Skocz do zawartości
IGNORED

GŁOŚNIKI KOMPUTEROWE.....

Rekomendowane odpowiedzi

Kyle, czy każdy monitor NuPro jest potraktowany indywidualnie, tzn. czy każdy ma swój pilot, przewody, instrukcję itp.,

czy jednak dostałeś jako zestaw stereo?

Każdy monitor ma swój pilot i zestaw kabelków.

Drogo. W tym pulapie cenowym moga byc konkurencyjne?

A to ciekawe rzeczy piszesz, bo ja w cenie do (lekko) 1,5x większej nie znalazłem NIC co miałoby równie szerokie i wyrównane pasmo, przy tak niskich zniekształceniach (są po prostu OBIEKTYWNIE rewelacyjne). Jedyna konkurencja która ma czego przy tym sprzęcie szukać, będąca w podobnej cenie, to APS Klasik, ale nie widziałem niezależnych pomiarów APS Klasik, natomiast pomiary Nubert (niezależne) widziałem i wymiatają. Subiektywnie grają bardzo fajnie. A Ty co byś jako alternatywę polecił? Edytowane przez Kyle

Kyle czy odczuwasz różnicę w jakości grania ws Adamów?

czy może..efekt nowości i radość posiadania nieco gmatwa subiektywne nawet poczucie jakości dźwięku?

żeby nie być źle zrozumianym- bardzo lubię czytac Twoje wypowiedzi w tematyce audio, sporo się z nich dowiedziałem i nie podważam rozsądku czy zdroowego podejścia.

Ale..sam wiesz jak to jest gdy się kupuje fajne zabawki ;-)

ja wymieniłem łożyska w moście przednim

orginały, olej profi etc

a ten...dalej buczy a ja czuje się jakby lepiej :-D

przez krótką chwilę..

od jutra mi przejdzie

Edytowane przez Jeep wi ejt

Kyle czy odczuwasz różnicę w jakości grania ws Adamów?

czy może..efekt nowości i radość posiadania nieco gmatwa subiektywne nawet poczucie jakości dźwięku?

żeby nie być źle zrozumianym- bardzo lubię czytac Twoje wypowiedzi w tematyce audio, sporo się z nich dowiedziałem i nie podważam rozsądku czy zdroowego podejścia.

Wiem o co Ci chodzi. Staram się być obiektywny, dla tego skupiam się głównie na rzeczach, które można stwierdzić przy użyciu samych uszu obiektywnie (najprostszy przykład to głośność szumów własnych ADAM vs NUBERT). Subiektywna ogólna "jakość dźwięku" w obu modelach jest już na takim poziomie, że jedynie można stwierdzić, że grają po prostu inaczej. Jednak faktem jest, że bardziej rozciągnięte pasmo w nubert sprawia, że pojawiły się brakujące dźwięki, których ADAM nie odtwarza. Świetnym testem jest utwór Usher - Confessions - Yeah! , którego słuchałem kiedyś na kolumnach nisko schodzących i wiedziałem że te uderzenia basu które grał ADAM A7X był pozbawione pewnego elementu, który pojawił się ponownie w Nubert NuPro A300.

No tak, czy siak oba zestawy kolumn grają inaczej i bez punktu odniesienia w postaci Bowers & Wilkins Nautilus (te ślimaki za 200 tys PLN) nie mogę "czarno na białym" ze 100% pewnością, stwierdzić samymi odsłuchami, który zestaw (ADAM czy Nubert) jest bliżej tej bezwzględnej "prawdy" (neutralnej reprodukcji dźwięku). Jednak pewna pudełkowatość ADAM w porównaniu do Nubert (której wcześniej absolutnie nie stwierdziłem) każe mi przypuszczać, że Nubert są bliżej (może to przez szersze pasmo).

ps. mam już te Nubert te kilka dni i nadal nie mam ochoty ich wyrzucić ... a przy ADAM z tego co pamiętam byłem na początku dosyć zawiedziony, z powodu zawodu w kwestii zejścia basu. Pamiętam, że ADAM nie odesłałem bo obroniły się fenomenalną dynamiką i szybkością basu*. ADAM'y przy Nubertach już zupełnie nie brylują dynamiką, co oznacza, że Nubert dotrzymały kroku w najmocniejszym punkcie/największej zalecie ADAM'ów ... a to o czymś świadczy

* ADAM A7X zmasakrowały dynamiką KEF Q1, a KEF Q1 wcześniej, w salonie ewidentnie dominowały dynamiką nad Wharfedale 9.1, także już KEF Q1 to nie były to jakieś totalne słabeusze w tej kwestii

Edytowane przez Kyle

hmmm

Pamiętam wspomniany utwór Ushera jak masakrował firmowe audio w cywilnych autach

a jak zagrało to gdy pobawiłem sie w wygłuszanie, dobry dwudrożny zestaw DLS-a i 10 cali w kufrze w zamkniętej obudowie, zasilane piecykiem.

Plus alpine jako źródło

łojojoj..sub skręcony na 0 podbicia, odcięty od 60 hz i było koncertowo..

akustyka, ustawienie rozumiem masz to samo, w sensie stwierdzania różnic w basie?

wynikają one tylko z kilku hz różnic przenoszenia czy raczej to skutek większej wydajności prądu?

bałbym się posłuchać tego utworu u siebie na fokach, choć są kawałki gdy czuć w uszach ciśnienie

ps. właśnie wyszedł szwagier i stwierdził że odczucia ze słuchania u mnie muzyki ma takie, jakoby muzycy byli obecni w pokoju

ja ich nie widziałem :-D ale ciesze się że w miarę nieźle je poustawiałem

Edytowane przez Jeep wi ejt

akustyka, ustawienie rozumiem masz to samo, w sensie stwierdzania różnic w basie?

Tak

wynikają one tylko z kilku hz różnic przenoszenia czy raczej to skutek większej wydajności prądu?

Różnica przenoszenia między A7X a A300 to kilkanaście Hz (51 Hz @-3dB vs 32Hz @-3dB - pomiary obu i wynik określony w piśmie Stereoplay) . Przy tych częstotliwościach jest to duża różnica. Różnica brzmienia tego basu w tym utworze to wina moim zdaniem tylko właśnie tego zejścia, które w A300 jest znacznie lepsze.

Różnica przenoszenia między A7X a A300 to kilkanaście Hz (51 Hz @-3dB vs 32Hz @-3dB - pomiary obu i wynik określony w piśmie Stereoplay) . Przy tych częstotliwościach jest to duża różnica. Różnica brzmienia tego basu w tym utworze to wina moim zdaniem tylko właśnie tego zejścia, które w A300 jest znacznie lepsze.

Masz może możliwość wykonania pomiarów? Pomiary dużo by powiedziały na ile ograniczeniem jest pomieszczenie, tym bardziej, że A300 mają rzekomo płaską charkę ;)

Drogo. W tym pulapie cenowym moga byc konkurencyjne?

Nie uznaj mnie za fanboja, bo nie mam tego sprzętu, ale w tych i wyższych okolicach nie widać podobnego gotowca do NuPro.

Nowy zestaw z gatunku pasiv o podobnej funkcjonalności, czyli DAC USB/SPDIF + cyfrowe DSP + zdalne sterowanie + wzmacniacz + dwie paczki tej klasy też trudno by było złożyć za 4500PLN i nie ma gwarancji jak by to razem zagrało za pierwszym razem, być może z czasem konieczna by była żonglerka poszczególnymi elementami, a to generuje kolejne koszty i niekiedy rodzi frustrację...

Kyle, gratuluję nowego sprzętu, myślę, że w aktywnym 2-way nie masz już za bardzo czego szukać, ale wiem, że myślisz też o trójdrożnych z 8-10”, tyle, że ceny porządnych z tego co się orientuję to 10000-25000PLN za parę, np. te nowe FOCALE, które wkleiłeś w hi-endzie (20tys. za parę) czy APS Trinity... No, ale jesteśmy w wątku Głośniki komputerowe:)

PS. Białe A-300 też fajnie wyglądają (znalezione w sieci):

2014-07-12_13_1405164332.jpg

2014-07-12_13_1405164359.jpg

2014-07-12_13_1405164384.jpg

2014-07-12_13_1405164419.jpg

2014-07-12_13_1405164450.jpg

2014-07-12_13_1405164495.jpg

2014-07-12_13_1405164535.jpg

Quadral Signum 90, Denon DRA-800H

myślisz też o trójdrożnych z 8-10”,

Myślę, że kolejnym realnym postępem, byłaby kolumna zamknięta, 3-drożna, z minimum 8" basem i koncentrycznym HF+MF, plus oczywiście aktywny podział z tri-ampingiem. Tannoy coś dawno nie pokazał wyższej klasy monitorów, a jest to firma która byłaby w stanie zrobić taki produkt.

Ja miałem odwrotnie. Po zakupie monitorów Adam A77X w miejsce Yamaha HS80 miałem mieszane uczucia.

Z jednej strony lepsza przestrzeń i rozdzielczość, a z drugiej - niesamowity power tych głośników, który momentami generował zbyt potężny bas.

Po dokonaniu korekcji ustawienia, poprawie akustyki pokoju i doborze optymalnych moim zdaniem kabli, teraz mam brzmienie, które cieszy każdego dnia. :)

A to ciekawe rzeczy piszesz, bo ja w cenie do (lekko) 1,5x większej nie znalazłem NIC co miałoby równie szerokie i wyrównane pasmo, przy tak niskich zniekształceniach (są po prostu OBIEKTYWNIE rewelacyjne). Jedyna konkurencja która ma czego przy tym sprzęcie szukać, będąca w podobnej cenie, to APS Klasik,

A co sadzisz o oczku nizej czyli NuPro A200? Glosniczek troche mniejszy, membrana 15 cm, schodzi do 39 Hz wiec niewiele wyzej od A300, a cena zasadniczo bardziej zachecajaca - 700 euro? Poza tym chyba wszystkie zalety wiekszego brata, te same rozwiazania itp.?

Edytowane przez SZROT

Mniejszy model jest niewątpliwie ciekawy. Jednak nie patrz na specyfikację w kwestii pasma, tylko na niezależne pomiary. Skoro A300 nie schodzą do 30 Hz@-3dB, to A200 nie zejdą najprawdopodobniej do 39 Hz@-3dB (choć i tak pewnie niżej niż wszystko inne w tej cenie i wielkości). Kolejna sprawa to stosunek zniekształceń do SPL. Trzeba pamiętać, że im większa głośność, tym większe zniekształcenia. Jak na tych najniższych basach zniekształcenia przy małym wooferze mają być niskie, to nie może być wielkich wychyleń = nie można słuchać jakoś szczególnie głośno. A200 sądzę, pomimo węższego pasma, będzie miało nieco większe zniekształcenia, przy tym samym SPL co A300. Co i tak nie zmienia faktu, że prawdopodobnie A200 są tak świetne w swojej klasie (cenowej i gabarytowej, czyli najbliższa konkurencja to Genelec 8330A), co A300 w swojej (ciekawe jak by wypadły w porównaniu do Genelec 8240A).

ps. teraz widzę, że model A200 nie ma takiego małego wooferka, więc może być BARDZO ciekawy ... ma prawie 6" ... niech zejdzie do 42Hz@-3dB to i tak będzie super, a THD dzięki nie tak małemu wooferowi nie powinny być znacząco większe od tych z A300

Czy to prawda ze te Nuberty maja jakas mozliwosc regulacji, dopasowania brzmienia do preferencji sluchacza, pomieszczenia itp.? Jaka to regulacja? Bawiles sie tym moze juz, czy purystycznie wszystko na 0?

Bawiłem się tym już i wszystko mam ustawione purystycznie na 0 ;) Jest regulacja basu, sopranów (pomiary wpływu znajdują się w piśmie Sound&Recording 06/14, zakres jest bardzo szeroki) i balansu. Jak to działa? - cóż ... jakichś artefaktów w wyniku np. przycinania góry o parę dB lub dołu nie stwierdziłem.

Tym chyba zajmuje sie DSP, domyslam sie. Na 6moons jest obszerna recenzja, co prawda w jezyku angielskim, ale to nie niemiecki. ;)

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Tym chyba zajmuje sie DSP, domyslam sie.

Tym na pewno zajmuje się DSP. Tylko są kiepskie DSP (jak ten w Yamaha RX-V350) jak i dobre DSP (jak ten z Yamaha RX-V661). W Nubert są dobre DSP.

Pelna zgoda Kyle. Ja do DSP nic nie mam, niestety nie wiem jakie jest w moich, ale efekt brzmieniowy jest pozytywny, wiec mniemam ze dobry. Choc z pewnoscia w innej skali niz u Ciebie ;) Meridian, B&O, Linn takze stosuja swietne DSP, wiadomo ze to inny target i cena. Jednak posluchac zawsze mozna. Jestem ciekaw jak graja te niemieckie skrzynki. Moze uda mi sie gdzies ja odsluchac tu w UK.

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Swoją drogą znalazłem w Nubertach pewien błąd, ale jeszcze go badam. Mianowicie, w losowych przypadkach, po przerwaniu muzyki (wyłączenie programu odtwarzającego lub wciśnięcie pauzy lub STOP) pojawia się w losowej kolumnie cichy przydźwięk/szum. Jednak wystarczy włączyć jakiś dźwięk, zatrzymać ponownie i problem znika. Oczywiście często jest tak, że problem zupełnie nie występuje po wstrzymaniu odtwarzania. Moim zdaniem może to być problem z Firmware. ... ale jeszcze analizuję okoliczności, sprzęt ... kabelki ;)

Sound tak, raczej sceptyk w kwestii okablowania, o ile jest z miedzi i nie ma podejrzanych parametrów oporu to nie daje im wiary

zwłaszcza w stosunku do ich wpływu na brzmienie w aktywnych monitorach bliskiego pola

sieciówki?

zasilacz stabilizowany w kolumnie robi swoje

sygnałowe?

procab i wtyki neutrik

rca?

procab

tyle w kwestii kabli

o wiele ważniejsze jest jak brzmi klaśnięcie w dłonie bezpośrednio przy kolumnie

a brzmi słabo,niestety

ciekawostka: mam mały remont w domu, wszystkie graty w salonie lądują

Panowie, w kwestii ustrojów akustycznych tłumiących..polecam sprawdzić materac z sypialni

szok i opad szczęki

nie w kwesti hajend voodoo a jego słyszalnego tłumienia

zwłaszcza w stosunku do ich wpływu na brzmienie w aktywnych monitorach bliskiego pola

Jesteś na AS, aktywne też musisz okablować na bogato ;)

Swoją drogą znalazłem w Nubertach pewien błąd, ale jeszcze go badam. Mianowicie, w losowych przypadkach, po przerwaniu muzyki (wyłączenie programu odtwarzającego lub wciśnięcie pauzy lub STOP) pojawia się w losowej kolumnie cichy przydźwięk/szum. Jednak wystarczy włączyć jakiś dźwięk, zatrzymać ponownie i problem znika. Oczywiście często jest tak, że problem zupełnie nie występuje po wstrzymaniu odtwarzania. Moim zdaniem może to być problem z Firmware. ... ale jeszcze analizuję okoliczności, sprzęt ... kabelki ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tu są jakieś różne wskazówki przedstawiciela producenta na temat serii NuPro i jeżeli dobrze zrozumiałem google translate, to jest to opisane jako "normalny" objaw.

Na targach w Monachium pokazano DALI Zensor - wersje aktywne!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kyle, gratuluję nowego sprzętu, myślę, że w aktywnym 2-way nie masz już za bardzo czego szukać, ale wiem, że myślisz też o trójdrożnych z 8-10”, tyle, że ceny porządnych z tego co się orientuję to 10000-25000PLN za parę, np. te nowe FOCALE, które wkleiłeś w hi-endzie (20tys. za parę) czy APS Trinity... No, ale jesteśmy w wątku Głośniki komputerowe:)

Cholera ja rozmyślam nad Adam S2X (badzo mi się podoba brzmienie A7X) bądź Event Opal. Aktualnie testuje APS AEON i to granie też mi pasuję. Szukam aktywnych kolumn z dużą przestrzenią, dźwiękiem 3D i żeby miały jak najmniejsze szumy własne ...

w aktywnym 2droznym poziom wyzej beda pewnie wlasnie opal event, geithain, psi, quested, pmc,

Cholera ja rozmyślam nad Adam S2X (badzo mi się podoba brzmienie A7X) bądź Event Opal. Aktualnie testuje APS AEON i to granie też mi pasuję. Szukam aktywnych kolumn z dużą przestrzenią, dźwiękiem 3D i żeby miały jak najmniejsze szumy własne ...

dorzuc do listy:

psi a17 - teraz niestety dosyc drogie sa, bo frank wysoko, ale maja duza przestrzen i niewiarygodnie precyzyjna scene

geithain rl906 - sa male, ale dzwiek podobno maja wielki, niewiarygodnie holograficzny dzwiek 3D

amphiony one15/one18- pasywne, ale wszyscy je wychwalaja pod niebiosa

pmc TwoTwo sa drogie, ale TBII2s tez graja bardzo dobrze

a ja rowniez bardzo ciekawy jestem aps klasik, byc moze bede mial mozliwosc ich posluchac

psi a17 - teraz niestety dosyc drogie sa, bo frank wysoko, ale maja duza przestrzen i niewiarygodnie precyzyjna scene

PSI mają wysokie szumy własne, między innymi z tego powodu ludzie na gearslutz przesiadali się na pasywne amphiony. Pasywne + dobry amp z dobrym S/N to gwarant niskich szumów własnych.

Klasik są w podobnej cenie co Nubert - w ciemno kupiłbym te drugie, bo jak czytam w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) APS Klasik, że występują słyszalne turbulencje przy wylocie bass-refleksu to zapala się u mnie czerwona lampka, ale oczywiście najlepszy jest odsłuch do zweryfikowania obaw.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu są jakieś różne wskazówki przedstawiciela producenta na temat serii NuPro i jeżeli dobrze zrozumiałem google translate, to jest to opisane jako "normalny" objaw.

Zacytuj proszę akapit, gdzie jest to napisane. Może być w oryginale albo już po przetłumaczeniu.

Bo przejrzałem na szybko ten wątek i nic takiego nie znalazłem. A ryzyko, że coś przeoczyłem, jest spore.

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Zacytuj proszę akapit, gdzie jest to napisane. Może być w oryginale albo już po przetłumaczeniu.

Bo przejrzałem na szybko ten wątek i nic takiego nie znalazłem. A ryzyko, że coś przeoczyłem, jest spore.

Chyba to:

Knacken beim Einschalten der nuPro Lautsprecher

Ebenso ist ein leises Knacken der Lautsprecher beim Einschalten normal. Das ist kein Fehler, sondern ein Resultat der verwendeten Schaltungstechnik ohne Relais am Schaltungsausgang

• Pokaż nowe odpowiedzi