał, choć nie przypuszczam, aby zmiany były drastyczne.

Można równocześnie zasilać wzmacniacz od głośników (przez przelotkę) oraz słuchać przez słuchawki.

Mogos, jeśli dobrze Cię zrozumiałem, to pytasz czy możesz zdublować gniazda w CD - moim zdaniem to jest lepsze rozwiązanie niż przelotka we wzmacniaczu słuchawkowym, bo sygnał nie idzie niepotrzebnie po podwójnych kablach. Ja zamierzam, jak znajdę trochę czasu, nie tylko zdublować wyjściowe gniazda RCA w odtwarzaczu, ale także w przedwzmacniaczu gramofonowym, żeby połączyć je właśnie ze wzmacniaczem słuchawkowym (akurat mam dwa przełączane wejścia we wzmacniaczu słuchawkowym).

(Jest też prostsze, ale najgorsze i delikatnie mówiąc mało audiofilskie rozwiązanie: zastosować takie małe rozgałęziacze RCA do wyjść CD - tfu, tfu!... mam gdzieś w szafie, ale nie stosuję tego nawet jako tymczasowe rozwiązanie; wolę przełączać kable.)

>Hiszpan

Dokładnie chodzi mi o zdublowanie WYJSC audio w CD. Wpis Inżyniera mógł trochę zmylić. Czy to będzie bezpieczne dla elektroniki odtwarzacza? Chyba tak bo takie rozgałęzienia sygnału stosuje sie np. dla wyjść słuchawkowych tylko nie wiem czy to to samo. Muszę tylko znależć wtyczkę podobną do tych, które widać na zdjęciu łączących płytę z gniazdami ale trochę większą a może jeszcze coś innego wymyśle.

Nie widzę żadnych zagrożeń dla wyjścia CD z powodu dublowania. Sygnał wyjściowy idzie przeważnie ze wzmacniacza operacyjnego, a te mają zabezpieczenia przeciwzwarciowe. Bardziej chodzi o poziom zniekształceń THD, który rośnie wraz ze spadkiem impedancji widzianej przez wyjście CD. W przypadku mojego wzmacniacza jego preamp ma R wejściowe = 22kOhm, do tego równolegle wejście decka = 47kOhm. Spełnia to z zapasem wymóg zawarty w instrukcji playera, żeby obciążenie miało więcej niż 10kOhm. I znów nie chodzi tu o bezpieczeństwo, tylko zagwarantowanie parametrów obiecanych w manualu.

Z punktu widzenia obciążenia wyjścia CD jest całkiem wszystko jedno, cz rozgałęzimy sygnał dodatkowymi gniazdamie w CD, przelotką we wzmacniaczu słuchawkowym czy też rozgałęziaczem Y w dowolnym miejscu. Koniec końców CD napędza dwie pary kabli i dwa połączone równolegle wejścia wzmacniaczy. Kryterium może wobec tego być wygoda albo też kwestia co chcemy/możemy przerabiać dodając dodatkową parę gniazd RCA.

Ok to już wiem dużo wiecej.Teraz pytanie o to obciążenie impedancją. Jeżeli będę miał włączony tylko jeden ze wzmacniaczy to czy drugie podłączenie niewłączonego wzmacniacza będzie wprowadzać dodatkowa impedancję czy tez tak jakby rozgałęzienia nie było.

Zawsze będzie wprowadzało. Jaką to zależy od konstrukcji wejść. Jeśli to prosty tłumik na wejściu, to nie ma znaczenia, czy zasilanie włączone czy nie. Jeśli na wejściu jest jakiś aktywny bufor, to jego właściwości zależą od tego czy jest zasilany, czy nie.

Najprościej: podłącz rozgałęziacz Y i sprawdź działanie "organoleptycznie".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.