Skocz do zawartości
IGNORED

GŁOŚNIKI KOMPUTEROWE.....

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może kogoś zainteresuje. Cena dobra.

Szczegolnie te basy schodzace do 20Hz zniechecaja do Sprzedającego lub do producenta :))) A może to jest 20Hz przy spadku -24 db? :))) W takim razie boję sie o wysokie :)))

Ukryta Zawartość

A ja postanowiłem, że zbieram kasę i kupię Fostex PM-0.4 MK II. Trochę mało opinii, słyszeliście coś o nich więcej?

To raczej solidne, kompaktowe kolumny. Tylko od razu zastanów się jak zrealizujesz regulację głośności (idealny byłby DAC z regulatorem i to najlepiej cyfrowym, by nie było problemu z balansem).

A ja postanowiłem, że zbieram kasę i kupię Fostex PM-0.4 MK II. Trochę mało opinii, słyszeliście coś o nich więcej?

O nich slyszalem duzo, ale jeszcze lepiej po prostu ich samych posluchac :))) Jednym slowem - polecam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Samson Studiodock 3i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie aktualne - przestali sprowadzać głośniki tej firmy jakiś czas temu, wyprzedawali resztki, a oferty na stronie nie ma komu zakyualizować :I

A wg sklepu z Amazonu nie jesteśmy w Unii :)

Ukryta Zawartość

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Ja polecam wszystkim którzy szukają czegoś 2.1 do 200zł, Pleomax S2-500B, zaskoczyły mnie te kolumienki na plus, jedyna alternatywa tu to Philips SPA-5300. Radzę zapomnieć o wszelkich Creativach czy Logitechach. :)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

A propos... ciekawe jak w funkcji glosniczkow komputerowych 2.1 do 200 zl sprawowala by sie taka oto miniwiezyczka Teac'a:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Ktos slyszal, cos moze powiedziec? Firma z tradycjami, chyba nie wypuscilaby jakiegos bubla?

Ukryta Zawartość

Nie słyszałem, choć przetworniki mnie nie przekonują. Choć sama jednostka, może i jest niezła jak za tą cenę. Wg. mnie te Pleomaxy S2-500B czy Philipsy SPA-5300 zagrają lepiej.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Samson Studiodock 3i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie aktualne - przestali sprowadzać głośniki tej firmy jakiś czas temu, wyprzedawali resztki, a oferty na stronie nie ma komu zakyualizować :I

A wg sklepu z Amazonu nie jesteśmy w Unii :)

Tu bez we´jscia dla iPoda.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Nie słyszałem, choć przetworniki mnie nie przekonują. Choć sama jednostka, może i jest niezła jak za tą cenę. Wg. mnie te Pleomaxy S2-500B czy Philipsy SPA-5300 zagrają lepiej.

A ja jestem ciekaw jak się one mają do microlabów fc-330. Wg mnie to są właśnie głośniki które jednak w swojej cenie są nie do pobicia (oczywiście nie słyszałem wszystkiego). Kupiłem je trochę w ciemno prawie dwa lata temu i ciągle mnie zadziwiają. Miażdżą też wszystkie moje niedawne zakupy.

Przy okazji, przewinęły się przez moje ręce modecomy fc-hf32 i jest to crap niestety. Ogólnie bardzo podobne brzmienie do fc-330 które zostało schlastane przez niesłychanie ciężki i mułowaty bas o gumowej barwie. Co ciekawe nie mamy tu do czynienia z typowym prymitywnym zabiegiem podbicia przełomu średnich i niskich częstotliwości. Bas jest po prostu obszerny i odklejony od reszty pasma. Mam podobne spostrzeżenia co Varamir odnośnie hf24. Ponieważ oba głośniki są odpowiednikami innych modeli microlabów i vigooli(chyba) ciekaw jestem czy oryginały też brzmią tak kiepsko - być może modecom "dodał" coś od siebie. Góra i wysokie w tych modecomach to rewelacja.

SZROT, warto kupić studiodock 3i za tyle:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) o ile ta oferta jest prawdziwa bo w innych sklepach o 100zł drożej.

A co do ALESIS M1 Active 320 USB, nie wiecie czy to to samo co:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i równierz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? Obudowy chyba te same.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Ukryta Zawartość

Jestes pewny że to te same monitorki? Faktycznie wielkość obudów ta sama, głośniki chyba też a cena doskonała. Stacja dokująca i usb nie są mi do niczego potrzebne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Yodzisław

Myślałem też nad tymi Microlabami 2.1, ale nie można było ich nigdzie odsłuchać, a czytałem też opinie że mają problemy z szumem. Więc spasowałem, też jestem ciekawy ich ew. konfrontacji z Pleomaxami czy Philipsami.

Ukryta Zawartość

To niestety nie jest to samo.

Jestes pewny że to te same monitorki? Faktycznie wielkość obudów ta sama, głośniki chyba też a cena doskonała. Stacja dokująca i usb nie są mi do niczego potrzebne.

To nie to samo.

A co do ALESIS M1 Active 320 USB, nie wiecie czy to to samo co:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i równierz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? Obudowy chyba te same.

Ion to ta sama rodzina firm co Alesis. Powinno to byc praktycznie to samo tylko pod innym szyldem. Akai - nie wiem, ale to chyba juz nie.

Ładnie grają i ładnie wyglądają:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Warto posłuchać w jakimś hipermarkecie :) Cena też niczego sobie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez SZROT

Porównywałeś je? Fakt że google nie pokazują żadnej informacji na temat ich pokrewieństwa.

Moje microlaby nie szumią, ale możliwe że jestem mało wrażliwy - modecomy hf32 miały burczeć a ja niczego nie słyszałem.

Tak nie posiadaja tylko iPod docka i USB.

Edytowane przez kichanadeta

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Napisałem maila do techsupport Samsona. A oto odpowiedź:

Mr. ......,

Our MediaOne 3a monitors share some similarities with the StudioDock 3i, and will offer similar response. However, they aren't exactly the same.

Both Monitor systems operate at 30W (2x15) but the MediaOne 3a's woofers are 3" whereas the StudioDock 3i's are 3.25".

I've included some documentation for both models that may help distinguish both Monitor Systems.

Media One

Ukryta Zawartość

StudioDock

Ukryta Zawartość

Please feel free to get back to me with any additional questions or concerns. I'm here to help!

Thank you,

Czyli niestety nie jest to to samo. Swoją drogą ciekawe jak brzmią te mediaone 3i. Mają też 4i z wooferem 4" które są i tak tańsze od Studiodock 3i, ale też większe, a rozmiary 3i to dla mnie duża zaleta.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To raczej solidne, kompaktowe kolumny. Tylko od razu zastanów się jak zrealizujesz regulację głośności (idealny byłby DAC z regulatorem i to najlepiej cyfrowym, by nie było problemu z balansem).

Myślisz Kyle, że Audinst da radę regulować te Fostexy? Niby czytałem, że działa regulacja przy wyjściu RCA.

Powiedzcie mi jeszcze jak jest z podłączeniem Fostexów do Audinsta. Te kolumny mają z tyłu dwa wyjścia: jack i rca, które lepsze? Coś tam pisało, że RCA nie jest zbalansowane, a jack jest. A co do podłączenia to puścić po prostu 1xRCA/jack - 1xRCA do DAC-a w jedno wyjście i z drugiej kolumny zrobić to samo? Zadziała?

Jeśli puściłbym optyka prosto z DAC-a do telewizora, to byłby dźwięk czy potrzebny jest wzmacniacz?

Czyli niestety nie jest to to samo. Swoją drogą ciekawe jak brzmią te mediaone 3i. Mają też 4i z wooferem 4" które są i tak tańsze od Studiodock 3i, ale też większe, a rozmiary 3i to dla mnie duża zaleta.

Samson 4i i tak sa podobno gorsze brzmieniowo niz 3i wiec nie masz problemu. Nie sluchalem ich wiec tego nie potwierdze, ale tak to czasem bywa z niby podobnymi modelami.

Myślisz Kyle, że Audinst da radę regulować te Fostexy? Niby czytałem, że działa regulacja przy wyjściu RCA.

Powiedzcie mi jeszcze jak jest z podłączeniem Fostexów do Audinsta. Te kolumny mają z tyłu dwa wyjścia: jack i rca, które lepsze? Coś tam pisało, że RCA nie jest zbalansowane, a jack jest. A co do podłączenia to puścić po prostu 1xRCA/jack - 1xRCA do DAC-a w jedno wyjście i z drugiej kolumny zrobić to samo? Zadziała?

Jeśli puściłbym optyka prosto z DAC-a do telewizora, to byłby dźwięk czy potrzebny jest wzmacniacz?

Bardzo fajne polaczenie Fostex i Audinst, sam się nad takim zastanawiałem. Czy da radę? no tak, na pewno to nie jest wzmacniacz ktory musialby pociagnac pasywne kolumny :) Tak, działa tlumienie sygnalu na wyjsciach RCA. Fostexy maja rzeczywiscie rca niezbalansowane i jack zbalansowane, ale w Twoim wypadku w gre wchodza polaczenia niezbalansowane na cinch'ach. Podlacz to po prostu dwoma dobrej jakosci pojedynczymi RCA np. IXOS lub QED. Zadziała :) Tylko niestety nadal pozostaje niedogodnosc w postaci wylaczania kolumn na tylnej ich sciance i regulacji ich wzmocnienia rowniez tam. Mozna oczywiscie ustawic to na stałe na max, a regulacji dokonywac na Audinst'cie, gorzej jak sie o tym zapomni i zostawi dosyc glosno :))) Ale za to dzwiek podejrzewam bajka...

Jesli w TV jest wejscie na optyka (dzwiek) to zapewne jest tam tez wbudowany wzmacniacz i to na niego idzie sygnal.

Co, do kabli to powiedz mi, czy jeśli bym to podłączył na kablach mikrofonowych to zadziałałoby? W sumie głupie pytanie, ale będę rekablował słuchawki i zostałoby mi trochę. A tak to pewnie użyję tego QED-a, a jak będzie szkoda kasy to polecę Procabem :P.

Czyli w sumie najlepiej byłoby dać na max z tyłu głośników i regulować DAC-iem? Trzeba będzie pamiętać przy przełączaniu ze słuchawek na głośniki :D.

A teraz mi tłumacz jak to z tym optykiem. Jeśli podłącze optykiem z DAC-a do telewizora, to w momencie kiedy przełączę z trybu PC na TV, to będzie leciał dźwięk normalnie w głośnikach/słuchawkach mimo tego, że nie będą podłączone do telewizora tylko do DAC-a? Czy wtedy musiałbym przepinać głośniki/słuchawki do telewizora?

Z tyłu kolumn nie musisz dać na "MAX". Możesz tak ustawić by mieć podobny poziom na kolumnach i słuchawkach na jednej pozycji głośności z DAC.

Połączenia zbalansowane w Twoim przypadku nie wchodzą w grę (DAC ma wyj. niezbalansowane) - połącz zwykłymi RCA jak kolega radził.

Mediaone 3a:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tutaj za niewiele ponad 300zł. Opinie w necie dobre chociaż nigdzie nie natknąłem się na porównanie mediaone 3a vs studiodock 3i. Te drugie kosztują nie całe 500zł (najtaniej w PL), różnica w cenie więc duża. A 3i z UE + koszt wysyłki też nie wychodzi wiele mniej.

Ktos słyszał te mediaone 3a?

Mam teraz zagwostkę, czy warto dać 500zł za ***** w What hi-fi i deczko większy woofer czy brać w ciemno prawie dwa razy tańsze mediaone.

Ukryta Zawartość

w tych 3i masz optymalizację pod przenośność i ipoda... I myślę że realnie to tyle. braki w niższych częstotliwościach i tak będą, a 200zł w kieszeni... Hmmm zwrócił ktoś uwagę na nazwę? (auć, nie media one a studiodok xD) 3i i ipod xD takie moje zdanie :)

Edytowane przez varamir

w tych 3i masz optymalizację pod przenośność i ipoda... I myślę że realnie to tyle. braki w niższych częstotliwościach i tak będą, a 200zł w kieszeni... Hmmm zwrócił ktoś uwagę na nazwę? (auć, nie media one a studiodok xD) 3i i ipod xD takie moje zdanie :)

Niekoniecznie, mała zmiana w konstrukcji może oznaczać dużą zmianę w dźwięku - może położyć taki podstawowy element jakości sprzętu audio jak spójność dźwięku. W owym What Hi-fi teoretycznie lepszy studiodock 4i ocenili niżej, zdaje się że bardziej zamulał niż tańszy model, jeśli dobrze zrozumiałem recenzję.

Mediaone 3a:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tutaj za niewiele ponad 300zł. Opinie w necie dobre chociaż nigdzie nie natknąłem się na porównanie mediaone 3a vs studiodock 3i. Te drugie kosztują nie całe 500zł (najtaniej w PL), różnica w cenie więc duża. A 3i z UE + koszt wysyłki też nie wychodzi wiele mniej.

Ktos słyszał te mediaone 3a?

Mam teraz zagwostkę, czy warto dać 500zł za ***** w What hi-fi i deczko większy woofer czy brać w ciemno prawie dwa razy tańsze mediaone.

Za 500 zl to juz bym sie zastanawial nad czyms innym np.:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Acoustic Energy Aego M. Okolo 125 funtow + darmowa przesylka do Polski.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez SZROT

Szukam 2.0 z delikatnymi acz jakościowo sensownymi basami. Poza tym w tej kategorii co studiodock Aego M dostało o dwie gwiazdki mniej w What Hi-Fi:

Ukryta Zawartość

A studiodock za 500 to również gwarancja w PL i tańsza wysyłka w razie problemów. Z zagranicy sprowadzałbym jakies na prawdę mega okazje.

Ukryta Zawartość

What Hi-Fi:

Ukryta Zawartość

#

Against

By today’s standards, the midrange lacks realism and some cohesion

... i z tego powodu wolę 2.0 zamiast 2.1 .

Ukryta Zawartość

Szukam 2.0 z delikatnymi acz jakościowo sensownymi basami. Poza tym w tej kategorii co studiodock Aego M dostało o dwie gwiazdki mniej w What Hi-Fi:

Ukryta Zawartość

A studiodock za 500 to również gwarancja w PL i tańsza wysyłka w razie problemów. Z zagranicy sprowadzałbym jakies na prawdę mega okazje.

2.0 z delikatnymi i sensownymi basami:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich. Przebrnąwszy przez cały temat mimo wszystko poproszę was o radę.

Trochę o moich potrzebach i warunkach: Dość często oglądam filmy dvd dlatego poszukuję zestawu 5.1 pod kompa przyda się on też do gier ale zależy mi by przy jak najniższym budżecie podołał w muzyce. Piszę podołał gdyż zdaje sobie sprawę, że malutkie satelitki cudów nie dokonają. Mieszkam w kawalerce, pokój 3 na 6 metra. Komputer stoi na środku krótszej ze ścian. Do tej pory posiadałem creativy progamer 500 ale padły.

Po przygodzie z tym zestawem nie chcę plastikowego badziewia. Zależy mi by głośniki były w miarę trwałe dlatego wstępnie odrzucam logi z-5500 ze względu na awaryjność. Interesuje mnie jeszcze zestaw Microlab FC730, Genius 5050/6000, oraz Xoro hxs 614 do których pojawiła się opinia ALTONA. Jak jest z awaryjnością geniusów? Jestem studentem i nie ukrywam, że fundusze grają ważna rolę. Nie zależy mi na 400w rms w xoro bo będą działać w 99% przypadku na max 20% mocy. Jeśli ktoś może to proszę o pomoc w wyborze. Nie jestem audiofilem i nie wymagam mexyku za grosze. Zależy mi jednak na trafnym wyborze cena/jakość

Z góry dzięki za poświęcony czas

W Polsce chyba nie pozostało jak kupić któryś z tych zestawów:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Inna alternatywa(na dłuższą metę) to kupić używany ampli 5.1 koszt 600zł i do tego jakiś zestaw kolumn 400-700zł np. Kody/Jamo/JBL.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi