Skocz do zawartości
IGNORED

nowy car nowe audio - propozycje prosze

pep22

Rekomendowane odpowiedzi

Panie, Panowie, w nowym moim autku wszystko boskie, ale z audio to sie nie popisali. Trzeba cos zmienic, koniecznie. Mam radio firmowe, nie bede go zmieniac co by nie kusic domoroslych ulicznych audiofili. To moze wzmacniacz do tego jakis? Glosniki w drzwiach przednich i tylnych, wszystkie potworne i pewnie do wymiany. Wolalabym nie zmieniac kabli - nie chce rozgrzebywac calego auta. Trzeba zmienic 4 glosniki? Na takie same? Od razu mowie, ze nie zainstaluje niczego w slupkach, ma wygladac jakby nic nie bylo zmieniane.

Auto - nowa subaru impreza

Koszty - niewielkie, nie chce pakowac duzo kasy, nie mam przesadnie audiofilskich ambicji w aucie. Chce zeby gralo doc glosno (jak sama jezdze to glosniej lubie) i nie z garnka jak teraz.

Co sie da zrobic? Pomozecie?

Pozdrawiam,

Paulinka

https://www.audiostereo.pl/topic/31638-nowy-car-nowe-audio-propozycje-prosze/

Zawsze pewne:

Infinity, Alpine, PolkAudio

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3666-100008023 1171710531_thumb.jpg

post-3666-100008024 1171710531_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wstepnie mysle o kilkuset zlotych. powiedzmy, do tysiaca. tak jak pisalam, chodzi o mile, komfortowe sluchanie muzyczki z jak najmniejsza ingerencja w samochod.

zgodnie z sugestia - ziemia wzywa CASKPa :)

ps. nie widze tego tematu, jak jestem zalogowana. jak sie wyloguje to jest, potem znowu znika... czy ktos tez tak mial albo ma? Lukar, rozumiesz o co tu chodzi??

Czy aby na pewno w słupkach albo obok lusterka nie masz miejsca na głośniki wysokotonowe?

Bo w zasadzie bez tweeterów ulokowanych gdzieś w tych rejonach... to zawsze będzie garnek.

Chyba najpewniejszy jest zestaw Hertz HT25 na górę oraz HV165 do drzwi, do tego jakiś dwukanałowy wzmacniacz. Wytłumienie drzwi obowiązkowe.

Walczyłem z tym samym problemem w tym roku, udało mi się ładnie wpakować tweetery obok lusterka. Ale najpierw musiałem zdemontować stare głośniki i trochę poszerzyć otwór. Wygląda... fabrycznie :-)

Ukryta Zawartość

post-1349-100007989 1171792401_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Heja, patrzac na budzet to rzeczywiscie z nowych tylko Hertz, Sinus_live lub od biedy przynajmniej h

Helix_blue lub BOA (60Euro) ;), z uzywanych poszukac Rainbow, Emphaser, Focal. Jesli chodzi o wzmacniacz to uDimension robi najlepsze piece w malym budzecie jakie kiedykolwiek slyszalem (a slyszalem wiele :D), na drugim planie Rodek, Xetec... (mowimy o niskim budzecie...!) - pozdro R.

pewnie wyglądają tak jak tu

Ukryta Zawartość

osobiście również polecałbym coś z oferty Hertza

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) myśle że seria Energy w zupełności wystarczy. Nie wiem jaki jest rozmiar głośniczków ale przykładowo model ECX 130 prezentuje sie bardzo sympatycznie,są też jeszcze droższe serie tych głośniczków jednak osobiście uważam, że bez ingerencji we wnętrze samochodu nie ma to wiekszego sensu. W Krakowie można zajrzeć w tej sprawie np. do teleradiomana www.tele-radioman.com.pl Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem jestem ;]

W tak fajnym autku szkoda montować czegoś takiego jak Herzt z podstawowej linii. ESK - są dość często podrabiane w chinach i tafiają dość często na nasze rodzime allegro.

Proponowałbym wybrać coś z głośników Focala, Morela albo wyższych modeli Helixa.

Do przodu - oczywiście tylko i wyłącznie system odseparowany + konkretne wytłumienie drzwi. Paulinko - masz samochodzik kupiony na parę latek - więc nie oszczędzaj i zainwestuj w dynamat'a . Na przednie drzwi nie powinno wejść więcej niż 4-5 arkuszy dynamat'a Xtreme. Koszt jednej maty to 115 zł szt. W porównaniu do innych materiałów tłumiących 1 warstwa dynamata robi taki efekt jak 8-10 warstw innej maty typu APP lub dekarskiej. Nie wspomnę tutaj o wadze tych mat i problemach z zawiasami po pewnym czasie.

Dlatego proponuje to zrobić raz a dobrze i mieć temat zamknięty.

Jedyną opcją jest montaż drugiego radia - w dolnej części konsoli - za zaślepką.

Oryginalne radio posiada kopresje dynamiki - im głosniej tym bardziej korygowane są tony wysokie i niskie.

Jest to standard w nowych konstrukcjach oryginalnych - zapobiega to zwrotom uszkodzonych głosników do serwisu samochodu ;] Sprytnie pomyslane - jednak dla użytkownika to tragedia

Wygluszenie drzwi podstawa a dynamt jest jak znalazl co do glosnikow chyba nie chcecie podlaczyc moreli i focala bezposrednio do fabrycznej jednostki????Przydalby sie jakis piecyk dla nich co wiaze sie z dodatkowym wzmacniaczem a to zas wiaze sie z jego zasilaniem czyli nowymi kabelkami.Warto posluchac jeszcze DLS i Mobil Audio

odgrzewam temat bo trzeba sprawe troche pchnac do przodu :)

tu macie zdjecie drzwi - jak widac sa jednak osobne tweetery i srednio-niskotonowe glosniczki. mam nadzieje, ze uda sie w miejsce fabrycznych wstawic cos innego. nie jestem w stanie powiedziec wielkosci, ale mierzone metrem krawieckim (sic!) cale maja 160mm. ale ze jestem lajkoniczka, wiec nie wiem czy dobrze mierze i czy trzeba z tymi plastikowymi oslonkami/mocowaniami.

co do wytlumienia - byc moze, ale to juz sprawa poboczna. najwazniejsze jest by zagralo a ewentualne rezonanse mozna rozwiazac dopiero wtedy. co by wiec zagralo? trzeba ten wzmacniacz czy sobie dac spokoj?

ech, dwa tematy sama zalozylam, tu i na bocznicy, to teraz nie wiem gdzie pisac, hehe.

pozdrawiam,

paulinka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

widze że koniecznie chcesz iśc po kosztach ..

najpierw rozpakuj i przeczytaj sobie to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ( acrobat 6.0 i wyżej)

potem możesz udac sie do castoramy i kupić rolke soudabanda plus kilka mat bolla w jakimś chemicznym z farbami ... jak wytłumisz i wciagniesz prawdziwy kabel w drzwi możesz myśleć o głośnikach .. i zapomnij o dobrym graniu bez subwoofera bo tanie głośniczki nie są stworzone do pracy w pełnym paśmie razem z zakresem najnizszego basu ..

albo skontaktuj sie z CASKP-em w końcu to rzut mocherowym beretem od Ciebie ;)

No i wszystkie prawie głośniki wymagają nieco wiecej energii niż jest wstanie dostarczyc jakiekolwiek radio ..bez wzmacnaicza się nieobędzie -ale z używek mozna czesto wyrwać perełki

Ukryta Zawartość

???????

dzieki za pomoc. wprost rewelacyjna.

nie chce mat z castoramy, nie chce sama rozbierac drzwi. pytam wyraznie o glosniki, nie za 50 czy 100zl z allegro umpa-umpa tylko cos sensownego. oczywiscie od poczatku pisze ze budzetowe - wzgledy rozne, akurat dla sprawy nie ma specjalnie znaczenia jakie. nie potrzebuje tez subwoofera na pol bagaznika. wzmacniacz? no wlasnie sie o niego pytalam bo nie chce rowniez, o ile sie da, zmieniac radia fabrycznego.

>>co do wytlumienia - byc moze, ale to juz sprawa poboczna. najwazniejsze jest by zagralo a ewentualne rezonanse mozna rozwiazac dopiero wtedy.... >Koszty - niewielkie, nie chce pakowac duzo kasy, nie mam przesadnie audiofilskich ambicji w aucie. Chce zeby gralo doc glosno (jak sama jezdze to glosniej lubie) i nie z garnka jak teraz. >oczywiscie od poczatku pisze ze budzetowe - wzgledy rozne, akurat dla sprawy nie ma specjalnie znaczenia jakie. >kupowac bede w salonie car audio gdzie mi to wszystko zamontuja.

paulinka

i Ty pisalas o wymaganiach co do auta?????tanszej wesji juz nie mieli??????

nie wiem ile zaplacilas za to co na zdjeciu,ale takiej badziewnej wersji to ja jeszcze nie widzialem.

jaka kasa taki towar.

sorry,ze troche trolluje ale wszyscy z wysokimi wymaganiami szukajacy tzw okazji,tak koncza.

co do audio to tez warto poszukac jakiejs okazji,jakis wypasik za 800zl z montazem.

widze, ze panowie w wycieczki osobiste postanowili isc. zabolalo? baba w szybkim aucie? nie przy garach? czy o co chodzi?

nie bede sie przed nikim, a szczegolnie przed anonimowym towarzychem z wiekszymi od niejednego ego kompleksami tlumaczyc. tym bardziej, ze z wielka radoscia wyciagacie daleko idace i niczym nie uzasadnione wnioski. nie pisalam o "wypasiku", o "mega okazjach" ani "super basssie" za 200 zl. a ze wy sobie takie cos dodaliscie - to juz tylko wasz problem.

tomus, stary druhu, moze trzeba bylo od ciebie z hameryki jakiegos wypasika z plastikowym drewnem lekko puknietego kupic? no, co ci na placyku stoi? zareklamuj moze, przeciez tak to lubisz.

dziekuje osobom, ktore sensownie pomogly na poczatku "dyskusji". z mojej strony EOT. nie cierpie na nadmiar czasu i nie mam zamiaru marnowac go na przepychanki z trollami.

ciao.

Ze swojej strony szczegolnie polecam, jezeli zdecydujesz sie na zmiane radio, model z interfejsem do iPod'a. Plyty sa w samochodzie niepraktyczne i po zamontowaniu w swoim aucie zauwazylem, ze interfejs b.znaczaco poprawia jakosc w porownaniu z aux. Szukajac systemu nawigacyjnego do samochodu zwrocilem uwage na szereg niedrogich odbiornikow z ta opcja produkowanych przez niemal wszystkie firmy. Niektore modele wyswietlaja dane Ipoda, wiec wystarczy niedrogi i mniaturowy np iShuffle za $79.-

Subaru to świetne auta. Tym bardziej gratuluję zakupu.

Zaskoczony jestem jednak trochę, że fabrycznie "zamontowano" Tobie coś co słabo gra. Ogłądałem i w Polsce i w stanach Subaru i fabryczny sprzęt grał całkiem całkiem. Tak się składa, ze dilerem u mnie Subaru i Mitsu... jest ta sama osoba. W "miśku" moim fabryczny syetem audio jest bardziej niż o.k. Czyżby więc Subaru zaniedbało audio?

Dzess to ty potrzebujesz nawigacji??? Sądziłem że do G.. klubu by trafić jest ci ona zbyteczna:):)

mialo byc EOT i jak sie skonczylo? LOL

Jazz, pomysl niezly. Nie wiem jak u nas, nie orientowalam sie co do takich rozwiazan. Wiem, ze mozna sobie dokupic do zwyklego radia przystawke ipodowa. Ja na razie poszlam w inne mikro urzadzonko bo potrzebuje czesto dyktafonu, nawet tak marnj jakosci jest lepszy niz nic.

Zydelek, niestety w Imprezie audio jest tragiczne. W nowym Legacy np. juz calkiem znosne, ale w moim niestety gorzej niz zle. I niestety daja do tego radio o funkcjach i dizajnie wrecz przedpotowym. Ot, takie dziwne oszczednosci jak sie ksiegowi do aut dorwa ;-)

Gość kaszio

(Konto usunięte)

Bazujac na tym co napisalas powiem Ci jak to zrobilem ja.

Glosniki Hertz ESK 165 w drzwi boczne przednie. Glosnik nisko-srednitonowy z umieszczonym centralnie wysokotonowym.

Polecam i naprawde gra too bardzo przyzwoicie. U mojego znajomego z forum slyszalem glosniki zestaw Rainbow (nie pamietam pisowni) z rozdzielonum glosnikim wysokotonowym. Napedzalo te glosniki CD radio Nakamichi model chyba za 900 pln.

Gralo to naprawde bardzo ladnie . U mnie uzywam radioodtwarzacza Mini disc bo:

dyskietki sa bardzo poreczne, nie brudza sie jak sie je dotyka palcami, sa male wiec zajmuja malo miejsca no i oczywiscie jak ci sie znudzi muzyka mozna sobie taki dyskk skasowac ii nagrac coos nowego.

Wg. mnie bardzo wazne jest wytlumienie bokow drzwi mata bitumiczna (taniej- APP drozej-dynamat)

W kable nie wieze wiec sie nie wypowiadam. Troche ogladalem koncowki mozy w wzmacniaczach i wyjscie z tranzystora jes drutem grubosci 0.75 mm a moze mniej. Wiec nie uwazam zeby zastgosowane w aucie kable trzeba bylo wymieniac.

A co do odtwarzaczy to wydaje mi sie ze lepiej kupic od razu konkretny model niz bawic siie we wzmacniacze (szczegolnie w Twoim przypadku)nie mowie tego do zapalonych car audio maniakow. Na stronach caraudio CASKP testuje wraz z innymi forumowiczami rozne radia i graja bardzo dobrze. npp. Nakamichi, Denon, Panasonic z buforem lampowym, Pioneer, i chyba jeden z wyzszych modeli Sony ktory ponoc brzmi rewelacyjnie.

Naprawde warto zajzec na strone CASKP i popatrzec na montarze jak wygladaja i zastanowic sie na co mozesz sobie pozwolic.

Pozdrawiam kaszio.

Gość kaszio

(Konto usunięte)

Bazujac na tym co napisalas powiem Ci jak to zrobilem ja.

Glosniki Hertz ESK 165 w drzwi boczne przednie. Glosnik nisko-srednitonowy z umieszczonym centralnie wysokotonowym.

Polecam i naprawde gra too bardzo przyzwoicie. U mojego znajomego z forum slyszalem glosniki zestaw Rainbow (nie pamietam pisowni) z rozdzielonum glosnikim wysokotonowym. Napedzalo te glosniki CD radio Nakamichi model chyba za 900 pln.

Gralo to naprawde bardzo ladnie . U mnie uzywam radioodtwarzacza Mini disc bo:

dyskietki sa bardzo poreczne, nie brudza sie jak sie je dotyka palcami, sa male wiec zajmuja malo miejsca no i oczywiscie jak ci sie znudzi muzyka mozna sobie taki dyskk skasowac ii nagrac coos nowego.

Wg. mnie bardzo wazne jest wytlumienie bokow drzwi mata bitumiczna (taniej- APP drozej-dynamat)

W kable nie wieze wiec sie nie wypowiadam. Troche ogladalem koncowki mozy w wzmacniaczach i wyjscie z tranzystora jes drutem grubosci 0.75 mm a moze mniej. Wiec nie uwazam zeby zastgosowane w aucie kable trzeba bylo wymieniac.

A co do odtwarzaczy to wydaje mi sie ze lepiej kupic od razu konkretny model niz bawic siie we wzmacniacze (szczegolnie w Twoim przypadku)nie mowie tego do zapalonych car audio maniakow. Na stronach caraudio CASKP testuje wraz z innymi forumowiczami rozne radia i graja bardzo dobrze. npp. Nakamichi, Denon, Panasonic z buforem lampowym, Pioneer, i chyba jeden z wyzszych modeli Sony ktory ponoc brzmi rewelacyjnie.

Naprawde warto zajzec na strone CASKP i popatrzec na montarze jak wygladaja i zastanowic sie na co mozesz sobie pozwolic.

Pozdrawiam kaszio.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.