Skocz do zawartości
IGNORED

Odsłuchy budżetowe ;-) we Wrocławiu

vorpane

Rekomendowane odpowiedzi

Witam towarzyszy niedoli słyszenia ;-)

Dnia 13.02.07r. miałem przyjemność gościć u siebie kolegów HYBRYD'a i demiro. Połączone siły naszych systemów zapewniły przednią zabawę klockami ;]

Ogólny nasz pomysł na system to: przy małych środkach czyli około 6...8 kzł z rzeczy nie markowych, DIY i second-hand zrobić możliwie dobry dźwięk.

Wczoraj słuchaliśmy u mnie ale myślę że z czasem będziemy wcielać w życie inne kombinacje w innych lokalach :)

Oto nasz hardware:

ZAWSZE GRAŁO:

- Gainclone (LM3875 premium kit wersja wypas, integra i potencjometrem Alps)

- Avance Signature III mk3

- sieciówki DIY na Helukabel i listwa DIY by Piotrek608

- pokój :) - 18mkw dobrze wytłumiony, niestety sweet spot tylko metr od tylnej ściany

PODMIENIALIŚMY:

1) interkonekt

- Gotham GAC-2 (mikrofonowy DIY za grosze)

- AudioQuest Copperhead

- Zzultra analog (bialy - srebro)

- Velum NFS Blues

2) CD

- Pioneer PD-9300 fabryczny

- sony CDP-790 pelny tuning + wymiana zegara (zegar autorski Usha / Rusha) oddzielne zasilanie z trafkiem na zegar

3) kable głośnikowe

- XLO VDO ER14 bez konfekcji

- AudioQuest CV4

Software:

- Tracy Chapman "New begining" utwór 2

- Diana Kral "The girl in the other room" utwór 1 i 3

- Oleś "Shadows" utwór 3

- Dżem "Wehikuł czasu" Spodek 92 vol1 utwór 9

- Apocalyptica "Inquisition Symphony" utwór 7

- Tori Amos "Scarler's Walk" głównie utwór 2 i 8

- Yim Hok-Man "Poems of thunder: Master of chinese percussionist" (Naxos)

1) Na początku grał gotham/pioneer/xlo czyli mój system.

Ciężko mi powiedzieć jak gra (koledzy napiszą), mogę tylko powiedzieć co się stało po zamianie.

2) XLO zmieniliśmy na AQ CV4.

Różnica była ogromna, bo prawie każdy aspekt dźwięku uległ pewnej poprawie. Zyskała makrodynamika, barwa ale przede wszystkim mikrodetal i w największym stopniu bas, którego było więcej. Stał się też szybszy, ale były pewne problemy z konturem i wygasaniem bo teraz dopiero dała o sobie znać bliskość tylnej ściany. Natomiast scena zaczęła się rozmywać i wariować.

3) Gotham zamieniliśmy na Zzultra.

Scena nieco się uspokoiła, Yim Hok-Man zagrał w całym pokoju, ale wyraźniej niż w konfiguracji nr.1. Łagodniej i przyjemniej zaśpiewały Tori, Diana i Tracy. Bas uładził się nieco, ale wciąż dawały znać mocne odbicia.

4) Zzultra zamieniliśmy na Velum.

Z basem znów było trochę lepiej, bardziej poprawiła się dynamika. Rewelacyjnie zagrała tzw. cisza czyli wybrzmienia osiągnęły odpowiedni timing. Baaardzo dobrze zaprezentowała się scena a wysokie pasma

zagrały przejrzyście. W Apocalyptice pojawiło się kilka nowych wiolonczel ;-] i generalnej słodkości dostały instrumenty akustyczne. Największe wrażenie jednak zrobiła na mnie świetna separacja instrumentów.

5) Pioneera zamieniliśmy na Sony.

Pewnej poprawie uległa przede wszystkim barwa (mniejsza szorstkość) i wysokie tony. Minimalnie szybciej zagrał bas. Niestety rozmyciu uległa przestrzeń. Lepiej się słuchało np. Tracy, gorzej Yim Hok-Mana.

6) Velum zamieniliśmy z powrotem na gotham i taki dźwięk porównywaliśmy z AQ Copperhead.

Mi bardziej podobał się Gotham, który miał co prawda mniej detalu i gorzej przekazywał górne pasma, ale Copperhead gubił scenę, zwolnił bas i z fortepianu zrobił coś burczącego :-)

Wg. mnie największe zmiany przyniosła wymiana głośnikowych, potem gotham->Zzultra, potem Zzultra->Velum, mniej zmieniło się po zamianie CD-ków, a najmniej - zastępując gotham Copperhead'em.

Do pełni szczęścia zabrakło kilku mkw. Gdyby słuchacz oddalił się od tylnej ściany o jakiś metr, próżno by zarzucać CV4 albo Velumowi że bas był nie taki jak trzeba.

Wniostki: mam problem. Nawet mając kilka kilozłotych nie wiem co mam kupić, bo wszystko (w szczególności kable) da lepszy i mocniejszy bas. Za mocny. Toteż czeka mnie albo wymiana/modyfikacja CD, albo

szukanie "chudego" IC albo najlepiej zmiana pokoju :(

Epilog.

Po wybraniu najlepszej konfiguracji (oczywiście nr. 5) zaczęliśmy słuchać muzyki. W planach dalsza współpraca techniczna (odsłuchy) i artystyczna (słuchanie muzyki).

Na koniec zaś pokazałem kolegom sygnał HD na moim projektorze, po czym zgodnie stwierdzili, że już wiedzą w co będą teraz inwestować :->

Zdjęcia mojego systemu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1296-100008207 1171557520_thumb.jpg

post-1296-100008208 1171557520_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Bardzo dziękuję za zaproszenie Vorpanowi. Było bardzo milo.

Każdy z nas ma swój pomysł na muzykę. Spotkanie pokazało że nasze preferencje odsłuchowe są naprawdę różne. Doszliśmy razem do wniosku, ze każdy ma swój „gust brzmienia” i z tym się nie dyskutuje. Szkoda, że zapomniałem płytek.

W repertuarze zabrakło mocniejszych nagrań muzyki symfonicznej czy coś z Neurosis / Shellac.

Ale do rzeczy, moje spostrzeżenia:

W kolejności :

1) System Vorpane MOIM zdaniem - ciemno, bez dynamiki, brak pewnych zakresów średnicy i basu. Spora przestrzeń która mi zaimponowała, jednak z Demiro zgodnie doszliśmy do wniosku, że to spora zasługa pokoju. Poza tym bardzo sucho i bezbarwnie (szczególnie było to słychać na D Krall)

Co do konkretnych ocen poszczególnych składowych, zostawię to na koniec (patrz podsumowanie)

2) Wymiana głośnikowych na CV4. Opadł kocyk z głośników. Pojawiło się sporo nowych dźwięków. Basu dużo i niestety brak kontroli (tu zdecydowana wina gothama). Ogólnie poprawa w całym paśmie.

3) CV4 pozostał i wymiana Gotham na Zzultra. Poprawa dalej na plus. Jednak zrobiło się troszkę szorstko szczególnie na górnej średnicy i w górze pasma. Bas się uspokoił. Chyba Zzultra nie spasował się z systemem Vorpane, a właściwie z Pionkiem. Najprawdopodobniej zagrał by znacznie lepiej z Sony CDP790 (tuning) o którym kilka słów poniżej.

4) Zzultra  Velum NFS Blues. Poprawa ogromna! Zreszta nic dziwnego, to kabel z wysokiej półki. Poprawa w całym paśmie. Bas zyskał na kontroli. Przestrzeń na plus z znacznie lepszą lokalizacją instrumentów. Wygaszane instrumentów, barwa. Jednym słowem wszystko na plus.

5) Wymiana Pionka na CDP 790 . Tuning CDP koszt całości razem z cedekiem około 600 zł. Tu podziękowania za pomoc w złożeniu cedeka dla McGyvera i Marekzawa :- )

Co się zmieniło? Jak dla mnie wszystko. Nie spodziewałem się, aż takiej poprawy. Tutaj dopiero IMO zaczęła grać muzyka. Co się rzuciło od razu na uszy to poprawa barwy instrumentów, vocalu. Góra i wyższa średnica bardzo się poprawiła. Dźwięk cieplejszy. Poprawa makro/mikrodynamiki. Bas zyskał minimalnie na kontroli.

Moim zdaniem CDP 790 (tuning) zjadła Pionka na kolacje ;-)

Jeśli chodzi o ocenę poszczególnych części systemu Vorpane.

IMO najsłabszy element systemu to monitory Avance. Zdecydowanie brakowało pewnych zakresów w całym paśmie. W najwyższym zakresie góry przy mocniejszych uderzeniach perkusji – szeleszcząco. Plus dla kolumn to dosyć szczegółowa prezentacja sceny i poukładanie.

O cedeku już napisałem wyżej. Co do kabli - na pewno czeka naszego kolegę wymiana.

Zastanawia mnie natomiast Gainclone. Na pewno to najlepszy element tego systemu. Już planujemy odsłuch Gainclona z porządniejszymi kolumnami demiro, a może kiedyś nawet u mnie ? ;-)

Moje rady dla Vorpana:

- stabilniejsze standy, strasznie się to bujało.

- zacieśnić rozstaw kolumn, moim zdaniem była luka po środku i vocal się rozmywał, a nawet czasami było go słychać bezpośrednio z kolumn.

- zworki/blaszki w kolumnach zastąpić kablem.

Podsumowując, czy da się w tym zakresie cenowym lepiej niż to co zaprezentował nam Vorpane? Moim zdaniem da się i to dużo lepiej. Jednak sam Vorpane słucha dosyć specyficznej muzyki (np. sountrack z gier) i powiedział nam, że system starał się dobrać według swoich preferencji odsłuchowych jak i muzyki jakiej słucha. Jak dobrze wiemy nie ma systemów uniwersalnych.

Tak jak napisałem na początku każdy ma swój „gust brzmienia” …

Na koniec na kolana powaliła nas prezentacja Projektora. Trudno mi jest porównywać bo nigdy wcześniej nie oglądałem w warunkach domowych filmów z projektora w takim formacie, ale to było TO ! :D

Wstawiam zdjęcie słuchanych IC.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam

HYBRYD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tomku wielkie dzieki ze cos napisaliscie ;D

Milo zobaczyc ze ktos inny tez robi takie spotkanka.

Pozdrawiam kaszanka7

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

He he, dzięki za "jakieś" zainteresowanie ;)

Rzeczywiście, zapomniałem dodać, że układałem system trochę pod moją muzykę (a nie odwrotnie!) którą abstrachując od gatunków łączy jedno - zazwyczaj kiepska jakość nagrania, w szczególności śmieci na górze pasma i ogólna hałaśliwość. Trzeba więc było wszystko trochę spowolnić i załagodzić. A że dostało się dynamice i barwie - coś za coś :-(

Oczywiście oceniać sprzęt należy na dobrych realizacjach i to zapewne miał na myśli HYBRYD pisząc że za tę samą cenę da się lepiej.

>> kaszanka7

Byłeś po części inspiratorem spotkania.

>> Snajper

Nic się nie grzeje, nawet na najwyższych głośnościach. Z resztą nie leżę wtedy i nie namagnesowuję się ;-P

annawroc, 14 Lut 2007, 19:49

>i nikt nawet słowem nie pisnął. tak po(wielkiemu) cichu, za plecami. wstyd;)

No właśnie. Nie pisnęli słówkiem. A można by do tego jakiegoś analogowe źródełko...

vorpane>

>Rzeczywiście, zapomniałem dodać, że układałem system trochę pod moją muzykę (a nie odwrotnie!)

Chwala Ci za to, czasem mam wrazenie ze sprzet wymusza repertuar gromadzacy dzwiekowych onanistow ;-) W kazdym badz razie fajnie ze sie Wroclaw wybudza z "zimy" ..

Witam wszystkich

I jeszcze ja pozwolę podziękować za zaproszenie. VORPANE przyjął nas naprawdę miło.

Cały skarb gospodarza znajdował się w pokoju na piętrze i tam tez spędziliśmy resztę wieczoru.

Nie chciałbym się powtarzać po kolegach, spróbuje krótko i zwięźle opisać moje spostrzeżenia z odsłuchu, który oczywiście nie dobył by się dzięki gościnności VORPANE :-)

Na początek wysłuchaliśmy pełnego sprzętu VORPANE. (w-w).

Pierwsze dźwięki to Tori Amos z Scarler's Walk, a później Tracy Chapman z New Begining. Co od razu przykuło moja uwagę to, że kolumny były za mocno rozstawione i przez to dźwięk, a najbardziej wokal tracił swoja punktowość, druga sprawa to szorstki i mało barwny i bas skąpy, skąpy w sensie rozdzielczości. Po wymianie głośnikowych na AudioQuest CV4 Avance jakby odżyły, dotarły do nich dźwięki, ale chyba najwięcej niskich częstotliwości i średnicy, tu zgadzając się z kolegami „kotara opadała”, choć dalej było kiepsko z kontrolą. Na utworach Yim Hok-Man instrumenty nie miały wymiaru trochę były jak miniaturowe.

Po wymianie IC z Gothama na Zzultra od razu dźwięk zyskał na przestrzeni, Tracy zaczęła wreszcie śpiewać, szeleszcząca góra się znikła, trochę lepsza rozdzielczość, kontrola dalej leży. Przez cały odsłuch miałem wrażenie, ze to Gainclone grał tu najlepiej i chyba reszta tez ze mną się zgodzi.

No i przyszła pora na VELUM-a NFS blues naszego dobrego kolegi HYBRYDA. I najwięcej zmian, ale w klasie i barwie dźwięku, znalazła się również kontrola i góra zwłaszcza w wyższych partiach zaczęła wybrzmiewać i nie szeleściła tak jak wczesnej. Wszystko się uspokoiło i było naprawdę przyjemnie. W tym ustawieniu trochę posłuchaliśmy Apocalyptici Inquisition Symphony i koncertówki Dżemu.

Na koniec przyszła zmiana na CD SONY CDP-710 po tubingu i tu tak samo jak HYBRYD: klasa, ciepło i naturalność zwaszcza wokalii.

A na koniec było trochę dla oczu. VORPANE odpalił swój projektor i pokazł jak to się robi kino w pokoju, po prostu MASAKRA.

Jeszcze raz wielkie dzieki

demiro, nie wiem, czy dobrze czytam, ale z kiepskiego dźwięku przeszliście do (przynajmniej) dobrego za pomocą kabli, na dość słabym sprzęcie. mam nadzieję, że źle czytam

Czy odsluchiwalismy po kryjomu? alez nie :-) nie mielismy takiego zamiaru. Zainspirowany spotkaniami podwarszawskimi (kaszanka7, snajper, kris ...) pozazdroscilem i zaproponowalem odsluch u kolegi Vorpane (zeby tylko nie bylo tak daleko! 10 km za bielanami uff :-)

Bardzo bym chcial by takich odsluchow bylo jak najwiecej. Jednak sam nie moge zaprosic do siebie wiecej niz 2 osob. NIestety ograniczenia pokoju (bardzo male okolo 13 m2). Jezli sa jakies osoby z Wroclawia dysponujace wiekszym pomieszczeniem i sa chetne do zabawy, to prosze zglaszac swoje propozycje w tym watku.

Dodam jeszcze, ze nam studentom jest naprawde trudno. Uczymy sie, nie posiadamy stalych dochodow, a mimo to udaje sie nam zbudowac cos co gra i to za przystepne pieniadze. Tak jak w tytule watku chcemy pokazac, ze budzetowo wcale nie musi oznaczac slabo. I tu chyba koledzy sie ze mna zgodza :)

pozdr

Hybryd

u nas można(my już postudiach)ale mimo tych trochę ponad 20 m, rozkład taki, że 2-3 osoby (+my) będzie tylko dobrze,może byc więcej, pod warunkiem, że reszta w tym czasie będzie... cokolwiek;) chyba coś nie tak w tym wpisie-jutro się wyprostuje

Nikt nie napisał ze to był kiepski sprzet. Tez nikt nie napisał że kable i CD z zrobiły z tego sprzetu super granie. Po prostu zmiany jakie wniosły byly bardzo zauwazalne, a co wazne było duzo lepiej. Wyciagneły to co naprawde moze ten zestaw zaoferowac.

"Co od razu przykuło moja uwagę to, że kolumny były za mocno rozstawione i przez to dźwięk, a najbardziej wokal tracił swoja punktowość, druga sprawa to szorstki i mało barwny i bas skąpy, skąpy w sensie rozdzielczości. Po wymianie głośnikowych na AudioQuest CV4 Avance jakby odżyły, dotarły do nich dźwięki, ale chyba najwięcej niskich częstotliwości i średnicy, tu zgadzając się z kolegami "kotara opadała", choć dalej było kiepsko z kontrolą. Na utworach Yim Hok-Man instrumenty nie miały wymiaru trochę były jak miniaturowe.

Po wymianie IC z Gothama na Zzultra od razu dźwięk zyskał na przestrzeni, Tracy zaczęła wreszcie śpiewać, szeleszcząca góra się znikła, trochę lepsza rozdzielczość, kontrola dalej leży. Przez cały odsłuch miałem wrażenie, ze to Gainclone grał tu najlepiej i chyba reszta tez ze mną się zgodzi.

No i przyszła pora na VELUM-a NFS blues naszego dobrego kolegi HYBRYDA. I najwięcej zmian, ale w klasie i barwie dźwięku, znalazła się również kontrola i góra zwłaszcza w wyższych partiach zaczęła wybrzmiewać i nie szeleściła tak jak wczesnej. Wszystko się uspokoiło i było naprawdę przyjemnie"- jak to ?? przeca ten opisuje przepoczwarzenie i to sprawiły kable. Może też być,że nie umiem czytać.Nie upieram się.

Panowie i Panie :

macie 9 dni na podjęcie decyzji i 100 km do przejechania

serdecznie zapraszamy :

Ukryta Zawartość

pzdr

Bartek

ps.jeszcze kilka miejsc jest.

Ukryta Zawartość

>> demiro

Właśnie to miałem na myśli.

>> annawroc

Czy system grał dobrze czy źle to sprawa WZGLĘDNA. Tak czy inaczej jest lepiej po wymianie kabli. Moim zdaniem o klasę lepiej. A czy to znaczy, że gra >>nadal kiepskonaprawdę dobrze

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.