Skocz do zawartości
IGNORED

GŁOŚNIKI KOMPUTEROWE.....

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, nie zakladajac nowego tematu, mam prosbe o polecenie mi glosnikow 2.0 do pokoju 2x2.5(mały gabinet). Niestety głośniki muszą być dostępne w anglii :)

Witam, nie zakladajac nowego tematu, mam prosbe o polecenie mi glosnikow 2.0 do pokoju 2x2.5(mały gabinet). Niestety głośniki muszą być dostępne w anglii :)

Ja szczerze polecam bose companion 2.

Pomimo kompaktowych rozmiarów dzwięk wydobywający się z nich jest dosyć potężny nawet na niskiej głośności.

Są niewielkie,dyskretne, a jakość dzwięku jak na tą cenę (niecałe 100 funtów) jest bardzo dobra.

W takim gabinecie najlepiej widzę bose c2, radzę przesłuchać.

Te Focale to wyższa półka cenowa, te Bose to niższa, oba modele są godne polecenia, teraz pytanie o którą półkę chodzi.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

A co powiecie Panowie na diy PC audio?

Glosniczki 2x philips 2" i mission 1" na strone.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Planuję zakup głośników do komputera. Źródło dźwięku to zwykła laptopowa integra w moim T43. Co byście polecili do kwoty około 330-350 PLN. Zastanawiam się nad Microlab Solo15 lub Edifier R1600T. Bas nie musi mi dudnić, słucham różnych gatunków, ze wskazaniem na brzmienia gitarowe. Od razu też zaznaczam, że zestaw stereo do odsłuchów z CD/winyla będę w przyszłości budował na bazie oddzielnych "większych" elementów. Głośniki komputerowe mają uwolnić mnie od słuchawek i dać lepszy dźwięk niż wbudowane w notka "pierdziawki".

• 2 tygodnie później...
  • Redaktorzy

Gorąco polecam odsłuch Aktimate Mini - dostępne w UK, mają dobrą prasę i jeszcze lepsze brzmienie.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

O szczegółach konstrukcyjnych i pomiarach bose companion 3& 5 informacje są poniżej, jest tam też przetłumaczona recenzja z pomiarami :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na stronie niemieckiego stereoplaya były kiedyś dostępne pomiary charakterystyki i zniekształceń suba z companion 5 w zależności od głośności, ale odkąd coś tam pozmieniali ze swoją stroną, to poznikały różne rzeczy.

Pomiary suba z companion 5 są na stronie stereoplaya ponownie dostępne :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

Poszukuję monitorów bliskiego pola do słuchania muzyki z komputera w dobrej jakości. Zaznaczam, że nie zajmuję się tworzeniem muzyki. Monitory będą użytkowane w małym pokoju, w odległości ok. 60 cm od głowy. Słucham progresywnego rocka, popu i jazzu. Zamierzam kupić kartę dźwiękową E-mu 0202 usb.

Na monitory mogę wydać max 1200zł.

Szukałam takich, które mają 8" głośnik niskotonowy. Jedyne, które znalazłam w moim zasięgu cenowym to Sinn7 Zenit.8 w cenie 559 zł/szt., ale nie wiem czy są godne uwagi. Drugie z monitorów to KRK RP5 rokit G2, które kosztują 619 zł/szt, ale mają tylko 5" woofer.

Które z nich zagrają lepiej i są warte uwagi?

Jeśli mogę coś zasugerować jeszcze - dwudrożne 8" do na prawdę bliskiego odsłuchu (60cm to jest na prawdę blisko) to tak niebardzo, gdybym był na Twoim miejscu to wolałbym coś mniejszego ale wyższej jakości.

Dla czego? - miałem trochę tanich kolumn o większych gabarytach (pasywne hi-fi bellwood Excellence 10, gabaryty 42cm wysokości, 33 głębokości czyli krowy - nie polecam) i ... nie było fajnej przestrzeni, kolumny nie znikały ... jedynie niskie basisko było - też słucham w bliskim polu, i większy to tak nie zawsze lepszy.

ps. miałem nawet do czynienia z Wharfedale 9.5 i 9.1 - poprosiłem o ustawienie tak bliżej mnie ... wynik? - 9.5 wielkie basisko i kiepska przestrzeń ... natomiast na 9.1 przestrzeń była znacznie lepsza, choć basiska jużtakiego nie było - ogólnie do bliskiego pola zdecydowanie bardziej wolałbym 9.1 - ale to kolumny pasywne, napisałem o tym by pokazać czego można się spodziewać przy wyborze "mały vs. wielki" do bliskiego odsłuchu

Edytowane przez Kyle

Dziękuję Kyle, już wiem w czym rzecz. Faktycznie 8" woofer będzie za duży. W takim razie pozostają mi tańsze sinn zenit 5 oraz droższe KRK, może Fostexy. Wiem w czym wybierać i czego unikać. Dziękuję za pomoc.

Kilka dni temu kupiłem Creative T3. Do bose C5 im brakuje.. nic nie brakuje. Moim zdaniem to ten sam poziom jakościowy pomijając ciut węższą scenę z racji czystego stereo a nie virtual surround jak w C5. Jakość wykonania.. nie ma się do czego przyczepić.

Kilka dni temu kupiłem Creative T3. Do bose C5 im brakuje.. nic nie brakuje. Moim zdaniem to ten sam poziom jakościowy pomijając ciut węższą scenę z racji czystego stereo a nie virtual surround jak w C5. Jakość wykonania.. nie ma się do czego przyczepić.

Mogę powyższe potwierdzić, do C3 także niczego im nie brakuje - to ten sam poziom jakościowy, zresztą oba zestawy kosztują w USA 250$ katalogowo.

Kilka dni temu kupiłem Creative T3. Do bose C5 im brakuje.. nic nie brakuje. Moim zdaniem to ten sam poziom jakościowy pomijając ciut węższą scenę z racji czystego stereo a nie virtual surround jak w C5.

Jeśli T3 mają ciut węższą scenę od C5, to znaczy że od C3 będzie je dzielił pod tym względem mniejszy dystans (o ile w ogóle) bo z tych porównań C3 vs C5 które robiłem w sklepach to C5 miał zauważalnie większą głębię od C3, C5 miały też raczej bardziej detaliczne szczegóły na wysokich tonach od C3.

ALTON, jak wiadomo sub z T3 posiada po bokach pasywne membrany głośnikowe, dlatego powstaje pytanie odnośnie tego jakiej minimalnej odległości od ścian czy też bocznych ścianek biurka,mebli itp potrzebują głośniki boczne z suba z T3 aby nie było słyszalnych negatywnych oddziaływań bocznych głośników na wcześniej wymienione powierzchnie ( np w rodzaju trzęsienia biurka), oraz tego aby bas z bocznych membran mógł się w pełni rozwinąć.

Następne pytanie jest jak bardzo spada spójność brzmienia przy ustawienia suba nie na biurku obok głośników, ale na podłodze pod biurkiem albo obok.

No i na koniec jak byś ocenił ogólną jakość względem microlabów solo 6/7 C.

Edytowane przez Krak_oN

Następne pytanie jest jak bardzo spada spójność brzmienia przy ustawienia suba nie na biurku obok głośników, ale na podłodze pod biurkiem albo obok.

Zawsze masakrycznie (przy każdym subie tak umieszczonym) ... choć dla jednych to jest nie do zaakceptowania (dla mnie) a inni jakoś z tym żyją ;)

Subwoofer lepiej gra stojąc na biurku z resztą sprzętu. Stawiając go na podłodze dużo się nie ujmuje. Traci lekko ten "mięsisty" dźwięk, ale dziura w paśmie znacząco się nie zwiększa. Całość T3 gra raczej spokojnie. Nie ma wyostrzonych skrajów pasma czy też dużej dziury w jego środku. Subwoofer jest szybki przy czym potrafi zejść zadziwiająco nisko (patrząc na jego wymiary). U mnie gałka głośności tonów niskich jest w pozycji "Min". Swoją drogą.. potrafi nieźle zatrząść nogawkami spodni :-). Odnośnie ML. ML to monitory creative 2+1.. Za całokształt brzmienia i wygody wolałbym T3. Osobiście jednak sądzę.. mimo wszystko, że nie opłaca się brać T3 za kwoty rzędu 700zł(mediamarkt 689 allegro 669-799). Trzeba szukać dobrych cen po allegro. Na krótko powracając do jakości wykonania. Wczoraj wziąłem latarkę i przyjrzałem się wszystkiemu z bardzo bliska. Niestety bose na tym polu jest w przodzie. Plastikowe elementy subwoofera nie są ściśle spasowane ze sobą i widać luki między poszczególnymi elementami (boczne siatki oraz przedni element subwoofera). Na szczęście to tylko elementy "ozdobne". Głośniki są dobrze uszczelnione i nic nie lata, trzeszczy, dudni, świszczy przy słuchaniu muzyki. Z kwestii pobocznych - w subwooferze słychać jedynie lekko brumiący transformator - po przyłożeniu ucha do obudowy (w BC5 ciut mniej ale tam trafo było mocowane przez dystans). Z samych głośników przy pracy jałowej słychać jedynie delikatny szum (z odległości 10-15cm).Załączanie i wyłączanie odbywa się za pomocą gałki głośności (przekręcając do MIN zestaw się wyłącza). Nie ma to jednak nic wspólnego z załączaniem po wykryciu sygnału itp.

Edytowane przez ALTON

aj lajk it. czy ktos sluchal/posiada Audioengine 5 lub 2? Z rfacji malego pokoiku bardzo mnie one ciekawia, a wspomniane 2 sa prawie 2 razy tansze od, przykladowo bose musicmonitor. dystrybucji w Polsce brak, a nawet na ebay ofert jest dosyc malo.

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

!!!W A Ż N E!!!

Witam. Chodzi mi o kolumny Creative Gigaworks. Niestety nigdzie nie mogę znaleźć zbiorczej opinii, na podstawie której, możnaby podjąć decyzję o kupnie któregoś z modeli tej serii. I tu mam pytania:

1. Gigaworks T20, czy T40? Poprosiłbym o krótką argumentację.

2. Jeżeli T20, to T20 (starsza wersja), czy też T20 Series 2? (Krótka argumentacja).

3. Jeżeli T40, to T40 (starsza wersja), czy też T40 Series 2? (Krótka argumentacja).

Nie chodzi mi o walory użytkowe, wygląd i ergonomię (te łatwo ocenić na podstawie różnych opisów). Nie chodzi mi też o rozważanie stosunku jakość/cena. Mam prośbę o opinię na temat różnic konstrukcyjnych mających wpływ na jakość i specyfikę brzmienia muzyki odtwarzanej za pomocą tych kolumienek, bez porównywania ich do produktów innych firm. Niestety posłuchanie wszystkich modeli Gigaworks jednocześnie jest praktycznie niemożliwe.

Z góry dziękuję za pomoc.

T20 czy T40 obojętnie które to zwykłe pierdziawki do komputera niestety...mogą służyć jedynie jako tło....obojętnie jakie kupisz - masz to samo :-)

A to stosunkowa nowa propozycja od skandynawskiego producenta , nie sa to juz zwykle komputerowe pierdziawki :) a pieknie wykonczone glosniki ktore zapewniaja dzwiek na wysokim poziomie , zreszta jak i rowniez ich mniejsi bracia. Pozatym ich atutem jest mozliwosc podlaczenia bezprzewodowego poprzez WI-FI.

Ukryta Zawartość

post-21568-003243300 1291718156_thumb.jpg

post-21568-068620000 1291718172_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

T20 czy T40 obojętnie które to zwykłe pierdziawki do komputera niestety...mogą służyć jedynie jako tło....obojętnie jakie kupisz - masz to samo :-)

Kup T20, obojętnie którą wersję, starsza ma mniej bijącą po oczach diodę.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Doskonale zdaję sobie z tego sprawę, jednak dużego zestawu nie jestem w stanie zabrać ze sobą np w podróż. Dobry wzmacniacz waży parę kilogramów. Wychodząc właśnie z założenia, że te GigaWorks to pierdziawki kupiłem (ze zwykłej chęci posiadania nowych głośników komputerowych) Geniusy SP-HF1800A. Nawet już chyba je wygrzałem. Kupując je nie pomyślałem jednak, że mogą one być za duże do mojego pokoju. Rzeczywiście brzmienie mają efektowne. Sporo detali. Scena występuje. Prawie prawdziwy, mięsisty bas. Góra jak dla mnie za ostra. Generalnie problem polega na tym, że za duże są i trochę mnie męczą. Dodatkowo trafo buczy. Chciałbym właśnie kupić głośniki, które, jak wspomniał kolega służyć będą jako nieabsorbujące, ale też nie pozbawione detali tło. Jestem już właściwie zdecydowany na Creativa T40. I tylko te pierdziawy mnie interesują. Mam jedynie dylemat, czy aby zmiany konstrukcyjne w series 2:

1. zmiana tworzywa obudowy,

2. nowy kształt otworu bass-export,

3. dodanie drugiego wejścia audio na panelu przednim,

4. modyfikacja zasilania,

wprowadziły konstruktywne zmiany w brzmienie tych kolumienek, czy też właściwie nic w tym brzmieniu się nie zmieniło i należy zwracać uwagę jedynie na wygląd oraz walory funkcjonalne. Co ciekawe, w niektórych sklepach internetowych ceny starej (szarej wersji GigaWorks)są nieco wyższe.

Nie mogę niestety znaleźć miejsca gdzie mógłbym dokonać odsłuchu obydwu T40 - nowych i starych. Z tąd moja prośba o opinie, za które dziękuję.

T40 odpadają, bo przy takich samym wzmocnieniu, mają do napędzenia dwie membrany, w stosunku do jednej w T20. Także na Twoim miejscu od razu T40 odrzucił bym z miejsca. Z kolei zastanowił bym się nad Bose Companion 2.

ponawiam pytanie - slyszal ktos audioengine 2? szukam czegos do malego pokoju ok 9-10m2. zy A5 beda juz za duze? jak sie one maja do bose music monitor, bo w ispocie zrobily wrazenie z takich malenstw taki dzwie heh. szukam info o audioengine!

rok temu mialem A2 doslownie przez kilka dni i to co zapamietalem to:

- jak na tak male pierdziawki to duzo basu (ktory zamulal reszte pasma przy niskiej glosnosci), niestety nie ma regulacji

- niewysuniete, neutralne srednica i gora co akurat mi nie pasowalo ; przy wyzszej glosnosci srednica wychodzila na wierzch, a bas sie uspokajal

- niewygodna regulacje glosnosci z tylu

Musicmonitory maja zdecydowanie mniej basu (ale dobrze kontrolowany), wypchnieta srednice i gore, scena pewnie dosc podobna. No i MusicMonitory sa 2 razy mniejsze :)

akurat Twoja opinie znam, ale to mi duzo nie daje, bo kolega aml jak kojarze polubil je bardziej, wiec to kwetsia gustu. do krytycznego odsluchu mam sluchawki, a takie malenstwa maja po prostu fajnie grac. nie chce wydawac 1200-1400 na bose, monitory aktywne moga byc za duze, a te A2 i tak prezentuja sie niezle i rozmiarowo i dzwiekowo.

A do czego je podlaczales tak w ogole? I gdzie je kupiles. moze masz jakies rozeznanie gdzie je mozna najlepiej wyrwac?

Bose za 1200-1400 sie nie oplaca, za 1000 sa w miare OK i czasami po tyle bywaja na Allegro.

Podlaczone byly tylko do Xonara U1 na USB, a ceny sie na pewno zmienily na tyle, ze nie mam pojecia, gdzie teraz jest najtaniej.

Na sprzedaz mam Companion 2 i tez rozmiarowo i dzwiekowo prezentuja sie niezle, a kosztuja znacznie mniej, choc maja mniej basu niz A2, wiecej srodka i gory i duzo bardziej sybiluja i przejaskrawiają dzwiek :)

a powiedzmy takie wharfedale 10.1 jak sie maja do tych aktywnych glosniczkow? ma to byc po prostu przyzwwoite i tyle. czy takie wafle beda lepsze niz audioengine czy bose?

• 2 tygodnie później...

Dorwałem nowy zestaw - Creative S750. W bezpośrednim porównaniu do nowych.. topowych T3 mogę powiedzieć, że T3 to pitu pitu. S750 grają żywo, szybko, dynamicznie, detalicznie i ostro. Dosłownie chcą grać. Praktycznie nie ma dziury w podziale satelity/sub. Sam subwoofer nie muli i nie dudni, bas jest szybki z mocnym "kopem". Przełączając między zestawami słychać wyraźnie, że T3 jest zamulony i gubi szczegóły. Ponadto dużo bardziej słychać podział pasma sub/satelity. Jedyną deklasującą wadą w przypadku Giga Works S750 jest.. a właściwie są wybuchające kondensatory w bloku przetwornicy (źle dobrane punkty pracy). Zestaw jest bardzo wadliwy przez co jest mało popularny.

Edytowane przez ALTON

Dorwałem nowy zestaw - Creative S750. W bezpośrednim porównaniu do nowych.. topowych T3 mogę powiedzieć, że T3 to pitu pitu. S750 grają żywo, szybko, dynamicznie, detalicznie i ostro. Dosłownie chcą grać. Praktycznie nie ma dziury w podziale satelity/sub. Sam subwoofer nie muli i nie dudni, bas jest szybki z mocnym "kopem". Przełączając między zestawami słychać wyraźnie, że T3 jest zamulony i gubi szczegóły. Ponadto dużo bardziej słychać podział pasma sub/satelity. Jedyną deklasującą wadą w przypadku Giga Works S750 jest.. a właściwie są wybuchające kondensatory w bloku przetwornicy (źle dobrane punkty pracy). Zestaw jest bardzo wadliwy przez co jest mało popularny.

To zestaw 7.1 ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi